ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΘΕΑ
«Κόκκινη γραμμή» οι περικοπές για τη λειτουργία του

Δραματικές οι επιπτώσεις στους χρήστες, στις οικογένειές τους, στους εργαζόμενους, αλλά και στην ουσία της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης

Οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί της υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής που υλοποιούνται και ουσιαστικά σαρώνουν τις δημόσιες και δωρεάν δομές πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, αποτυπώθηκαν χθες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Η συνέντευξη επικεντρώθηκε στις δραματικές επιπτώσεις της περικοπής κατά 51% της επιχορήγησης του ΚΕΘΕΑ, στους χρήστες ουσιών, στις οικογένειές τους, στους εργαζόμενους, αλλά και ευρύτερα στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με κεντρικούς ομιλητές τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταρά και τον διευθυντή του Οργανισμού Χ. Πουλόπουλο. Την ίδια στιγμή, στο ΚΕΘΕΑ εκκρεμούν 20 αιτήματα τοπικών κοινωνιών που ζητούν τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, μειώθηκε η επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ από τα 23 εκατομμύρια ευρώ στα 11.270.000, περικοπή που αντιστοιχεί σε 51%. Τα 11.270.000 είναι το ποσό που έχει ήδη λάβει το ΚΕΘΕΑ φέτος μέχρι και τον Ιούλιο και αφορά τις ανάγκες του πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών, που, αν δεν ανακληθεί, θα στερήσει από τις υπηρεσίες του Οργανισμού χιλιάδες άτομα (15.000 άτομα εξυπηρετεί συνολικά), μεταξύ των οποίων και πολλοί άνθρωποι που θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι τα 23 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2011, αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για την εύρυθμη λειτουργία του και καλύπτουν πραγματικές και ανελαστικές δαπάνες, όπως: μισθοδοσία του προσωπικού, δαπάνες στέγασης, διατροφής και θέρμανσης στα θεραπευτικά προγράμματα, καθώς και δαπάνες για απολύτως απαραίτητα έργα ασφάλειας και υγιεινής.

«Δεν είμαστε απλοί τραυματιοφορείς των θυμάτων που σπέρνει πίσω του ένα σύστημα. Το διακύβευμα σήμερα είναι η απεξάρτηση να συνεχίσει να υπάρχει στη χώρα μας. Αν εγκαταλειφθεί το πεδίο της απεξάρτησης θα δούμε κοινωνικά προβλήματα να πολλαπλασιάζονται. Διαλέγουμε το δρόμο της κινητοποίησης, του αγώνα, της αντίστασης, τον οποίο θα πορευτούμε μαζί με τους γονείς και τους θεραπευόμενούς μας», υπογράμμισε ο Θανάσης Τζιούμπας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.

Δεν υποκύπτουμε σε μια «φτιαγμένη» κοινωνία

«Δεν έχουμε να κάνουμε με νούμερα, αλλά με ανθρώπους. Σε αυτές τις ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να μπει καμία τιμή, κανένας οικονομικός συσχετισμός, δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής. Η ανθρώπινη ζωή είναι δική μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την πάρει τη δική μας, των παιδιών μας. Από πείρα και εμπειρία δεν μπορούμε να επιλέξουμε και να υποκύψουμε να ζούμε σε μια "φτιαγμένη" κοινωνία», σημείωσε ο Δημήτρης Γεωργιάδης, εκ μέρους των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.

Ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι όλα τα παραπάνω (περικοπές, ευρεία χορήγηση υποκατάστατων) συνθέτουν το παζλ συγκεκριμένης πολιτικής, η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για αποποινικοποίηση των ναρκωτικών: «Επιδιώκει να περάσει στη συνείδηση του κόσμου ότι "τα ναρκωτικά δεν είναι τίποτα, μπορείτε να τα πάρετε". Και επειδή η ελληνική κοινωνία αντιστέκεται, επιδιώκει να βάλει κάποιες διατάξεις που όφειλε να τις είχε περάσει εδώ και χρόνια, για βελτίωση των φυλακών και να μην μπαίνουν οι χρήστες φυλακή. Το ΚΚΕ έχει δώσει μάχες και εμείς έχουμε βρεθεί στο πλευρό όποιου έκανε αγώνα για όσα γίνονται μέσα στις φυλακές. Σε μια φυλακή ισχυρίζονται ότι έχει τοξικομανείς. Δεν πρέπει να έχει. Αν τον βάλεις στη φυλακή στις 20 μέρες έχει στερητικά σύνδρομα. Πού βρίσκει τα ναρκωτικά και συνεχίζει να είναι τοξικομανής; Ποιος βάζει ναρκωτικά μέσα στη φυλακή; Πού είναι οι υπηρεσίες που λένε ποιος θα είναι τοξικομανής και ποιος όχι, τόσα χρόνια; Τα ναρκωτικά είναι "όπλο" κοινωνικού ελέγχου. Αυτό το σύστημα τα θέλει τα ναρκωτικά. Το μόνο που ξέρουν είναι καταστολή και μάλιστα όχι της ουσίας, αλλά των χρηστών. Απαιτείται αντεπίθεση εφ' όλης της ύλης», τόνισε.

Τη συμπάραστασή τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στο «18 ΑΝΩ» και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ - ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Καταλήψεις, συγκεντρώσεις και απεργίες

Με κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) απ' τους εργαζόμενους του Οργανισμού άρχισαν οι αντιδράσεις ενάντια στις δραματικές περικοπές σε κοινωνικούς φορείς που οδηγούν στο κλείσιμό τους και μπαίνουν μπροστά στην εργασιακή εφεδρεία.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, εκτός απ' τις περικοπές, διαμαρτύρονται γιατί η χορήγηση των υποκαταστάτων στα δημόσια νοσοκομεία ξεκινά χωρίς καμιά ψυχολογική υποστήριξη με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη για το χρήστη. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, από αύριο θα ξεκινήσουν τα προγράμματα και στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ήδη ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη. Χτες αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, χωρίς να πάρουν καμιά απάντηση.

Επίσης, σήμερα το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων (Ιδιωτικός Τομέας Υγείας - Πρόνοιας) οργανώνει σύσκεψη των εργαζομένων στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, με αφορμή την κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται στις παραπάνω μονάδες εξαιτίας της ολομέτωπης αντιλαϊκής και αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης που εντείνεται στα πλαίσια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο στα γραφεία του Σωματείου (Μάρνη και Γ' Σεπτεμβρίου 48Β, κτίριο ΕΚΑ, τρίτος όροφος) και ώρα 6 μ.μ.

Αύριο, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας (ΟΜΚΕ) οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, ώρα 9 πμ, για τις απαράδεκτες περικοπές στα προγράμματα Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας διοργανώνουν στις 22 Σεπτέμβρη στη 1 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, ενώ με απόφασή τους συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής με 24ωρη απεργία. Εργαζόμενοι, γονείς και άτομα με αναπηρία διαδηλώνουν ενάντια στην εμπορευματοποίηση των αναγκών τους, στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τα ειδικά σχολεία, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και υψηλής ποιότητας, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, ειδική αγωγή.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Με αιτήματα αιχμής την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για περικοπές των επιχορηγήσεων των φορέων που σχετίζονται με την πρόληψη, απεξάρτηση και ψυχική υγεία οδηγώντάς τους σε λουκέτο, την υπεράσπιση της ποιότητας και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών, την αύξηση του προϋπολογισμού για το 2012, και την άρση της εργασιακής εφεδρείας, οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα Κέντρα Πρόληψης και τις μονάδες του Προγράμματος Ψυχαργώς συντονίζουν τη δράση τους και προχωρούν την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι, ενώ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 22 και 23 Σεπτέμβρη.

ΒΟΛΟΣ
Ζητούνται «εθελοντές» συνοδοί...

...για τη μεταφορά μαθητών

Με τη χρησιμοποίηση «εθελοντών συνοδών» (!) επιχειρεί να «λύσει» η δημοτική αρχή Βόλου το πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών. Ο Δήμος Βόλου, που έχει συμβληθεί με τα ΚΤΕΛ της περιοχής (Αστικό και Υπεραστικό), για τη μεταφορά, με ειδικά δρομολόγια, των μαθητών όλων των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων, ζητά «εθελοντές συνοδούς» - σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού - για τις διαδρομές: Μικροθήβες - Αγχίαλος, Αγιος Λαυρέντιος - Κάτω Λεχώνια, Αγιος Βλάσιος - Ανω Λεχώνια, Μάραθος - Κριθαριά - Χρυσή Ακτή, καθώς και για τις περιοχές του Σέσκλου και της Αγριάς. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για διαδρομές μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων, δύσκολες και σε μερικά σημεία τους επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια...

Αντί, δηλαδή, ο δήμος να διαμαρτυρηθεί κατά της κυβερνητικής πολιτικής, που «παίζει» με την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των μικρών παιδιών, και ν' απαιτήσει από το κράτος τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων και χρηματοδότηση για συνοδούς, «παίζει», τελικά, το «παιχνίδι» της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί ν' απαλλαγεί από την ευθύνη της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών από και προς το σχολείο, μεταβιβάζοντάς την στις πλάτες των γονιών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Θέλουν να περιορίσουν την πολιτική δράση στα σχολεία

Συνεχίζει τις προκλήσεις προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς το Γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Αφού «ξέθαψε» στις 8 Σεπτέμβρη εγκύκλιο του 1985, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς τους μαθητές ή εκπαιδευτικούς μέσα στο χώρο του σχολείου από εκπροσώπους κομμάτων, φορείς συλλογικών οργάνων ή άλλα πρόσωπα», προχτές έστειλε νέα ...«συμπληρωματική» εγκύκλιο, όπου διευκρινίζεται ότι: «Η απαγόρευση αφορά μόνο το διάστημα κατά το οποίο διεξάγονται μαθήματα και μέχρι το πέρας αυτών. Η συνδικαλιστική ενημέρωση των εκπαιδευτικών εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου δεν απαγορεύεται».

Να σημειωθεί ότι τα φιρμάνια του Γραφείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά στάλθηκαν στα σχολεία δύο μέρες μετά την έναρξη περιοδειών, στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΚΚΕ, στα σχολεία τις οποίες βέβαια δεν έχουν σταματήσει οι εγκύκλιοι. Επιβεβαιώνεται και από αυτό το γεγονός ότι αυτό που φοβούνται η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι είναι η πολιτικοποίηση της πάλης μαθητών, καθηγητών, γονιών, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για να σταματήσουν τα δεινά σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ