ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Επιδρομές από το Ιντσιρλίκ με φόντο διπλωματική κινητικότητα

Ενώ η Βαγδάτη συγκλονίστηκε χτες από νέα ισχυρότατη έκρηξη - επίθεση τζιχαντιστών στο Σαντρ Σίτι, με πάνω από 70 νεκρούς και 200 τραυματίες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενα χρόνο μετά την έναρξη των πρώτων αεροπορικών επιδρομών των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στη βόρεια Συρία με υποτιθέμενο στόχο τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και απώτερο σχέδιο το «ξαναμοίρασμα» της πίτας στην περιοχή προς όφελος των δυτικών και αραβικών μονοπωλίων, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν χτες για πρώτη φορά ως εφαλτήριο για τους εκεί βομβαρδισμούς την τουρκική αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ.

Οι στόχοι και τα αποτελέσματα των επιδρομών δεν έγιναν γνωστά, πέρα μόνο από το ότι χρησιμοποιήθηκαν τα αεροσκάφη «F-16» που έφθασαν προ ημερών στη βάση του Ιντσιρλίκ από τη ΝΑΤΟική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία. Στις επιδρομές των αμερικανικών «F-16» δεν συμμετείχαν τουρκικά αεροπλάνα, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, που αυτή την περίοδο πραγματοποιούν διαβουλεύσεις με Τούρκους αξιωματούχους προκειμένου να επιτευχθεί, όπως είπαν, διμερές μνημόνιο που θα ρυθμίζει τη συνεργασία των δύο χωρών έναντι, τάχα, των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρίνισε με δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Haber Turk» ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για τουρκική χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία, δίχως, εντούτοις, να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. «Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται η πραγματοποίηση χερσαίας επιχείρησης, αλλά στο μέλλον θα πρέπει να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται για να καταπολεμηθεί το "Ισλαμικό Κράτος", μεταξύ άλλων και χερσαίες επιχειρήσεις, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Στους πρόθυμους και η Αυστραλία

Προθυμία για συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επιδρομές στη Συρία εξέφρασε, χτες, για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Αμποτ, που υποστήριξε ότι έχει ήδη κάνει σχετική νύξη στους Αμερικανούς αξιωματούχους για τη συμμετοχή αυστραλιανών μαχητικών τύπου «F/A Super Hornet-18», τα οποία βρίσκονται σε αεροπορική βάση στο Ντουμπάι και βομβαρδίζουν εδώ και μήνες θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στο βόρειο Ιράκ.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν συμμετείχαν στις πρώτες επανδρωμένες αεροπορικές επιθέσεις από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία εναντίον στόχων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, ανακοίνωσαν πηγές ασφαλείας της χώρας χτες.

Τον περασμένο μήνα, η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει την πρόσβαση στη βάση του συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά δείχνει απρόθυμη να παίξει ηγετικό ρόλο στη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές, αναφερόμενη σε φόβους αντιποίνων.

Διεργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Και ενώ οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εξαπολύονται δίχως βεβαίως φανερές δυσμενείς επιπτώσεις στον υποτιθέμενο στόχο, που είναι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ετοιμαζόταν χτες να εγκρίνει σχέδιο απόφασης που ενθαρρύνει τις «ειρηνευτικές προσπάθειες» όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στον πόλεμο της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών αξιωματούχων στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη, το ψήφισμα επρόκειτο να ψηφιστεί από την Τετάρτη αλλά η ψηφοφορία αναβλήθηκε για χτες, έπειτα από ενστάσεις του πρέσβη της Βενεζουέλας πάνω σε λεκτικές διατυπώσεις του κειμένου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το σχέδιο απόφασης, μεταξύ άλλων, καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές της Συρίας «να εργαστούν επειγόντως» στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής του ανακοινωθέντος που προέκυψε τον Ιούνη του 2012 στο πλαίσιο των διπλωματικών διαβουλεύσεων στη Γενεύη (γνωστό ως ανακοινωθέν της Γενεύης Ι), προχωρώντας δηλαδή στην άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες και θα βγάζει αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και ακολούθως στη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Στο ίδιο σχέδιο απόφασης εκφραζόταν με σαφήνεια υποστήριξη στις τελευταίες (ασαφείς...) ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Σουηδού διπλωμάτη - απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Η κίνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γίνεται παράλληλα με την έντονη διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσεται τις τελευταίες βδομάδες στον άξονα Μόσχα - Τεχεράνη - Αγκυρα και υπό το βάρος των περιφερειακών διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με περιοδεία του σε χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος και η Συρία...

Φριχτό μακελειό στη Βαγδάτη

Και ενώ στη Συρία αναπτύσσεται κινητικότητα και στα μέτωπα της διπλωματίας και στα μέτωπα του πολέμου, στο Ιράκ προκαλεί σάλο η νέα σφαγή δεκάδων Ιρακινών πολιτών από έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού - ψυγείου με δεκάδες κιλά εκρηκτικών με ευθύνη τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Η ισχυρότατη έκρηξη, που σημειώθηκε γύρω στις 6 π.μ. τοπική ώρα, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 76 ανθρώπων και τον τραυματισμό 200 άλλων στην κατάμεστη από κόσμο αγορά στο Σαντρ Σίτι, μία σιιτική συνοικία της βορειοανατολικής Βαγδάτης.

Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε, με ανακοίνωσή του στο Διαδίκτυο, την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι είχε ως στόχο το στρατό και σιίτες πολιτοφύλακες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκλογές «προτιμά» ο Ερντογάν...

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ισχνές διαφαίνονται οι πιθανότητες συμφωνίας για κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), παρά την πραγματοποίηση νέας συνάντησης, χτες το μεσημέρι στην Αγκυρα, ανάμεσα στους ηγέτες αμφοτέρων κομμάτων, δηλαδή τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Τούρκοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι η πρόσφατη έναρξη επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ έχει αυξήσει τη δημοτικότητα του κόμματος ΑΚΡ και ότι ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου προτιμά τη «λύση» της διεξαγωγής νέων εκλογών, ευελπιστώντας σε ποσοστά που θα μπορούσαν να του δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Παρέμβαση σε αυτές τις διεργασίες έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που λένε πως θα ήταν "αυτοκτονία" να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του AKP και του CHP, εάν οι απόψεις της μίας πλευράς δεν ταιριάζουν με τις αρχές της άλλης»...

Σε κάθε περίπτωση, το εάν η Τουρκία θα μπει σε προεκλογική τροχιά ή όχι, θα φανεί μέχρι τις 23 Αυγούστου, οπότε θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία για κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται η προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών.

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους λιμενεργάτες της Αυστραλίας

Από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών του Σίδνεϊ, που έχουν τη στήριξη πολλών εργαζομένων
Από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών του Σίδνεϊ, που έχουν τη στήριξη πολλών εργαζομένων
Την αλληλεγγύη του στον αγώνα του Σωματείου Λιμενεργατών - Ναυτεργατών Αυστραλίας ((Μaritime Union of Australia - MUA), που αντιστέκεται στις απολύσεις εργαζομένων, εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), με μήνυμά του. Σε αυτό σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ, που εκπροσωπεί το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Αυστραλούς λιμενεργάτες - ναυτεργάτες που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις 100 εργαζομένων.

Συνάδελφοι, η επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων ενάντια στην εργατική τάξη δεν σταματά στα σύνορα της κάθε χώρας. Οι απολύσεις, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργατών είναι ο δρόμος του κεφαλαίου για να βγει από την κρίση του.

Αυτή η επίθεση εναντίον των εργατών πρέπει να απαντηθεί με τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Στο δύσκολο αγώνα σας το ΠΑΜΕ και το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας είναι στο πλευρό σας».

Συνεχίζουν τον αγώνα μετά από προσωρινή θετική απόφαση

Χτες, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σίδνεϊ εκδικάστηκε η αγωγή του Σωματείου Λιμενεργατών Ναυτεργατών Αυστραλίας ενάντια στην εταιρεία «Hutchison Port» (που ανήκει στον Κινέζο μεγιστάνα Λι Κα Σικνγκ και είναι θυγατρική μίας από τις μεγαλύτερες διαχειρίστριες εταιρείες λιμανιών σε όλο τον κόσμο), η οποία προχώρησε, την Πέμπτη 6/8 τα μεσάνυχτα, στην απόλυση διά ...ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των 97 από τους 224 εργαζόμενους στα λιμάνια σε Σίδνεϊ και Μπρίσμπαϊν, στο όνομα της μείωσης του κύκλου εργασιών. Μια πρώτη απόφαση δικαιώνει τους εργαζόμενους και υποχρεώνει την εταιρεία να ανακαλέσει την απόφαση για τις απολύσεις, να καταβάλει μισθούς στους εργαζόμενους τουλάχιστον έως την 1η Σεπτέμβρη που πρόκειται να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν ανάκληση των απολύσεων, καταβολή των ημερομισθίων για όλες τις μέρες που έχασαν τη δουλειά τους και επιπλέον αποζημίωση για τον τρόπο που την έχασαν. Μετά την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα έχοντας τη συμπαράσταση εργαζομένων και πολλών άλλων κλάδων στην Αυστραλία, και από την πρώτη στιγμή του Ελληνικού Εργατικού Συνδέσμου «ΑΤΛΑΣ» Σίδνεϊ Αυστραλίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ