ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μέτρα και χαράτσια πτωχεύουν τη λαϊκή οικογένεια

Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό, με αφορμή τις ανακοινώσεις για νέους φόρους

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τη συνεχή χειροτέρευση της κατάστασης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που τροφοδοτείται και από τα νέα φορομπηχτικά χαράτσια, κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

«

Η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα δυναμώνει με οδυνηρές συνέπειες για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Η ανεξέλεγκτη ανεργία που θα τροφοδοτηθεί και με την λεγόμενη εργασιακή εφεδρεία, τις απολύσεις στο δημόσιο. Οι δραματικές μειώσεις των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, που συνεχίζονται με το νέο μισθολόγιο και τη γενίκευση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας θα συρρικνώσουν παραπέρα το εισόδημα των εργαζομένων και θα επιφέρουν συνολική επιδείνωση των όρων εργασίας.

Οι συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, έχουν οδηγήσει σε επέκταση των συντάξεων πείνας. Η κλιμακούμενη φοροεπιδρομή που χτυπάει βίαια την εργατική τάξη, την μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους έχουν διαμορφώσει ανυπόφορη κατάσταση για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επιβολή νέων αβάστακτων φόρων στην ακίνητη περιουσία συνιστούν ένα ακόμα συντριπτικό πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα. Τα μέτρα αυτά προστίθενται στα χαράτσια που έχουν ήδη επιβληθεί με την λεγόμενη εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, το φόρο επιτηδεύματος, ενώ νέα πρόσθετα φορολογικά βάρη θα επιβληθούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα ετοιμάζονται νέες μειώσεις στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου συνεχίζοντας τις αλλεπάλληλες μειώσεις που προώθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής που στηρίζουν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και ανακούφισης των εργαζομένων, στα οποία περιλαμβάνονται:

  • Απαλλαγή από τους φόρους για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κατάργηση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και μια σειρά άλλα μέτρα ελάφρυνσης της λαϊκής οικογένειας.
  • Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, πετρέλαιο κίνησης.
  • Φορολογική Ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων.
  • Αμεση φορολογική επιβάρυνση - εισφορά των επιχειρηματικών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
  • Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου με συντελεστή 45%.
  • Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για φοροδιαφυγή - εισφοροδιαφυγή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός, πώς τοποθετείται στο πρόβλημα της συνεχούς χειροτέρευσης της κατάστασης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που τροφοδοτείται και από τα νέα φορομπηχτικά χαράτσια. Πώς τοποθετείται για την πολιτική φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου που συνεχίζει η κυβέρνηση».

ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Απολύονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι

Σε άμεση εφαρμογή η «εργασιακή εφεδρεία», με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε 151 φορείς, πρώην ΔΕΚΟ και Οργανισμούς

Η ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες του ΗΣΑΠ είναι δείγμα των συνεπειών, που πληρώνει ο λαός από τη μείωση προσωπικού σε Οργανισμούς και φορείς που εποπτεύει το Δημόσιο
Η ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες του ΗΣΑΠ είναι δείγμα των συνεπειών, που πληρώνει ο λαός από τη μείωση προσωπικού σε Οργανισμούς και φορείς που εποπτεύει το Δημόσιο
Σε άμεση εφαρμογή τίθεται ο νόμος 3986 περί «εργασιακής εφεδρείας» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ένα νομοθέτημα που εμπνεύστηκε η ΝΔ και υιοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της υλοποίησης των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Πρόκειται για επιλογή που αναμένεται να στείλει στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ύστερα από ένα χρόνο, κατά τον οποίο θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού τους.

Προχτές, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε στις διοικήσεις 151 Οργανισμών, Επιχειρήσεων και φορέων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ελέγχονται από το Δημόσιο, εγκύκλιο με την οποία τις καλεί να να προβούν ταχύτατα «σε μία κατ' αρχήν εκτίμηση πλεονάζοντος προσωπικού του φορέα σας, που θα μπορούσε να τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας».

Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι το «πλεονάζον προσωπικό» ανά φορέα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 10% των νυν απασχολούμενων. Δηλαδή, βρέξει χιονίσει, οι διοικήσεις των Οργανισμών πρέπει μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη να κατατάξουν στις λίστες της ανεργίας το 10% του προσωπικού τους και να αποστείλουν τη σχετική κατάσταση στο αρμόδιο υπουργείο.

Αυτό, όμως, δεν είναι παρά το πρώτο ξεσκαρτάρισμα, καθώς η ίδια εγκύκλιος επισημαίνει ότι, αν και μετά την απομάκρυνση του 10%, η επιχείρηση συνεχίζει να απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους, τότε ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες θα προσλάβουν οι διοικήσεις των φορέων, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα προβούν σε «αξιολόγηση» του συνόλου των υπόλοιπων εργαζομένων...

Η διάταξη αυτή λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα, σε ό,τι αφορά το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, τον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του, τις αμυντικές βιομηχανίες ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, την ΕΑΒ, τα λιμάνια της χώρας, δεδομένου ότι πρόκειται για επιχειρήσεις και οργανισμούς, που απασχολούν περί τους 7.000 εργαζόμενους, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων τίθεται σε καθεστώς «αξιολόγησης».

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι που μετακινούνται με τον Ηλεκτρικό παίρνουν μια πρώτη γεύση τι ακριβώς σημαίνει μείωση προσωπικού και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μια και τις τελευταίες μέρες οι καθυστερήσεις και οι αναβολές των δρομολογίων έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγούμενου αναστάτωση στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Επέκταση της εφεδρείας και στο στενό Δημόσιο

Ετοιμη η νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας προωθείται άμεσα η μείωση των κρατικών δομών κατά 30%

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση στην υλοποίηση των αποφάσεών της για εξάπλωση της εργασιακής εφεδρείας ως τις παρυφές του σκληρού πυρήνα του κράτους, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Με «εργαλείο» σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, την οποία η κυβέρνηση έχει στα χέρια της, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρεί «σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του κράτους, που προβλέπει περιορισμό των κρατικών δομών σε ποσοστό έως 30%», κάτι που ανακοίνωσε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας.

Χτες, μιλώντας στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλιας ανέφερε ότι το υπουργείο προχωρεί «σε ενιαία οργανογράμματα φορέων στο μέτρο του δυνατού» και σε «ενιαίες δομές υπουργείων». Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει ετοιμάσει σχέδιο-υπόδειγμα Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα αποστείλει άμεσα σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να επισπεύσει και να διευκολύνει τη διαδικασία κατάρτισης των νέων οργανογραμμάτων τους». Τα θέματα αυτά, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος».

Τα προαναφερόμενα μέτρα αναδιάρθρωσης της κρατικής μηχανής, με περιορισμό των δομών της κατά 30%, θα πραγματοποιηθούν με κατάργηση και συγχώνευση Οργανισμών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενων από το κράτος, με καταργήσεις Ειδικών Γραμματειών, επανακαθορισμό της δομής Διευθύνσεων και Τμημάτων όλων των υπουργείων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία υπολογίζεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν υπό την απειλή της εργασιακής εφεδρείας.

Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα απόλυσης - ή εργασιακής εφεδρείας και απόλυσης στη συνέχεια - μέσα από την εξής μεθόδευση: Η κυβέρνηση ήδη προωθεί την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει αυτούς τους υπαλλήλους, οι οποίοι από δημόσιοι θα μετονομαστούν σε κρατικοί υπάλληλοι. Η αλλαγή αυτή, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρεί σε, χωρίς περιορισμούς, μετατάξεις μονίμων υπαλλήλων σε όλο το εύρος του κράτους. Οι μετατάξεις, μαζί με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις Οργανισμών, Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών, λύνουν τα χέρια στην κυβέρνηση ώστε να μπορεί να καταργεί και οργανικές θέσεις, πράγμα που σημαίνει - σύμφωνα με γνωστές παλιές διακηρυγμένες θέσεις της - άρση της μονιμότητας των δημοσίων (μονίμων) υπαλλήλων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι συνέπειες θα πλήξουν όλο το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την εργασιακή εφεδρεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, τονίζει: «Η εργασιακή εφεδρεία, που "εμπνεύστηκε" η ΝΔ και υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ, θα διογκώσει ακόμα περισσότερο την ανεργία, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για όλο το λαό, καθώς αυτός θα πληρώσει τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν. Ο ΗΣΑΠ της μεγάλης ταλαιπωρίας, λόγω μείωσης του προσωπικού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να βρεθούν μαζί στον ανυποχώρητο αγώνα για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ