ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από Αύγουστο ... χειμώνα

Η «Φθινοπωρινή ιστορία» επαναλαμβάνεται στο «Αλμα»
Η «Φθινοπωρινή ιστορία» επαναλαμβάνεται στο «Αλμα»
Η βραβευμένη παράσταση του έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ» με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, μετά τη μεγάλη επιτυχία της στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, έρχεται στην Αθήνα, στο «Παλλάς», το Νοέμβρη, για λίγες παραστάσεις. Παίζουν επίσης: Θανάσης Ακοκκαλίδης, Στέλιος Ανδρονίκου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ευτυχία Γιακουμή, Μαριάννα Δημητρίου, Πασχάλης Καρατζάς, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Νταβίντ Μαλτέζε κ.ά. Παίζουν οι μουσικοί: Χρήστος Κλάρος (Μπάσο), Παναγιώτης Παπάζογλου (Ηλεκτρική Κιθάρα), Θεόδωρος Χυτήρης (Τύμπανα). Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Θόδωρος Αμπαζής.

H Θεατρική Αστική Εταιρία «Πράξη» θα παρουσιάσει το παρακάτω πρόγραμμα στις δύο σκηνές του «Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας». Α΄ Σκηνή: (3/11): «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και σε νέα μετάφραση της Εφης Γιαννοπούλου. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Αννέζα Παπαδοπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Εκάβη Ντούμα, Κόρα Καρβούνη, Λουκία Μιχαλοπούλου. Στη Β' Σκηνή θα ανέβει (13/10) «Το ίχνος» του Αλέξη Σταμάτη, σε σκηνοθεσία Αρη Τρουπάκη, με τον Νίκο Αρβανίτη και την Δανάη Παπουτσή. Σκηνικά: Θοδωρής Χρυσικός. Ενώ στις 17/12, στη Β' Σκηνή θα ανέβει το έργο «Σόλο Ντουέτο» του Tom Kempinski, σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά, με την Μάνια Παπαδημητρίου και τον Νίκο Αρβανίτη.

Ο Στέφανος Ληναίος και η Ελλη Φωτίου θα επανεμφανισθούν τον Οκτώβρη στο Θέατρο «Αλφα», ερμηνεύοντας κάθε Δευτέρα και Τρίτη την επίκαιρη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κοινωνική σάτιρα του νομπελίστα Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω ...δεν πληρώνω», που ως γνωστόν την παρουσίασαν σε χίλιες παραστάσεις στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα το 1979-81, το 1991 και το 2000. Ενώ, στην Κεντρική Σκηνή, που θα λειτουργεί από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Γιώργος Παρτσαλάκης και ο Κρατερός Κατσούλης θα παρουσιάζουν το καινούριο σημαντικό και επίκαιρο έργο του Ντόναλντ Μάργκιουλις «Οταν ο χρόνος σταματάει», σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κουντούρη και σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα.

«Κεκλεισμένων των θυρών» στο «Νέο ελληνικό θέατρο»
«Κεκλεισμένων των θυρών» στο «Νέο ελληνικό θέατρο»
Ο Αγγελος Αντωνόπουλος κάθε Δευτέρα - Τρίτη στο θέατρο «Αμιράλ» με το έργο «Μανέτι» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Το πολυσυζητημένο, βραβευμένο, έργο της Γιασμίν Ρεζά, «Για όνομα του Θεού!» ανεβαίνει στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» σε μετάφραση Γιώργου Βούρου, σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με τους Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννη Φέρτη, Γιάννη Βούρο και Κατιάνα Μπαλανίκα.

Στο νέο του θεατρικό χώρο, θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης», ο Σπύρος Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει την κωμωδία του Ντάριο Φο «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», σε μετάφραση Αννας Βαρβαρέσου και σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου. Σκηνικά - Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης. Μουσική - τραγούδια: «Κίτρινα ποδήλατα». Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης. Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Κώστας Αποστολάκης, Αντώνης Καρυστινός, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Στέλιος Πέτσος, Δήμητρα Στογιάννη.

Το έργο «Κεκλεισμένων των θυρών» του Ζαν-Πολ Σαρτρ θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του «Νέου Ελληνικού Θεάτρου» του Γιώργου Αρμένη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από τον Οκτώβρη, σε σκηνοθεσία Εφης Μουρίκη, μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και με πρωταγωνιστές τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Εφη Μουρίκη, Κατερίνα Παπουτσάκη και Γιώργο Πολυχρονόπουλο. Σκηνικά - κοστούμια: Τόλης Τατόλας.

Η «Μαύρη κωμωδία» του Πίτερ Σάφερ θα παρουσιαστεί στο «Μουσούρη», σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά και κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Ζέτα Δούκα, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Χριστίνα Τσάφου, Χρήστος Σιμαρδάνης, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης. Ενώ από το Γενάρη, στη σκηνή του «Μουσούρη» θα ανέβει το έργο «Χάρολντ και Μοντ» του Κόλιν Χίγκινς, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά και κοστούμια Αναστασίας Αρσένη. Παίζουν: Αννα Παναγιωτοπούλου, Πέτρος Φιλιππίδης, Ερση Μαλικένζου, Γιάννης Δεγαΐτης, Τάκης Παπαματθαίου, Αννα Μονογιού, Ηλίας Γιαννάκης, Σπύρος Παππάς, Γιώργος Τσούρμας.

Νεοελληνικό έργο

«Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» στο «Θέατρο οδού Κεφαλληνίας»
«Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» στο «Θέατρο οδού Κεφαλληνίας»
Ο Θύμιος Καρακατσάνης επέλεξε ένα έργο για τρεις για να παρουσιάσει στο «Ζίνα» από τα Χριστούγεννα και μετά. Πρόκειται για τους «Νταντάδες» του Γιώργου Σκούρτη, που θα σκηνοθετήσει ο ίδιος, έχοντας δίπλα του τον Γιώργο Κωνσταντίνο και τον Τάκη Χρυσικάκο.

Στο «ΗΒΗ» ανεβαίνει το έργο «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη και σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Παίζουν: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Γιώργος Καπουτζίδης, Τάσος Κωστής, Γιώργος Λέφας, Δημήτρης Γεροδήμος, Κλέλια Ρένεση, Πόπη Χριστοδούλου, αλλά η σεζόν θα ξεκινήσει με το «Ψέμα στο ψέμα» του Αντονι Νίλσον σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη και σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Παίζουν: Ταξιάρχης Χάνος, Λαέρτης Μαλκότσης, Ντίνος Καρύδης, Νεφέλη Ορφανού, Γιώργος Γαλίτης, Ελένη Καρακάση, Ελένη Αποστολοπούλου.

Το νέο έργο των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου «Τα κορίτσια με τα μαύρα» ανεβαίνει στο «Αλίκη» με τους: Χρυσούλα Διαβάτη, Ελένη Καστάνη, Σοφία Μουτίδου, Χρύσα Ρώπα κ.ά.

Το έργο του Γιώργου Τζαβέλλα «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» - είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου - ανεβαίνει στο θέατρο «Κιβωτός» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου με τον ίδιο στο ρόλο του ανεπανάληπτου Αντωνάκη και την Ναταλία Τσαλίκη στο ρόλο της Ελενίτσας. Η Δήμητρα Γαλάνη γράφει τη μουσική και τα τραγούδια του έργου σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Παίζουν επίσης: Παύλος Ορκόπουλος, Φαίδρα Δρούκα, Γιώργος Ψυχογιός, Γιάννης Στόλλας, Βαλερία Κουρούπη, Αγγελος Μπούρας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Δημήτρης Κανέλλος, Ελένη Σιδερά, Λήδα Καπνά.

«Για όνομα του Θεού» στο θέατρο «Δανδουλάκη»
«Για όνομα του Θεού» στο θέατρο «Δανδουλάκη»
«Ο Τυφλοσούρτης» είναι ο τίτλος της νέας αστυνομικής κωμωδίας του Θοδωρή Αθερίδη που ανεβαίνει στο «Μικρό Παλλάς». Παίζουν: Σοφία Φιλιππίδου, Θοδωρής Αθερίδης, Ζέτα Μακρυπούλια, Νίκη Γαβριηλίδου, Χρήστος Πλαΐνης. Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει το Δεκέμβρη.

Η «Θεατρική Σκηνή» θα παρουσιάσει στο ομώνυμο θέατρό της τον ερχόμενο χειμώνα το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ωχ, τα νεφρά μου» σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου. Σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης. Παίζουν: Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη, Τάκης Βαμβακίδης, Ηλίας Κατέβας.

Η καινούρια κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα «Ράους» ανεβαίνει στο θέατρο «Πειραιώς 131», με τους Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Ελένη Γερασιμίδου, Αβα Γαλανοπούλου, Βασιλική Ανδρίτσου, Ζώγια Σεβαστιάνου, Παντελή Καναράκη, Σπύρο Πούλη, Χάρη Γρηγορόπουλο κ.ά.

Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο

Στο θέατρο «Χορν» σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο θα παρουσιάζονται τα έργο «Τι είδε ο Μπάτλερ» του Τζο Ορτον, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και «Στο Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν, με τους: Λυδία Φωτοπούλου, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργο Γλάστρα, Κώστα Μπερικόπουλο, Θάνο Τοκάκη και Αλέξανδρο Αλπίδη.

Η θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη» θα φιλοξενήσει την παράσταση «Αθώος ή ένοχος» του Τζέφρι Αρτσερ σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου, η οποία θα παιχτεί για δεύτερη σεζόν. Παίζουν: Κώστας Σπυρόπουλος, Λίνα Σακκά, Μιχάλης Μαρίνος, Ηρώ Λούπη, Δημήτρης Γεωργαλάς, Κώστας Ανταλόπουλος, Δημήτρης Χαβρές, Μιχάλης Γεωργακόπουλος. Ενώ από το Φλεβάρη του 2011 η Ζωή Λάσκαρη θα παίξει την «Ρόουζ» του Μάρτιν Σέρμαν, σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου.

Η κωμωδία - ύμνος στη γυναικεία φιλία - του Αμερικανού John Ford Noonan «A coupla white chicks sitting around talking» θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβρη, στον κάτω χώρο του «Νέου Ελληνικού Θεάτρου» του Γιώργου Αρμένη, «Αίθουσα Κάρολος Κουν». Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε διασκευή - σκηνοθεσία της Εμμανουέλας Αλεξίου. Παίζουν: Αννα Αδριανού και Μαρία Γεωργιάδου.

«Ράους» στο θέατρο «Πειραιώς 131»
«Ράους» στο θέατρο «Πειραιώς 131»
Η νέα σεζόν 2010-2011 για το «Βικτώρια» σηματοδοτείται από τη συνεργασία του Δημήτρη Κομνηνού με τον Γιώργο Παλούμπη. Δυο σκληρά κοινωνικά έργα - ωμού ρεαλισμού - από τη σύγχρονη παγκόσμια δραματουργία θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή. Το πρώτο έργο που φέρει τον τίτλο «50 Λέξεις» του Michael Weller, το οποίο θα σκηνοθετήσει ο Γιώργος Παλούμπης, ενώ το δεύτερο έργο «Fucking Games» του Grae Cleugh θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Κομνηνός. Ενώ στην παιδική σκηνή θα ανέβει το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου «Το Βέλος που δεν Πληγώνει». Παράλληλα, στους χώρους του θεάτρου θα φιλοξενηθούν και άλλες εκδηλώσεις, παραστάσεις bar theater όπως το «Να γεννηθώ ή αλλάξατε γνώμη;» του Χάρη Μπόσινα από τη θεατρική ομάδα «Annada Kadda», προβολές ταινιών πειραματικού κινηματογράφου, ποιητικές βραδιές κ.ά.

Από 22 Οκτώβρη έως 19 Δεκέμβρη, στη σκηνή «Στάθης Σύρος» στο «Τόπος Αλλού» θα παρουσιαστούν δύο μονόπρακτα του Ντέιβιντ Μάμετ με το γενικό τίτλο «Reunion», σε σκηνοθεσία του νεαρού σκηνοθέτη Γρηγόρη Ρέντη (βραβευμένος για τη μικρού μήκους ταινία του «Η Δύση»). Παίζουν: Γιάννης Κοκιασμένος, Κάτια Γκουλιώνη. Το ανατρεπτικό έργο του Ιψεν «Νόρα», με μια καινούρια ματιά και τίτλο «Η Νόρα ...μετά» παρουσιάζεται από 3/12/2010 έως 28/3/2011. Μετάφραση, δραματουργική επιμέλεια κειμένου: Νίκος Καμτσής, Ερικ Λάρσον. Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής. Παίζουν: Μαρλέν Σαίτη, Νίκος Αλεξίου, Γιώργος Κροντήρης, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Γεωργία Μαυρογιώργη. «Μις Τζούλια» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ σε διασκευή του Πάτρικ Μπάρμπερ (8/4-6/6), ανεβαίνει στο επίσης στο «Τόπος Αλλού», σε μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνικό, μουσική επιμέλεια Μίνας Αδαμάκη. Παίζουν: Μαρία Σολωμού, Μάξιμος Μουμούρης, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου. Τέλος από 26 Απρίλη έως 30 Μάη κάθε Δευτέρα και Τρίτη το παραμύθι του Χάινριχ Φον Κλάιστ «Κάλχας» θα παρουσιαστεί στην σκηνή «Στάθης Σύρος» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νίκου Αλεξίου, ο οποίος θα αναλάβει και το ρόλο του αφηγητή / ερμηνευτή.

Επαναλήψεις...

Το Θέατρο «Αλμα» συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στην Κεντρική Σκηνή την «Φθινοπωρινή ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζοφ, σε απόδοση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Ιωάννας Μιχαλακοπούλου, μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του έργου, Ροντιόν και Λύντια, ερμηνεύουν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η Κατερίνα Μαραγκού.

Ο Δάνης Κατρανίδης θα επαναλάβει στο θέατρο «Ζίνα» το «Παιχνίδι της μοναξιάς» μαζί με την Χρύσα Παππά.

Ο Γιώργος Κιμούλης με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη θα επαναλάβουν επίσης στο «Αθηνών» τον επιτυχημένο καλλιτεχνικά και εμπορικά «Σλουθ».

Η Ρένη Πιττακή και ο Κωνσταντίνος Κάππας θα χορέψουν και πάλι στο «Εξι μαθήματα χορού σε έξι βδομάδες» στο «Ιλίσια - Βολανάκης».

Η μουσικο-σατιρική παράσταση των «Ηρώων», με εφτά ηθοποιούς και πέντε μουσικούς, ξεκινάει πάλι από τον Οκτώβρη στο γνωστό λημέρι τους, το «Μικρό Παλλάς». Στη σκηνή οι Θανάσης Αλευράς, Γιώργος Μυλωνάς, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Καΐκης, Ματίνα Νικολάου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδη και Βίκη Καρατζόγλου ερμηνεύουν με το μοναδικό τους τρόπο τα κείμενα της Ελένης Γκασούκα.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο «Χορν» επαναλαμβάνεται «Το Μπουφάν της Χάρλεϊ» του Βασίλη Κατσικονούρη, με την Αννα Παναγιωτοπούλου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Το «Θέατρο Σημείο» θα επαναλάβει το χειμώνα (μέχρι το Γενάρη 2011) το έργο της Ντυράς «Η Αγγλίδα ερωμένη», σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, μετάφραση της Μπουμπουλίνας Νικάκη, με τους: Ιωάννα Μακρή, Γεράσιμο Δεστούνη, Νίκο Διαμαντή.

Η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» της Λένας Κιτσοπούλου, που συγκίνησε στο Εθνικό με την Μαρία Πρωτόπαππα, αλλάζει σκηνή και θα την δούμε στη «Μικρή Χώρα».

Στη Β' Σκηνή του θεάτρου «Αλμα» θα επαναληφθεί η παράσταση «Επικίνδυνες σχέσεις», που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λακλό, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου. Κατασκευή σκηνικού χώρου: Ρομάν Σαντόφσκι. Παίζουν: Θάλεια Ματίκα, Τάσος Ιορδανίδης, Νικολέτα Κοτσαϊλίδου, Δημήτρης Σαμόλης, Σταυρίνα Ψιμοπούλου, Αντώνης Αντωνάκος, Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Δωδέκατος χρόνος για το «Σεσουάρ για Δολοφόνους», στο θέατρο «Αποθήκη», ενώ στο «Εμπορικόν» συνεχίζουν: Η «Φουρκέτα», της Ελένης Γκασούκα, με τους: Μαρία Καβογιάννη, Κώστα Κόκλα, Θανάση Αλευρά, Μπάμπη Γιωτόπουλο - Κώστα Δαρλάση, Ματίνα Νικολάου, Λευτέρη Βασιλάκη. Τραγουδάει η Βικτώρια Ταγκούλη. Και ...«Αττική οδός» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, με τους: Τζένη Ρουσσέα, Μαρία Αντουλινάκη, Σταύρο Ζαλμά, Σταύρο Καραγιάννη, Σταύρο Μερμήγκη, Ράνια Σχίζα, Γιώργο Τζώρτζη, Κατερίνα Τσάβαλου, Γιάννη Τσιμιτσέλη. Επανάληψη και στο «Λαμπέτη» με το έργο «Συμπέθεροι απ' τα Τίρανα» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ