ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε ευρωατλαντικά σχέδια που βάζουν μπουρλότο στα Βαλκάνια

«Σύμμαχος - κλειδί η κυβέρνηση στην ένταξη των Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ - ΕΕ», επανέλαβε εκ νέου χτες ο Αμερικανός πρέσβης ενώ ανοιχτά πλέον συζητιούνται σχέδια για αλλαγή συνόρων

Από την Τετραμερή Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας τον περασμένο Ιούλη

MotionTeam

Από την Τετραμερή Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας τον περασμένο Ιούλη
Το ρόλο της Ελλάδας ως «συμμάχου - κλειδί» στην προώθηση των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή τόνισε εκ νέου χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, δείχνοντας ξανά την πλάτη που βάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ολα αυτά την ώρα που οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις οποίες δρομολογούν τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής μυρίζουν μπαρούτι, με αιχμή αυτήν τη φορά τις «διευθετήσεις» που επιχειρούνται ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, εκεί όπου ανοιχτά πλέον στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο της επαναχάραξης συνόρων, με κίνδυνο να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου», δέκα χρόνια μετά την ανακήρυξη του Κοσσόβου σε ανεξάρτητο κράτος, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια και η επαναχάραξη των συνόρων μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που πήρε διάφορες μορφές στην πορεία των περασμένων χρόνων, όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα για τους λαούς, αλλά αποτελεί θρυαλλίδα νέων εξελίξεων σε βάρος τους, συντηρώντας και αναμοχλεύοντας εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η κυβέρνηση όχι απλά παίζει με τη φωτιά, βάζοντας πλάτη στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά επιχειρεί να αναδειχθεί και σε σημαιοφόρο τους για λογαριασμό της αστικής τάξης, με τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία με την ΠΓΔΜ να λειτουργεί ως «οδηγός» και για τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στην περιοχή, με τα «σχήματα συνεργασίας» που στήνει με άλλα κράτη της περιοχής να σπρώχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση και τα στελέχη της κυβέρνησης να μεταφέρουν αμερικανοΝΑΤΟικά «ραβασάκια».

Την ίδια ώρα, αστικά επιτελεία κάνουν λόγο για την ανάγκη να «καλυφθεί το κενό» που αφήνει η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, αναλαμβάνοντας δηλαδή επιπλέον «καθήκοντα» στην προώθηση των αμερικανικών σχεδιασμών στην περιοχή.

«Σύμμαχος - κλειδί» για τα αμερικανικά σχέδια

Αποκαλυπτικός ως προς τα παραπάνω ήταν για μία ακόμα φορά χτες ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, από τη Θεσπρωτία όπου βρέθηκε. Σε ερώτηση για τη «θέση» της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και έναν σύμμαχο - κλειδί στην προσπάθεια να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, να ωθήσουμε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προς την ένταξη στην ΕΕ, προς ευρωπαϊκού επιπέδου μεταρρυθμίσεις και - αν οι λαοί το επιλέξουν - προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«Οταν έρχεται κανείς στην περιοχή βλέπει τις ιστορικές αλλά και σύγχρονες ευκαιρίες και εμπορικές συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια να ωθήσουμε όλες τις χώρες της γειτονιάς σας προς τις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε από κοινού», συμπλήρωσε.

Παραπέρα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν η πρόσφατη ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απάντησε: «Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν εξαιρετικά σαφής για τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και για τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό πρότυπο συντονισμού - συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και, όπως έχω πει, θεωρούμε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας. Και θα το συζητήσω περαιτέρω με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο Εξωτερικών αύριο, όταν επιστρέψω στην Αθήνα».

«Πρότυπο» ΝΑΤΟικών διευθετήσεων η Συμφωνία των Πρεσπών

Οι αναφορές του αυτές παραπέμπουν μεταξύ άλλων στη Συμφωνία των Πρεσπών, των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, την οποία συμφωνία ο Πάιατ αρχές Ιούλη, μιλώντας στο ΑΠΕ, χαρακτήριζε ένα «πολύ θετικό βήμα προόδου», που θα φέρει «μεγάλα οφέλη» και για τις δύο χώρες, μόλις εφαρμοστεί πλήρως.

Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωνε κατά την υπογραφή της συμφωνίας ότι οι δύο λαοί «θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων».

Σε αυτήν τη βάση, αρχές Ιούλη δεχόταν τηλεφωνικώς τα συχαρίκια του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μ. Πενς, ο οποίος - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - «τον συνεχάρη για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος», ο δε πρωθυπουργός «υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια».

Εξάλλου, και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς έχει αναφερθεί στη Συμφωνία ως «φωτεινό παράδειγμα» για την επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, έχει χαρακτηρίσει τη Συμφωνία «πρότυπο για άλλες συμφωνίες στην περιοχή». Η δε αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, έχει δηλώσει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να είναι έμπνευση για την Ευρώπη».

Αλλωστε, σε όλα τα σχετικά ευρωενωσιακά κείμενα το τελευταίο διάστημα μπαίνει σαν οδηγία προς τις χώρες της Δυτικοβαλκανικής που θέλουν ένταξη στην ΕΕ το να επιλύσουν πρώτα τις διμερείς διαφορές, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να προβάλλεται και εδώ ως παράδειγμα προς μίμηση.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν να χαιρετίσουν τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ως συμφωνία που τάχα «δίνει ελπίδα» για την περιοχή, ήταν και ο πρόεδρος του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, Χ. Θάτσι.

«Σχήματα» και αποστολές

Λίγες μέρες μετά, στην 4η τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας, στη Θεσσαλονίκη, όπου πέραν του Ελληνα πρωθυπουργού μετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και Ρουμανίας, Μπόικο Μπορίσοφ και Βιόριτσα Ντάντσιλα αντίστοιχα, επιβεβαιωνόταν με τον πιο ...εξόφθαλμο τρόπο ότι η Συμφωνία αποτελεί το «πρελούδιο» για παραπέρα διευθετήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Σέρβος Πρόεδρος έκανε κάτι περισσότερο από σαφές ότι κατά τη Σύνοδο δέχτηκε πιέσεις να «εξομαλύνει» τις σχέσεις με το Κόσσοβο, ώστε να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων. Εξ ου και δήλωνε κατόπιν στον Τύπο ότι ο ίδιος «δεν έχει αναμειχθεί ποτέ στα ζητήματα άλλων χωρών» και ότι «δεν μπορεί να συμμεριστεί την αισιοδοξία» που απέπνεαν οι δηλώσεις Τσίπρα, ακριβώς πριν, για μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια που έγιναν τον τελευταίο χρόνο και για «αντιστροφή της πορείας αρνητικών γεγονότων» στην περιοχή. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επικαλούνταν εξελίξεις όπως η Συμφωνία Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ, η βουλγαρική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ ή η «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών», όπως είχε πει, που «θέτει τις βάσεις για επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος», αλλά και η απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία τον Ιούνη του 2019.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, που ζητούσε από το Βελιγράδι «να επιλύσει το συναισθηματικό θέμα με το Κόσσοβο, γιατί είναι σημαντικό για όλη την περιοχή». Ανέφερε δε ως «παραδείγματα προς μίμηση» τις συμφωνίες Σόφιας - Σκοπίων για μεταξύ τους διμερή ζητήματα και Σκοπίων - Αθήνας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας ότι οι συμφωνίες αυτές λειτουργούν ως ευρωατλαντικός μπούσουλας για ολόκληρη την περιοχή.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι τον περασμένο Απρίλη, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είχε πραγματοποιήσει μίνι - περιοδεία σε Σερβία, Κόσσοβο και Αλβανία, λέγοντας τότε ότι «η χώρα μου, η Ελλάδα, συναισθάνεται την ευθύνη που έχει για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής και συνεργάζεται με τη Σερβία προς μία τέτοια κατεύθυνση», με τη σερβική προεδρία να σημειώνει σε ανακοίνωση της ότι «για τη Σερβία έχει μεγάλη σημασία η βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας».

Τα ευρωΝΑΤΟικά «καλά» διαφημίζει η κυβέρνηση Ζάεφ

Την ίδια ώρα, με δέκα κωδικοποιημένα σημεία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών συνεχίζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ την καμπάνια της υπέρ του «Ναι» μπροστά στο δημοψήφισμα στις 30/9, όπου στους πολίτες της γείτονα μπαίνει το ερώτημα: «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελλάδας;».

Ανάμεσά τους βέβαια ξεχωρίζουν εκείνα για το δρόμο που ανοίγει η Συμφωνία στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και προοπτικά στην ΕΕ, που αποτελούν άλλωστε και το πραγματικό περιεχόμενό της. Οπως χαρακτηριστικά λέγεται: «Η Συμφωνία συνιστά συνεισφορά στο "μακεδονικό" μέλλον. Με αυτήν καθαρίζουμε το δρόμο της χώρας μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Γινόμαστε μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των εθνών που απολαμβάνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη».

Επίσης, στα σημεία 7 και 8 του «δεκαλόγου» σημειώνεται πως «λάβαμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θα γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας. Η πρόσκληση ήταν εγκλωβισμένη από το 2008. Με τη Συμφωνία απομακρύνουμε το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», καθώς και ότι «θα ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Εχουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2005, και από το 2009 λαμβάνουμε συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναρξη διαπραγματεύσεων. Για πρώτη φορά λαμβάνουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζ. Ζάεφ, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο έγραψε ότι ότι «η Συμφωνία προστατεύει τη "μακεδονική" ταυτότητα». Επίσης ότι «οι πολίτες της "Μακεδονίας θα ενταχθούν περήφανα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Εξ ου και «είναι καιρός για απόφαση. Κινούμεθα εμπρός, προς ΝΑΤΟ και ΕΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ