ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Σαρώστε το Ασφαλιστικό τώρα!

«Πλάτες» στα πλέον ακραία σενάρια ενάντια στους εργαζόμενους αξιώνει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός

Σαρωτικά μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες και στην αγορά εργασίας, αποτελούν τους άξονες των «προτάσεων» του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εκ νέου στην ΕΕ ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί εντός του 2005, ο δε υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δεν απέκλεισε χτες την επιβολή και νέων φόρων για το επόμενο έτος, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το 2005 το ΕΚΑΣ και τις αγροτικές συντάξεις...

Ετσι, παρά τις διακηρύξεις για εφαρμογή «ήπιας» οικονομικής πολιτικής, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχονται νέα ισχυρά αντιλαϊκά μποφόρ, ότι τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναμένουμε νέα επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Είναι, επίσης, θέμα χρόνου, να ανοίξουν και πάλι οι κρίσιμοι φάκελοι του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, τους οποίους παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ... «Πλάτη» στην κυβέρνηση για τη μεθόδευση τέτοιων, ακραίων μέτρων, βάζει και το ΔΝΤ, με το «κείμενο συμπερασμάτων» που έσπευσε χτες να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση.

Ακόμα πιο αντιδραστικά

Το ΔΝΤ «προτείνει» για τη χώρα μας ...«συνταγές» αλά Χιλή του Πινοσέτ και της Αργεντινής του Μέντες. Μεταξύ άλλων, ζητά καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών, σε συνδυασμό με τις περικοπές στον κλάδο της Υγείας, νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις, όπου ζητά μειώσεις μισθών (και του κατώτατου μισθού) επέκτασης της μερικής και προσωρινής απασχόλησης, απαλλαγή των μεγάλων επενδύσεων από φορολογικούς ελέγχους(!) λύση του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων... Και όλα αυτά, συνοδευόμενα από μεγάλη μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου... στην προοπτική της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας...

Με την απειλή ότι «αν δε ληφθούν γενναία μέτρα, υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος υποτονικής ανάπτυξης», στο δημοσιονομικό τομέα ζητούν:

  • «Συγκράτηση στους μισθούς του Δημόσιου, κάτι το οποίο θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα...».
  • Μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο.
  • «Τα κοινωνικά προγράμματα, όπου υφίσταται η ανάγκη να μειωθούν τα κόστη παράλληλα με την προστασία των πιο ευπαθών ομάδων».
  • Να περιοριστούν οι επιδοτήσεις, οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις (ενισχύσεις του κράτους προς πολίτες) και οι εγγυήσεις του Δημοσίου.

Οπως επισημαίνεται, παράλληλα με την ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων από τις ολυμπιακές δαπάνες, θα πρέπει να υπάρξουν και επιπλέον μέτρα, εστιασμένα κυρίως στις τρέχουσες δαπάνες...

Εκρηξη κινδυνολογίας συνοδεύει τις επισημάνσεις για το Ασφαλιστικό και τις δαπάνες Υγείας. Αναφέρει χαρακτηριστικά «μακροπρόθεσμα, τα κόστη των συντάξεων και των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, αποτελούν μια καθαρή απειλή για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών...». Σα να μην τους έφτανε μάλιστα αυτό, συνεχίζουν την εκβιαστική κινδυνολογία τους, σημειώνοντας: «Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, η σύνταξη του καθενός θα βρεθεί σταδιακά σε κίνδυνο. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2002, αν και ευπρόσδεκτη και χρήσιμη σε αρκετά σημεία, δεν αντιμετώπισε τις θεμελιώδεις μακροπρόθεσμες ανισορροπίες του συστήματος».Στα πλαίσια αυτά, ζητούν άμεσα μέτρα, μέσω κοινωνικού διαλόγου...

Για την αγορά εργασίας, ζητούν τον επαναπροσδιορισμό του εκπαιδευτικού συστήματος στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών των επιχειρήσεων και ...άρση - όπως λένε ξεδιάντροπα - των εμποδίων για την απασχόληση, εμπόδια που τα ταυτίζουν με την ύπαρξη βασικού μισθού, τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι εργαζόμενοι όταν απολύονται, το μικρό εύρος της μερικής απασχόλησης κ.ο.κ.

Ο Γ. Αλογοσκούφης

Ανοιχτά άφησε χτες διάφορα ενδεχόμενα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Απαντώντας σε ερώτηση για τη φορολογική πολιτική του 2005 απάντησε ότι «δεν πάμε σε αύξηση του φορολογικού βάρους. Αναπροσαρμογές, κάποιες μικρές, είναι δυνατό να γίνουν...», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει, αν θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας, αν θα υπάρξουν αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις... Αν λάβουμε υπόψη τις διακηρυγμένες κυβερνητικές επιλογές για σταδιακή μείωση της άμεσης φορολογίας, οι «αναπροσαρμογές» για τις οποίες μίλησε ο υπουργός, αναγκαστικά περιορίζονται στο σκέλος της έμμεσης φορολογίας (αύξηση των ειδικών φόρων σε πετρελαιοειδή, ποτά, τσιγάρα), και τον ΦΠΑ. Ενας άλλος τομέας, όπου μπορεί να υπάρξουν «αναπροσαρμογές» είναι αυτός των δαπανών (Υγεία, ενοίκια κατοικιών, σχολικά δίδακτρα κλπ.), που έχουν έκπτωση από το φόρο.

Για την επιβολή πολιτικής λιτότητας, η κυβέρνηση, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ, προτίθεται να αξιοποιήσει το «κλίμα» που δημιουργείται από τις κατά καιρούς εκθέσεις διαφόρων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Καθόλου τυχαία, το οικονομικό επιτελείο, μια ημέρα μετά τη ΔΕΘ, έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο των συμπερασμάτων της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ που είχε επισκεφτεί πρόσφατα τη χώρα μας, μαζί με την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ, που συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Ο ΣΕΒ

Σαφέστατος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος. Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ και επισήμανε ότι οι επιλογές των επιχειρηματιών εξαρτώνται από το «ρίσκο» και το «αναμενόμενο κέρδος».

Μετά από αυτά, επιδοκίμασε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει «όραμα και στόχο» και ότι έστειλε «σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο ΣΕΒ περιμένει τον προϋπολογισμό, ο οποίος «θα δώσει πραγματικά το στίγμα» και τις εξειδικεύσεις των μέτρων από τους υπουργούς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Για τις τελευταίες είπε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα, υπάρχει εργασιακή ειρήνη εδώ και 14 χρόνια, αλλά μπορούν να βελτιωθούν κι άλλο.

Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ηπείρου

«Η Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Ηπείρου», είναι το θέμα του 4ου Διαπανεπιστημιακού Συνεδρίου, που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας (ΜΕΚΔΕ) του ΕΜΠ. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 24 Σεπτέμβρη στις 9.30 π.μ. και θα συνεχιστούν στις 25 και 26 Σεπτέμβρη, με ομιλίες πάνω σε εξειδικευμένα θέματα, σχετικά με την προστασία και την ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος της Ηπείρου.

Περισσότερες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΜΕΚΔΕ και του ΕΜΠ http:www.ntua.gr/MIRC/

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Στα όρια της στασιμότητας

Με ισχνούς ρυθμούς (μόλις 1%) αυξάνεται ο όγκος της συνολικής παραγωγής στη μεταποίηση, με την παραγωγή στους 9 από τους 23 κλάδους να έχει πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προ δεκαετίας (του έτους 1995). Ταυτόχρονα, η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ σηματοδότησε την απότομη πτώση της παραγωγής στα ντόπια «κεφαλαιουχικά αγαθά» (εργαλειομηχανές) και «διαρκή καταναλωτικά αγαθά». Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που αφορούν στο επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2004.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά στο εφτάμηνο του 2004, συγκριτικά με πέρσι:

  • Ο όγκος της παραγωγής στη μεταποίηση εμφανίζει ισχνή ανάκαμψη σε ποσοστό 1%. Ομως, οι 10 από τους 23 συνολικά κλάδους που ταξινομεί η στατιστική υπηρεσία συνεχίζουν και φέτος την κατρακύλα. Πτώση σε σύγκριση με το 2003 συνεχίζουν να καταγράφουν και οι: Κλωστοϋφαντουργία (8,3%), είδη ενδυμασίας (4,2%), δέρμα-είδη υπόδησης (4,2%), ξύλο και φελλός (4,5%), συσκευές ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών (25,1%) κ.ά.
  • Η παραγωγή ντόπιων εργαλειομηχανών εμφανίζει πτώση 1,8%, ενώ συγκριτικά με το 2001 η κατρακύλα φτάνει σε 15%.
  • Στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά καταγράφεται αύξηση 7,7%, ενώ σε σύγκριση με το έτος 2001 εμφανίζουν πτώση σε ποσοστό 10,8%.
  • Η παραγωγή «ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού» ενισχύθηκε κατά 1,1%.
  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής «ορυχείων, βιομηχανίας, ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού» εμφανίζει αύξηση 1,3%.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ