ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Πανελλαδική απεργία την Κυριακή

Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη, τη μία από τις οκτώ Κυριακές κατά τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν την Κυριακή πολύμορφες δραστηριότητες, με απεργιακές συγκεντρώσεις, πικετοφορίες κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα, στις κινητοποιήσεις που γίνονται με αιχμή το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας, καλούν επίσης Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολουμένων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αττική έχουν προγραμματιστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις την Κυριακή:

  • Κέντρο, 10.30 π.μ., πικετοφορία στην πλατεία Ομόνοιας.
  • Καλλιθέα, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη.
  • Περιστέρι, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην Καραθεοδωρή και Εθνικής Αντιστάσεως.
  • Νέα Ιωνία, 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Σημηριώτη.
  • Εκπτωτικό χωριό Σπάτων, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ.
  • Πειραιάς, 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή.
  • Ελευσίνα, 10.15 π.μ., στο δημαρχείο.

Στην υπόλοιπη χώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Αγρίνιο, 10 π.μ., πεζόδρομος Παπαστράτου. Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., Εμπορικό Επιμελητήριο. Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Γιάννενα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος Μιχαήλ Αγγελου. Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Ηράκλειο, 10.30 π.μ., Δικαστήρια. Κέρκυρα, 11 π.μ., πλατεία Γεωργάκη. Κόρινθος, 10 π.μ., πεζόδρομος Εθν. Αντίστασης. Λαμία, 10.30 π.μ., Δικαστήρια. Λάρισα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Μυτιλήνη, 11.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς. Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία. Πάτρα, 10 π.μ., Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου. Ρέθυμνο, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ρόδος, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Αβάντων (πίσω από τον Αγ. Νικόλαο). Χανιά, 11 π.μ., στον Κάτωλα.

ΠΑΜΕ
Τραγούδησαν ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Από τη μεγάλη συναυλία στο Αλσος της Νέας Σμύρνης
Από τη μεγάλη συναυλία στο Αλσος της Νέας Σμύρνης
Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι γέμισαν την Παρασκευή το βράδυ το θέατρο του Αλσους της Νέας Σμύρνης, στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ. Εσμιξαν τις φωνές τους με τους Ελληνες και Τούρκους καλλιτέχνες από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι παρουσίασαν ένα συγκινητικό και συνάμα μαχητικό μουσικό αφιέρωμα στους ποιητές Γιάννη Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ. Ολοι μαζί, όπως έλεγε και το σύνθημα της συναυλίας, τραγούδησαν ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τραγούδησαν για την τελική νίκη των λαών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη συναυλία άνοιξε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Βασίλης Σταμούλης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους καλλιτέχνες και τόνισε ότι ο Γ. Ρίτσος και ο Ν. Χικμέτ «με το έργο τους και τη δράση τους εξύμνησαν την εργατική τάξη, πάλεψαν για το δίκιο της και την απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου (...) Σήμερα που στη γειτονιά μας και στην ευρύτερη περιοχή οξύνονται οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών, οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων για τα κέρδη από την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, για τον έλεγχο των αγορών, που βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η ποίησή τους γίνεται περισσότερο επίκαιρη». «Η σημερινή μας συναυλία στέλνει μήνυμα καταδίκης των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών, μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και φιλίας των λαών», επισήμανε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τη συναυλία θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη» την Τρίτη 17/7.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση

Σε σύσκεψη, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ καθώς και τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, καλεί τις διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων, εκλεγμένους συνδικαλιστές και εργαζόμενους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την Τρίτη 17/7, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48).

Σε νέες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της PDS

Σε νέα στάση εργασίας (8 π.μ. έως 12 μ.) την Τρίτη 17/7 και κινητοποίηση κατά τη συνάντηση του Σωματείου με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «PD Services» (οι οποίοι απασχολούνται μέχρι και 18 χρόνια σε εργασίες της τράπεζας), συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν νέα στάση εργασίας στις 23 Ιούλη (1 μ.μ. έως 5 μ.μ.) και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στη 1.30 μ.μ., όπου θα γίνει τριμερής συνάντηση.

ΟΕΝΓΕ
Πανελλαδική στάση εργασίας τη Δευτέρα

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) τη Δευτέρα 16/7 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την ίδια μέρα στις 12.30 μ. προχωρά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς από την αντιλαϊκή πολιτική.

Την ίδια ώρα, καλούν σε κινητοποίηση και πολλά σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο του πρωτοβουλιών κοινής δράσης που συζητήθηκαν στην τελευταία σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».




Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org