ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Νεανική δημιουργία μέσα από τη γιορτή της ΚΝΕ

Την Κυριακή μίλησε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Δ.Γόντικας
Ο Δ.Γόντικας
Με επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων, έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στην Κρήτη. Οι τριήμερες εκδηλώσεις στο Ηράκλειο στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη ολοκλήρωσαν το ταξίδι του 30ού Φεστιβάλ, με εκατοντάδες νέους, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους και αγρότες να αναδεικνύουν ό,τι πιο προοδευτικό μπορεί να γεννήσει η νεανική δημιουργία, μέσα από τη γιορτή της ΚΝΕ, που στηρίζεται στο μεράκι και τον ενθουσιασμό μελών και φίλων της.

Το Σάββατο από την ΚΝΕ ομιλία πραγματοποίησε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, υπογραμμίζοντας «ότι πρόκληση για τους νέους κομμουνιστές είναι να βρεθούν σε μια μεγάλη πορεία αγωνιστικής νεανικής συσπείρωσης, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πάλης και πολιτικής δράσης πρωτοστατώντας σε ένα κίνημα που θα εμποδίσει τώρα τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς της ΝΔ, χωρίς να δείχνει καμιά ανοχή στην πολιτική της, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, συμβάλλοντας στη συγκρότηση του Μετώπου.

Την Κυριακή, τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, από το ΚΚΕ μίλησε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το στέλεχος του Κόμματος άνοιξε την ομιλία του αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Πολυεθνικών, του ντόπινγκ και του ΝΑΤΟ, όπως τους χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδεώδη του Ολυμπισμού ούτε με τα οράματα και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας, με τα οράματα και τις ανάγκες των λαών.

«Με την πανούργα ιδεολογική επίθεση που σχεδίασαν, δεν επιδιώκουν απλά και μόνο να συγκαλύψουν τη μετατροπή του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων σε μια τεράστια επιχείρηση υψηλών κερδών. Δεν επιδιώκουν μόνο να καλλιεργήσουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στους νέους και να τους παγιδεύσουν στο κυνήγι ενός άπιαστου ονείρου.

Επιδιώκουν κάτι πολύ βαθύτερο και μακροπρόθεσμο. Να εδραιώσουν την αντίληψη ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς το χορηγό καπιταλιστή ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αποδοχή της επέκτασης του χορηγού - ληστή σε όλους τους τομείς της ζωής».

Ακολούθως πρόσθεσε, ότι αυτός ο κόσμος δεν είναι ο δικός μας κόσμος. Δεν αντιπροσωπεύει ούτε τα συμφέροντα ούτε τις προσδοκίες, τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων του μόχθου και της νεολαίας.

«Το φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", οι αγώνες του λαού και της νεολαίας, ο λαός που μοχθεί, η ζωντανή λαϊκή μας παράδοση, το καλλιτεχνικό έργο και ο δημιουργός του που δε βολεύονται, δεν υποτάσσεται στους χορηγούς και δεν μπαίνει στην υπηρεσία του συστήματος, είναι ο δικός μας κόσμος. Είναι οι λαοί που αντιστέκονται. Είναι οι αγωνιστικές μας παραδόσεις και οι υψηλές αξίες, που σφυρηλατήθηκαν σε μακροχρόνιους σκληρούς αγώνες. Του γνήσιου πατριωτισμού και διεθνισμού, της αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται, της συλλογικότητας απέναντι στον ατομισμό και πάνω απ' όλα οι αξίες και τα ιδανικά του αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - 30ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Συγκρουόμαστε με το σάπιο σύστημα

Στα Γιάννενα μίλησε ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Θ. Τζιαντζής
Ο Θ. Τζιαντζής
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 30ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή στα Γιάννενα, σε ένα ανανεωμένο χώρο στα «Λιθαρίτσια» με φόντο τη Λίμνη και το Κάστρο των Ιωαννίνων αναδεικνύοντας το Φεστιβάλ σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης μέσα από ένα πρόγραμμα πολύμορφων πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με έντονο το στοιχείο της καλλιτεχνικής ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Θόδωρος Τζιαντζής. Ξεκινώντας την ομιλία του αφού καλωσόρισε τους νέους ανθρώπους που προσέγγισαν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία που βρέθηκαν κοντά στο ΚΚΕ, σημείωσε πως «είναι πραγματικά ελπιδοφόρο που οι νέοι κομμουνιστές επιμένουν κόντρα στις μεγάλες δυσκολίες των καιρών μας σε αυτή την πανελλαδική διοργάνωση που βασικά της στοιχεία είναι η συλλογικότητα, η αγωνιστικότητα, η προβολή αξιών που συγκρούονται με τις κυρίαρχες αξίες ενός σάπιου συστήματος».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο πρόσφατα γεγονότα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην κατάρριψη των σχετικών με αυτούς μύθων, και στη σφαγή των παιδιών στην Οσετία υπογραμμίζοντας τη φρίκη του πολέμου, του εθνικιστικού μίσους και του θρησκευτικού φανατισμού που είναι διαρκώς γύρω μας. Οπως είπε «πολλοί προσπαθούν να μας κάνουν να απογοητευτούμε με την ανθρώπινη φύση, να μας πείσουν πως οι άνθρωποι έτσι θα μείνουμε για πάντα». «Το ΚΚΕ - σημείωσε - θεωρεί ότι η αιτία όλων αυτών βρίσκεται στο καπιταλιστικό σύστημα, στον ιμπεριαλισμό που θέλει τον άνθρωπο πνευματικά ανάπηρο με τον εθνικισμό και με τον πόλεμο, για να κυριαρχεί στη ζωή του το κεφάλαιο».

Σε άλλο σημείο ο ομιλητής αναφέρθηκε στα προβλήματα της νεολαίας σημειώνοντας πως κάθε μέρα που περνά η ανεργία, η εργασία χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια, τα ναρκωτικά και η καθημερινή μιζέρια, η κακή κατάσταση των εκπαιδευτικών πραγμάτων, αφήνουν βαθιά τα σημάδια τους πάνω στη ζωή και στην προοπτική των νέων ανθρώπων. Επισήμανε το ζήτημα των ΤΕΙ όπου το 75% των σπουδαστών εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, που σε πλήρη σύμπνοια με την πολιτική της ΕΕ, λέει ότι καταργείται η δημόσια και δωρεάν σίτιση - στέγαση και πως ο «χρήστης υπηρεσιών Παιδείας», πρέπει να πληρώνει. Υπογράμμισε και την παρακολούθηση της διαδήλωσης των φοιτητών για τη σίτιση και στέγαση από τους καμερο-χαφιέδες.

Από το αφιέρωμα των νέων κομμουνιστών στον ποιητή του λαού Γ. Ρίτσο
Από το αφιέρωμα των νέων κομμουνιστών στον ποιητή του λαού Γ. Ρίτσο
Πρόσθεσε ακόμα ότι στο όνομα του καπιταλιστικού κέρδους «ακμάζουν» οι βιομηχανίες της παιδικής εργασίας, του δουλεμπορίου, της πορνείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, του ελεύθερου χρόνου. Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ΝΔ από τη ΔΕΘ, είπε ότι η ΝΔ όπως και το ΠΑΣΟΚ θέλουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία «γιουσουφάκια στην αυλή των πασάδων της πλουτοκρατίας, ευνουχισμένους με τα ψεύτικα διλήμματα και τους μονοδρόμους τους». Ομως το πρόβλημα της αστικής τάξης δεν μπορεί να είναι και πρόβλημα της νεολαίας και των εργαζομένων, πρόσθεσε σχετικά.

Στη συνέχεια ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για μια άλλη κοινωνία σημειώνοντας ότι δεν είναι ζήτημα δυνατότητας ή εποχής αλλά ζήτημα «αναγκαιότητας κατεύθυνσης της πάλης και του προσανατολισμού του εργατικού, λαϊκού κινήματος και του αγώνα μέσα από τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα».

Κλείνοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους, την αγροτιά, τη νεολαία, να συμμετέχουν μαζικά στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας του ΚΚΕ στην Αθήνα, στις 9 του Οκτώβρη.

Σε άλλες πόλεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι κεντρικές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε πολλές ακόμα πόλεις. Εκδηλώσεις έγιναν στη Σπάρτη, το Αργος, το Αίγιο, την Καλαμάτα, τη Χαλκίδα, τη Λαμία, τη Λιβαδειά, τη Ρόδο και τη Φλώρινα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ