ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Την Κυριακή κανένας εμποροϋπάλληλος στη δουλειά, κανένα κατάστημα να μην ανοίξει!

Στις 12 μ. στο Μοναστηράκι η απεργιακή συγκέντρωση στην Αττική - Στις 8.30 π.μ. στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή δίνουν τα ταξικά σωματεία για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα
Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή δίνουν τα ταξικά σωματεία για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα
Με το σύνθημα «Κανένας εμποροϋπάλληλος να μην πάει για δουλειά, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα!», επιχειρησιακά και κλαδικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σύλλογοι και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας την Κυριακή 16 Ιούλη στο Εμπόριο, ενάντια στο ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, διεκδικώντας τη νομοθετική κατοχύρωσή της.

Παράλληλα, συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων κλάδων από όλη τη χώρα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυριακάτικη αργία είναι υπόθεση που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, αφού τυχόν κατάργησή της στο Εμπόριο θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για όλους τους κλάδους.

Στην Αττική, η απεργιακή συγκέντρωση στο Εμπόριο στις 16 Ιούλη έχει οριστεί στο Μοναστηράκι, στις 12 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζί με Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων, καθώς και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 8.30 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Στη συγκέντρωση καλούν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να φτάσει το απεργιακό μήνυμα παντού, σε κάθε μικρό και μεγάλο κατάστημα. Με συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις συλλόγων και σωματείων, παλεύουν για μαζική συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί σήμερα περιοδείες στις 2 μ.μ. στο «Πράκτικερ» και στις 8.45 μ.μ. στον «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Χαλάνδρι.

Σήμερα επίσης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας προγραμματίζει μαζική εξόρμηση - κινητοποίηση στον εμπορικό δρόμο της Αβάντων, με αφετηρία στις 7 μ.μ. την πλατεία Αγοράς Χαλκίδας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα περιοδειών σήμερα και αύριο, καθώς συνδικαλιστές της Ενωσης θα βρεθούν στα σούπερ μάρκετ «Lidl», «Μασούτης», «ΑΒ», «Σκλαβενίτης» και «Κρητικός».

Απεργιακές συγκεντρώσεις την Κυριακή σε όλη τη χώρα

Παράλληλα με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται για την απεργία στο Εμπόριο στις 16 Ιούλη και οργανώνουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

-- Στη Χαλκίδα, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 8.30 π.μ., στο κιόσκι των τσιμεντάδων.

-- Στα Γιάννενα, κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στο Εμπόριο και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο μπροστά στη Βιβλιοθήκη, απευθύνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης καλεί στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που έχει οριστεί στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Στη συγκέντρωση καλεί αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου η Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ.

-- Στη Λάρισα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στον Βόλο, στην απεργία καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων, που έχει ορίσει απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Ερμού, στις 10 π.μ.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

-- Στο Αγρίνιο, κάλεσμα στην απεργία του κλάδου και στην απεργιακή συγκέντρωση, στον πεζόδρομο της Χαρ. Τρικούπη (στο δημαρχείο), στις 10 π.μ., απευθύνει στους εμποροϋπαλλήλους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

-- Στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργάκη, καλεί ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όρισε την απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ., στα δικαστήρια.

-- Στα Χανιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων οργανώνουν κοινή απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στον Κάτολα.

-- Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία του κλάδου και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς, καλεί τους εργαζόμενους του νησιού η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί τους εμποροϋπαλλήλους του νησιού στην απεργιακή συγκέντρωση, στην είσοδο της Απλωταριάς, στις 10.30 π.μ.

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ.

-- Στη Ρόδο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών

Από την αυτοκινητοπομπή των ταξί στη χτεσινή κινητοποίηση
Από την αυτοκινητοπομπή των ταξί στη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών πραγματοποίησαν χτες οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ, ενάντια στους νόμους της «απελευθέρωσης» του κλάδου, τη φοροληστεία και τις κατασχέσεις. Οι Επιτροπές Αγώνα αρχικά συγκεντρώθηκαν στη Μεσογείων (μεταξύ των νοσοκομείων Γενικού Κρατικού Αθηνών και «Σωτηρία») και μετά με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν στο υπουργείο.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Ν. Μαυραγάνη, και έθεσε τα αιτήματα των Επιτροπών Αγώνα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα υποχρεώνει εταιρείες τύπου «Ούμπερ» να χρησιμοποιούν μόνο ταξί και όχι ΙΧ. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, παγιώνεται η είσοδος μονοπωλίων στον κλάδο, ενώ όπως κατήγγειλαν οι Επιτροπές Αγώνα, «οι εταιρείες αυτές έχουν ΑΦΜ σε χώρες του εξωτερικού, δεν φορολογούνται, δεν υπάρχει εξασφάλιση του οδηγού, όπως στους οδηγούς ταξί, δηλαδή, ειδική άδεια. Κάνουν παρανομίες που σε εμάς καθημερινά είναι στο βαθμό της δίωξης». Οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί έθεσαν επίσης το αίτημα της επιδότησης για να γίνεται αντικατάσταση των αυτοκινήτων, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου να αναφέρει ότι η κυβέρνηση ψάχνει χρηματοδοτικούς τρόπους για να βρεθεί κάποια μορφή επιδότησης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματά της, ο Παναγιώτης Μαυρίκης, μέλος των Επιτροπών Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ, κάλεσε τον κλάδο σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για όλα τα μέτωπα που είναι ανοιχτά.

Οι Επιτροπές Αγώνα διεκδικούν: Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Καμιά κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού, πρώτης και δεύτερης κατοικίας, επαγγελματικού οχήματος. Πάγωμα των χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα, την εφορία, κεφαλαιοποίηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη, μακροχρόνιες ρυθμίσεις, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος. Επιδότηση από το κράτος για την αντικατάσταση του οχήματος. Κατάργηση όλων των νόμων της «απελευθέρωσης» (4070/12-4093/12) που εκμεταλλεύονται όλες οι μονοπωλιακές εταιρείες.

Επεσε στο κενό...

Στο κενό έπεσε, κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, η προσπάθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), να θέσει ζήτημα αποπομπής των δυνάμεων της «Εργατικής Ενότητας» (εκφράζει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ) από το προεδρείο του ΕΚΘ.

Χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, επιχειρήθηκε από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ να διαμορφωθεί το πλέγμα των επιχειρημάτων εκείνων που θα οδηγούσαν σε αποπομπή του ΠΑΜΕ από το προεδρείο, για να ξεμπερδεύουν με τις θέσεις που έχουν κατακτήσει οι ταξικές δυνάμεις μέσα στο ΕΚΘ.

Οι ταξικές δυνάμεις όλο αυτό το διάστημα αναδεικνύουν και καταγγέλλουν πολύ σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Ζητήματα εκτεταμένης νοθείας, διαχείρισης, λειτουργίας του ΕΚΘ εδώ και χρόνια δεν τα νομιμοποιούν με την ψήφο και την υπογραφή τους από τη θέση του γενικού γραμματέα.

Αντίθετα, τα καταγγέλλουν, αξιοποιούν κάθε μορφή για να τα αναδεικνύουν στους εργαζόμενους. Αλλωστε, όλοι όσοι συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ, με αυτές τις θέσεις έχουν βρεθεί στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος και άρα και της διοίκησης του ΕΚΘ.

Αυτήν την τίμια στάση αρχών και συνέπειας για τη λειτουργία της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας οργάνωσης στη Βόρεια Ελλάδα, την παρουσιάζουν ως εμπόδιο στη λειτουργία, αποδεικνύοντας τι είδους λειτουργία θέλουν για το ΕΚΘ.

Είναι φανερό ότι αυτή η σταθερή, αταλάντευτη στάση ενοχλεί. Η μαζική παρουσία των αγωνιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσε μια πρώτη απάντηση.

Πρέπει να ξέρουν όμως ότι οι ταξικές δυνάμεις δεν σκιάζονται από μεθοδεύσεις και απειλές, θα συνεχίσουν σταθερά στο δρόμο της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, κόντρα σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και κόντρα σε όλα τα φαινόμενα εκφυλισμού μέσα στο εργατικό κίνημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ