ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ
Αναβάθμιση σχέσεων και επιχειρηματικά σχέδια στο φόντο των ανταγωνισμών

Από την υπογραφή των διμερών συμφωνιών

MotionTeam

Από την υπογραφή των διμερών συμφωνιών
Η αναβάθμιση - σε «στρατηγική» - της συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, με βαριά ατζέντα, που αφορούσε στη δυνατότητα διάνοιξης νέων πεδίων κερδοφορίας για τις αστικές τάξεις των δύο κρατών, με αρωγούς τα αστικά κράτη και τις κυβερνήσεις. Προς τούτο συμφωνήθηκαν η επιτάχυνση κρίσιμων έργων υποδομής για τις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά και ο καλύτερος συντονισμός δράσης σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, η στήριξη της Ελλάδας στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ κ.ά.

Επενδύσεις και έργα υποδομής για τη διευκόλυνσή τους

Συνοψίζοντας το περιεχόμενο της συζήτησης που αφορούσε στα επιχειρηματικά σχέδια σε κλάδους «στρατηγικής σημασίας» για τα σχέδια των δύο αστικών τάξεων και στο πώς οι κυβερνήσεις των δύο κρατών μπορούν να τα «σπρώξουν», ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Συνομιλήσαμε για τις σημαντικές προοπτικές για εκατέρωθεν επενδύσεις, με την Ελλάδα να παραμένει - υπενθυμίζω - μέσα στους τρεις σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία. Δώσαμε έμφαση στη διασυνδεσιμότητα και στις υποδομές, συζητήσαμε για την ανάπτυξη δικτύων μεταφορών, με ειδικότερη αναφορά τόσο στη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου, όσο, όμως, και στην πλωτή διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου, αξιοποιώντας τα ποτάμια που μας ενώνουν. Υπογράψαμε συμφωνία που αφορά την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών, η οποία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών (...) συμφωνήσαμε να προωθήσουμε και την ενεργειακή μας συνεργασία και τονίσαμε τη σημασία ενεργειακών έργων όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP και ο κάθετος διασυνδετήριος αγωγός IGB, καθώς και ο αγωγός διασύνδεσης Βουλγαρίας - Σερβίας (IBS), αλλά και Ιονίου - Αδριατικής».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι ορίστηκαν οι νέοι συμπρόεδροι της διμερούς Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, ενώ προανήγγειλε τη διοργάνωση στις 15 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, Ελληνο-σερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

«Οι υπουργοί μας δουλεύουν εντατικά σε μια σειρά από τομείς, προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία των δυο πλευρών στον τραπεζικό τομέα, στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και στις δυο πλευρές», ανέφερε.

Απ' την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω αύξησης των εμπορικών συναλλαγών, ότι «οι Ελληνες έχουν επενδύσει μέχρι τώρα 2,5 δισ. ευρώ και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις από την ελληνική πλευρά. Επενδύσεις που όχι μόνον θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα, αλλά και άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Από πλευράς μας, τόνισα στον φίλο Αλέξη, ότι Σέρβοι επιχειρηματίες επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Επεσήμανε δε τη συνεισφορά των Σέρβων στην ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ελλάδα, τομέας που επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο Αλ. Βούτσιτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους ρυθμούς ανάπτυξης της Σερβίας, διαφημίζοντάς την ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, λέγοντας πως «του χρόνου προσδοκούμε ανάπτυξη 3% (...) ο προϋπολογισμός μας εκτελείται κανονικά και μάλιστα, παρουσίασε πλεόνασμα, όχι μόνον πρωτογενές».

Εξωτερική πολιτική με «ευρύτερους ορίζοντες»

Με δεδομένα τα ισχυρά οικονομικά ερείσματα της αστικής τάξης της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αλλά και στη βάση της προώθησης των τέτοιων σχεδίων εν μέσω και σφοδρού ανταγωνισμού στην περιοχή ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όπως και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων, χαρακτήρισε στρατηγική την επιλογή για «ολοένα ενισχυόμενη στρατιωτική συνεργασία», προσθέτοντας με νόημα πως «...συμφωνήσαμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική, οι ευρωπαϊκές ρίζες των χωρών της περιοχής μας δεν μπορούν - σε μια εποχή εντεινόμενης παγκοσμιοποίησης - παρά να συνδυάζονται με μια εξωτερική πολιτική με ευρύτερους ορίζοντες. Με την προώθηση σχέσεων και σχημάτων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των λαών μας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής μας».

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα «ξεπερνώντας την οικονομική κρίση ανακτά σιγά αλλά σταθερά τη μεγάλη της σημασία, το ιδιαίτερό της γεωπολιτικό της βάρος, ως μια κρίσιμη χώρα στην περιοχή των Βαλκανίων, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Με τη σειρά του, ο Αλ. Βούτσιτς διαμαρτυρήθηκε για την κωλυσιεργία της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας του, επιβεβαιώνοντας τις αντιθέσεις που καλά κρατούν, αλλά και ότι τελικά το «μάρμαρο» πληρώνουν πάντα οι λαοί, αφού, όπως είπε, αν δοθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα στη χώρα του, τότε με μεγαλύτερη ευκολία θα μπορέσει να περάσει τις - αντιλαϊκές - μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προς τούτο.

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η Σερβία ούτε εκβιάζει ούτε ζητά τίποτε από κανέναν, αλλά θα θέλαμε να ξέρουμε πότε η Σερβία θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ασφαλώς και η χώρα μου θα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις προς επίτευξη αυτού του στόχου και είναι έτοιμη για το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων που πρέπει να ανοιχθούν (...) Επαναλαμβάνω ότι μια θετική έκβαση αυτού του αιτήματός μας θα επηρέαζε ευνοϊκά τη στάση των πολιτών μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα διευκόλυνε την υλοποίηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα (...) Δεν είμαι σίγουρος ότι το 2007 η Βουλγαρία ήταν πιο έτοιμη απ' ό,τι εμείς τώρα (...) Εδώ και πέντε χρόνια, κάθε μέρα, αναμένουμε το τι θα γίνει με το Κοσσυφοπέδιο. Πείτε μας ξεκάθαρα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε και μέχρι πότε». Ευχαρίστησε ακόμα την κυβέρνηση για τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Στις δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε πως «εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορόνες, ούτε "γαβγίζουμε" πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Ενώ θετικά εκφράστηκε για τη νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για τη σταθερότητα στη χώρα αυτή και εκφράζοντας την αισιοδοξία για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης σε ό,τι αφορά την ονομασία της.

Συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, στο περιθώριο της 1ης Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας και της αναγόρευσης του Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ.

Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε για την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι κινήθηκε η διαδικασία τερματισμού «υπερβολικού ελλείμματος» και αναλώθηκε σε πανηγυρισμούς για το γεγονός ότι με τις θυσίες του λαού ανακάμπτει το κεφάλαιο. Οπως είπε, «οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009, όταν το ελληνικό έλλειμμα έφτασε το 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα, βρίσκεται στο 1,2%, ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες, στο 0,6%. Και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μοναδική η συγκυρία για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη πλέον. Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Αυτό είναι το μήνυμα».

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Κομισιόν απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την αντιλαϊκή της πολιτική, εμπαίζοντας κυνικά το λαό, στον οποίο ...αναγνώρισε τις θυσίες, λέγοντας: «Πλέον, ναι, η χώρα σας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χτες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής την παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας. Οφείλω έναν φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, ιδίως στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας, που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Οφείλω αυτό να το αναγνωρίσω στον ελληνικό πληθυσμό».

Και η Ενέργεια στην ατζέντα

Η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας τέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, στη Θεσσαλονίκη, με τον Σέρβο ομόλογο του Αλ. Αντιτς, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας.

Οπως ανακοινώθηκε, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Ενέργειας περιλαμβάνει καταρχήν τη διεύρυνση του «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, με τη συμπερίληψη ενός νέου διασυνδετήριου αγωγού Βουλγαρίας - Σερβίας, έργο που έρχεται να ενισχύσει τη δυναμικότητα του αντίστοιχου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας.

Η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης την αξιοποίηση του σχεδιαζόμενου από την ελληνική πλευρά πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή των Βαλκανίων, και τέλος την επενδυτική συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και της σερβικής κρατικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας EPS, στους τομείς των υποδομών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εμπλοκή στο Αιγαίο

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, χτες 2 οπλισμένα τουρκικά F-16 και 2 αεροσκάφη αεροναυτικής συνεργασίας CN-235 προχώρησαν συνολικά σε 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ