ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καμία αύξηση στο ρεύμα, μείωση της τιμής και κατάργηση των χαρατσιών

Ανακοίνωση για το κυβερνητικό «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αυξήσεις 10% στα τιμολόγια

Από προηγούμενη κινητοποίηση συνδικάτων στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ
Από προηγούμενη κινητοποίηση συνδικάτων στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ
Να δώσουν αγωνιστική απάντηση στις αυξήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα ...εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών αλλά και στην επίθεση στους εργαζόμενους της επιχείρησης, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το ΠΑΜΕ. «Δε θα μας βυθίσουν στο σκοτάδι!», τονίζει και απαιτεί να μη γίνει καμία αύξηση, να μειωθεί η τιμή του ρεύματος και να καταργηθούν τα χαράτσια.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μεταξύ άλλων για «πρώτο πιάτο» αυξήσεις ύψους 10% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα, προετοιμάζει άγριο «κυνήγι» για την είσπραξη οφειλών, μειώσεις προσωπικού και περικοπές μισθών και βεβαίως πώληση των «φιλέτων» της επιχείρησης.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θα γίνουν «αισθητές» από τους καταναλωτές εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 13% στο 6% και μια σχετική μείωση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ενίσχυσης των ΑΠΕ), απλά έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ, που διαφήμισε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα υλοποιήσει η σημερινή, δεν είχαν στόχο την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων από την επιβάρυνση που συνεπάγεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τη δημιουργία περιθωρίων για αυξήσεις στην τιμή του, με παραίτηση του κράτους από ένα τμήμα των εσόδων που εισέπραττε από τον ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τον «ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης των ΑΠΕ» - εκεί δηλαδή που καταλήγει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ - εμφανίζει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση απλά επιβεβαιώνει ότι οι εταιρείες του κλάδου θα συνεχίσουν κανονικά να χρηματοδοτούνται από το «ξεζούμισμα» του λαού. Θυμίζουμε, τέλος, ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνούν το 150% από το 2009.

Ολα αυτά, για να αναβαθμίσει η ΔΕΗ την εικόνα της στον ανταγωνισμό και να γίνει πιο θελκτική για τους επίδοξους επενδυτές, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο είναι έτοιμη η αποστολή εξωδίκων μέσω τριών εργολαβικών εταιρειών και δικηγορικών γραφείων, σε περίπου 890.000 πελάτες της ΔΕΗ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, διακινείται ήδη το σενάριο της επιβολής «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι όταν η τιμή των ρύπων «άνθρακα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα ανεβαίνει πάνω από ένα επίπεδο, αυτή θα μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Να σημειώσουμε ότι η «φάμπρικα» χρηματιστηριακών αγοραπωλησιών που έχει στηθεί από την ΕΕ πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει οδηγήσει σε μία αύξηση της τιμής τους κατά σχεδόν 300% τα τελευταία τρία χρόνια (από τα 7 περίπου ευρώ το 2017 σήμερα βρίσκονται σταθερά στα 20 ευρώ).

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά που δίνουν αγώνα επιβίωσης. Παράλληλα, για να μπορέσει να προχωρήσει στην πώληση των εναπομεινάντων "φιλέτων" της ΔΕΗ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που καραδοκούν, προετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις καθώς και νέα επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της δήθεν "διάσωσης" της ΔΕΗ, η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος ταυτόχρονα με τη χρησιμοποίηση εισπρακτικών εταιρειών για την είσπραξη των οφειλών που ξεπερνούν το 1 δισ. Ενώ όμως τα 7/10 των οφειλών αφορούν μεγαλοοφειλέτες, το "μάρμαρο" θα κληθούν να πληρώσουν τα πάνω από 800.000 λαϊκά νοικοκυριά των χαμηλοαμειβόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων. Αλλωστε, ήδη πέρυσι 120.000 επιπλέον νοικοκυριά αποκλείστηκαν ακόμα και από αυτό το "κοινωνικό τιμολόγιο".

Το ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ με χαμηλό κόστος από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, θα μπορούσε να διατίθεται στα λαϊκά στρώματα σε χαμηλές τιμές. Ομως, το παραχωρεί σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές από το κόστος της σε ιδιώτες που το επαναπωλούν σε τρίτους ή και στη ΔΕΗ, σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που το αγόρασαν.

Ομως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η λεγόμενη απελευθέρωση, που επιθυμεί η κυβέρνηση, ισχύει ήδη στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με τα πανάκριβα εισιτήρια, τα αποκλεισμένα νησιά, τα υπέργηρα καράβια - πλωτά φέρετρα και το ξεζούμισμα των εργαζομένων, όλα στο βωμό του κέρδους.

Ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις είχαν και συνδικαλιστικές δυνάμεις και μέσα στις ΔΕΚΟ που καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και την αναμονή στους εργαζόμενους. Στήριξαν τις λογικές της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας που οδήγησαν σε χιλιάδες απολύσεις. Αποδέχτηκαν την επιβολή του νόμου της ζούγκλας των εργολάβων και του σμπαραλιάσματος των εργατικών δικαιωμάτων, ειδικότερα των νέων εργαζομένων.

Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη φθηνές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην Ενέργεια, στην Υγεία, στις Επικοινωνίες, στις Μεταφορές κ.λπ. Εμπόδιο στην πραγματοποίηση αυτών των αναγκών είναι το κυνήγι του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, που υπηρετεί η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε και η προηγουμένη και όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προετοιμάσουν μαζική αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης.

Δεν θα δεχτούμε να μας βυθίσουν στο σκοτάδι και να λεηλατήσουν το λαϊκό εισόδημα για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων. Καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος - Μείωση της τιμής και κατάργηση των χαρατσιών.

Καμία απόλυση - Καμία μείωση μισθών - Κατάργηση των εργολάβων».

Κι άλλες αντιδράσεις

«Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ - Καμία οικογένεια στο σκοτάδι», διαμηνύει και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. «Το πρόβλημα της ΔΕΗ (...) έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κοινωνικό αγαθό της Ενέργειας έχει μετατραπεί σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν φθηνό ρεύμα για όλο το λαό και να γυρίσουν την πλάτη στις συνδικαλιστικές δυνάμεις «που με συστηματικό τρόπο υπονόμευσαν τα συμφέροντα των εργατών, έφερναν μέσα στο κίνημα τις επιδιώξεις των επενδυτών και τις έκαναν επιδιώξεις των εργαζομένων».

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα...

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Αφορμή για μια νέα κοκορομαχία ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να επιλέξει τον Κ. Ζούλα για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ και τον Γ. Γαμπρίτσο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της κρατικής τηλεόρασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αυταρχικές αντιλήψεις» και «ευθύ έλεγχο» της ΕΡΤ από το γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στ. Πέτσα, να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μετατρέψει την ΕΡΤ σε «κομματικό φερέφωνο».

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη φορά για την ΕΡΤ, θυμίζει πολύ αυτό που λέει ο λαός μας ''είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα''. Γιατί τόσο οι κυβερνητικές αποφάσεις για την κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, όσο και τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ έχουν κοινό παρονομαστή τη διασφάλιση της κυβερνητικής προπαγάνδας και όχι το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση».

ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Προετοιμασίες για συνέχεια του «Στρατηγικού Διαλόγου»

Ανεβάζουν ταχύτητες κυβέρνηση ΝΔ και πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο μερών, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι Αμερικανοί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, επισκέφτηκε τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, ο οποίος έγραψε αργότερα σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι είχαν μια «σπουδαία συνάντηση» με αντικείμενο τις διμερείς «προσπάθειες για παραπέρα εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε έξι τομείς - κλειδιά του Στρατηγικού Διαλόγου: Τη στρατιωτική συνεργασία, την επιβολή του νόμου, Ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις, δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων, περιφερειακή συνεργασία». Θυμίζουμε ότι η επόμενη, β' φάση του «Στρατηγικού Διαλόγου», που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβρη, επί ΣΥΡΙΖΑ, στην Ουάσιγκτον, προγραμματίζεται να γίνει στην Αθήνα το φθινόπωρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ