ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κι άλλη αιματηρή εισβολή

Εισέβαλαν, σκότωσαν, κατέστρεψαν και απήλθαν: Ισραηλινό άρμα μάχης απομακρύνεται από την Τζενίν

Associated Press

Εισέβαλαν, σκότωσαν, κατέστρεψαν και απήλθαν: Ισραηλινό άρμα μάχης απομακρύνεται από την Τζενίν
ΤΖΕΝΙΝ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι βρήκαν το θάνατο και άλλοι 21 τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, στη διάρκεια ακόμη μιας εισβολής Ισραηλινών στρατιωτών και αρμάτων μάχης στην Τζενίν και στην Ιεριχώ χτες.

Η νέα επίθεση και η θέση της αυτόνομης Ιεριχούς υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο επιχειρήθηκε να δικαιολογηθούν από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, Γιάρντεν Βάτικαϊ, ως προσπάθεια «εκρίζωσης του τρόμου»: Είπε ότι κάτοικοι της Τζενίν και της Ιεριχούς θα «μετείχαν σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, όπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει ότι οι Ισραηλινοί εκμεταλλεύονται τη συγκυρία μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ, για να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους σε παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής, που ζει στην Ιεριχώ, δήλωσε ακριβώς ότι «οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν τα γεγονότα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον... Νιώθουν ότι η παγκόσμια προσοχή είναι αλλού... Δεν υπήρχε τίποτα που προκάλεσε αυτήν την ενέργεια».

Ενώ οι νέες εισβολές έριχναν κι άλλο λάδι στη μεσανατολική φωτιά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ. Ο τελευταίος συμφώνησε με τον Αμερικανό υπουργό να συναντήσει «το ταχύτερο δυνατό» τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. Ο σύμβουλος του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, δήλωσε ότι ο τόπος της συνάντησης θα αποφασιστεί «σε 48 ώρες», καθώς «οι προσπάθειες... να αρθούν τα εμπόδια που εγείρει το Ισραήλ συνεχίζονται», για να προσθέσει ότι «είναι πολύ σημαντικό να διαθέτει ο Πέρες εξουσιοδότηση από την κυβέρνησή του για να συζητήσει πολιτικά ζητήματα και θέματα ασφαλείας».

Η εισβολή των αρμάτων μάχης και των ανδρών του πεζικού έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες και η αποχώρησή τους πολλές ώρες αργότερα. Κατέστρεψαν αρκετά κτίσματα και τουλάχιστον ένα αστυνομικό τμήμα. Ανάμεσα στους τρεις νεκρούς, οι δύο ήταν ένα ζευγάρι που βρισκόταν στο σπίτι του. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε, επίσης, «θέσεις Παλαιστινίων» στις πόλεις Κουαλφίγια και Σαλφίτ.

ΠΓΔΜ
Ανοιχτός εκβιασμός προς το Κοινοβούλιο

Associated Press

ΣΚΟΠΙΑ.-

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή» του ΝΑΤΟ για την υποτιθέμενη «παράδοση των όπλων» του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» των Αλβανών ολοκληρώθηκε χτες, με 2.200 να έχουν παραδοθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στρατηγού Γκούναρ Λάνγκε, επικεφαλής της αποστολής του ΝΑΤΟ, μεταφέροντας και πάλι το επίκεντρο της προσοχής σε άλλα σημεία: Κατ' αρχάς στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια, το οποίο συνεδριάζει και πάλι την επόμενη βδομάδα για να επικυρώσει το «πακέτο μεταρρυθμίσεων». Ο Στόγιαν Αντοφ επιβεβαίωσε την επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες πάντως «θα πρέπει» να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 του Σεπτέμβρη.

Δυτικοί διπλωμάτες εξέφραζαν την «ανησυχία» τους για το ενδεχόμενο η Βουλή να τροποποιήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας ή να καθυστερήσει την κύρωσή της, πράγμα που ίσως επαναφέρει «εντάσεις» και τελικά ακυρώσει την «ειρηνευτική διαδικασία». Μια απόφαση που θα ζητεί δημοψήφισμα - αν και δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για κάτι τέτοιο - αποτελεί για τους Δυτικούς «επίφοβο» ενδεχόμενο... Με αυτήν την άποψη ταυτίζεται ο Αρμπεν Τζαφέρι, ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος και συμμετέχων στην κυβέρνηση: «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιγνίδι... Θα πρόκειται για μια δικτατορία αν μια εθνική ομάδα αποφάσιζε για τα δικαιώματα μιας άλλης», δήλωσε - σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση που θέτει υπό αμφισβήτηση έννοιες όπως η δημοκρατία... Οι Δυτικοί, πάντως, εμφανίζονται έτοιμοι ακόμη και να επιβάλουν οικονομικό αποκλεισμό (!) αν η κοινοβουλευτική διαδικασία αλλάξει ή τα «συμφωνηθέντα» τροποποιηθούν...

Την ίδια ώρα στη Βόρεια ΠΓΔΜ τα ένοπλα επεισόδια επαναλήφθηκαν. Περίπου 15 άνδρες του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» άνοιξαν πυρ εναντίον φυλακίου στο Μαλ Ταπάν, και οι φρουροί απάντησαν, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος είναι η αποστολή νέας δύναμης «χωρών του ΝΑΤΟ και άλλων» σε ρόλο προστασίας των πολιτικών παρατηρητών, που πρότεινε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με επικεφαλής τον Γιόσκα Φίσερ, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το ΝΑΤΟ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα δίκη Οτσαλάν

ΙΜΡΑΛΙ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Αρχισε χτες η δεύτερη δίκη του ιδρυτή και ηγέτη έως το 1998 του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με κατηγορίες για τη δράση του πριν το πραξικόπημα του 1980. Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Οτσαλάν, η σύζυγός του Κεσιρέ και περίπου εκατό πρόσωπα του περιβάλλοντός του δικάζονται από Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας - οι περισσότεροι ερήμην - για πράξεις που προηγήθηκαν του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Σεπτέμβρη του 1980. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει δεκάδες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για «αυτονομιστικές δραστηριότητες», για τις οποίες οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο Οτσαλάν με δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από δικηγόρους του, απέρριψε τις κατηγορίες. «Δε σκότωσα κανέναν, ποτέ δε συμμετείχα σε ένα τέτοιο έγκλημα, δεν έκλεψα... δεν έλαβα μέρος σε καμία από τις ενέργειες που περιέχονται στο κατηγορητήριο, αλλά αναγνωρίζω ότι έχω ιδρύσει και ηγούμαι της οργάνωσης (PKK)... Είχαμε μία εποχή με δραστηριότητες καθαρά θεωρητικές», αναφέρει η δήλωση.

ΜΕΞΙΚΟ
Πτώση αεροσκάφους με 19 νεκρούς

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Μικρό αεροσκάφος που μετέφερε 17 Αμερικανούς τουρίστες κι είχε δύο Μεξικανούς πιλότους κατέπεσε στη νότια πολιτεία Γιουκατάν του Μεξικού, παρασέρνοντας στο θάνατο όλους τους επιβαίνοντες την Τετάρτη, μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερ» και το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Η πτώση του αεροσκάφους ήταν σχεδόν κάθετη, δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Μεξικού, Αδουάρδο Αλφάρο, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυράς της. «Το είδα να πέφτει με δραματικό τρόπο... το αεροπλάνο βούτηξε σχεδόν κάθετα, εξερράγη και διαλύθηκε μέσα σε φλόγες», είπε στο πρακτορείο. Εκπρόσωπος της εταιρίας τσάρτερ «Aeroferinco» στην οποία ανήκε το δικινητήριο αεροσκάφος επιβεβαίωσε την πτώση και το θάνατο των 19.

Το «Televisa», μια μεξικανική ειδησεογραφική υπηρεσία, μετέδωσε ότι οι Αμερικανοί τουρίστες ήταν 16 και ο ένας από τους νεκρούς ήταν Μεξικανός ξεναγός.

Ο επιθεωρητής του αεροδρομίου Τσίτσεν Ιτζα Πέδρο Γκόμεζ ντε λα Ρόζα, είπε ότι οι αιτίες της πτώσης «ερευνώνται». Το υπουργείο Μεταφορών του Μεξικού ανακοίνωσε πάντως ότι δε βρήκε στοιχεία που να καταδεικνύουν κάποια «ύποπτη» ενέργεια. Τα στοιχεία των επιβατών του αεροσκάφους, που πραγματοποιούσε πτήσεις πάνω από τις πόλεις των Μάγια, δεν έγιναν γνωστά.

ΠΕΡΟΥ
Διεθνές ένταλμα σύλληψης του Φουτζιμόρι

ΛΙΜΑ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης του πρώην Προέδρου της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Ιαπωνία. Ο Φουτζιμόρι κατηγορείται για επαναληπτικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και δύο διαβόητες μαζικές δολοφονίες το 1990 και το 2000.

Η Ιαπωνία και το Περού δεν έχουν διμερή συμφωνία έκδοσης, ενώ ένας νόμος της Ιαπωνίας απαγορεύει την έκδοση πολιτών της - γεγονός που εκμεταλλεύεται ο Φουτζιμόρι λόγω της ιαπωνικής καταγωγής του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ