ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Αποφασιστική απάντηση - βήμα για τη συνέχεια

Μαζική εργατική - λαϊκή κινητοποίηση χτες στην Αθήνα. Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη
Μια μαζική εργατική - λαϊκή κινητοποίηση, την οποία διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, βρισκόταν σε εξέλιξη χτες στην Αθήνα, την ώρα που στη Βουλή συζητιόταν και ψηφιζόταν το 3ο μνημόνιο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα βάρβαρα μέτρα, που προστίθενται σ' αυτά των προηγούμενων κυβερνήσεων και βαθαίνουν τη χρεοκοπία του λαού. Στις χτεσινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλούσαν, επίσης, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα και σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα επιβεβαίωσαν ταυτόχρονα την ετοιμότητα του ταξικού κινήματος να πρωτοστατήσει για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και την πολιτική που τα επιβάλλει.

Οργάνωση παντού!

Στην Αθήνα, εκ μέρους της ΠΑΣΥ, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής της Γραμματείας. Ανάμεσα σε άλλα, είπε για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου στους μικρομεσαίους αγρότες:

«Ο,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν τα προηγούμενα μνημόνια, το πρώτο και το δεύτερο, το προσπαθεί και το προωθεί το μνημόνιο Τσίπρα. Ο,τι δεν κατάφερε τόσα χρόνια το μνημόνιο διαρκείας, δηλαδή η ΚΑΠ της ΕΕ, έρχεται να το υλοποιήσει με όχημα την "αριστερή κυβέρνηση" του ΣΥΡΙΖΑ».

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Υπογράμμισε ακόμα πως το συνεπές κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς που εκφράζουν οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ, συντονίζεται με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της κοινωνικής συμμαχίας και προετοιμάζει αγώνες απόκρουσης των νέων μέτρων. Εκλεισε το χαιρετισμό του με το σύνθημα «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά».

Εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, μίλησε στη συγκέντρωση ο Κυριάκος Ψητόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΣΑΤΑ. «Στα δύο προηγούμενα μνημόνια είχαμε σφοδρή επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των αυτοαπασχολούμενων» υπενθύμισε και πρόσθεσε πως «τώρα, μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει το τρίτο μνημόνιο με την ίδια ακριβώς συνταγή», συνοψίζοντας τα μέτρα φοροαφαίμαξης των μικρών επαγγελματιών.

«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η πάλη, η σύγκρουση με την πολιτική που μας αφανίζει. Είναι η ώρα να δυναμώσει η δική μας φωνή, σε κάθε μαγαζί, σε κάθε πιάτσα, σε κάθε χώρο. Δε χωρά απογοήτευση και εφησυχασμός», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Ανυπακοή και απειθαρχία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη», «Εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί, μας κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους κι εσύ».

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Φτάνοντας στην πλατεία Συντάγματος, η κεφαλή της πορείας κινήθηκε προς τη Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία ήταν σιδερόφραχτη από κλούβες των ΜΑΤ.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική ήταν και στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα Βενιζέλου και η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης. Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, κάλεσε το λαό να μη λυγίσει στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων, να απαντήσει με οργάνωση και αγώνα, να μετατρέψει τον κάθε εργασιακό χώρο και την κάθε γειτονιά σε κάστρο αντίστασης.

Με αμείωτη ένταση, το επόμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις, με στόχο να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης το μεγάλο πανεργατικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 5 Σεπτέμβρη, στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η πορεία ξεκινάει από την Ομόνοια προς τη Σταδίου
Η πορεία ξεκινάει από την Ομόνοια προς τη Σταδίου
Στιγμιότυπο από την πορεία στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από την πορεία στην Αθήνα
Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Παπαγεωργίου στη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια

Ο Νίκος Παπαγεωργίου στο βήμα
Ο Νίκος Παπαγεωργίου στο βήμα
Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα Συνδικάτα τους, να δυναμώσουν την πάλη τους, ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και στα μέτρα που φέρνει. Μνημόνιο που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ κι έφερε άμεσα για ψήφιση στη Βουλή, μαζί με μέτρα τέτοιας βαρβαρότητας, που καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να φέρει.

Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, στη μεγαλοεργοδοσία: Η υλοποίηση όσων επιθυμούν το κεφάλαιο και η ΕΕ εδώ και δεκαετίες από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστερά», κατεδαφίζοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Γιατί δεσμεύτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με το νέο μνημόνιο θα συνεχίσουν το αντιλαϊκό έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσθέτοντας νέα επώδυνα μέτρα για τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή μας.

Ολα τα αντιλαϊκά μέτρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ τα πλασάρουν από κοινού ως «εθνικό συμφέρον» ή «αναγκαστικό μονόδρομο για τη σωτηρία της πατρίδας». Ο ΣΕΒ δηλώνει έτοιμος να στηρίξει την εθνική προσπάθεια για να μείνει η χώρα στην ΕΕ. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στην ίδια γραμμή, λέει ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί, γιατί έτσι δυναμώνει η διαπραγμάτευση.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι για όλους αυτούς συμφέρον είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων και σωτηρία, η σωτηρία των κερδών τους. Επιδιώκουν τη συναίνεση, τη συμφωνία των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, τη στοίχιση της εργατικής τάξης στα συμφέροντα της αστικής τάξης, των μονοπωλιακών ομίλων.

Να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος

Μαζί με όλα τα παραπάνω, από το δημοψήφισμα και μετά ξαναζούμε το σίριαλ των διαττόντων αστέρων - στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν πολύ θόρυβο «πέφτοντας από τα σύννεφα» με τις εξελίξεις και την υπογραφή του 3ου μνημονίου.

Αφού στήριξαν όλα τα βήματα προς το νέο μνημόνιο, προτείνουν την εξίσου αδιέξοδη για το λαό πολιτική της καπιταλιστικής Ελλάδας με εθνικό νόμισμα, κρύβοντας ότι η έξοδος από το ευρώ και μόνο, χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, χωρίς ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, θα οδηγήσει το λαό στη χρεοκοπία και τα μονοπώλια για μια ακόμη φορά πολλαπλά ωφελημένα.

Σε κάθε στροφή της ιστορίας της καπιταλιστικής κρίσης, όπως και της ανάκαμψης, επιβεβαιώνεται αυτό που το ταξικό κίνημα προβάλλει: Αν δεν σηκώσουμε ανάστημα, αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αξιοποιώντας τη δική μας δύναμη, θα μετράμε ήττες, βάσανα και αδιέξοδα. Αν σήμερα κάνουμε πίσω, αν δεν αντισταθούμε, τότε τα χειρότερα είναι μπροστά μας, θα χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο.

Το ΠΑΜΕ προειδοποίησε ότι μέσα στην ΕΕ, σε αυτό το σύστημα που γεννά κρίσεις, φτώχεια, δυστυχία, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί όχι απλά να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική, αλλά ούτε καν να ανακουφίσει στοιχειωδώς το λαό. Δεν πρέπει λοιπόν να χαθεί στιγμή, να μη δώσουμε καμιά ανοχή, να μην περάσει κανένας εφησυχασμός, καμιά απογοήτευση.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας

Από το σημερινό μας συλλαλητήριο, δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τη συγκυβέρνηση που είναι συνυπεύθυνη για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει σε Ελληνες και μετανάστες. Κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας να γίνεται υπόθεση όλο και περισσότερων, με την οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας σημαίνει ότι η απόλυση του διπλανού μου στη δουλειά είναι και δική μου υπόθεση. Οτι όλοι μαζί οι συνάδελφοι οργανωμένα παλεύουμε για την ανάκληση των απολύσεων, διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας κόντρα στην απληρωσιά, πάμε κόντρα στις μειώσεις παλεύοντας για την υπεράσπιση και την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.

Μαζικοποιώντας τα συνδικάτα οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει ταυτόχρονα να παλέψουν για την αλλαγή των συσχετισμών, σε όλα τα επίπεδα, για το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ και τη διεύρυνσή του. Να κάνουμε, όσο περνά από το χέρι μας, τον κάθε εργασιακό χώρο και την κάθε γειτονιά κάστρο αντίστασης.

Να επιδιώξουμε να περιφρουρήσουμε την ταξική μας ενότητα, ανατρέποντας τους αρνητικούς συσχετισμούς όπου κυριαρχεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος.

Να συγκεντρώνουμε καθημερινά δυνάμεις νέες, για να μπαίνουν στη μάχη, να ωριμάζουν μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης, να εμπνέουν και να εμπνέονται, να συγκρούονται στο όνομα των συμφερόντων της τάξης μας, μέχρι τον τελικό μας σκοπό.

Συνεχίζουμε με υπομονή, επιμονή, σχέδιο, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, για να δημιουργήσουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα μαζικό, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, τέτοιο που να μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κόμματά τους και τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες, να οργανώνει την πάλη για να απαλλαγεί από όλα αυτά.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Από την πορεία στη Λάρισα, την Τετάρτη
Από την πορεία στη Λάρισα, την Τετάρτη
Ο νέος κύκλος των κινητοποιήσεων του ταξικού κινήματος σε όλη τη χώρα, ενάντια στην ψήφιση του 3ου μνημόνιο, ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης, με τη συγκέντρωση στη Λάρισα και πικετοφορίες στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Χτες, έγιναν κατά τόπους παρεμβάσεις (συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, μαζικές εξορμήσεις) από Σωματεία εργαζομένων, Ενώσεις των ΕΒΕ, Συλλόγους των αγροτών, Συλλόγους και Ομάδες γυναικών σε περισσότερες από 30 πόλεις.

Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
Στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο
Σαν τις άδικες κατάρες...

«Τρεις κι ο κούκος» πάλι χτες στο Σύνταγμα οι λίγοι διαδηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ και των συνοδοιπόρων τους, στη «συγκέντρωση» που καλούσαν η ΑΔΕΔΥ και ορισμένες άλλες οργανώσεις ενάντια στο μνημόνιο. Οι εργαζόμενοι τούς γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη, αφήνοντάς τους να περιφέρονται σαν τις άδικες κατάρες περιμετρικά της πλατείας και να ζητάνε από την κυβέρνηση να ...διορθώσει την πολιτική της.

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες

Ξεχωριστή αναφορά έκανε χτες ο Ν. Παπαγεωργίου στο δράμα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που συνωστίζονται μέσα σε άθλιες συνθήκες στα νησιά και τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Είπε, ανάμεσα σε άλλα, στην ομιλία του:

«Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες, στα νησιά του Αιγαίου, την αγωνιώδη προσπάθεια χιλιάδων μεταναστών, ανθρώπων ξεριζωμένων από τον τόπο τους, προκειμένου να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια που γέννησε η ίδια μήτρα που γεννά και τα δικά μας προβλήματα. Είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και κάθε λογής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, που καθημερινά δημιουργούν και νέες εστίες πολέμου, προκαλώντας εκατομμύρια προσφύγων και δεν αντιμετωπίζονται από το σημερινό ευρωενωσιακό θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας, που έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.

Απαιτούμε από τη σημερινή μας συγκέντρωση να παρθούν τώρα μέτρα για τη δημιουργία αξιοπρεπών χώρων διαβίωσης των προσφύγων - μεταναστών και για τη στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως επίσης να δοθούν σε όλους ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους. Τέλος, καλούμε τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη στους μετανάστες».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός μπορεί να ακουμπήσει στην πρόταση του ΚΚΕ

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε λίγες ώρες, το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα θα είναι γεγονός. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τους συνεταίρους της στην αντιπολίτευση, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ποτάμι, θα ψηφίσουν το νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας. Ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλο δρόμο πέρα από αυτόν της οργάνωσης της πάλης του, της αντίστασής του με κάθε τρόπο, κάθε μέρα όλο το επόμενο διάστημα. Σήμερα μπορεί να ακουμπήσει με εμπιστοσύνη στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να συμπαραταχθεί μαζί του. Είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, επίκαιρη, αναγκαία και φιλολαϊκή, που δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κρίση σε όφελος των λαϊκών αναγκών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ