ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ «ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ»
Κι άλλα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού!

Από υποσιτισμό υποφέρουν 149 εκατομμύρια παιδιά, 100 εκατομμύρια δεν πάνε ποτέ σχολείο, ενώ 9 στα 100 παιδιά πεθαίνουν πριν κλείσουν τα πέντε χρόνια...

Εκατομμύρια είναι τα παιδιά - θύματα των πολέμων. Στη φωτογραφία, κοριτσάκι με εγκαύματα από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία

Associated Press

Εκατομμύρια είναι τα παιδιά - θύματα των πολέμων. Στη φωτογραφία, κοριτσάκι με εγκαύματα από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία
Περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, 149 εκατομμύρια παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να υποφέρουν από υποσιτισμό, περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο - η πλειοψηφία τους κορίτσια - ενώ εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να εμπλέκονται στην παιδική εργασία, στην εμπορία παιδιών, στην πορνεία και τις ένοπλες συρράξεις.

Αυτή είναι μια μικρή περίληψη της καθιερωμένης - πλέον - ετήσιας έκθεσης της «Γιούνισεφ» για την «Κατάσταση των παιδιών στον κόσμο 2002». Μια έκθεση, με συγκλονιστικά στοιχεία, που απεικονίζουν τη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα, από τον «παγκοσμιοποιημένο» καπιταλισμό. Με τη συγκέντρωση κολοσσιαίου πλούτου στα χέρια μιας φούχτας μονοπωλίων, και την ανείπωτη φτώχεια για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων. Με τις πολεμικές συρράξεις, την αχαλίνωτη βία και την άκρατη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Με τις πολιτικές, που εντείνουν στο έπακρο τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, που καταδικάζουν σε μαρασμό και εξαθλίωση εκατοντάδες χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Η έκθεση της «Γιούνισεφ» έρχεται να κάνει έναν απολογισμό της δεκαετίας που πέρασε και να δει ποιες και πόσες απ' τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα περισσότερα κράτη, στη Σύνοδο Κορυφής για τα Παιδιά του 1990, υλοποιήθηκαν. Και μόνο το γεγονός πως σχεδόν σε κάθε στατιστική της περιγραφή υπάρχει η λέξη «εξακολουθεί» αποδεικνύει πως οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις δόθηκαν, χωρίς ποτέ ωστόσο να τηρηθούν. «Τα διδάγματα της δεκαετίας αυτής, μας δείχνουν ξεκάθαρα το δρόμο και επιτάσσουν ότι οι υποσχέσεις που θα δοθούν τώρα, είναι υποσχέσεις που πρέπει να τηρηθούν. Αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν δικαιολογίες», υποστηρίζει η διεθνής οργάνωση, ενόψει της Ειδικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στις 19 - 21 Σεπτέμβρη), αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος...

Στη χειρότερη μοίρα τα παιδιά της καταληστευμένης από τους καπιταλιστές Αφρικής
Στη χειρότερη μοίρα τα παιδιά της καταληστευμένης από τους καπιταλιστές Αφρικής
Και μόνο τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν για τη γενιά του 90' - για τα παιδιά, δηλαδή, που γεννήθηκαν στην αρχή αυτής της δεκαετίας σε όλον τον κόσμο - είναι ενδεικτικά. Συγκεκριμένα, 9 στα 100 παιδιά πέθαναν πριν φτάσουν τα πέντε τους χρόνια, ενώ 33 από τα 100 δεν καταγράφηκαν κατά τη γέννησή τους (ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά επισήμως δεν υπάρχουν, ούτε τους αναγνωρίζεται εθνικότητα). Επίσης 27 στα 100 παιδιά δεν εμβολιάστηκαν εναντίον καμιάς ασθένειας, 32 υπέφεραν από υποσιτισμό πριν φτάσουν τα 5 τους χρόνια και μόνο 44 τρέφονταν αποκλειστικά με θηλασμό τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους. Ακόμα, 18 στα 100 παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, 39 ζουν χωρίς εγκαταστάσεις υγιεινής, 18 δε θα πάνε ποτέ σχολείο (τα 11 απ' αυτά είναι κορίτσια), ενώ 25 απ' τα 100 που θα πάνε στην πρώτη τάξη, δε θα φτάσουν ποτέ μέχρι την πέμπτη!

«Επιτυχίες» και αποτυχίες

Καταγράφοντας τις «επιτυχίες» και τις αποτυχίες της περασμένης δεκαετίας, η οργάνωση υπενθυμίζει πως ο πρώτος στόχος που είχε τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής ήταν να μειωθούν τα ποσοστά της βρεφικής και της κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας, κατά το 1/3 στο διάστημα 1990 - 2000. Η συνολική μείωση κατά 14% θεωρείται μια «σημαντική βελτίωση», καθώς τώρα επιζούν τρία εκατομμύρια παιδιά περισσότερα μετά τα πέμπτα τους γενέθλια. Ωστόσο περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα και η παρατεταμένη φτώχεια - τονίζει η «Γιούνισεφ» - προκαλεί μόνιμη ζημιά στο μυαλό και το κορμί τους.

Ενας ακόμα βασικός στόχος ήταν να μειωθούν στο μισό τα ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών, ωστόσο τα συνολικά ποσοστά υποχώρησαν μόνο κατά 17%. Στην Ασία, όπου ζουν περισσότερα από τα 2/3 των υποσιτιζόμενων παιδιών του κόσμου, η μείωση του υποσιτισμού υπήρξε σχετικά μικρή (απ' το 36% στο 29%). Στη Νότια της Σαχάρας Αφρική ο αριθμός των υποσιτιζόμενων παιδιών αυξήθηκε (σ.σ. εδώ γιατί δεν υπάρχουν στατιστικοί αριθμοί;).

Ζωή σε άθλιες συνθήκες

Παιδιά καταδικασμένα από το απάνθρωπο εμπάργκο στο Ιράκ
Παιδιά καταδικασμένα από το απάνθρωπο εμπάργκο στο Ιράκ
Οι στόχοι για καθολική πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης μέχρι το έτος 2000, δεν προσεγγίστηκαν. Παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις το ποσοστό ανέβηκε - από 79% στο 82% για το νερό και από 55% στο 60% για την υγιεινή - περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, ενώ 2,4 δισεκατομμύρια ζουν χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, η πλειοψηφία των τελευταίων στην Ασία.

Οσον αφορά το Εϊτζ, η απειλή εξακολουθεί να είναι ζωντανή, αφού μόνο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική υπολογίζεται ότι 210.000 ενήλικες και παιδιά μολύνθηκαν με τον ιό μέσα στο 2000, ανεβάζοντας τον αριθμό των φορέων σε 1,8 εκατομμύρια. Τα μισά απ' τα νέα κρούσματα είναι μεταξύ νέων 15 με 24 ετών, ενώ υπολογίζονται σε 1,4 εκατομμύρια τα παιδιά κάτω των 15 ετών που ζουν με την ασθένεια (το 80% αυτών βρίσκονται στην Αφρική). Να σημειωθεί ότι απ' την αρχή της επιδημίας του Εϊτζ έχουν πεθάνει 4,3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών και περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά 14 ετών ή μικρότερα έμειναν ορφανά εξαιτίας του ιού.

Ο στόχος για καθολική πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση βρίσκεται επίσης μακριά απ' την εκπλήρωσή του. Τα ποσοστά εγγραφής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκαν σε κάθε περιοχή, αλλά υπάρχουν ακόμα 100 εκατομμύρια παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο και πολύ περισσότερα που έχουν χαμηλή ποιότητα εκπαίδευσης. Επίσης το χάσμα στην εκπαίδευση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών μειώθηκε σημαντικά, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά μεγάλο. Πάντως στα συν να σημειωθεί η απόφαση της κυβέρνησης του Μαλάουι (πρόκειται, παρεμπιπτόντως, για μια απ' 48 φτωχότερες χώρες του κόσμου) το 1994 να εγγυηθεί δωρεάν πρωτοβάθμια εκπαίδευση για όλους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εκτιναχτεί στα ύψη ο αριθμός των μαθητών, από 1,9 σε 2,9 εκατομμύρια. Στον τομέα της γυναικείας υγείας, όπου ο στόχος ήταν να μειωθεί στο μισό η μητρική θνησιμότητα, δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν κάποια αξιόλογη μείωση.

Θύματα πολέμων

Associated Press

Τέλος, η «Γιούνισεφ» δεν ξεχνά να μιλήσει για τα τραγικά αποτελέσματα των πολέμων: Από τα 35 εκατομμύρια πρόσφυγες και και εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο, το 80% είναι γυναίκες και παιδιά. Κατά τη δεκαετία του 1990, δύο εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν, έξι εκατομμύρια τραυματίστηκαν ή έμειναν ανάπηρα και 12 εκατομμύρια έμειναν άστεγα εξαιτίας των συρράξεων. Οι συρράξεις - καταλήγει η έκθεση της «Γιούνισεφ» - έχουν αφήσει ορφανά ή χώρισαν από τις οικογένειές τους περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στην τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα...

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Πρωθυπουργική φιέστα - εμπαιγμός προς τους σεισμοπαθείς

Τη στιγμή που δύο ακριβώς χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την Αθήνα, το Σεπτέμβρη του 1999, το έργο της αποκατάστασης των σεισμοπαθών εξακολουθεί να καρκινοβατεί, κυβερνητικό κλιμάκιο, σε μια επίδειξη περισσού θράσους, οργάνωσε πανηγυρική φιέστα στα Ανω Λιόσια, προκειμένου ο ίδιος ο πρωθυπουργός να παραδώσει τα κλειδιά των καινούριων διαμερισμάτων σε δύο δικαιούχους οικογένειες μπροστά στις κάμερες των καναλιών!

Πρόκειται για έναν ακόμη απύθμενου βάθους κυβερνητικό εμπαιγμό, τον οποίο δε δίστασε ο Κ. Σημίτης να τον εκφράσει και με λόγια, διαστρέφοντας πλήρως την τραγική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, ενώ ομολόγησε ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στο έργο της αποκατάστασης, εντοπίζοντας αυτά μόνο στη χορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα λυόμενα και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθιερώθηκαν, στη συνέχεια εκθείασε το κυβερνητικό έργο παρουσιάζοντας το «άσπρο - μαύρο». Πιο αναλυτικά:

  • Δήλωσε ότι από τα 4.600 κτίρια που χρειάστηκε να ανακατασκευαστούν, μόλις 150 δεν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία αποκατάστασης, όταν μόνο στο διπλανό Μενίδι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΑΣ περίπου 400 οικογένειες, δεν έχουν ακόμη καν υποβάλει αιτήσεις φοβούμενες προφανώς ότι θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη εξαιτίας της ανεπάρκειας της κρατικής αρωγής. Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στα 45.000 σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα. Από τα τα στοιχεία που παρέθεσε προ ημερών ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, προκύπτει ότι το 30% των σεισμοπαθών έχει κάνει χρήση των διαδικασιών που θεσπίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι μέσα στην απελπισία τους αρκούνται στα «μπαλώματα» με κίνδυνο της ζωής τους σε ενδεχόμενο νέο σεισμό.
  • Δήλωσε ότι «η πολιτεία ανταποκρίνεται στη θεμελιώδη υποχρέωση απόδοσης ευθυνών» για τα κτίρια που κατέρρευσαν, όταν υπάρχουν ήδη αποφάσεις που αθωώνουν πανηγυρικά τους υπευθύνους.
  • Δήλωσε υπάρχει πρόγραμμα ανάπλασης των πληγεισών περιοχών και ενίσχυση των αντισεισμικών χαρακτηριστικών του υπεδάφους τους, όταν κάθε ιδέα για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της αντισεισμικής θωράκισης ολόκληρης της χώρας έχει εγκαταλειφθεί.
  • Δήλωσε υπερήφανος διότι «μέσα από την τραγωδία αυτή ήρθε στο προσκήνιο ο θεμελιακός ρόλος του κράτους», φτάνοντας στο σημείο να πει ότι «οδηγός της κυβέρνησης είναι το κράτος να στέκεται δίπλα στους πολίτες», την ίδια στιγμή που με νομοσχέδιο απαλλάσσεται το κράτος από κάθε υποχρέωση κρατικής αρωγής και επιβάλλεται, όσοι θέλουν να τύχουν κάποιας στοιχειώδους αποζημίωσης να γίνουν βορά στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών! Κι όλα αυτά προς δόξαν της «κοινωνικής συνοχής» που ευαγγελίστηκε χτες ο πρωθυπουργός...

Οσον αφορά ακόμη και τα σπίτια που παραδόθηκαν χτες και εδώ οι ανακοινώσεις είναι αρκετά συγκεχυμένες. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα παραδίδονταν χτες 100 κατοικίες, αργότερα όμως ανακοινώθηκε ότι αυτές θα είναι μόνο 39. Εμείς πάντως είδαμε να παραδίδονται τα κλειδιά μόνο σε δύο οικογένειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αποκατάστασης στα Ανω Λιόσια, που εκτελείται με τη συμμετοχή του Δήμου, περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 1.300 διώροφων και τριώροφων κατοικιών για 2.700 οικογένειες (που πληρώνουν βέβαια και από την τσέπη τους γιατί η κρατική αρωγή δε φτάνει) συνολικού κόστους 65 δισ. δρχ. που θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον 18 μήνες...

Τέλος ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το 9ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής λέγοντας ότι για την αποκατάσταση των σχολείων που έπαθαν ζημιές από το σεισμό θα δαπανηθούν συνολικά 42 δισ. δρχ. Υποστήριξε ότι σήμερα κατασκευάζονται 1.600 αίθουσες, ενώ πρόκειται να δημοπρατηθούν άλλες 850 που θα κατασκευαστούν ως το... 2004.

ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΟΥΡΛΗΣ»
Στο τέλος θα μείνουν όλοι ατιμώρητοι!

Αλλο ένα απαλλακτικό βούλευμα εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για κτίριο που κατέρρευσε στο σεισμό της 7-9-1999, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Με το υπ' αριθμόν 3465/01 βούλευμά του το Δικαστικό Συμβούλιο παύει οριστικά, λόγω παραγραφής, την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί εναντίον των υπευθύνων του εργοστασίου «Φουρλής» στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, κάτω από τα ερείπια του οποίου είχαν βρει τραγικό θάνατο 6 εργαζόμενοι. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και παράβαση των κανόνων οικοδομής» ήταν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Αναστάσιος Φουρλής, ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Σταμπουλόπουλος και ο πολιτικός μηχανικός Αριστείδης Θωμόπουλος.

Κατ' αρχήν οι τρεις δικαστές υιοθετούν στο σκεπτικό τους την πρόταση που διατύπωσε η εισαγγελέας Αναστασία Δημητριάδου, σύμφωνα με την οποία κατά την ανέγερση του εργοστασίου εφαρμόστηκε νόμιμη άδεια, αλλά υπήρξαν οι εξής αποκλίσεις: Κατασκευάστηκαν πρόσθετα στοιχεία από σκυρόδεμα που αύξησαν κατά 20% τα φορτία κατασκευής, έγινε αλλαγή στη θέση και τη μορφή του κλιμακοστασίου, η ποιότητα του σκυροδέματος ήταν κατώτερη της προβλεπόμενης και η αντισεισμική μελέτη ελλιπής και υπεραπλουστευμένη.

Εν συνεχεία, όμως, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου αναφέρουν δύο λόγους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κρίση τους. Ο ένας αφορά τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι στις 30-12-1999, κατά το στάδιο της κύριας ανάκρισης, κατέθεσαν δηλώσεις παραίτησης από το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπήρξε οποιαδήποτε υπαιτιότητα» (!) για το θάνατο των δικών τους και ότι είχαν ικανοποιηθεί υλικά και ηθικά για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν... Ο άλλος λόγος αφορά τους ίδιους τους κατηγορουμένους, για τους οποίους το απαλλακτικό βούλευμα δέχεται ότι τέλεσαν τα παραπάνω αδικήματα το 1970 (χρόνος ανέγερσης του κτιρίου) και όχι το 1999 (χρόνος κατάρρευσης και θανάτων). Σημειώνει, μάλιστα, ότι στην περίπτωσή τους «δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος 2331/1995, που ορίζει ως χρόνο αρχής τέλεσης των αδικημάτων τη μέρα που επήλθε το αποτέλεσμα, γιατί αυτό καθιστά δυσμενέστερη τη θέση τους»...

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Αντιδρούν στο ξεπούλημα οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση της Ενωσης Τεχνικών χτες έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Απεργίες εξήγγειλαν οι Ιπτάμενοι Συνοδοί της Αεροπλοΐας

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στο ξεπούλημα και τη διάλυση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) εξέφρασαν οι τεχνικοί της εταιρίας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Κρατώντας πανό οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν για μία ώρα την απόφασή τους να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει «το έγκλημα σε βάρος του εθνικού αερομεταφορέα».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ) Κλεάνθης Τρατράς, μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόνισε ότι «αυτή είναι η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων που θα επακολουθήσουν ενάντια στο ξεπούλημα της εταιρίας. Οι αρμόδιοι, συνέχισε, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ανατροπή των εργασιακών μας και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και ότι οι εργαζόμενοι θα επιμείνουν για μια "Ολυμπιακή" 100% δημόσια, που θα λειτουργεί προς όφελος του λαού και θα συνεχίσει να είναι από τις πιο ασφαλείς εταιρίες στον κόσμο. Σε μια προοπτική ανάπτυξης και κόντρα στη λογική του ξεπουλήματος».

Στην ίδια κατεύθυνση, η Ενωση Συνοδών της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας» συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΟΣΠΑ την ερχόμενη Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη και προκηρύσσει 48ωρες απεργίες στις 29 Σεπτέμβρη, στις 6 και τις 13 του Οκτώβρη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Παράλληλα, ζητούν να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός, ενώ χαρακτηρίζουν «μικρή και χρεωμένη περιφερειακή εταιρία» την «AXON».

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Συνοδών, οι προσφορές που υποβλήθηκαν για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΑ, δεν αγγίζουν ούτε καν το μισό του κόστους του νεοανεγερθέντος υποστέγου της Τεχνικής Βάσης της «Ολυμπιακής» στα Σπάτα. Οσον αφορά το μέλλον των εργαζομένων σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, το χαρακτηρίζουν «δραματικό», επισημαίνοντας ότι η απόλυση όλων των εργαζομένων και η επαναπρόσληψη ορισμένων με νέους όρους εργασίας (μειωμένο μισθολόγιο, αύξηση ορών εργασίας κ.ά.) είναι το νέο καθεστώς που θα ισχύσει.

Στο μεταξύ, τα παιχνίδια στο παρασκήνιο σε βάρος του εθνικού αερομεταφορέα συνεχίζονται. Εντονη είναι η φημολογία για πιθανή αποχώρηση των Αυστραλών επιχειρηματιών (είναι ο τρίτος κατά την αξιολόγηση της «Credit First Boston» υποψήφιος αγοραστής) ενώ οι «Κυπριακές Αερογραμμές» διά του προέδρου τους Χ. Λοϊζίδη, φέρονται διατεθειμένοι να καταθέσουν νέα προσφορά με βελτιωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ