ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα χρέη και τα αδιέξοδα θα συνεχιστούν για τους μικρούς ΕΒΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ

Σε σχόλιο σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για "πάγωμα" των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών που έχει δημιουργηθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

Οπως ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, στόχος δεν είναι η ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων και η διαγραφή των χρεών τους, αφού αυτά παραμένουν ακέραια, αλλά να εξασφαλίσει ότι οι οφειλέτες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους. Η μεγάλη πλειοψηφία, στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης κρίσης και κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσβάσταχτα χρέη και νέα καθημερινά αδιέξοδα.

Το φιλολαϊκό προσωπείο που η κυβέρνηση επιδιώκει να καλλιεργήσει περί δίκαιης ανάπτυξης και ίσης κατανομής των βαρών συντρίβεται κυριολεκτικά στην άγρια φορολόγηση που παραμένει για τους αυτοαπασχολούμενους από το πρώτο ευρώ και στις χιλιάδες αναγκαστικές εκτελέσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα».

Εισπρακτικό κατά βάση το μέτρο

Θυμίζουμε ότι από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31/12/2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του».

Το συγκεκριμένο μέτρο απευθύνεται στους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, χρέη έως 5.000 ευρώ έχουν σήμερα 89.304 ασφαλισμένοι, με συνολικό όγκο χρεών 172,4 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες 125.099 επιχειρήσεις με χρέη έως 5.000 ευρώ και συνολικό όγκο χρεών 150 εκατ. ευρώ έχουν κλείσει.

Στην κατηγορία των επιχειρήσεων με οφειλές στον ΟΑΕΕ πάνω από 5.000 ευρώ κατατάσσονται 227.610 ενεργές (συνολικά χρέη 8,4 δισ. ευρώ) και 116.268 ανενεργές (συνολικά χρέη 2,6 δισ. ευρώ). Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, το 28,3% των εν ενεργεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει σήμερα καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ (τέσσερις στους 10, αν μιλάμε για φυσικά πρόσωπα).

Μεταθέτουν αργότερα το λογαριασμό

Μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσουν το επόμενο διάστημα τα έσοδα του νέου ασφαλιστικού οργανισμού (ΕΦΚΑ), στον οποίο εντάσσεται ο ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φτιάχνει μια «παρένθεση» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, προκειμένου «να δώσουμε κάποιες ανάσες αλλά και ενέσεις ενίσχυσης του ΕΦΚΑ. Διότι αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν εισφορές εξαιτίας συσσωρευμένων χρεών του παρελθόντος, ο ΕΦΚΑ θα έχει μια αδυναμία να σταθεί στα πόδια του».

Αλλωστε, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου, «το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων χρόνων δε σημαίνει και διαγραφή τους. Δε θα διαγραφούν τα χρέη. Απλά, κάποιος ο οποίος έχει ένα βουνό οφειλών, και άρα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε αυτές και άρα να έχει ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις τρέχουσες οφειλές, μένει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα». Δηλαδή, αργά ή γρήγορα, θα επανέλθει θέμα τακτοποίησης και αυτών των οφειλών που τώρα «παγώνουν».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Νωρίτερα η «λυπητερή» με την αύξηση της εισφοράς Υγείας

Η κυβέρνηση καταργεί τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, για να εκπληρώσει προαπαιτούμενα της «αξιολόγησης»

Νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των εισφορών τους για την Υγεία οι μικρομεσαίοι αγρότες, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος (4387/2016) προέβλεπε αύξηση των εισφορών για την Υγεία στο 6,95% του καθαρού εισοδήματος, από 2,5% που είναι σήμερα, σταδιακά μέχρι το 2019 και συγκεκριμένα σε 4,73% το 2017, 5,84% το 2018 και 6,95% το 2019 και μετά.

Σύμφωνα, όμως, με χτεσινά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την εισφορά για την Υγεία στο 6,95% από τον επόμενο κιόλας χρόνο, προκειμένου να ικανοποιήσει ένα από τα «προαπαιτούμενα» για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης». Η ταχύτερη εφαρμογή του μέτρου αφορά και τους νέους επιστήμονες. Δηλαδή, μόλις πέντε μήνες μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση «μαζεύει» και τις ελάχιστες παραχωρήσεις που είχε κάνει κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών, αλλά και των φορέων των επιστημόνων.

Ειδικά για τους μικρομεσαίους αγρότες, η αύξηση αυτή στις εισφορές για την Υγεία θα πλήξει άμεσα το πενιχρό τους εισόδημα, καθώς προστίθεται στη γενικότερη αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, που προβλεπόταν με τον ίδιο νόμο. Συγκεκριμένα, από το β' εξάμηνο του 2015 (αναδρομικά) και για το 2016, αυξάνεται από 7% στο 10% ο συντελεστής εισφοράς σύνταξης, με αποτέλεσμα να επέρχονται αυξήσεις που, στην κατώτερη πρώτη κλίμακα Ασφάλισης, ήταν για το β' εξάμηνο του 2015 από 376,5 ευρώ σε 457,5 ευρώ και για το 2016 από 753 σε 915 ευρώ. Ανάλογα, στις επόμενες κλίμακες, οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες.

Επίσης, από 1/1/2017 καταργούνται οι εφτά ασφαλιστικές κλίμακες και στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται σύμφωνα με το καθαρό εισόδημα. Ο συντελεστής σύνταξης ανεβαίνει στο 14% το 2017, στο 16% το 2018, στο 18% το 2019, στο 19% το 2020, στο 19,5% το 2021 και στο 20% το 2022. Στα παραπάνω αθροίζεται η αύξηση της εισφοράς για την Υγεία και επιπλέον εισφορά 0,25% για την αγροτική εστία. Ετσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την Ασφάλισή του (σύνταξη, υγεία, αγροτική εστία) θα φτάσει στο 27,20% στο καθαρό εισόδημα το 2022.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αναγνωρίζει ζημιές ή ένα οποιοδήποτε καθαρό εισόδημα, αλλά επιβάλλει υποχρεωτικό κατώτερο καθαρό εισόδημα το 70% του κατωτέρου μισθού του άγαμου εργαζόμενου άνω των 25 ετών, ο οποίος σήμερα είναι 586 ευρώ. Αρα, το 70% είναι 410,20 ευρώ το μήνα, δηλαδή 4.922,40 ευρώ το χρόνο. Αυτό, λοιπόν, το ποσό είναι το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα, στο οποίο θα υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που θα υποχρεούται να καταβάλλει κάθε αγροτοκτηνοτρόφος, οι οποίες είναι: 4.922,40 Χ 27,20% = 1.339 ευρώ.

Με το ίδιο κατώτατο ποσό επιβαρύνεται η αγρότισσα και κάθε άλλο ασφαλιζόμενο ενήλικο μέλος της ίδιας οικογενειακής εκμετάλλευσης, που δεν έχει άλλη Ασφάλιση. Το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα θα επιμερίζεται σε σύζυγο και ενήλικα ασφαλιζόμενα παιδιά και δεν μπορεί να είναι μικρότερο για τον καθένα από το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα.

Με βάση τα παραπάνω, είναι αποκαλυπτικό και επίκαιρο το παράδειγμα που είχε παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης» την περίοδο που ο σχετικός νόμος συζητιόταν στη Βουλή. Οπως δείχνει και ο πίνακας, ένας αγρότης με 10.000 ευρώ καθαρό ατομικό εισόδημα, ασφαλισμένος στην τρίτη κλίμακα σήμερα, όπου είναι ασφαλισμένοι στην πλειοψηφία τους οι αγρότες, θα δει τις συνολικές εισφορές του μέχρι και να τριπλασιάζονται σταδιακά έως το 2022, τη στιγμή που το 50% των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ αγροτών αδυνατεί να πληρώσει σήμερα τις εισφορές του.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ
Εξοντωτικοί όροι της ΚΑΠ για επιδότηση των αιγοπροβάτων

Στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, καθώς η νέα ΚΑΠ προβλέπει ότι για να εισπράξουν επιδότηση για τα αιγοπρόβατα πρέπει αυτά να παράγουν τουλάχιστον 120 κιλά γάλα το χρόνο, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου. Μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Η επιδότηση των αιγοπροβάτων θα δίνεται εφόσον κάθε ζώο πιάνει το στόχο των 120 κιλών γάλακτος το χρόνο. Δεν πρόκειται για άγνοια ή "λάθος". Ξέρουν πολύ καλά ότι τα ζώα ελευθέρας βοσκής και οι ντόπιες ράτσες δεν μπορούν να βγάλουν τέτοια ποσότητα. Αλλά γι' αυτόν ακριβώς το λόγο βάζουν αυτό τον όρο (όπως υπάρχουν και ποσοστώσεις και πρόστιμα για όσους ξεπερνούν τα ανώτερα όρια της ΕΕ στην παραγωγή γάλακτος για τα βοοειδή). Θέλουν να αναγκάσουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν την παραγωγή.

Είναι ένας ακόμη τρόπος να συγκεντρωθούν οι επιδοτήσεις και η ίδια η παραγωγή στα χέρια των μεγάλων κτηνοτρόφων - βιομηχάνων. Είναι πραγματικά εξοργιστικό, τη στιγμή που μπορούμε με άλλη οργάνωση της παραγωγής να παράγεται ποσότητα κρέατος και γαλακτοκομικών που να μπορεί να θρέψει υγιεινά το λαό μας, να δαπανώνται πάνω από 2 δισ. ευρώ για εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων, μεγαλώνοντας έτσι τη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας, να ενισχύεται η σταβλισμένη βιομηχανική κτηνοτροφία εις βάρος της ελεύθερης βοσκής και των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων.

Οσο δεν υψώνουμε το ανάστημά μας σε αυτήν την πολιτική τόσο θα έρχονται τέτοια και χειρότερα μέτρα. Μπαίνουμε στον αγώνα μαζί με τους άλλους αγρότες, με τους εργάτες, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία για να μπορούμε να ζήσουμε από τη γη και τα ζώα μας.

Διεκδικούμε: Κατάργηση του μέτρου των 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο και όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 της ΕΕ. Καμιά περικοπή στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Αμεση λειτουργία σφαγείου με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Συνυπογράφουμε και στηρίζουμε το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων και διεκδίκησης του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Μπλόκων και ετοιμαζόμαστε για νέες κινητοποιήσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ