ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ, με αφορμή τις πρωτοφανείς καταστροφές στο νομό Τρικάλων από την έντονη βροχόπτωση. Στην Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, αναφέρεται:

«Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το τελευταίο διάστημα το Νομό Τρικάλων και ιδιαίτερα οι πολύ έντονες στις 9 και 10 Σεπτέμβρη προκάλεσαν πρωτοφανείς καταστροφές σε πολλές περιοχές του νομού. Τόσο στην περιοχή Καλαμπάκας (Αμπέλια, Διάβα, Κλεινοβός, Γλυκομηλιά, Μεγάλη Κερασιά) όσο και στις παραπήνειες περιοχές (Βαλομάνδρι, Φωτάδα, Παραπόταμος), καθώς επίσης και σε άλλα χωριά του νομού (Ρίζωμα, Πλάτανος, Γενέσι και αλλού).

Σπίτια πλημμύρισαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ποιμνιοστάσια καταστράφηκαν μαζί και ζώα που πνίγηκαν, ενώ μεγάλες ζημιές έγιναν στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές.

Οι μεγάλες καταστροφές δεν μπορούν να αποδοθούν στην πρωτοφανή, πράγματι βροχόπτωση. Οι καταστροφές δεν ήταν αναπόφευκτες. Η έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, όπως και η έλλειψη καθαρισμού των ρεμάτων, των καναλιών και των ποταμών είναι οι παράγοντες που συντέλεσαν στην καταστροφή. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται πλημμύρες ειδικά στις παραπήνειες περιοχές.

Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.

Την ίδια ώρα, ακολουθείται πολιτική φορολεηλασίας για τα λαϊκά στρώματα, αναγκάζεται ο λαός να πληρώνει και να ξαναπληρώνει, για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα, με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών.
  • Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων, να απαλλαγούν από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και τις άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις προς το Κράτος.
  • Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα».
Ξεπέρασαν τους 60.000 οι πρόσφυγες στη χώρα μας

Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, με αναφορές που προκαλούν ερωτήματα

Ξεπέρασαν τους 60.000 οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στο Καρλόβασι της Σάμου κατέπλευσε, χτες, με τη συνοδεία πλωτού του Λιμενικού, ιστιοφόρο σκάφος που μετέφερε 47 πρόσφυγες. Εντοπίστηκε νωρίς το πρωί να πλέει βόρεια του νησιού. Οι επιβαίνοντες ειδοποίησαν τις αρχές μέσω του διεθνούς αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 ότι βρίσκονται σε κίνδυνο εν πλω. Το τηλεφώνημα αυτό προκάλεσε την κινητοποίηση της Frontex, σκάφος και ελικόπτερο της οποίας συμμετείχαν στην αναζήτηση της συγκεκριμένης λέμβου, την ώρα που στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ. Νωρίς το πρωί, το Λιμενικό ανέφερε ότι το στίγμα που εντοπίστηκε μετά τη συγκεκριμένη κλήση προερχόταν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Εξάλλου, δεκτή έκανε χτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την παραίτηση την οποία του υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης. Πιο πριν, ο τελευταίος με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, αφού «εδώ και πέντε μήνες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός δεν έχει υπογράψει την απόφαση που θα το επέτρεπε». Τόνισε πως είναι «πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου», σημειώνοντας πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον προϊστάμενο υπουργό Γιάννη Μουζάλα. Τόνισε πως ο νόμος που δίνει αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία έχει μείνει στα χαρτιά. Πρόσθεσε ότι απέστειλε επιστολή στον Γ. Μουζάλα και τόνισε πως τώρα που έρχεται ο χειμώνας και υπάρχουν πολλά προβλήματα είναι επικίνδυνο να προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτό.

Ο Γ. Μουζάλας ολοκλήρωσε προχτές την επίσκεψή του στο Παρίσι, κατά την οποία συνάντησε τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, το γραφείο του Μ. Καζνέβ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονιζόταν πως από τη Γαλλία διατηρείται το σύνολο των 36 Γάλλων εμπειρογνωμόνων που στηρίζουν τη FRONTEX, συνδράμοντας τον έλεγχο των συνόρων. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε, για άλλη μια φορά, πως και οι δύο πλευρές συμμερίζονται τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τον έλεγχο των ροών προς την Ευρώπη. Οι υπουργοί ζήτησαν από τη γαλλική κυβέρνηση υποστήριξη σε προσωπικό και τεχνογνωσία σε θέματα ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί το διώξιμο προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία, αίτημα το οποίο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών έκανε αποδεκτό.

Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τις θέσεις, το ρυθμό και την έκταση του προγράμματος μετεγκατάστασης για αιτούντες άσυλο.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Οικονομικός απολογισμός που αποτυπώνει το αντιλαϊκό έργο

Η πολιτική του Δήμου Αθηναίων που συναινεί με τη γενικότερη πολιτική της μείωσης των δαπανών του κράτους και λειτουργία των φορέων του με ίδια έσοδα, αποτυπώνεται στον οικονομικό απολογισμό του έτους 2015 που παρουσιάστηκε προχτές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η διοίκηση του δήμου έκανε λόγο για πολύ καλή οικονομική κατάσταση του δήμου, καθώς το ταμείο του παρουσιάζει πλεόνασμα 23,49 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 59% σε σύγκριση με το 2014, όμως δεν ανέφερε ότι το εν λόγω πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φορολογία, η οποία ξεπερνά το 70% των εσόδων του.

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του Δημοτικού Συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στ. Λάμπρου, ότι ο οικονομικός απολογισμός που παρουσιάστηκε θα μπορούσε να είναι μιας επιχείρησης που λειτουργεί με κερδοφορία. Συμπλήρωσε ότι το πλεόνασμα που παρουσιάστηκε δεν συνοδεύεται από αύξηση ή βελτίωση των υπηρεσιών, από μείωση των δημοτικών τελών, τα οποία - όπως είπε - αν θέλετε μπορείτε να τα μειώσετε σημαντικά και όχι κατά 3 λεπτά όπως έγινε, γενικά από μέτρα και ενέργειες που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα. Και ανέφερε χαρακτηριστικά τα προβλήματα που υπάρχουν στην οδοποιία, στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, στις σχολικές μονάδες, 70 εκ των οποίων λειτουργούν σε κτίρια προ του 1961 και άλλα. Στηλίτευσε, τέλος, τη γενικότερη πολιτική που καλεί τους δήμους να λειτουργήσουν με ίδια έσοδα, την οποία ασπάζεται και ο Δήμος Αθηναίων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων του είναι από τη φορολόγηση.

Κατά τα άλλα, τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απασχόλησε το ζήτημα της κατάληψης του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων και του κτιρίου του σχολείου της οδού Πρασσά από «αλληλέγγυους» για τη «φιλοξενία» προσφύγων. Ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τοποθέτησή του, έκανε λόγο για παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων που καλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι οι πρόσφυγες διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και κάλεσε το δήμο να πάρει πρωτοβουλία, να πιέσει την κυβέρνηση, ώστε ο κόσμος αυτός να εγκατασταθεί σε οργανωμένες δομές.

Τέλος, ο Ν. Σοφιανός κάλεσε το δήμο να ζητήσει να ενταχθούν οι σταθμοί της «Παιδικής Στέγης» στο δίκτυο των σταθμών του δήμου. Οπως ανέφερε, ένας από τους τρεις παιδικούς σταθμούς της «Παιδικής Στέγης», η Αργέντειος, έκλεισε, με ευθύνη της διορισμένης από τη σημερινή κυβέρνηση διοίκησής της, ενώ είχε 72 αιτήματα γονέων για τη φιλοξενία παιδιών. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της Παιδικής Στέγης παραμένουν για περίπου 10 μήνες απλήρωτοι.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Περιοδεία του ΚΚΕ για την άμεση λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας

Την Πέμπτη 15/9, στις 6 μ.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, και τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, στην περιοχή του Κοκκινόπουλου (οδός Λάμπρου Κατσώνη).

Στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν γίνει σοβαρές ζημιές σε κατοικίες, καταστήματα και υποδομές από τις πλημμύρες της 22ης Οκτώβρη του 2015. Το πλέον σοβαρό ζήτημα στην περιοχή είναι η σταθερή αποσάθρωση των πρανών του Κηφισού που θέτει σε κίνδυνο τη στατικότητα τόσο της οδού Λάμπρου Κατσώνη όσο και τμήματος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στην περιοχή δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση αντιπλημμυρικής θωράκισης και ο κίνδυνος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους σε μια έντονη νεροποντή είναι πολύ μεγάλος.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ΚΟ Αγ. Αναργύρων - Καματερού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αναδεικνύουν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, που μονίμως τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων, στο όνομα των «εκτάκτων αναγκών», της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «δυνατοτήτων της οικονομίας».

Το ΚΚΕ καλεί το λαό των Αγίων Αναργύρων - Καματερού να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει την άμεση λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή, όπου υπάρχει εντοπισμένο πρόβλημα, όπως και στη Δυτική Αθήνα συνολικά.

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν χτες στις 9.14π.μ. οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, 13 χιλιόμετρα δυτικά της Αμαλιάδας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ζάκυνθο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ