ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Τεντώνει κι άλλο το σχοινί της μεταξύ τους αντιπαράθεσης

Ανησυχία για την υποτίμηση της λίρας, που έχει χάσει από τις αρχές της χρονιάς περίπου το 40% της αξίας της

Copyright 2018 The Associated

Ανησυχία για την υποτίμηση της λίρας, που έχει χάσει από τις αρχές της χρονιάς περίπου το 40% της αξίας της
Καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η τουρκική λίρα σημειώνει νέες απώλειες σε σχέση με το δολάριο, με τη χαμηλότερη αναλογία 1 προς 6,8, ενώ συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίου από ξένους επενδυτές, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες να πουλήσουν στις τράπεζες ό,τι συνάλλαγμα ή χρυσό έχουν, για να συγκρατηθεί η πτώση του νομίσματος.

Στο φόντο προβλέψεων ότι η τουρκική οικονομία πιθανόν να μπει σε περίοδο χαμηλότερης ανάπτυξης ή και κρίσης, πυκνώνουν τα σενάρια και οι προτροπές για προσφυγή στο ΔΝΤ, ενώ λόγω της σύνδεσης του τραπεζικού της συστήματος με ευρωπαϊκές τράπεζες, εντείνεται η ανησυχία για επίδραση στην ΕΕ και το ευρώ.

Επί της ουσίας, η επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία συνδυάζεται με κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, όπου αντανακλάται η σύγκρουση συμφερόντων σε μια σειρά από πεδία, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις στο ΝΑΤΟ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016, οι σχέσεις με το Ιράν (όπου το τουρκικό κεφάλαιο έχει συμφέροντα στην Ενέργεια και άλλους τομείς και αντιδρά στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα) και βέβαια η προσέγγιση με τη Ρωσία στους εξοπλισμούς, στην Ενέργεια και σε άλλους τομείς.

Εξάλλου, ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν συζητώντας για τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας (τουρκικός αγωγός, πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιου) αλλά και ευρύτερα. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, δεν διατυπώθηκε αίτημα για ρωσική οικονομική βοήθεια. Επίσης, από χτες στην Αγκυρα βρίσκεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, που όπως έχει ανακοινωθεί συζητάει για την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής στην Τουρκία για τη Συρία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και της Γερμανίας, κίνηση που σαφώς επιχειρεί να απομονώσει τις ΗΠΑ.

Απειλές έναντι απειλών

Η τουρκική ηγεσία μιλάει πλέον ανοιχτά για «πόλεμο κατά της Τουρκίας», ενώ και άλλα αστικά κόμματα, όπως το εθνικιστικό ΜΗP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το λεγόμενο «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ), της Μεράλ Αξενέρ δηλώνουν στήριξη της κυβέρνησης αυτήν την κρίσιμη στιγμή αλλά ζητούν να μην υπάρχουν παρεμβάσεις της στην Κεντρική Τράπεζα. Το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αποδίδει την κακή κατάσταση της οικονομίας στην «ενός ανδρός αρχή του Ερντογάν» και τους χειρισμούς της.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ερντογάν με άρθρο του που δημοσιεύεται στις 10 Αυγούστου στη «New York Times», επικαλείται την για 60 χρόνια αρμονική συνεργασία ΗΠΑ και Τουρκίας, δύο στρατηγικών συμμάχων στο ΝΑΤΟ, θυμίζει την κοινή δράση κατά του σοσιαλισμού, τον πόλεμο στην Κορέα αλλά εκφράζει και τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των ΗΠΑ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει ότι «αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η συνεργασία μας πιθανόν να κινδυνεύει. Προτού να είναι πολύ αργά, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στρεβλή άποψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές». Και συμπληρώνει: «Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η μονομέρεια και η έλλειψη σεβασμού θα μας αναγκάσει να ξεκινήσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους».

Μάλιστα, προκλητικά ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρεται και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τονίζοντας πως «τη δεκαετία του '70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον. Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν».

Χτες, σε ομιλία του σε Τούρκους πρέσβεις, είπε ότι η Τουρκία δεν θα λυγίσει στην «πολιορκία των ΗΠΑ» επιχειρώντας να την αποσυνδέσει από τους δείκτες της οικονομίας και πρόσθεσε ότι η επίθεση θα ξεπεραστεί σύντομα. Χτες η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στη διαχείριση των εγγυήσεων.

Στο μεταξύ, η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης άρχισε έρευνα κατά προσώπων που ενέχονται σε πράξεις οι οποίες απειλούν την οικονομική ασφάλεια, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είπε ότι «τα θεσμικά μας όργανα θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα γίνουν συνεννοήσεις με τους παράγοντες της αγοράς».

Ο δε Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, προειδοποίησε: «Οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν αποτελέσματα με κυρώσεις, απειλές και πιέσεις στην Τουρκία. Είναι αδύνατο να δεχθούμε αυτές τις κυρώσεις και απειλές. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να παραμείνουμε πιστοί στην παραδοσιακή μας φιλία και τη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ».

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «κανείς δεν έχει συμφέρον από μια αποσταθεροποίηση της οικονομίας στην Τουρκία. Αλλά πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας».

Χτες το βράδυ επίσης έγινε γνωστό ότι στις ΗΠΑ νομοσχέδιο βουλευτών με τροπολογία για απαγόρευση πώλησης των μαχητικών «F-35», όσο δεν απελευθερώνει το Αμερικανό πάστορα, θα υπογραφόταν και από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Η Τουρκία εξέδωσε αιφνιδιαστικά ναυτική οδηγία (NAVTEX) για διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα οικόπεδα 5, 6, 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου δραστηριοποιούνται ενεργειακοί κολοσσοί, η αμερικανική «ExxonMobil», η γαλλική «Τotal» και η ιταλική ΕΝΙ, κίνηση που δείχνει ότι η αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί, ενώ διατυπώνονται φόβοι για πρόκληση «θερμού επεισοδίου» είτε στην κυπριακή ΑΟΖ είτε ακόμη και στο Αιγαίο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα επεισόδια στην κόντρα με τη Μόσχα

Συνεχίζονται τα επεισόδια στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Μόσχα. Μετά την αντίδραση - με έντονο «ΝΑΤΟικό» άρωμα - του ελληνικού ΥΠΕΞ την Παρασκευή, με την οποία επιτέθηκε στη ρωσική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας», ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι «η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό/ρεαλισμό, όχι φοβία, θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία, πίστη σε αρχές, όχι οπορτουνιστικές συμπεριφορές, ιδέες, όχι αναμασήματα, γνώσεις θεωρίας και πράξης, όχι ημιμάθεια, πνεύμα αντίστασης, όχι δουλικότητα», στέλνοντας εκ μέρους της κυβέρνησης μήνυμα για την «αποφασιστική» προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων.

Τα παραπάνω εν τω μεταξύ αποτέλεσαν αφορμή για άλλη μια κοκορομαχία με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος χωρίς να λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της εγχώριας αστικής τάξης στην οποία ταυτίζεται η ΝΔ, ανέφερε ότι «τα απολύτως θεμελιώδη, αυτονόητα και αυταπόδεικτα παρουσιάζονται ως ορισμός της "εμπνευσμένης" εξωτερικής πολιτικής. Παρατηρώ, όμως, ότι απ' τα πολλά που παραθέτει ως αναγκαία στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής, λείπει εκείνο της σοβαρότητας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το «sputniknews.gr», ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, απέστειλε χαιρετισμό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελλάδας - Ρωσίας «Μαζί διά μέσου των αιώνων» που διεξάγεται στην Κέρκυρα από 9 έως 15/8, διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης, και τιμά τον ναύαρχο Φίοντορ Ουσακόφ, Ρώσο αξιωματούχο του ναυτικού και ελευθερωτή των Ιονίων Νήσων.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή το ελληνικό ΥΠΕΞ έβαλε ευθέως κατά της εν λόγω Εταιρείας - το ελληνικό παράρτημα της οποίας ιδρύθηκε στις 14/10/2016 - αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της "Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας", οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής».

Οπως ανέφερε στον γραπτό χαιρετισμό του ο Λαβρόφ, η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη για πολύ καιρό. Οι δύο χώρες μοιράζονται για αιώνες δεσμούς φιλίας και κοινής σχέσης, και την αίσθηση του πολιτισμού και της πνευματικής ενότητας...

«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ελλάδα εορτάζει τους επιφανείς συμπατριώτες μας, θυμάται τον ρόλο της Ρωσίας στην εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της νέας ελληνικής πολιτειακής κατάστασης. Εορτάζοντας τα λαμπρά γεγονότα του κοινού μας παρελθόντος μας βοηθά να διατηρούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να προωθούμε την εποικοδομητική διμερή ατζέντα προς όφελος των λαών μας», προσθέτει στο μήνυμά του ο Λαβρόφ, ο οποίος, στο μεταξύ, βρίσκεται από χτες στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του.

Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ στον σ. Κώστα Αβραμόπουλο

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σ. Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το θάνατο της μητέρας του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ