ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Σήμερα θα γίνουν οι ομιλίες της Αλέκας Παπαρήγα και του Θοδωρή Χιώνη

Χιλιάδες νεολαίοι συμμετείχαν, χτες, στις εκδηλώσεις της μεγάλης κόκκινης πολιτείας

Το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» άνοιξε χτες τις πύλες του στο πάρκο «Α. Τρίτσης», στο Ιλιον. Χιλιάδες νεολαίοι, εργατόκοσμος, γονείς με τα παιδιά τους από τις δυτικές συνοικίες και τις γύρω περιοχές της Αθήνας ανταμώθηκαν στην κόκκινη πολιτεία.

Μπροστά στο ενδεχόμενο κακοκαιρίας το Σάββατο, τροποποιήθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και έτσι οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή με τις κεντρικές ομιλίες: Της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του Σαββάτου θα γίνουν κανονικά.

***

Στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"», στο Ιλιον, ΚΝίτες και ΚΝίτισσες νωρίς το απόγευμα μέχρι την τελευταία στιγμή έδιναν χτες τις τελευταίες πινελιές σε ένα φεστιβάλ που δεν αποτελεί μόνο πηγή ψυχαγωγίας και διασκέδασης, ανάπαυλας από τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και τόπο προβληματισμού και συζήτησης για τα εμπόδια στα οποία σκοντάφτει να μορφωθεί, να εργαστεί, να δημιουργήσει κάθε νεολαίος, να βρει τη διέξοδο απ' ό,τι ταλανίζει τη ζωή του.

Καθώς η ώρα περνούσε ο κόσμος ολοένα συνέρρεε σαν ένα πολύχρωμο ποτάμι. Οι νεολαίοι γέμισαν με την παρουσία τους κάθε γωνιά του πάρκου, τις μουσικές σκηνές, τις θεατρικές σκηνές, τις εκδηλώσεις - συζητήσεις που αναπτύχθηκαν και προξένησαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερος «σταθμός» για τους νέους εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, για τον εργατόκοσμο που δίνει τη δική του μάχη ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά, αποτέλεσε το Στέκι των εργαζομένων και το αφιέρωμα στον πολύμηνο αγώνα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Εκεί ακριβώς δίπλα στο χώρο, τα μάτια του εργάτη δεν μπορούν να ξεφύγουν από το γιγάντιο πανό που γράφει: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Στην ίδια ρότα και ο χώρος που φιλοξενεί την Εκθεση Ιστορίας του ΚΚΕ, ο οποίος συγκέντρωσε γύρω της δεκάδες νεολαίους που είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από το ρόλο και τη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ, στο διάβα της Ιστορίας, σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα σύγχρονο Μεσαίωνα.

Η μεγάλη γιορτή της νεολαίας, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιβεβαίωσε από την πρώτη μέρα ότι είναι σταθερός πόλος έλξης για την ίδια τη νεολαία, τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα. Οτι αποτελεί κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για τη νεολαία. Το σύνθημα του ίδιου του Φεστιβάλ: «Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία» διαπερνούσε κάθε εκδήλωση.

Φώτης Ανδρικόπουλος

Συνθέτης

Αξίζει όλοι μας να στηρίζουμε αυτό το Φεστιβάλ - θεσμό της ΚΝΕ! Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και πολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα. Είναι ένα Φεστιβάλ αληθινό όπως και τα λόγια της ΚΝΕ, ας δούμε λοιπόν όλοι μπροστά και ας σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, να πάμε κόντρα σε όλα αυτά που θέλουν να μας πείσουν ότι συμβαίνουν. Η ζωή είναι γλυκιά και πρέπει να είναι για ΟΛΟΥΣ, ας δούμε την αλήθεια και ας πολεμήσουμε τα ψεύτικα και ουτοπικά συμφέροντα του καπιταλισμού που ζούμε!

Ομάδα «Τρομπετίνι»

Μουσικοί

Σαν ομάδα και ο καθένας μας ξεχωριστά παίρνουμε μέρος στις εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, θεωρώντας υποχρέωση όλων των καλλιτεχνών και ιδιαίτερα των νέων, να στηρίξουν και να εμπνεύσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα κομμάτια της νεολαίας να παλέψουν για μια κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση και θα αντισταθεί ουσιαστικά σε ό,τι σάπιο και βρώμικο ζούμε σήμερα. Οπλο μας σ' αυτήν την προσπάθεια θα είναι η τέχνη μας, η μουσική και ο λόγος και στόχος μας να γεμίσουμε από την τρυφερή ηλικία των παιδικών χρόνων τις ψυχές των παιδιών με δύναμη και ελπίδα για ένα πιο φωτεινό μέλλον - όπως αξίζει στα παιδιά όλου του κόσμου.

Βασίλης Βασιλάτος

Μουσικός

Στη δύσκολη συγκυρία της εποχής, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι μια όαση ελπίδας για όσους είναι αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο πανανθρώπινο μέλλον. Με μεγάλη μας χαρά θα είμαστε και 'μείς εκεί, και με τη μουσική και τα τραγούδια μας θα στήσουμε - σε πείσμα των καιρών - το δικό μας πανηγύρι, αφιερώνοντάς το σε αυτούς που δούλεψαν και δουλεύουν για να μένει ζωντανό και όρθιο το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ιρίνα Μπόικο

Σκηνοθέτης

Το θέατρο κούκλας μας «PEOPLE and PUPPETS' SVIT» με μεγάλη χαρά συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ με τα εργαστήρια κατασκευής κούκλας και τις παραστάσεις μας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό πως σε τόσο δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, δίνεται η δυνατότητα δημιουργικής έκφρασης στον κόσμο, σε ενηλίκους και στα παιδιά, και είναι πολύ σημαντικό για το θέατρό μας να μπορούμε να έρθουμε κοντά στους θεατές μας και να ενωθούμε μέσα από την τέχνη. Σας περιμένουμε όλους για να ζήσουμε χαρούμενες και δημιουργικές στιγμές στο Φεστιβάλ!

Κώστας Νταλιάνης

Σκηνοθέτης

Συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ, γιατί, όταν ο κόσμος χάνεται, δε γίνεται η Τέχνη να χτενίζεται. Γιατί, σ' έναν κόσμο ταξικό δεν υπάρχει Τέχνη αταξική. Και όποιος υπερασπίζεται κάτι τέτοιο, έχει πάρει κιόλας την ταξική του θέση.

Ενώνουμε την καλλιτεχνική μας φωνή, με τη φωνή και τον αγώνα ενός συνειδητού, αγωνιστικού κομματιού της νεολαίας, για την ανατροπή αυτού του σάπιου, παρακμασμένου συστήματος που προσπαθεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια νέα βαρβαρότητα.

Τραγουδάμε τα τραγούδια και τους στίχους του πιο πολιτικού συγγραφέα του 20ού αιώνα. Του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Αυτού του μεγάλου, γνωστού - άγνωστου συγγραφέα, ποιητή, δημιουργού, για τον οποίο φρόντισε, όσο μπορούσε, η αστική προπαγάνδα να σπείρει τη σύγχυση, κι ως ένα σημείο τα κατάφερε.

Πολλοί νομίζουν, λαθεμένα, ότι το να κάνεις Πολιτική Τέχνη είναι κάτι άχαρο και αντικαλλιτεχνικό, κάτι χωρίς ομορφιά, χωρίς συγκίνηση, χωρίς αισθήματα, χωρίς χιούμορ. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε το αντίθετο. Σας περιμένουμε, σήμερα Παρασκευή στις 9.30, στο Φεστιβάλ, για να το διαπιστώσουμε μαζί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ