ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Καλεί σε «διάλογο» με την Τουρκία για τα «αμφισβητούμενα ύδατα»

Τις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση για τη στάση των «εταίρων» της επιβεβαίωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Eurokinissi

Μια ακόμα χρεοκοπία των μύθων που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, τη σταθερότητα και την ασφάλεια που τάχα προσφέρουν στη χώρα, είναι οι αποφάσεις του χτεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ, υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών).

Σημειώνεται ότι το ΣΕΥ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την προκλητική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και επιβεβαιώνοντας ότι η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης κλιμακώνεται με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η απόφαση του Συμβουλίου καλεί σε «διάλογο» με την Τουρκία, για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα για την ΕΕ να τραβηχτεί η Τουρκία από τον εναγκαλισμό της με τη Ρωσία και ότι η Ελλάδα παίζει το ρόλο του «μεντεσέ» σε αυτή την υπόθεση, στο ΣΕΥ έγινε λόγος ακόμα και για «αμφισβητούμενα ύδατα» στην Ελλάδα. Μάλιστα, η αναφορά του ΣΕΥ στην απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία είναι ότι αυτή «υποβαθμίζει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία». Και με βάση αυτό καλεί τις τουρκικές αρχές να «αναθεωρήσουν» αυτή την απόφαση.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα τόνισε ο ίδιος ο προεδρεύων, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, που αναφερόμενος στη Λιβύη, είπε ότι «συνεχίζονται να παρατηρούνται παραβιάσεις στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ», την ίδια στιγμή που η ιμπεριαλιστική αποστολή «Irini» στην ουσία δίνει το «πράσινο φως» στις συνεχείς μεταφορές τέτοιου υλικού με τουρκικά πλοία και αεροσκάφη.

Σχολιάζοντας παραπέρα τη συζήτηση που είχαν στο ΣΕΥ για την Τουρκία, επανέλαβε ότι «αντιμετωπίζουμε την Τουρκία σαν σημαντική χώρα για την ΕΕ, με την οποία θα θέλαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας».

Εκαναν λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο ειδικά στη Λιβύη που επηρεάζουν τα συμφέροντά μας», συμπληρώνοντας ότι οι όποιες «μονομερείς ενέργειες» της Τουρκίας «που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο» «πρέπει να σταματήσουν».

Στο πλαίσιο αυτού του επαναλαμβανόμενου ευχολογίου, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι για τα καλά μέσα στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι, αφού θα της ζητήσουν «να συνεισφέρει σε μια πολιτική λύση στη Λιβύη και στο σεβασμό του εμπάργκο όπλων...».

Προτεραιότητα η «επίτευξη κατανόησης» με την Αγκυρα

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι ως ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ έχει «ευρεία στήριξη» από το ΣΕΥ «να ψάξει μονοπάτια προς μείωση της έντασης με την Τουρκία και επίτευξη κατανόησης».

Και παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες τις «κυρώσεις», είπε ότι «θα συνεχιστεί η δουλειά (σ.σ. σε τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ) για εμπλουτισμό της λίστας» και ότι «θα το ξαναδούμε στο επόμενο ΣΕΥ στα τέλη του Αυγούστου». Αλλωστε, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Μπορέλ σημείωσε ότι οι κυρώσεις «δεν είναι πολιτική από μόνη τους» και ότι «υπάρχει ταυτόχρονα η βούληση να εξουδετερώσουμε (defuse) εντάσεις».

Αντίστοιχα, ερωτηθείς αν υπάρχει «σχέδιο Β» της ΕΕ σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει ελληνικά ύδατα, είπε ότι αναζητούνται «μονοπάτια ύφεσης». Και πρόσθεσε ότι ενδεχόμενες «γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενα ("disputed") ύδατα στην Ελλάδα (!) θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις εντάσεις».

«Καταδίκη» βλέπει η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Ν. Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το ΣΕΥ, επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσίαζε περίπου ως κατόρθωμα ότι «υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Δήλωσε, επίσης, «ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες», επικαλούμενος τον ...κατάλογο των κατάλληλων μέτρων που καταρτίζει η ΕΕ. Ως μέσο ...πίεσης ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι θα ζητήσει «σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της».

Εξάλλου, νωρίτερα χτες στην Αθήνα, στο ίδιο φόντο καλλιέργειας ψευδαισθήσεων περί προστασίας ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Αγία Σοφία, μιλούσε για «πρόκληση και ύβρη» της Τουρκίας και του Ερντογάν, όπως και για «ιστορικό λάθος», στο οποίο «οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του», με την κυβέρνηση παράλληλα να «ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων». «Η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα», πρόσθετε. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μιλά για «διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές» κυρώσεις, αναμένοντας να εξειδικευθούν, «μετά από πρόταση την οποία θα πρέπει να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια όργανά της, τις επόμενες μέρες».

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ. Επισήμως, συζήτησαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής και την «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί».

Στις «κυρώσεις» παραπέμπει και ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «τραγική για τη χώρα ολιγωρία» Μητσοτάκη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να ζητήσει απ' την ΕΕ κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, κάνοντας «γαργάρα» τις πλάτες που κάνει η ΕΕ προς την Τουρκία.

«Εδώ και 8 μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων (...) και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο», αναφέρει χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που η ΕΕ ξεκόβει κάθε συζήτηση για «κυρώσεις». Ενώ, μπαίνοντας στο ψητό και ζητώντας την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για μια ακόμα ευρωΝΑΤΟική διευθέτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατάργησε τους «διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες». Και με βάση αυτά, καλεί την κυβέρνηση «να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική», για την προώθηση των ευρωατλαντικών υποθέσεων.

Αντίθετο το ΚΚ Τουρκίας στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος και άρθρο του ΓΓ της ΚΕ Κεμάλ Οκουγιάν

Την αντίθεσή του στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκφράζει, με ανακοίνωση της ΚΕ του, το ΚΚ Τουρκίας, που επισημαίνει επίσης ότι εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της τουρκικής αστικής τάξης. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Η τρέχουσα συζήτηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ανακινήθηκε εκ νέου από το κόμμα ΙYIP, το φασιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης που είναι σύμμαχο του σοσιαλδημοκρατικού CHP (σ.σ. το κεμαλικό κόμμα) στην κοινοβουλευτική αντιπολιτευτική συμμαχία, μέσω μιας διερευνητικής πρότασης στο Κοινοβούλιο. Στην πραγματικότητα ήταν μια μακροχρόνια πρόθεση των αντιδραστικών ρευμάτων της Τουρκίας. Η ενέργεια χαίρει της εκτίμησης πολλών βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του πρώην προεδρικού υποψηφίου του CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, και των νυν δημάρχων διαφόρων μεγάλων πόλεων, που συνδέονται με την αντιπολίτευση. Εξαρχής δεν επικρίθηκε καθόλου από την αντιπολίτευση. Αντίθετα, κάποιοι εκπρόσωποί της, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους που θα μπορούσαν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία (...)

(...) Τελικά, μπορεί κανείς να συμπεράνει πως η τουρκική αστική τάξη έδρασε ενοποιημένα εκκινώντας αυτήν τη συζήτηση και συναινεί στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας.

(...) Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός (σ.σ. φανατισμός με επιστροφή στο οθωμανικό παρελθόν) του ΑΚΡ έχει μεταμορφώσει κάθε δημόσιο θεσμό στην Τουρκία, μεταξύ αυτών τη νομοθεσία, τα πανεπιστήμια, την εκπαίδευση, τον Τύπο και κάθε άλλη πτυχή της δημόσιας ζωής, ώστε να κυριαρχούνται από τους νόμους του Ισλάμ. Το ΚΚΤ έχει θίξει πολλές φορές τον αντεργατικό ρόλο της αντίδρασης και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, που καταπιέζει την παραμικρή έκφραση αντίστασης της εργατικής τάξης, αντικαθιστώντας την οργανωμένη δύναμη των ενωμένων εργατών με υπάκουες μάζες χωρίς πολιτική συνείδηση.

(...) Οι τριβές μεταξύ των αστικών τάξεων κάθε χώρας, όπως οι εθνικιστικές ή οι θρησκευτικές διαμάχες, ο ανταγωνισμός και η επίκληση δικαιωμάτων πάνω σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, δεν μπορούν να αποτελέσουν έδαφος συζήτησης για τους κομμουνιστές. Το να ερμηνεύσουμε τέτοιες κινήσεις με την ατζέντα της αστικής τάξης θα ήταν απόλυτα παραπλανητικό. Η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, αλλά μεταξύ αντίδρασης και κοσμικότητας και για την ακρίβεια μεταξύ αστικής τάξης και εργατών».

Σε άρθρο του επίσης στα «Νέα», ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σχετικό ζήτημα είναι η φιλοδοξία της τουρκικής καπιταλιστικής τάξης να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία στον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή. Η τουρκική άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί την νέα οθωμανική προσέγγιση του Ερντογάν ως όργανο καθώς η πολυπλοκότητα βαθαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αναδιάταξη στον κόσμο του Ισλάμ δημιούργησε έναν άξονα της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Τουρκίας που φλερτάρει με το Πακιστάν, τη Μαλαισία, την Τυνησία κ.ά. Η απόφαση για την Αγία Σοφία σχετίζεται φυσικά με την παρούσα σύγκρουση στη Λιβύη, καθώς είναι βασικό στοιχείο για όλες τις φονταμεταλιστικές δυνάμεις.

Φυσικά, η απόφαση είναι ακόμα μια νέα τακτική κίνηση ενάντια και στην ελληνική αστική τάξη, στη Ρωσία και τις ηγέτιδες χώρες της ΕΕ. Ο Ερντογάν προσπαθεί να αυξήσει τη διαπραγματευτική του δύναμη, η οποία έχει μειωθεί πολύ λόγω της εύθραυστης τουρκικής οικονομίας. Καταλήγοντας, πρέπει καταρχάς να είμαστε σε εγρήγορση σε σχέση με την παγίδα καθώς αυτή η κίνηση μπορεί να αυξήσει το εθνικιστικό και θρησκευτικό μίσος μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό θα ωφελήσει το κυβερνών κόμμα. Η απόφαση ουσιαστικά δεν είναι μια κίνηση κατά του Χριστιανισμού. Είναι μια φονταμεταλιστική κίνηση ενάντια στις κοσμικές παραδόσεις της Τουρκίας, τις οποίες τώρα υπερασπίζονται μόνο οι οργανωμένοι τομείς της εργατικής τάξης της χώρας μας, αλλά έχουν βαθιές και ευρείες ρίζες στην τουρκική κοινωνία. Μια διεθνής εκστρατεία που βασίζεται σε θρησκευτικές ή πολιτιστικές διαφορές ή καλεί το ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ και την ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία θα βοηθήσει μόνο τον Ερντογάν και τους φίλους τους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι αποφάσεις της ΕΕ τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρει:

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί είναι "μια από τα ίδια", δηλαδή τα γνωστά "γλυκανάλατα" και υποκριτικά ευχολόγια που όχι μόνο δεν έκαμψαν στο παρελθόν, αλλά αντίθετα τροφοδότησαν την τουρκική επιθετικότητα, συμπεριλαμβανομένης της προκλητικής ενέργειας Ερντογάν, που αποτελεί πράξη προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ουσία είναι ότι η επιθετικότητα αυτή κλιμακώνεται με την κάλυψη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που επιπλέον παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να τραβήξουν την Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας και παίζουν το ρόλο του "προξενητή", για να προωθηθεί η λύση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο προς όφελος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή.

Στη βάση αυτή, είναι εκτός τόπου και χρόνου οι προσδοκίες που καλλιεργεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, για τις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού που είναι μέρος του προβλήματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ