ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Ξύπνησε ο εφιάλτης του 2007

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων προστασίας προκάλεσε για άλλη μια φορά τεράστιες καταστροφές στο νησί. Περίπου 12.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, ενώ εκκενώθηκαν χωριά

Eurokinissi

Το αποτέλεσμα της έλλειψης προληπτικών μέτρων δασοπροστασίας βίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Εύβοιας, ενός από τους πλέον πυρόπληκτους νομούς της χώρας. Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής, ξύπνησε τον εφιάλτη του 2007, όπως και μνήμες από τις πολλές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, αν και κάτοικοι και επίσημοι φορείς έχουν επισημάνει κατ' επανάληψη την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας. Θυμίζουμε ότι φέτος, με το «καλημέρα» της αντιπυρικής περιόδου, από το Μάη κιόλας, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Αη Γιώργη Αυλωναρίου, Πισσώνα, Πολιτικά.

Μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εύβοια, η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το πρωί της Δευτέρας. Οι εστίες παρέμεναν ενεργές μέχρι το απόγευμα, αλλά ήταν διάσπαρτες, χωρίς ενιαίο μέτωπο, γεγονός που διευκολύνει τον έλεγχο της εξέλιξής της. Η καταστροφή είναι μεγάλη, με 12.000 στρέμματα δάσους να έχουν γίνει στάχτη, ενώ δύο χωριά, το Κοντοπόδι και ο Σταυρός, η κατασκήνωση στη Δάφνη Ψαχνών και η Μονή Παναγιάς Γοργοϋπηκόου εκκενώθηκαν. Για λόγους ασφαλείας έκλεισε και ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης, που εκδηλώθηκε στις 15.23, σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Σταυρός και Κοντοδεσπότι Ευβοίας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική έλαβαν μέρος προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετείχαν 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 204 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 18 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 30 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 4 Α/Φ, 3 Ε/Π και 1 Συντονιστικό Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος.

Eurokinissi

Σημειωτέον, χτες το πρωί στις 6.30 ένας πυροσβέστης σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 251 ΓΝΑ, κυρίως προληπτικά, αφού τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του από την υπερπροσπάθεια.

Το αποκαλυπτικό οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη»

Ο «Ριζοσπάστης» τον περασμένο Ιούνη βρέθηκε στην Εύβοια, σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις φωτιές. Μετά το 2007, όταν και το νησί υπέστη εκτεταμένο πλήγμα, αφού περισσότεροι από 10 δήμοι και χωριά, πλούσια σε δασικές εκτάσεις, αποτεφρώθηκαν, κατοικίες χάθηκαν, ενώ υπήρξαν και έξι θύματα, κάθε φορά που ξεσπά μια φωτιά ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες.

Η πραγματικότητα που αναδεικνύει τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και στην περίπτωση της Εύβοιας είναι η εξής: Μειώσεις των δαπανών για τη δασοπροστασία, που μεταφράζονται σε έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, κάτι που δυσκόλεψε τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Κατάσταση που επιβαρύνεται και από το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο της Εύβοιας.

Επιπλέον, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρύστου υπηρετούν 23 πυροσβέστες. Ο αριθμός του προσωπικού δεν είναι επαρκής, αφού η ακτίνα δράσης του κλιμακίου είναι από την Κάρυστο 70 χιλιόμετρα προς το Κάβο Ντόρο και 40 χιλιόμετρα προς τη Χαλκίδα. Την αντιπυρική περίοδο στελεχώνονται 2 οχήματα ανά 24ωρο και το χειμώνα 1. Αξίζει να σημειωθεί πως αν ξεσπάσει πυρκαγιά στο Κάβο Ντόρο, από το κοντινότερο κλιμάκιο (ΠΚ Αλιβερίου) από το οποίο μπορεί να φτάσει ενίσχυση, χρειάζεται δρομολόγιο 4-5 ωρών για ένα πυροσβεστικό όχημα, με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάνει στη... θάλασσα.

INTIME NEWS

Η περιοχή της νότιας Καρυστίας είναι πλέον κορεσμένη από αιολικά πάρκα. Πριν από δυο χρόνια ήταν εγκατεστημένες στην περιοχή 347 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 250 MW, ενώ υπάρχουν άδειες για άλλες 329 ανεμογεννήτριες, ισχύος 300 MW. Από το καλοκαίρι του 2017 οι εργασίες εγκατάστασης έχουν ενταθεί. Αυτήν τη στιγμή κατασκευάζονται πάνω από 10 αιολικά πάρκα και 2 νέοι υποσταθμοί από τις εταιρείες.

Οσον αφορά το Δασονομείο της περιοχής, διαθέτει τρεις υπαλλήλους για όλες τις δουλειές. Δηλαδή, για την προστασία των δασικών εκτάσεων, του αγροτικού περιβάλλοντος, τον έλεγχο των λατομείων και των αιολικών πάρκων, τους δασικούς χάρτες και με τομέα ευθύνης σχεδόν όλο το δήμο Καρύστου.

Ανάλογη κατάσταση και στην Κύμη

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Κύμης. Σε αυτό υπηρετούν 21 πυροσβέστες, ενώ το Μάρτη η διοίκηση προσπάθησε να το συγχωνεύσει με το ΠΚ Αλιβερίου. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση τόσο του προσωπικού όσο και της τοπικής κοινωνίας. Ετσι, το θέμα προς το παρόν έχει «παγώσει». Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» έχει επισημάνει κατ' επανάληψη αυτά τα προβλήματα.

Για να γίνει κατανοητό τι κινδύνους θα δημιουργούσε μια τέτοια συγχώνευση, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο δήμος Αλιβερίου - Κύμης είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε όλη τη χώρα, με το ένα άκρο να έχει πάνω από 100 χιλιόμετρα απόσταση από το άλλο. Με εργοστάσια και πολλές βιοτεχνίες λιπασμάτων, κτηνοτροφικές μονάδες, λιμάνια και βιομηχανίες ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με τουρισμό, με μεγάλες δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες. Επίσης, με παλιό επαρχιακό οδικό δίκτυο, που έχει ως συνέπεια πολλά θανατηφόρα τροχαία, και με ένα αγροτικό οδικό δίκτυο κατεστραμμένο, που δυσκολεύει το πυροσβεστικό έργο, καθώς μάλιστα τα δύο Κλιμάκια έχουν μεταξύ τους απόσταση 45 χιλιόμετρα.

Το ΚΚΕ δίπλα στους πληγέντες

Αυτήν την κατάσταση αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ που βρέθηκε στην περιοχή από την πρώτη στιγμή
Αυτήν την κατάσταση αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ που βρέθηκε στην περιοχή από την πρώτη στιγμή
Δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς στα Ψαχνά, δίπλα στους κατοίκους των χωριών που κινδύνευσαν στην κεντρική Εύβοια. Χτες, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε περιοδεία στα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από στελέχη της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους της περιφέρειας, του δήμου και της Πυροσβεστικής και ενημερώθηκε για την κατάσταση. Διαπίστωσαν πως η ζημιά είναι μεγάλη, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως κάηκαν 10 - 12.000 στρέμματα γης, με πεύκα, ελαιώνες και μελίσσια.

Ο Γιώργος Μαρίνος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πρώτο βασικό ζήτημα είναι η συνεχής ετοιμότητα με όλες τις απαραίτητες δυνάμεις και το σχέδιο ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος. Να μην υποτιμηθεί το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Να υπάρχει σχέδιο για την προφύλαξη κατοίκων και χωριών. Χρειάζεται πολύ άμεσα να γίνει καταγραφή ζημιών και να υπάρξει συνολική αποζημίωση. Δεν πρέπει να υπάρξει κανείς εφησυχασμός. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν πολύωρη μάχη μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει αναδείξει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και του κράτους και με ιδιαίτερη επιμονή έχει θέσει το ζήτημα των ουσιαστικών μέτρων πρόληψης. Γι' αυτό άλλωστε από το Μάη προχώρησε σε Επερώτηση στη Βουλή, σε ημερίδα, σε περιοδείες και συναντήσεις με τις διοικήσεις των Πυροσβεστικών Σωμάτων συνολικά, αλλά και στη Χαλκίδα. Επιπλέον, το ΚΚΕ επισημαίνει πως ένα από τα βασικά μέτρα στην περιοχή για τη συνέχεια, είναι τα αντιπλημμυρικά έργα.

Πυρκαγιές σε Ηλεία και Χανιά

Σε εξέλιξη βρισκόταν, χτες, φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Διάσελλα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων στην Ηλεία. Στην περιοχή επιχειρούσαν 47 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού γίνονταν από ένα ελικόπτερο.

Επιπρόσθετα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι χτες, στην περιοχή του Ακρωτηρίου στα Χανιά και συγκεκριμένα στην περιοχή Κορακιές. Η πυρκαγιά κατέκαψε 2 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Στο σημείο επιχείρησαν 10 άνδρες με 4 οχήματα τα οποία και παρέμειναν για τυχόν αναζωπυρώσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ