ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νερό στο μύλο για αλλαγές συνόρων ρίχνουν οι ΗΠΑ

Ενώ φουντώνουν οι δηλώσεις και οι κινήσεις για έντονη διαπραγμάτευση το επόμενο διάστημα σε Βρυξέλλες, Ν. Υόρκη και Μόσχα

Από τη συνάντηση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φ. Μογκερίνι, με τους Προέδρους Σερβίας και Κοσσόβου τον Ιούλη
Από τη συνάντηση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φ. Μογκερίνι, με τους Προέδρους Σερβίας και Κοσσόβου τον Ιούλη
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Φουντώνουν τα σενάρια συνοριακών αλλαγών στα Δυτικά Βαλκάνια με επίκεντρο τις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και τα σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας» που φαίνεται πως προωθούν ξανά, έντονα, το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα έναντι ανταγωνιστών, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία κ.ά.

Η ευρωπαϊκή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «BuzzFeed» σε χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ επισημαίνει ότι αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχουν επανέλθει ζωηρά στο προσκήνιο οι συζητήσεις για «ανασχεδιασμό» των συνόρων στα Δ. Βαλκάνια, με πρώτο στη λίστα το σενάριο «νέας οριοθέτησης» συνόρων ή και ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι διαβουλεύσεις αυτές, που έχουν ενταθεί παρασκηνιακά το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να κλιμακωθούν ενόψει του νέου γύρου διμερών διαπραγματεύσεων περί «ομαλοποίησης» των μεταξύ τους σχέσεων, που θα ξαναρχίσουν (μετά από μήνες...) το Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες, με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνονται οι αντιθέσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ που φέρεται πως «φοβούνται, σε αυτήν την περίπτωση, ένα ντόμινο εξελίξεων» στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι ρεπόρτερ της ιστοσελίδας, επικαλούμενοι εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρουν ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας «είναι κρίσιμη για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των δύο χωρών και της ευρύτερης περιοχής» και ότι η διαπραγμάτευση «θα πρέπει να γίνει στη βάση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των κρατών εντός των σημερινών συνόρων».

Παρόμοια θέση εκφράζει στο ρεπορτάζ του «BuzzFeed» και Γάλλος διπλωμάτης που τονίζει ότι «η ιδέα και μόνο για συζήτηση περί συνόρων είναι αποσταθεροποιητική», προσθέτοντας: «Τα σύνορα είναι εκρηκτική υπόθεση. Δεν ξέρεις τι θα συμβεί όταν αγγίξεις το θέμα συνόρων!».

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται η παρόμοια θέση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, περί αντίθεσης σε σχέδια «ανταλλαγής εδαφών» και «αλλαγής» συνόρων. Αναφέρεται επίσης η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, Χασίμ Θάτσι, πως αν και απορρίπτει τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου στη βάση εθνοτικών γραμμών είναι «ανοικτός σε συζήτηση για διόρθωση των συνόρων» ενόψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Ενδεικτικά είναι τα «επιχειρήματα» που επιστρατεύει η Αλ. Γιοκσίμοβιτς, πρόεδρος του Centre for Foreign Policy στη Σερβία, σε άρθρο της που δημοσίευσε η «Καθημερινή», όπου λέει ότι «έπειτα από την εξεύρεση συμβιβασμού στη σχεδόν 25ετή ονοματολογική διαφορά ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια, η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ έχουν επικεντρωθεί στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας. Η εξεύρεση λύσης θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο στην οικοδόμηση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αν δεν επιλυθεί στους επόμενους δύο μήνες, θα μπορούσε να μετατραπεί σε "παγωμένη σύγκρουση" για τα επόμενα πολλά χρόνια. Κάθε καθυστέρηση δεν συνεισφέρει στην κατεύθυνση του συμβιβασμού (...)

Ο συμβιβασμός μοιάζει ακόμα ως ένας μακρινός στόχος, αλλά υπάρχουν, επίσης, αρκετοί λόγοι για αισιοδοξία, καθώς έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η αποτυχία δεν θα σταματούσε απλά τη διαδικασία στο σημείο που είμαστε αυτήν τη στιγμή, αλλά πιθανότατα θα γύριζε πολλά χρόνια πίσω την περιοχή».

Το ίδιο 24ωρο, η σερβική εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου επαναφέρει την έντονη κινητικότητα που αναμένεται να αναπτύξει τις επόμενες βδομάδες η σερβική κυβέρνηση, επισημαίνοντας την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα ή το Βλαδιβοστόκ, και την επικείμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ινδίας, Β. Νάιντου, στο Βελιγράδι. Αναφέρει επίσης την επίσκεψη του Βούτσιτς στην Κίνα με αφορμή οικονομικό φόρουμ στο Πεκίνο, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο «για συζητήσεις» με εκπροσώπους της εκεί σερβικής κοινότητας, τις επαφές που θα έχει στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη μεταξύ 24 και 28 Σεπτέμβρη και, τέλος, την επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στο Βελιγράδι ο Γάλλος ομόλογός του, Εμ. Μακρόν, μεταξύ 3 και 5 Δεκέμβρη.

Η «σταθερή» θέση της Μόσχας

Σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, η Ζαχάροβα τόνισε ότι η θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κοσσυφοπέδιο «είναι σταθερή». Ερωτηθείσα για τα σενάρια και τις πληροφορίες διαπραγμάτευσης για «νέο προσδιορισμό των συνόρων» ως «λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου» απάντησε ότι η προσέγγιση της Μόσχας στο θέμα βασίζεται «στο διεθνές δίκαιο και στο σεβασμό της κυριαρχίας της Σερβίας». Επανέλαβε ότι η στάση της Μόσχας δεν έχει αλλάξει, υπενθύμισε επίσης ότι δεν έχει ακυρωθεί (άρα ισχύει....) η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ορίζει το Κοσσυφοπέδιο ως «αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας». «Δεν θα αποδεχθούμε το ψέμα ότι το Κοσσυφοπέδιο χωρίστηκε από τη Σερβία στη βάση ενός δημοψηφίσματος. Δεν θα δεχθούμε αυτό που μας είπαν ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη. Δεν θα περάσει ό,τι σχετίζεται με διαστρέβλωση ιστορικής μνήμης...», είπε η Ζαχάροβα. Κατέληξε ωστόσο ότι η Ρωσία «θα σεβαστεί την απόφαση της Σερβίας».

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο «επανακαθορισμός συνόρων δεν είναι τελειωμένη συμφωνία», αλλά «κάτι που είδαμε ως πιθανότητα για να φθάσουμε σε συμβιβασμό».

Εντονο γερμανικό ενδιαφέρον για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Το στρατηγικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για τα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε και χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς, στο Βερολίνο.

Η Γερμανία θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, διαβεβαίωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας πως εκτός των άλλων οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στην «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Σε συνέχεια της διάσκεψης Δυτικών Βαλκανίων (σ.σ. «Διαδικασία του Βερολίνου») τον Ιούλη στο Λονδίνο, τη χτεσινή συνάντηση απασχόλησαν ειδικότερα τρία σημεία, σύμφωνα με την καγκελαρία: Πρώτα και κύρια η εδαφική ακεραιότητα των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία είναι «απαράβατη», με τη Μέρκελ να απορρίπτει «κάθε προσπάθεια αναθεώρησης των συνόρων μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους».

Αναφερόμενη στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, η καγκελάριος σημείωσε: «Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση και τους μεμονωμένους αρμοδίους να εργαστούν με ταχείς ρυθμούς πάνω στα ζητήματα της Κομισιόν». Σχετικά με την ένταξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ η Γερμανία βλέπει «πολύ καλές συνθήκες, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει αργότερα αυτό το έτος».

Τέλος, η Μέρκελ ανέδειξε το οικονομικό ενδιαφέρον των γερμανικών ομίλων για άμεσες επενδύσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στην καρδιά των Βαλκανίων

Περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες από ΗΠΑ και ΠΓΔΜ θα πάρουν μέρος στην άσκηση «Decisive Strike 2019» («Αποφασιστικό Χτύπημα 2019») στο πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ, περιοχή νότια των Σκοπίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής περιοδικής έκδοσης «Stars and Stripes».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, που αναδημοσιεύει την είδηση, περίπου 200 Αμερικανοί στρατιώτες από τη δύναμη του Κοσσόβου έχουν ήδη πάει στο Κρίβολακ ξεκινώντας άσκηση (το σενάριο περιλαμβάνει βαρέα όπλα Πεζικού κατά τεθωρακισμένων, αερομεταφερόμενα τμήματα και επιθετικά ελικόπτερα) που διαρκεί περίπου 20 μέρες, έως τις 20/8, ως ένα «τεστ» για το αν το πεδίο μπορεί όντως να αξιοποιηθεί για ακόμα μεγαλύτερες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Οπως αναφέρεται στο αμερικανικό περιοδικό, το πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ παρέχει παρόμοιες δυνατότητες με το πεδίο του Γκράφενβοερ στη Γερμανία, αλλά απέχει μόλις τρεις ώρες οδικώς από το Κόσσοβο, όπου δεν υπάρχει τέτοιο πεδίο για ασκήσεις τέτοιας κλίμακας και επιπέδου.

«Η εγγύτητα του Κρίβολακ στο Κόσσοβο επιτρέπει στους στρατιώτες να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους, αν προκύψει οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. «Οι Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις αναζητούν μέρη για ασκήσεις. Εξετάζουμε το Κρίβολακ ως εναλλακτική, αν όχι και για λύση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Π. Ενρίκες, στρατιωτικό στέλεχος στην αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.

Επεισόδιο με Τούρκους ψαράδες στα ανοιχτά της Λέρου

Επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων, κοντά στις ακτές της Λέρου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξε ένταση με τουρκικά αλιευτικά που ψάρευαν στην περιοχή και κινήθηκαν ενάντια σε Ελληνες ψαράδες.

Οι καταγγελίες αλιέων από δύο ελληνικά καΐκια, ότι δέχτηκαν πυροβολισμούς προς το μέρος τους, δεν επιβεβαιώνονταν επίσημα μέχρι αργά χτες το βράδυ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Ελληνες αλιείς ειδοποίησαν το Λιμενικό και, όταν κατέπλευσαν στην περιοχή δύο σκάφη του, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

Στο μεταξύ, αναρτήσεις στο διαδίκτυο ήθελαν την Αθήνα να απαντά στη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης με την αναστολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αναστολή δεν αφορά το σύνολο των ΜΟΕ, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν τη μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών, την ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο διοικητών και επικεφαλής σχηματισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την πραγματοποίηση κοινών γυμνασίων υπό «συμμαχικό» - ΝΑΤΟικό καπέλο.

Ακολούθησαν διευκρινίσεις από πηγές του ΓΕΕΘΑ ότι δεν πρόκειται για αναστολή των ΜΟΕ, αλλά μόνο για «αναστολή χαμηλής έντασης δραστηριοτήτων», όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των παραγωγικών σχολών, ή κάποιων επισκέψεων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις θα γίνουν κανονικά, επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η στοίχιση στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα λειτουργίας δεν διαταράσσεται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ