ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προωθούν τη μονιμοποίηση και γενίκευση του αντεργατικού καθεστώτος της τηλεργασίας

Από τις κινητοποιήσεις Συνδικάτων ενάντια στην τηλεργασία και τα άλλα δήθεν «έκτακτα» μέτρα της πανδημίας
Από τις κινητοποιήσεις Συνδικάτων ενάντια στην τηλεργασία και τα άλλα δήθεν «έκτακτα» μέτρα της πανδημίας
Τη μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας ως μιας ακόμα μορφής «ευελιξίας» προωθεί η κυβέρνηση με διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες που προέκυψαν την περίοδο της καραντίνας, ικανοποιεί μια χρόνια απαίτηση του κεφαλαίου, διευρύνοντας τα εργαλεία του για την εντατικοποίηση της εργασίας, για το ξεχείλωμα του ωραρίου. Χαρακτηριστικά, με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για «τηλε-ετοιμότητα» του εργαζόμενου, μπαίνει και η επίσημη βούλα στο «σβήσιμο» των ορίων μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία και στις μισθολογικές απολαβές του εργαζόμενου.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, που σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο θεσμός της τηλεργασίας, ο οποίος αναδείχθηκε στην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί μία νέα δυναμική πρόκληση από το μέλλον στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν η ελληνική αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για αντεργατική εργοδοτική αξίωση από το παρελθόν, πολύ πριν από την πανδημία, την επιβολή της οποίας στους εργαζόμενους σπεύδει να «ρυθμίσει» και να ενισχύσει η κυβέρνηση.

Οι διατάξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο εργασίας.

Ειδικότερα, η τηλεργασία προστίθεται στις τόσες μορφές «ευελιξίας», όπως η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, θα μπορεί να συνδυάζεται με αυτές, όπως και να συνδυάζεται με εργασία από το σπίτι του εργαζόμενου και σε εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Απατηλή είναι και η διαβεβαίωση του υπουργείου για «τήρηση του ωραρίου από τον εργοδότη», αφού αν μια φορά δεν τηρείται στους χώρους εργασίας, όπου μάλιστα οι εργαζόμενοι συνυπάρχουν, λειτουργεί σωματείο κ.λπ., σε συνθήκες εργασίας από το σπίτι η καταστρατήγησή του είναι ακόμα πιο εύκολη. Ούτε βέβαια αποτελεί εγγύηση η αναγγελία του ωραρίου στο σύστημα «Εργάνη», αφού επί της ουσίας κανένας μηχανισμός δεν θα είναι ικανός - ακόμα και αν υπήρχε τέτοια κατεύθυνση - να ελέγξει το αν τηρείται το ωράριο για κάθε μεμονωμένο εργαζόμενο.

Πρόσθετα στα παραπάνω, το νομοθετικό πλαίσιο θα προβλέπει και τη δυνατότητα στον εργοδότη να βάζει τον εργαζόμενο σε «τηλε-ετοιμότητα», απαιτώντας δηλαδή τη διαρκή διάθεση του εργαζόμενου για δουλειά όλη τη μέρα, με την εξαίρεση όπως λένε ορισμένων λίγων ωρών που θα έχει το... «δικαίωμα στην αποσύνδεση»!

Αν και το υπουργείο αναφέρει ότι θα απαγορεύεται η χρήση κάμερας (άλλο τεράστιο ζήτημα το πώς θα ελέγχεται κάτι τέτοιο), προβλέπεται η λειτουργία συστημάτων ελέγχου του εργαζόμενου, μέσα στο σπίτι του. Συστημάτων που πέραν των προφανών ζητημάτων προσβολής «της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζόμενου», ήδη αξιοποιούνται από τους εργοδότες για την «αξιολόγησή» τους και μέσω αυτής για την εντατικοποίηση της εργασίας.

Με βάση και τα παραπάνω, είναι προφανές ότι είναι «λόγια του αέρα» τα όσα αναφέρονται περί ίδρυσης αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου Τηλεργασίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με την τεράστια υποστελέχωση του Σώματος αλλά και τις ίδιες τις κατευθύνσεις που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις, επιφορτίζοντάς το με το να υπηρετεί την πολιτική της «εργασιακής ειρήνης» μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Εξίσου προκλητικές εξάλλου είναι και οι «αντιδράσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για... «καθυστέρηση» της κυβέρνησης και να υποστηρίζει πως «τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός αυστηρού πλαισίου» εφαρμογής της τηλεργασίας. Με δυο λόγια, και ο ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος μάλιστα στις προτάσεις που είχε καταθέσει πριν κάποιο διάστημα δεν απέκλειε τη χρήση ακόμα και κάμερας εάν ήταν αιτιολογημένη από τις ανάγκες της εργασίας! - όπως ακριβώς και η ΝΔ «νομιμοποιεί» πέρα για πέρα την τηλεργασία και την προσπάθεια να «ρυθμιστεί» και να διευκολυνθεί η γενίκευσή της.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «FIRST DATA»
Να μην απολυθεί κανείς - Οχι στην προκλητική αξιολόγηση

«Να σταματήσουν τώρα οι αξιολογήσεις και να μην προχωρήσει καμία απόλυση εργαζόμενου», απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», οι εργαζόμενοι της οποίας έχουν πλέον μια πρώτη γεύση για το πώς η εργοδοσία χρησιμοποιεί την τηλεργασία.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις ετήσιες αξιολογήσεις των συναδέλφων και έχει ήδη "μοιράσει" τα γνωστά σε όλους μας PIPs, που αποτελούν ευθεία προειδοποίηση απόλυσης.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό, σε συνθήκες πανδημίας, που η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν από το σπίτι, σε μη κατάλληλες συνθήκες, με τεχνικά προβλήματα, με δυσκολία στην επικοινωνία, με "κολλήματα" στα συστήματα, με αλλεπάλληλες κλήσεις, υπερωρίες και άλλα πολλά, να δέχονται προειδοποιήσεις ότι θα απολυθούν, γιατί τα στατιστικά τους δεν είναι καλά ή γιατί καθυστερούν στις γραμμές ή γιατί "πέφτουν" οι γραμμές ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο μπορεί να εφεύρουν!».

Σε συνθήκες έξαρσης της ανεργίας και της αβεβαιότητας λόγω της νέας οικονομικής κρίσης, τονίζει το Σωματείο, «είναι απαράδεκτο μια εταιρεία που όλο αυτό το διάστημα δεν αντιμετώπισε κανένα θέμα μείωσης δουλειάς, που ακόμα και ευχαριστήρια ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους εξέδωσε (πόσο υποκριτικό...), να δεχόμαστε τώρα αξιολογήσεις και προειδοποιήσεις απόλυσης».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «να είναι σε επαγρύπνηση, να μην υπογράψει κανείς τέτοιο χαρτί και να ενημερώσει άμεσα το Σωματείο».

«Η αξιολόγηση, με τα συγκεκριμένα κριτήρια και παραμέτρους αξιοποιείται ακριβώς για να βρίσκουν δικαιολογίες και να απολύουν κόσμο», τονίζει το Σωματείο και «προειδοποιεί την διοίκηση της εταιρείας να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση συναδέλφου, γιατί θα μας βρει απέναντί της».

Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτεί άμεση συνάντηση με την εργοδοσία και δέσμευση από αυτήν ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στην υποβάθμισή του

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) στο Ιλιον πραγματοποίησαν χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ.

Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιλίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης, των Παραρτημάτων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, του Συλλόγου Γυναικών Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αποκατάσταση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα.

Την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ανέδειξε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΑΤ.

Η αποκατάσταση είναι ζήτημα ζωτικής ανάγκης για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, τόνισε ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Παναναπηρικό συλλαλητήριο αύριο στο Σύνταγμα

Παναναπηρικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής.

Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ), το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, ο Σύλλογος Γονέων Τυφλών Παιδιών ΚΕΑΤ.

Τα βασικά αιτήματα αιχμής είναι, μεταξύ άλλων: Κανένας άνθρωπος με αναπηρία και χρόνια πάθηση χωρίς τις αναγκαίες θεραπείες, την ειδική αγωγή κι αποκατάσταση. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, κατάργηση κάθε πληρωμής από τις οικογένειες ή / και τους εξυπηρετούμενους, είτε άμεσα είτε έμμεσα (δωρεές, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.). Αμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρη κάλυψη σε υποδομές και εξοπλισμό. Να ανοίξουν νέες δημόσιες δομές στην Ειδική Αγωγή με ευθύνη του κράτους. Καμία απόλυση, καμία δυσμενής μετατροπή σύμβασης. Γενναία αύξηση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού. Μαζικά τεστ σε ΑμεΑ και εργαζόμενους σε Ειδική Αγωγή, Αποκατάσταση και Πρόνοια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ