ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Εμφαση στην κοινή «Ασφάλεια και Αμυνα» και τη διείσδυση στην Αφρική

Μακρόν και Μέρκελ προήδρευσαν σε κοινή συνεδρίαση των υπουργών τους στο Παρίσι και ανακοίνωσαν τη δημιουργία μαχητικού νέας γενιάς

Με κεντρικά θέματα «Ασφάλεια και Αμυνα», «προστασία του κλίματος», «καινοτομία» και άλλα «οικονομικά και κοινωνικά θέματα» συνεδρίασαν χτες από κοινού τα υπουργικά συμβούλια Γερμανίας και Γαλλίας στο Παρίσι, υπό την προεδρία του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, όπου «αποφασίστηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας» των δυο χωρών. Επίσης, οι δυο ηγέτες προήδρευσαν στο λεγόμενο Γαλλογερμανικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Αμυνας, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Πρόκειται για συναντήσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης «Γαλλογερμανικής Συνεργασίας», που εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1960 και στο πέρασμα του χρόνου αναπτύσσεται μέσα από συμβιβασμούς και αντιθέσεις, με τις τελευταίες να μεγαλώνουν στις σημερινές συνθήκες της αναιμικής καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Οπως σημειώθηκε στη συνάντηση, η μεγάλη σημασία της «Γαλλογερμανικής Συνεργασίας» σε μια σειρά τομείς «αποτελεί απαραίτητη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρώπης», δηλαδή της λυκοσυμμαχίας που υπερασπίζεται ευρωενωσιακά συμφέροντα έναντι αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά, τονίζεται ότι «η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δεσμευτεί για βαθύτερη και καλύτερη συνεργασία στην ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αμυνα» και «έθεσαν τις προϋποθέσεις για να πετύχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας», που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη. Οι εξελίξεις στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της ΕΕ έχουν στόχο να διευκολύνουν τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων σε διάφορες περιοχές, όπως π.χ. η Αφρική. Ετσι, «οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει μια "Συμμαχία για το Σαχέλ" (σ.σ. υποσαχάρια ζώνη της Αφρικής που εκτείνεται σε διάφορες χώρες)» για τη ...«σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής και για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Να σημειωθεί ότι γαλλικά και γερμανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στο Μάλι. Επίσης αποφασίστηκε να προχωρήσει η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στις μόνιμες αποστολές του ΟΗΕ.

Για την «εσωτερική ασφάλεια» συμφώνησαν «βελτιωμένους ελέγχους των συνόρων μας», «ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών» και «αποφασιστικό αγώνα κατά της προπαγάνδας της τρομοκρατίας στο ίντερνετ και της στρατολόγησης», όπως και «προστασία του κυβερνοχώρου».

Για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα κατέληξαν σε πρωτοβουλίες που «καταδεικνύουν τα οικονομικά οφέλη της φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων χωρών».

Η καινοτομία, η έρευνα, η αποθήκευση της Ενέργειας, η ψηφιοποίηση είναι τομείς - «κλειδιά» για ανταγωνιστική καπιταλιστική ανάπτυξη, έτσι «για την ενίσχυση της οικονομίας» οι δυο χώρες «θα ξεκινήσουν ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για νέες επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν τα κοινά προγράμματα στην έρευνα και τη βιομηχανική ανάπτυξη, στους βασικούς τομείς της νανοτεχνολογίας και στις ηλεκτρικές μπαταρίες».

Τέλος, αποφάσισαν να προωθήσουν δράσεις συνεργασίας στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων.

Κοινές μπίζνες με ευρύτερες προεκτάσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την ανάπτυξη ενός «ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας», ενώ στην κοινή συνέντευξη ο Μακρόν μίλησε για συμφωνία για τη δημιουργία ενός γερμανογαλλικού μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς, του οποίου η έρευνα και ανάπτυξη θα ξεκινήσει άμεσα, και όπως είπε θα αποτελέσει μια «βαθιά επανάσταση». Χαριτολογώντας σημείωσε: «Δεν φοβόμαστε τις επαναστάσεις όταν διεξάγονται ειρηνικά, συγκροτημένα και έχουν διάρκεια» και χαρακτήρισε τα σχέδια αυτά «πολύ μεγάλα, μεγάλα για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις κυβερνήσεις των δύο χωρών», που «στη συνέχεια θα μπορούν να εξαχθούν». Από τη δική της μεριά, η Μέρκελ αναφέρθηκε και σε άλλα κοινά σχέδια, για ανάπτυξη «eurodrones» (δηλαδή, ευρωπαϊκών εναέριων μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων μέσων), συνεργασία στον τομέα των δορυφόρων, την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και στον τομέα της Αμυνας, όπως και την κυβερνοασφάλεια.

Ειδικά στον τομέα της «αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών», θα χρηματοδοτηθεί ειδικό πρόγραμμα για κοινές έρευνες. Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», η μεν Γαλλία θα διαθέσει 30 εκατ. ευρώ, η δε Γερμανία 15 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Μέρκελ ανέφερε ότι οι δυο πλευρές σχεδιάζουν να διαμορφώσουν μια μεταρρύθμιση για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «είναι περίπλοκο, αλλά αυτό θα έδινε ώθηση στην εσωτερική αγορά».

Ανυπέρβλητες οι αντιθέσεις

Πάντως, και σε αυτήν τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε πως οι διμερείς αντιθέσεις είναι σταθερές, που επιδρούν ασφαλώς και στις εξελίξεις στην ΕΕ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Μακρόν, ότι η Γερμανία «πρέπει να κινηθεί, όπως (και) η Γαλλία πρέπει να κινηθεί» μεταρρυθμιζόμενη. Σε συνέντευξή του σε γαλλικά και γερμανικά ΜΜΕ, τόνισε ότι το Βερολίνο πρέπει «να συνοδεύσει μια επανεκκίνηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη» και να «αναλάβει μοιρασμένες ευθύνες». Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για τη μοιρασιά του βάρους που πρέπει να δοθεί, με ελπίδα την ανάκαμψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και της «αγωνίας» του γαλλικού κεφαλαίου να ανακτήσει χαμένο έδαφος, ο Μακρόν δεν παρέλειψε να σχολιάσει και ότι η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας «εν μέρει» οφείλεται στις «δυσλειτουργίες της Ευρωζώνης» αλλά και στην «αδυναμία άλλων οικονομιών».


Στο Παρίσι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποδέχεται τον Αμερικανό ομόλογό του

Copyright 2017 The Associated

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποδέχεται τον Αμερικανό ομόλογό του
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε χτες στο Παρίσι, ως επίσημος προσκεκλημένος της γαλλικής ηγεσίας για τις σημερινές εκδηλώσεις της επετείου από την άλωση της Βαστίλης (εθνική γιορτή στη Γαλλία). Οπως έχει εξηγήσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρόσκληση αφορούσε και τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εισόδου των ΗΠΑ στον Α' Παγκόσμιο, «στο πλευρό μας πριν 100 χρόνια». Για «να τους αποτίσουμε φόρο τιμής (σ.σ. στους Αμερικανούς στρατιώτες) και να γιορτάσουμε μια σχέση που είναι αδιασάλευτη στον τομέα της ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Τραμπ ξεναγήθηκε στο λεγόμενο «Μέγαρο των Απομάχων» (όπου έχουν ταφεί γνωστές γαλλικές προσωπικότητες), ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Μακρόν και αντιπροσωπεία της γαλλικής κυβέρνησης. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Μακρόν υποστήριξε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν το «ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», χρησιμοποιώντας όρους που «φοριούνται» πολύ τελευταία, στο πλαίσιο προσπαθειών κάθε ιμπεριαλιστικού κέντρου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπεί.

Επίσης, ο Μακρόν δήλωσε ότι «σέβεται την απόφαση» της Ουάσιγκτον για απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ από τη μεριά του ο Τραμπ ανέφερε γενικόλογα ότι «κάτι θα μπορούσε να γίνει όσον αφορά τη Συμφωνία του Παρισιού», αλλά και ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να σταθούν ως ηγέτες» στα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Ακόμα, ο Μακρόν τόνισε πως στον τομέα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» «οι απόψεις μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες...», προσθέτοντας πως «η δράση και η συνεργασία μας» θα ενισχυθεί σχετικά με την αντιμετώπιση της διάδοσης τζιχαντιστικών ιδεών μέσω ίντερνετ. Ειδικά για τη Συρία, είπε πως Γαλλία και ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο νέας εκεχειρίας, υπογραμμίζοντας ότι για τον ίδιο «η απομάκρυνση του Μπασάρ Ασαντ δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παρέμβαση της Γαλλίας».

Συγκλίσεις και αποκλίσεις

Η πρόσκληση Τραμπ στις σημερινές εκδηλώσεις ερμηνεύτηκε από γαλλικά ΜΜΕ ως προσπάθεια της κυβέρνησης Μακρόν να ενισχύσει το ρόλο της στο διεθνές «διπλωματικό παιχνίδι». Σε συνέντευξή του σε γαλλικά και γερμανικά ΜΜΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι οι δυο πλευρές «συμφωνούν σε ένα βασικό σημείο σύγκλισης: Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των ζωτικής σημασίας συμφερόντων μας. Είτε στη Μέση Ανατολή είτε στην Εγγύς Ανατολή και την Αφρική, η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι υποδειγματική». Υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «οι πρώτοι μας εταίροι σε ό,τι αφορά τις Πληροφορίες, τη στρατιωτική συνεργασία, την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας», έκρινε σκόπιμο να περιγράψει τη διμερή σχέση ως «ιστορική εταιρική» και να σχολιάσει: «Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ».

Πάντως, υποστήριξε ότι «ο δυτικός κόσμος έχει διασπαστεί μετά την εκλογή» του Τραμπ και αναφέρθηκε «στις διαφορές», κυρίως «στη διαφωνία για το κλίμα». «Λυπάμαι γι' αυτό, μάχομαι εναντίον του με ισχύ», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος δεσμεύτηκε «να κάνω τα πάντα για να πείσω τις πόλεις, τις Πολιτείες, τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να μας ακολουθήσουν. Οι Αμερικανοί θα είναι ουσιαστικά μέσα στη Συμφωνία του Παρισιού, είτε το επιθυμεί το ομοσπονδιακό κράτος είτε όχι, χάρη σε αυτή την πολύ ισχυρή τοπική κινητοποίηση». Ο Μακρόν κατήγγειλε ακόμα «την απόπειρα προστατευτισμού» που κυριαρχεί στην Ουάσιγκτον και τόνισε: «Επιθυμώ να υπερασπιστούμε το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο. Ο προστατευτισμός είναι λάθος, είναι ο δίδυμος αδελφός του εθνικισμού και οδηγεί στον πόλεμο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ