ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κανένας δικηγόρος και μηχανικός χωρίς ασφαλιστική κάλυψη

Μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν προχτές το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και οι Επιτροπές Αγώνα μηχανικών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, με αφορμή τη στέρηση της ασφαλιστικής ικανότητας από χιλιάδες μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με μικρά εισοδήματα δικηγόρους και μηχανικούς, και διεκδικώντας να μη μείνει κανείς χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, να καταργηθούν οι εισφορές στον κλάδο Υγείας κ.λπ.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου, ωστόσο για μία ακόμα φορά η πολιτική ηγεσία του δεν μπήκε στον κόπο να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. «Οχι στην ακρίβεια και στις ανατιμήσεις, όλοι στον αγώνα για τις δικές μας λύσεις», «Μας τσακίζουν με φόρους και εισφορές, τέρμα η σιωπή γι' αυτές τις αρπαγές» φώναξαν οι διαδηλωτές μπροστά στις κλειστές πόρτες του υπουργείου Εργασίας. Στη συνέχεια θυροκόλλησαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην πόρτα της εισόδου του υπουργείου.

«Δεν πάει άλλο» με την αποπνικτική κατάσταση που βιώνουν οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με τα χαμηλότερα εισοδήματα, τόνισε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων ο Αντώνης Αντανασιώτης. Μια κατάσταση που όπως ανέφερε είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. «Δεν πάει άλλο» με τις συνέπειες που βιώνει ο λαός από την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αυτός της Ουκρανίας. Κατήγγειλε, τέλος, τις ευθύνες της ηγεσίας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και των μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που στηρίζουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. Γι' αυτόν τον λόγο πάρθηκε η πρωτοβουλία ίδρυσης Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, ώστε να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους, φτιάχνοντας τον δικό τους Σύλλογο.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους επιστημονικούς κλάδους και με όλο τον λαό που βρίσκεται στο πόδι», ανέφερε ο Ανέστης Προυσανίδης, αυτοαπασχολούμενος δικηγόρος.

Στην παρέμβασή του ο Ηλίας Τσιμπουκάκης από τις Επιτροπές Αγώνα Μηχανικών επεσήμανε ότι η άνοδος της τεχνικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας μετά τη βαθιά κρίση δεν άλλαξε ουσιαστικά τη θέση των χιλιάδων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Εκτός από τις χαμηλές αμοιβές και την ποινικοποίηση του επαγγέλματος για τους αυτοαπασχολούμενους, στη μείωση στο εισόδημά τους επιδρούν η ακρίβεια αλλά και τα χρέη των προηγούμενων κρίσεων και του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου - Βρούτση. Αντίστοιχα, για τους μισθωτούς επιδρούν η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, η κατάργηση των ΣΣΕ, η ελαστική εργασία με το δελτίο παροχής υπηρεσιών. Κάλεσε τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μαχητικά στον δρόμο, γιατί λύση και ουσιαστική ανακούφιση δεν μπορεί να δώσει ούτε η σημερινή, ούτε καμία επόμενη κυβέρνηση αντιλαϊκής διαχείρισης.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι μισθωτοί δικηγόροι είναι ανασφάλιστοι κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, Βασίλης Διονυσόπουλος. Οπως ανέφερε, η εργοδοσία δεν υποχρεούται να καλύπτει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνεπώς αναγκάζονται να τις πληρώνουν από την τσέπη τους, από τους ήδη χαμηλούς μισθούς τους. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι μισθωτοί δικηγόροι βλέπουν τα ειδοποιητήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να έρχονται σωρηδόν, ενώ οι ίδιοι μένουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Κώστας Τζατζάνης εκ μέρους του Συλλόγου Συνταξιούχων Μηχανικών επανέλαβε ότι οι συνταξιούχοι μηχανικοί ζητούν την αποκατάσταση των μνημονιακών περικοπών, που τους στέρησαν το 50% του εισοδήματός τους. Κατάγγειλε την κλοπή της κινητής και ακίνητης (κτίριο ΤΣΜΕΔΕ Κλαυθμώνος) περιουσίας του Ταμείου, περιουσία που δημιουργήθηκε από τα αποθεματικά των εισφορών των εργαζόμενων μηχανικών, και το καθεστώς απονομής των συντάξεων, με τις τεράστιες καθυστερήσεις που διαμόρφωσαν από κοινού η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ με το έκτρωμα Κατρούγκαλου. Υποσχέθηκε ότι οι συνταξιούχοι θα παραμείνουν σε αγωνιστική εγρήγορση, για την αποκατάσταση των απωλειών, μαζί με τους εργαζόμενους μηχανικούς.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι απαίτησαν κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, διαγραφή χρεών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας προς ασφαλιστικά ταμεία - τράπεζες - Δημόσιο, χωρίς προσαυξήσεις - πρόστιμα, καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας - επαγγελματικής στέγης για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, κατάργηση του ΚΕΑΟ, στελέχωση του ΕΦΚΑ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και στήριξή του με την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή, άμεση έκδοση των συντάξεων και κατάργηση των περικοπών, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, κ.ά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ολίγον βαρβαρότητα, ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας»

Με τις γνωστές φούσκες για τον «ανεύθυνο», «επιπόλαιο», «αναξιόπιστο» και «ανίκανο» Μητσοτάκη και για τη «χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή» επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας να συγκαλύψει τη στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και κατά την ομιλία του την Τρίτη το βράδυ στο Περιστέρι, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο κεφάλαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο «αξιόπιστος» και «ικανός» κυβερνητικός διαχειριστής να διασφαλίσει τη «σταθερότητα» για την υλοποίηση της πολιτικής του κεφαλαίου.

Ηταν εντυπωσιακή η αφωνία του Αλ. Τσίπρα σχετικά με τα κρίσιμα για τον λαό ζητήματα, με τα οποία ξεμπέρδεψε χρεώνοντάς τα όλα στον Κυρ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ, και επαναλαμβάνοντας το αίτημα να φύγουν αυτοί για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ως χαλίφης στη θέση του χαλίφη, για «μια απ' τα ίδια», αφού όπως ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, το καλύτερο που έχει να υποσχεθεί στον λαό είναι μια υποτιθέμενη «άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων», οι οποίες κατά τ' άλλα θα φουντώνουν από την υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Αλλωστε, το είδος της ελπίδας που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ το ομολόγησε ο ίδιος και όταν επικαλέστηκε τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησής του, που φόρτωσε στον λαό μνημόνια και αντεργατικές ανατροπές, αλλά και σε άλλο σημείο, όταν έσπευσε να ρίξει ακόμα πιο χαμηλά τον πήχη για τα λαϊκά στρώματα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βρει «λεφτόδεντρα» αλλά «από τις δυνατότητες της οικονομίας» θα στηρίξει τάχα τους μη προνομιούχους. Δηλαδή, ξανά μανά με τις περιβόητες «αντοχές της οικονομίας» θα βρεθεί αντιμέτωπος ο λαός, οι δίκαιες διεκδικήσεις του, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα, με τις ανάγκες του να μη χωράνε ποτέ στον στενό κορσέ της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ενδεικτικά είναι και όσα χαρακτήρισε «θεμέλια» του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, περί «κοινωνικού κράτους» και «δικαιοσύνης», παρουσιάζοντας ως λύση για τον λαό ένα αστικό κράτος που θα προωθεί πιο αποφασιστικά την κοινή στρατηγική όλων των αστικών κομμάτων και θα ανοίγει δρόμους για την καπιταλιστική κερδοφορία, π.χ. κάνοντας τον «μεσίτη» για τους ομίλους, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανάκριβης στέγης.

Αποκαλυπτικό είναι και ότι για να θέσει πάνω σε αυτό το κοινό έδαφος τις υποτιθέμενες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, έφτασε να επικαλείται τον... νεοφιλελεύθερο Μακρόν και την εκεί κρατικοποίηση της εταιρείας ηλεκτρισμού, ώστε να προωθηθεί πιο αποφασιστικά η στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης, που βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια και στην ακρίβεια.

Αν και δεν ήθελε και μεγάλη φαντασία, μετά απ' όλα αυτά έσπευσε να «διευκρινίσει» ξανά πως ...δεν υπόσχεται σοσιαλισμό, αλλά να σταματήσει ...τη βαρβαρότητα την οποία αναπαράγει το σύστημα που υπηρετούν. Καπιταλισμός με ...ανθρωπιά, δηλαδή, «εξαφανίζοντας» και τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας που διαχειρίζονται οι αστικές κυβερνήσεις.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσιο πρόγραμμα πολιτικής δραστηριότητας

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ συνεχίζει το πλατύ πολιτικό άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, λαϊκές γειτονιές, χώρους Εκπαίδευσης και νεολαίας. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και παρεμβάσεων περιλαμβάνει:

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 8.30 π.μ. ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 π.μ. η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα περιοδεύσει στα ιατρεία του Οίκου Ναύτου - ΕΟΠΠΥ στην Τερψιθέα.

-- Στις 10 π.μ. ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Πειραιά, και στις 12 μ. το αμαξοστάσιο της ΣΤΑΣΥ στα Σεπόλια για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Μισθωτών Λογιστών και Ελεγκτών της Τομεακής Οργάνωσης Εμπορίου - Υπηρεσιών καλούν σε συγκέντρωση στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ, Αγίων Ασωμάτων 31, πλησίον στ. ΗΣΑΠ «Θησείο»), με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα με το ΚΚΕ - "Ανάσα" για το τώρα και το αύριο». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες ΑμεΑ και Γονιών καλούν σε συγκέντρωση - συζήτηση στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Θεατράκι ΟΤΕ, σταθμός Μετρό «Αγιος Αντώνιος») με θέμα «Ακρίβεια - πόλεμος, οι επιπτώσεις στην Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή, στους ανάπηρους και στις οικογένειές τους. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ.

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 10.30 π.μ. ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, θα επισκεφτεί την εταιρεία «Intrasoft» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Υπαλλήλων Γραφείων και Υπηρεσιών της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ, Αγίων Ασωμάτων 31, πλησίον στ. ΗΣΑΠ «Θησείο») με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ - "Ασπίδα" για το τώρα, ελπίδα για το αύριο». Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟ Κέντρου Ιλίου καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ρίμινι με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ - "Ασπίδα" για το τώρα, ελπίδα για το αύριο». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ. οι ΚΟ Λαυρεωτικής καλούν σε εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, «1922. Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στην Παλιά Ρεμίζα στο Λαύριο. Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Ανανιάδης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

Εκδηλώσεις σήμερα σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία

-- «Στ' όνομά σου ορκιζόμαστε, Ηλέκτρα Αποστόλου, οι γυναίκες στον αγώνα με το ΚΚΕ». Εκδήλωση για την Ηλέκτρα Αποστόλου, στα 78 χρόνια από την αποτρόπαιη δολοφονία της, πραγματοποιεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σήμερα Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Βικτορίας, στην οδό Ελπίδος. Θα μιλήσει η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ. Στην οδό Ελπίδος βρίσκονταν τα γραφεία της Ειδικής Ασφάλειας Αθηνών, εκεί που μάταια προσπάθησαν να λυγίσουν την Ηλέκτρα και την βασάνισαν φριχτά μέχρι θανάτου.

-- Εκδήλωση με θέμα «Η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών στη σήψη του καπιταλισμού - Μια συζήτηση με αφορμή την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ» πραγματοποιούν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο. Θα μιλήσει η Αθανασία Χατζή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και υπεύθυνη για το Τμήμα Γυναικών της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από υγειονομικούς και συνδικαλίστριες για την προστασία της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών και της μητρότητας στους χώρους δουλειάς.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ