ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το μνημόνιό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα

Eurokinissi

Κάνοντας την κεντρική εισήγηση από μέρους της κυβέρνησης στη συνεδρίαση των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών επί του τρίτου μνημονίου, συνεδρίαση που προηγήθηκε αυτής της Ολομέλειας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, υπερασπίστηκε ευθύς - εξαρχής την υπερψήφιση του νέου αντιλαϊκού τερατουργήματος, ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι δεν ορίζεται με βάση το αγγλικό δίκαιο και προβλέπει «άλλες» διαδικασίες αξιολόγησης... «Εχει κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια» είπε. Και συμπλήρωσε πως «θα υπάρχουν κάποια μέτρα»... Μέτρα που στην κυριολεξία τσακίζουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Σχετικά με το αγγλικό δίκαιο και τις αξιολογήσεις, η ίδια η δανειακή σύμβαση προβλέπει τον ασφυκτικό έλεγχο των «εταίρων» της κυβέρνησης και την επιβολή νέων μέτρων εάν δεν πιάνονται οι στόχοι. Αλλωστε, όπως ο ίδιος ο υπουργός είπε, τον Οκτώβρη θα ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστούν από το 2017! Σε σχέση με τα εμπράγματα δικαιώματα πάνω σε περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, που δεν προβλέπονται στο κοινοτικό δίκαιο που διέπει τη νέα δανειακή σύμβαση, κάτι για το οποίο επαίρεται η κυβέρνηση, πρέπει να σημειώσουμε ότι έτσι κι αλλιώς περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου θα πουληθούν ή θα παραχωρηθούν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων που προβλέπει το μνημόνιο.


Eurokinissi

Αναδεικνύοντας τα «θετικά» της συμφωνίας, στάθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και είπε ότι ναι μεν θα αυξηθεί η τιμή στο πετρέλαιο των αγροτών, αλλά θα γίνει σε δύο δόσεις, ότι θα υπάρχει μεν νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, αλλά η κυβέρνηση πέτυχε να μην υπάρχει συγκεκριμένη, πιεστική, ημερομηνία κατάθεσής του και ότι θα κατατεθεί κάποια στιγμή το φθινόπωρο.

Μίλησε για το «νέο αναπτυξιακό σχέδιο» που θα καταθέσει στους «θεσμούς» η κυβέρνηση ως το Μάρτη 2016 για την Ενέργεια, τους αγρότες κ.λπ., αποσιωπώντας βέβαια ότι το σχέδιο θα βασίζεται στους αντιλαϊκούς άξονες που από κοινού έχουν ορίσει κυβέρνηση και «εταίροι» με τις συμφωνίες που έχουν ήδη κάνει. Και πρόσθεσε ότι από το πώς θα διατυπώσουμε αυτές τις προτάσεις για επενδύσεις, θα εξαρτηθεί και η ένταξη στο σχέδιο Γιούνκερ (υπενθυμίζεται πως το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει τη βάση μόχλευσης για μεγαλύτερα κεφάλαια), ώστε να εκμεταλλευτεί η χώρα τις δυνατότητες που παρέχει αυτό. Αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ. ευρώ δεν έχει ως στόχο να λύσει κανένα πρόβλημα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Απ' τα 35 δισ. ευρώ, τα 20 δισ. ευρώ είναι ουσιαστικά το νέο πακέτο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 - 2020. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό πακέτο που, όπως και το προηγούμενο, θα αυξήσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων της ελληνικής οικονομίας. Τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ αφορούν σε επενδυτικά δάνεια προς την ελληνική οικονομία με την εγγύηση της Κομισιόν. Για να υπάρξουν, πρέπει να βρεθούν επενδυτές για να δανειοδοτήσουν αντίστοιχα έργα. Προϋπόθεση, όμως, για να υπάρξουν επενδύσεις και καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, είναι η διασφάλιση ικανοποιητικής κερδοφορίας. Οι καπιταλιστές θα επενδύσουν πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων, που προκύπτουν από την πολιτική της ΕΕ και τα μνημόνια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι στο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «υπάρχουν υφεσιακά μέτρα» και προσπάθησε να τα προσπεράσει, τάζοντας στην εγχώρια αστική τάξη ότι θα ανοίξει συζήτηση για «ρύθμιση» του δημόσιου χρέους. Και διευκρίνισε ότι πρώτη πληρωμή από τον ESM (European Stability Mechanism) θα φύγει αμέσως από την Ελλάδα, είτε για να πληρωθεί το πρώτο δάνειο - «γέφυρα», είτε για τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές, είτε για τα ληξιπρόθεσμα.


ΣΥΡΙΖΑ
Τσακίζει το λαό γιατί «δεν μπορούσε» να κάνει διαφορετικά!

Τοποθετούμενος στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών επί του τρίτου μνημονίου, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπαλαούρας, θύμισε τα υποκριτικά λόγια του πρωθυπουργού ότι δεν τους «εκφράζει» η συμφωνία που κατέληξαν με τους εταίρους αλλά «δεν μπορούσαν» να κάνουν διαφορετικά.

Προσπαθώντας να παρουσιάσει το μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως καλύτερο από τα προηγούμενα, στάθηκε σε επιμέρους σημεία του, ότι «έχει αρκετά καλύτερα μέτρα» με «περιθώρια παραπέρα βελτίωσης». Οτι φέρνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οτι ανοίγει δρόμο για απομείωση του χρέους τον Οκτώβρη, πετυχαίνοντας ήδη χαμηλότερο επιτόκιο και κάποια περίοδο χάριτος, γεγονός που ευνοεί φυσικά τα ντόπια μονοπώλια εφόσον περισσεύουν χρήματα για παραπέρα ενίσχυσή τους.

Στάθηκε επίσης στα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο και, παραπέρα, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων δε θα είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς προβλέπει έσοδα γενικώς από την «εκμετάλλευση» της περιουσίας του Δημοσίου (και όχι μόνο πωλήσεις), και ότι τα χρήματα που θα εισρέουν εκεί από την τέτοια εκμετάλλευση θα πηγαίνουν και για τις τράπεζες και για την ανάπτυξη...

Για δε τους αγρότες, ζήτησε να γίνει διευκρίνιση ποιοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να υπάρξουν γι' αυτούς κάποιες τάχα ευνοϊκές πρόνοιες, που κι έτσι να είναι βάζουν στο στόχαστρο και «τελειώνουν» κάθε μικρομεσαίο που λόγω μικρού κλήρου ή μικρής παραγωγής αναγκάζεται να κάνει και κάποιο άλλο επάγγελμα.

Για δε τα «κόκκινα» δάνεια, «αποφύγαμε τα χειρότερα», είπε, παρουσιάζοντας σαν κατόρθωμα ότι δεν πουλήθηκαν τελικά σε ξένα funds.

Επίσης, έβαλε, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις, κατά της φοροδιαφυγής, παραπέμποντας εκεί και στο αν καταφέρουν να πιάσουν κάποια έσοδα από την αντιμετώπισή της, για τη λήψη κάποιων μέτρων υπέρ του λαού.

Τέλος, έπιασε στο στόμα του και τους μπολσεβίκους ακόμα, παραπέμποντας στη ΝΕΠ και σε «τακτικούς συμβιβασμούς» προκειμένου να δικαιολογήσει τον «επώδυνο συμβιβασμό», όπως είπε, όπου κατέληξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «εταίρους».


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Διαχώρισε τη θέση της

Eurokinissi

Σε νέο διαχωρισμό της θέσης της από την πορεία που ακολουθεί η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε χτες η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, μετά από όσα είπε στην προχτεσινή Διάσκεψη των Προέδρων. Μίλησε για στοχοποίηση με «νεο-αυριανικές» μεθόδους και άσκησε κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την αναφορά του, το πρωί της Τρίτης έξω από το «Χίλτον», ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί «Ζωής θελούσης». Η Ζ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε ως απαράδεκτους τους υπαινιγμούς ότι όποιος αντιτίθεται στο «κατεπείγον» είναι σύμμαχος των εχθρών της χώρας. Αναφερόμενη στην εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή, σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμία εξήγηση από τον υπουργό σχετικά με αυτό τον αιφνιδιασμό», ενώ θυμίζουμε ότι προχτές στη Διάσκεψη των Προέδρων, είχε αναφερθεί για το θέμα του αιφνιδιασμού και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Απευθυνόμενη στον κ. Τσακαλώτο, η πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Πώς τολμάτε να αποδίδετε δόλο σε προέδρους Επιτροπών της Βουλής και στην πρόεδρο της Βουλής, που προσπαθούν να περιφρουρήσουν τη διαδικασία στη Βουλή;».

Η αναφορά της πρόεδρου της Βουλής, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στοχοποιεί, γεννά θεσμικά προβλήματα, σχολίασε απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και σημείωσε ότι πρόκειται για θέμα που θα απασχολήσει τους πάντες «σε Βουλή και σε κυβέρνηση». Απαντώντας στην αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μπόνους των 50 εδρών έχοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Φίλης είπε ότι «ουδείς νομιμοποιείται να μιλάει ως αυθεντικός διερμηνευτής της ψήφου του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση κρίνεται και αν τεθεί πρόβλημα δυσαρμονίας, η απάντηση είναι και πάλι ο ελληνικός λαός».

Ο Ευ. Τσακαλώτος, απαντώντας την κατηγόρησε ουσιαστικά ότι θέλει να «ροκανίσει» το χρόνο για να εφαρμοστεί τελικά το σχέδιο Σόιμπλε και να πάει η κυβέρνηση σε δάνειο - «γέφυρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ