ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Τη Δευτέρα 16 Ιούλη η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

«Οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες», λέει η Μόσχα. «Είμαστε ανταγωνιστές», λέει η Ουάσιγκτον

Οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνομιλία πέρυσι, σε συνάντηση των ηγετών Ασίας - Ειρηνικού
Οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνομιλία πέρυσι, σε συνάντηση των ηγετών Ασίας - Ειρηνικού
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες, καθώς είναι γνωστό το εύρος των διαφωνιών στην ατζέντα», αναφερόμενος στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα 16 Ιούλη στο Ελσίνκι, ανάμεσα στους Προέδρους ΗΠΑ και Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο Τραμπ, αναφέροντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν είναι εχθρός μου... Είναι ένας ανταγωνιστής». Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι η συνάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κάτι πολύ παραγωγικό».

Οπως είχε πει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, όταν είχε «κλείσει» η συνάντηση: «Η βασική λογική για τη διμερή συνάντηση είναι: Ας συζητήσουν (σ.σ. Τραμπ - Πούτιν) και ας δούμε πού ακριβώς μπορεί να υπάρξει χώρος για πρόοδο, ή πού μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει καθόλου τέτοιο περιθώριο».

Ετσι, οι δύο πλευρές εμφανίζουν τη συνάντηση ως «αναγκαία», για να συζητηθούν απόψεις και προτάσεις πάνω σε μια ατζέντα που περιλαμβάνει όλα τα φλέγοντα μέτωπα: Συρία, Ιράν, Ουκρανία, Παλαιστινιακό κ.ά. Σε μια περίοδο που φουντώνει το σκληρό παζάρι και διασταυρώνονται ξίφη, αλλά και συμβιβασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Κομβικό θέμα η Συρία

Μεταξύ άλλων, εδώ και μέρες έχει φουντώσει η συζήτηση για ενδεχόμενο συμβιβασμό σε πλευρές του Συριακού, όπως η αναβάθμιση των Κούρδων στη Συρία, με την προϋπόθεση ότι θα συνεργαστούν με τη συριακή κυβέρνηση, σε μια πορεία μετάβασης στην «επόμενη μέρα».

Επίσης, η πρόσφατη συνάντηση του Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου αναζωπύρωσε κι αυτή τα σενάρια για ενδεχόμενο αμερικανορωσικό συμβιβασμό στη Συρία, αλλά με ανταλλάγματα στο θέμα του Ιράν. Μάλιστα, πρόθεση να στηρίξει κάτι τέτοιο εκφράζει και το Τελ Αβίβ, με τον Νετανιάχου να δηλώνει ρητά: «Δεν είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς Ασαντ, για 40 χρόνια δεν έχει πέσει ούτε μία σφαίρα στα υψώματα του Γκολάν (σ.σ. που κατέχει το Ισραήλ από το 1967). Το πρόβλημά μας είναι με το "Ισλαμικό Κράτος" και τη "Χεζμπολάχ", και αυτό δεν έχει αλλάξει. Βασικά ζητήματα για μας είναι: Πρώτον, η διατήρηση της ελευθερίας δράσης ενάντια σε οποιονδήποτε ενεργήσει εναντίον μας. Δεύτερον, η απομάκρυνση των Ιρανών από τη συριακή επικράτεια». Ο Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε από τον Πούτιν πλήρη απομάκρυνση του Ιράν από τα σύνορα του Ισραήλ «και την ίδια στιγμή, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα εμπλακεί στις προσπάθειες του Ασαντ να ανακαταλάβει τις περιοχές στη μεθόριο».

Σε δυτικό και ρωσικό Τύπο έχουν εμφανιστεί άφθονες πληροφορίες και εκτιμήσεις.

Η ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» σημείωνε ότι «οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για συνεργασία (...) λύνοντας τις κρίσεις σε Συρία και Ουκρανία». Το αμερικανικό «Foreign Policy» σημείωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν ό,τι θέλουν, αλλά θα ήταν σοφό να προστατεύσουν τα εναπομείναντα συμφέροντα πριν να είναι πολύ αργά». Σύμφωνα, τέλος, με το αραβικό «Αλ Τζαζίρα», η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να παζαρέψει Συρία για Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ θα δέχονταν την επιρροή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία του Πούτιν στη Συρία».

ΗΠΑ - ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Επισημάνσεις για τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Τουρκία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, όπως αναδεικνύει παρέμβαση του Λευκού Οίκου στη συζήτηση που διευρύνεται εντός της αμερικανικής αστικής τάξης για το παζάρι που συνεχίζεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας.

Η σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία προκαλεί έντονο προβληματισμό στο αμερικανικό κεφάλαιο, όπως ανέδειξαν και τροπολογίες που εγκρίθηκαν τόσο στη Γερουσία όσο και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, για την παρεμπόδιση της πώλησης αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών τύπου «F-35» που η Αγκυρα είχε παραγγείλει από τη «Lockheed Martin». Οι προτάσεις αυτές ήταν ενδεικτικές και των διαστάσεων που αποκτούν οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, καθώς οι διαφωνίες των δύο πλευρών εκτείνονται σε κρίσιμα θέματα, π.χ. σχετικά με το ρόλο των Κούρδων στη μεταπολεμική Συρία, και με τη θέση του Ιράν.

Στη συζήτηση για την αξία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων παρενέβη ξανά και ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός ΝΑΤΟικός σύμμαχος». Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκό Οίκου, Μικ Μαλβέινι, έστειλε επιστολές στον πρόεδρο της Επιτροπής Διάθεσης των Κονδυλίων της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Σέλμπι, τον επικεφαλής της μειοψηφίας, Πάτρικ Λίχι, και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η συνεργασία με την Τουρκία και σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως συμπεριλαμβάνεται στους διεθνείς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «F-35» από το 2002. Την ίδια στιγμή, ο Μαλβέινι αναφέρει ότι «η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες» (σχέδια αγοράς ρωσικών «S-400» κ.λπ.), αλλά «είναι αντίθετη στη φρασεολογία που περιορίζει προληπτικά την δυνατότητα της κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες».

Να σημειωθεί ότι στην παρέμβαση του Λευκού Οίκου αντέδρασαν με κοινή τους ανακοίνωση η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, η οργάνωση «Defense of Christians (IDC)» και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), αποδίδοντας στην κυβέρνηση Τραμπ «κοντόφθαλμη στάση» και «αδυναμία», που «υπονομεύει σοβαρά τη διαπραγματευτική θέση της Αμερικής έναντι της Τουρκίας του Ερντογάν», και την καλούν να επανεξετάσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Μεγάλη πρόοδο» βλέπει ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος» στο κορεατικό ζήτημα, υποστήριξε Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναρτώντας στο «Tweeter» επιστολή που του έστειλε στις 6 Ιούλη ο Πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Στην επιστολή, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εκφράζει «βαθιά εκτίμηση για τις ενεργητικές και εξαιρετικές προσπάθειες» τις οποίες κατέβαλε ο Αμερικανός Πρόεδρος για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η ισχυρή βούληση, οι ειλικρινείς προσπάθειες και η καινοτόμος προσέγγιση από τους δυο μας, με σκοπό τη διάνοιξη ενός νέου μέλλοντος ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ, θα αποδώσουν καρπούς σίγουρα», σημειώνει ακόμα η επιστολή με την υπογραφή Κιμ.

Θυμίζουμε, πάντως, ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Πιονγιάνγκ, η βορειοκορεατική κυβέρνηση είχε εκφράσει «λύπη για τη συμπεριφορά των ΗΠΑ» και απέδωσε στην Ουάσιγκτον «μονομερή και γκανγκστερική απαίτηση για αποπυρηνικοποίηση», ενώ έκανε λόγο και για «επικίνδυνη φάση» στην οποία μπαίνουν οι συνομιλίες, κατά την οποία «μπορεί να κλονιστεί η αδιαμφισβήτητη βούλησή μας για αποπυρηνικοποίηση, αντί να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη». Αλλά και ο Πομπέο από τη μεριά του είχε πει ότι «ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσκολος και γεμάτος προκλήσεις».

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν προέτρεψε Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις τους, σχολιάζοντας βέβαια ότι «αυτός ο δρόμος δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά αν οι συμφωνίες της Συνόδου (Κιμ - Τραμπ) εφαρμοστούν με καλή πίστη, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί».

Προβληματισμοί Γκάμπριελ για τις ΗΠΑ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε χτες ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Αμερική υπό τον Τραμπ... Δίνει στον Βορειοκορεάτη δικτάτορα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Γερμανία (...) Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε καμιά ψευδαίσθηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ καταλαβαίνει μόνο την ισχύ. Επομένως πρέπει να του δείξουμε ότι είμαστε κι εμείς ισχυροί». Συνέχισε λέγοντας ότι το Βερολίνο πρέπει να επιδιώξει «ξεκάθαρες, σθεναρές, και πάνω απ' όλα ενιαίες ευρωπαϊκές απαντήσεις στον Τραμπ».

Μιλώντας στο «Der Spiegel», ο Γκάμπριελ δήλωσε επίσης ότι αν η κυβέρνηση Τραμπ «απαιτεί δισεκατομμύρια δολάρια για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, τότε κι εμείς πρέπει να απαιτήσουμε να μας επιστραφούν τα δισεκατομμύρια που δαπανήσαμε για τους πρόσφυγες που δημιούργησε η αποτυχημένη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ».

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον 28 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση που έγινε στην περιοχή Σούσα της συριακής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Εκπρόσωπος της αντικαθεστωτικής ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είπε ότι «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για ένα πλήγμα της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας ή του διεθνούς συνασπισμού».

ΡΩΜΗ.-- Η Ιταλία δεν θα επικυρώσει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Καναδά (CETA), δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων», Λουίτζι ντι Μάγιο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισχυρή έκρηξη την οποία προκάλεσε πυρκαγιά σε χημικό εργοστάσιο στο βιομηχανικό πάρκο νοτιοανατολικά της Τσενγκντού, στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν. Αλλοι 12 τραυματίστηκαν.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο του Καΐρου με τραύματα που υπέστησαν μετά από έκρηξη που έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε εργοστάσιο πετροχημικών ειδών κοντά στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ