ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ
Με φιέστες και ... διαβούλια σκάβουν το λάκκο στους εργαζόμενους

Σήμερα και αύριο οι πρώτες συναντήσεις του υπουργείου Εργασίας με το κουαρτέτο

Από τη χτεσινή φιέστα στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή φιέστα στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα
Με τις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των «θεσμών», ξεκινάει σήμερα και τυπικά η διαπραγμάτευση για τον επόμενο γύρο των ανατροπών στα Εργασιακά. Οι συναντήσεις θα επαναληφθούν αύριο, Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, η συζήτηση με το κουαρτέτο σ' αυτή τη φάση είναι «αναγνωριστική», καθώς, όπως είπε, αναμένει το πόρισμα της Επιτροπής των ειδικών έως τα τέλη Σεπτέμβρη για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τον Οκτώβρη.

Στην πραγματικότητα, τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και των εταίρων της βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο χρόνος που διανύουμε αξιοποιείται για να αποσπάσει η κυβέρνηση τη συναίνεση του λαού και την ανοχή του στα μέτρα που ετοιμάζει. Αυτόν το στόχο υπηρετεί η φιέστα που στήθηκε χτες στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα, για την παρουσίαση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν του λεγόμενου ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Τον ίδιο στόχο όμως έχει και η μάζωξη των Ευρωπαίων υπουργών και εργατοπατέρων, που διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο ο υπουργός Εργασίας στο Ζάππειο για να υπερασπιστούν όλοι μαζί το ...«ευρωπαϊκό κεκτημένο» στα εργατικά δικαιώματα, χαράσσοντας πλαστές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην «κοινωνική Ευρώπη» και τον «βασικό σημαιοφόρο του νεοφιλελευθερισμού», όπως χαρακτήρισε χτες, σε δηλώσεις του, το ΔΝΤ ο Γ. Κατρούγκαλος.

Από τις δύο αυτές εκδηλώσεις, όπου σκάβουν το λάκκο για τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία χτες, διά των εκπροσώπων της, νομιμοποίησε την όλη διαδικασία και ζήτησε να παρθούν «διορθωτικά μέτρα», στο πνεύμα της «δίκαιης ανάπτυξης» που λανσάρει και η κυβέρνηση.

Η «ευελφάλεια» σε νέα έκδοση

Πάντως, η χτεσινή «Διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», όπως ονομάστηκε η εκδήλωση της Κομισιόν στην Αθήνα, έδωσε ένα σαφές δείγμα των προθέσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους για τις επερχόμενες αντεργατικές ανατροπές και αποκάλυψε παράλληλα το πραγματικό περιεχόμενο αυτού του ευρωπαϊκού «πυλώνα», ο οποίος θα αποτελέσει οδηγό στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στα Εργασιακά.

Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η θέση του εκπροσώπου του ΣΕΒ, Χ. Κυριαζή, ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η επιδίωξη των Ευρωπαίων εργοδοτών, μέσα από τη διαβούλευση, είναι ο πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων, έτσι όπως θα διαμορφωθεί, και το αποτέλεσμα των συζητήσεων, να συνεισφέρει σε μια νέα ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή (...) Ειδικότερα, η Business Europe (σ.σ. φορέας εκπροσώπησης των Ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών) και οι φορείς που την αποτελούν, θεωρούν ότι η διαβούλευση είναι σκόπιμο να επαναφέρει επικαιροποιημένες τις αρχές του flexicurity (σ.σ. ευελφάλεια, ευέλικτες μορφές απασχόλησης με δήθεν ασφάλεια για τους εργαζόμενους)».

Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι κεφαλαιοκράτες απατούν τα μέτρα για τα Εργασιακά να υπηρετούν το στόχο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως άλλωστε επιδιώκει και η κυβέρνηση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, προβάλλεται ως αναγκαίο μέτρο η διατήρηση και γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και ταυτόχρονα η διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής», που σημαίνει αποτελεσματική ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και των αντιδράσεων.

Σχέδιο φτιαγμένο για το κεφάλαιο

Αυτοί είναι άλλωστε και οι δύο βασικοί άξονες του σχεδίου για τον «ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα», για τον οποίο θα γίνεται δημόσια διαβούλευση έως το τέλος του 2016 και στις αρχές του 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την τελική της πρόταση.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει από τη μια τη στήριξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και από την άλλη την ενίσχυση ή και τη δημιουργία μηχανισμών «κοινωνικής πολιτικής», που θα διαχειρίζονται την ακραία φτώχεια και την ανεργία. Παράλληλα, αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης των μηχανισμών αυτών, ώστε να μην επιβαρύνονται το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αλλά οι λιγότερο φτωχοί να μοιράζουν τη φτώχεια τους με όσους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμόρφωση του «πυλώνα» αυτού είναι μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας, που στόχο έχει την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) μέχρι το 2025. Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας τελειώνει τον Ιούνη του 2017 και έως τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από τα θεσμικά όργανα και τα κράτη - μέλη της ΕΕ, που θα «τονώνουν την ανταγωνιστικότητα», δηλαδή θα εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Με 150 ευρώ σε είδος επιβιώνεις, έστω και δύσκολα»...

Απίστευτη πρόκληση από την Θεανώ Φωτίου, που διαφημίζει νέες μεθόδους για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας

Ενα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διαπραγμάτευση των θεσμών με το υπουργείο Εργασίας είναι και τα 900 εκ. ευρώ που προβλέπεται να κοπούν από τις κρατικές δαπάνες για την Πρόνοια, για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Θυμίζουμε ότι σήμερα, το ΚΕΑ εφαρμόζεται πιλοτικά σε 30 δήμους της χώρας και, μεταξύ άλλων, προβλέπει χρηματική ενίσχυση 200 ευρώ το ανώτερο, σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Σε μια τριμελή οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί, ο δικαιούχος παίρνει μάξιμουμ 200 ευρώ, για τον επιπλέον ενήλικα άλλα 100 ευρώ και για το παιδί άλλα 50 ευρώ, σύνολο 350 ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό, πέρα από μηχανισμός διαχείρισης της φτώχειας, είναι και μοχλός κατάργησης όλων των προνοιακών επιδομάτων. Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, εμφανίστηκε χτες σαν ...απατημένη σύζυγος στη εκδήλωση της Κομισιόν στην Αθήνα και διαμαρτυρήθηκε ότι το μνημόνιο και ο προϋπολογισμός που ψήφισε η κυβέρνηση και η ίδια, προβλέπει την περικοπή 900 εκ. ευρώ το χρόνο από τα προνοιακά επιδόματα που έχουν απομείνει!

Δίνοντας μια εικόνα της φτώχειας που αυξάνεται, η αναπληρώτρια υπουργός πρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Είπε επί λέξει: «Πώς λύνουμε την αντίφαση να κάνουμε το GMI (σ.σ. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) βιώσιμο όταν έχουμε αυτούς τους παραλογισμούς και αντιφάσεις (σ.σ. χρηματοδότηση από επιδόματα που κόβονται αυξάνοντας τη φτώχεια). Εγώ ισχυρίζομαι ότι όταν βρίσκεσαι σε τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να πας με επιδοματικό χαρακτήρα. Πρέπει να πας με το χαρακτήρα που είχαν οι παροχές που κάναμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δηλαδή σε είδος.

Διότι πρέπει να είσαι απόφοιτος του Χάρβαρντ για να καταφέρεις να επιβιώσεις με 200 ευρώ το μήνα. Αν σου δίνουμε όμως 70 ευρώ κάρτα, η οποία είναι προπληρωμένη, για τρόφιμα που τα παίρνεις από οποιοδήποτε μαγαζί, δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή αυτό που έχει ανάγκη μια οικογένεια και σου δίνουμε, και εφόσον δεν έχεις σπίτι, 70 ευρώ επιδότηση ενοικίου αλλά πάντα στον ιδιοκτήτη όχι σε σένα. Δηλαδή μία λογική σε είδος και όχι σε χρήμα.

Οταν φτάνεις σε τόσο μικρά επίπεδα επιδοματικά όπως είναι σήμερα το GMI, τα 200 ευρώ οι παροχές σε είδος μπορούν να σε κάνουν να επιβιώσεις. Οι παροχές σε χρήμα θα σε καταστρέψουν. Γιατί όπως είπα και πριν είναι αδύνατον να επιβιώσεις με 200 ευρώ, ενώ αυτά που σας είπα μόλις πριν είναι 150 ευρώ. Και μπορείς να επιβιώσεις, πολύ δύσκολα αλλά μπορείς». Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα 200 σε χρήμα δεν είναι αρκετά για να ζήσεις, αλλά τα 150 σε είδος φτάνουν και ίσως να περισσεύουν κιόλας...

Σήμερα η διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, στη 1 το μεσημέρι, συνδικάτα στο Δημόσιο, ύστερα από κάλεσμα που έχει απευθύνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, προβάλλοντας την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης. Μέχρι τώρα, αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Υπουργείου Ανάπτυξης Τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ) και Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. Ακόμα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, η ΕΙΝΑΠ, ο Σύλλογος Εφοριακών Αττικής - Κυκλάδων, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Φυλής, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Ηλιούπολης, Βριλησσίων, Ελληνικού, Λυκόβρυσης - Πεύκης, το Σωματείο Υπαλλήλων τέως Υπουργείου Ανάπτυξης τομείς Ενέργειας και Βιομηχανίας και το Σωματείο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διέξοδος για το κεφάλαιο ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους λεγόμενους "θεσμούς" για τις "ουρές" της πρώτης "αξιολόγησης", τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων - ανεξάρτητα απ' το τελικό σχήμα του "υπερταμείου" -, αλλά και για την προετοιμασία της νέας επίθεσης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα επιβεβαιώνουν ότι ο "οδικός χάρτης" που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ έχει διέξοδο μόνο για το κεφάλαιο και τα κέρδη του κι όχι για το λαό και τις ανάγκες του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ