ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ» ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αντιδρούν στα σχέδια της εργοδοσίας με οργανωτή τα κλαδικά σωματεία

Στάση εργασίας και συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Εργασίας. Νέα απεργία στις 22 Ιούλη στα καταστήματα της Β. Ελλάδας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το πρωί εργαζόμενοι από τα καταστήματα της «Μαρινόπουλος» στην Αττική, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας και του επιδόματος αδείας. Την κινητοποίηση προκήρυξαν τέσσερα σωματεία του κλάδου του Εμπορίου στην Αττική, μετά από εξορμήσεις, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις στα καταστήματα της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο σε δεκάδες καταστήματα και ανταποκρίθηκαν στη διάθεση που εκφράστηκε από την πλευρά των εργαζομένων να προχωρήσουν σε κινητοποίηση.

Σε ορισμένα καταστήματα η συμμετοχή στη χτεσινή στάση εργασίας ήταν καθολική, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν αγανακτισμένοι ότι «δεν πάει άλλο». Είναι απλήρωτοι από τον Ιούνη, το επίδομα αδείας καταβάλλεται τμηματικά, σε δόσεις, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα εξοφληθεί, δεν γνωρίζουν αν το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά.

Σύσσωμοι στη στάση εργασίας συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τα καταστήματα στο Μαρούσι, στην Καλλιθέα, στο Ρέντη, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, οι οποίοι από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στα καταστήματα με πανό και συνθήματα και στη συνέχεια έφτασαν, πολλοί από αυτούς φορώντας τις μπλούζες της δουλειάς, έξω από το υπουργείο. Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι την είδηση για την πρωτοβουλία του Σωματείου των εργαζομένων στα καταστήματα της επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα, που προχωρά σε νέα απεργία στις 22 Ιούλη.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου (βλέπε θέμα στην ίδια σελίδα), καθώς η εργοδοσία στο «Μαρινόπουλο» είναι παράλληλα ιδιοκτήτης της επιχείρησης «ΦΑΜΑΡ» που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Φαρμάκου, ενώ στους εργαζόμενους μίλησε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο. Στο αίτημά τους να πάρουν κυβέρνηση και υπουργείο μέτρα για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί των εργαζομένων, ο υπουργός απάντησε πως κάτι τέτοιο υπερβαίνει το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του υπουργείου. Δικαιολόγησε, μάλιστα, τα περιορισμένα αυτά πλαίσια, λέγοντας λίγο - πολύ στους εργαζόμενους ότι ...αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Οπως είπε, το υπουργείο «δεν μπορεί να επιβάλει την πληρωμή των εργαζομένων», αλλά μόνο να τους φέρει σε επαφή με την εργοδοτική πλευρά, ορίζοντας μια νέα συνάντηση στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Στο αίτημα να νομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι βρεθούν στην ανεργία να δοθεί προτεραιότητα στις αποζημιώσεις τους έναντι των απαιτήσεων πιστωτών της επιχείρησης, είπε πως ο σχετικός νόμος «είναι δεδομένος» και δεν πρόκειται να αλλάξει, πως ήταν αποτέλεσμα της «τροϊκανής τρομοκρατίας» και ότι ο ίδιος θα ήθελε αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. «Τελικά οι εργαζόμενοι είναι ανοχύρωτοι;». Η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα εργαζόμενης στο τέλος της συνάντησης, δεν αφήνει αμφιβολίες: «Σαφέστατα» ήταν η αφοπλιστική απάντηση που έδωσε ο υπουργός.

Το όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι είναι η οργάνωση και ο αγώνας τους απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Αχμετ Μουσταφά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του επιχειρησιακού σωματείου στο «Μαρινόπουλο», εκλεγμένος στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα. Κατήγγειλε ακόμα τη στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου, η οποία κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρατά τους εργαζόμενους μακριά από τον αγώνα. Ετσι, μια μέρα πριν τη στάση εργασίας έστειλε μαζικά μηνύματα στους εργαζόμενους, ενημερώνοντάς τους πως το σωματείο «δεν έχει προκηρύξει καμία απεργία ή στάση εργασίας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Προτείνουν συγκεκριμένο σχέδιο νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Απευθύνονται σε όλες τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις και ζητούν να το προσυπογράψουν, πριν το καταθέσουν σε όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής

Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο νόμου που συντάχθηκε με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Την πρόταση αυτή την απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλώντας να τη συνυπογράψουν και στη συνέχεια να την καταθέσουν σε όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής.

Με το σχέδιο νόμου καταργούνται διατάξεις που περιέχονται σε προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, διασφαλίζονται πλήρως οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και οι Συμβάσεις, αποκαθίστανται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, τα δώρα και τα επιδόματα σε όλους τους συνταξιούχους, οι όροι των κλαδικών Συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα του 2012, πριν την ΠΥΣ που τους ανέστειλε, ως βάση για τις νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ά.

Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, συνεπικουρούμενες κι από άλλες δυνάμεις στο κίνημα, προσπαθούν να καλλιεργήσουν εφησυχασμό στους εργαζόμενους, να καθυστερήσουν αντιδράσεις, να υπονομεύσουν την οργάνωση της πάλης, που είναι αναγκαία μπροστά στη γενικευμένη επίθεση που ετοιμάζεται στο μέτωπο των Eργασιακών.

Αυτήν τη σκοπιμότητα υπηρετεί και η «κοινή δήλωση» που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα και την οποία θα συνυπογράφουν εργοδοτικές Ενώσεις και ΓΣΕΕ, στηρίζοντας τη μεθόδευση της κυβέρνησης να παρουσιαστεί με μια «εθνική γραμμή» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Αφίσα του ΠΑΜΕ για την οργάνωση του αγώνα στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων
Αφίσα του ΠΑΜΕ για την οργάνωση του αγώνα στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων
Οσες περισσότερες υπογραφές συγκεντρωθούν κάτω από κείμενο της πρότασης νόμου και κάτω από το κάλεσμα των συνδικάτων για τη διαμόρφωση κοινού μετώπου πάλης, με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων στο θέμα των Συμβάσεων, τόσο θα δυσκολεύει η προσπάθεια της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και των θεσμών να στήσουν παγίδες στο λαό, να αποσπάσουν τη συναίνεσή του σε μέτρα που ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα Εργασιακά.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αρθρο 1

Αρμοδιότητα σύναψης επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η περίπτωση 5 του άρθρου 3 του ν. 1876/1990, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 παρ. 1 του ν. 4024/2011, αντικαθίσταται ως εξής: «Οι επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις συνάπτονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης που καλύπτουν τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητά τους και εφόσον αυτές ελλείπουν από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και τον εργοδότη».

Αρθρο 2

Ικανότητα για σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

α. Το πρώτο εδάφιο του στοιχείου α της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 1876/1990, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 παρ. 3 του ν. 4024/2011, καταργείται και αντικαθίσταται ως εξής: «1. Ικανότητα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουν: α. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, όλων των βαθμίδων, στο πεδίο της δραστηριότητάς τους».

β. Η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου 6 του ν. 1876/1990, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 4 του ν. 4024/2011, καταργείται και αντικαθίσταται ως εξής: «Για τη νομιμοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις των καταστατικών τους».

Αρθρο 3

Ισχύς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το άρθρο 7 του ν. 1876/1990 καταργείται και αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Οι όροι ατομικών Συμβάσεων Εργασίας, που αποκλίνουν από ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων, είναι επικρατέστεροι, εφόσον παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους.

β. Οροι εργασίας Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους, υπερισχύουν των νόμων.

γ. Οι κανονιστικοί όροι της ΣΣΕ έχουν άμεση και αναγκαστική ισχύ».

Αρθρο 4

Δέσμευση.

Το άρθρο 8 του ν. 1876/1990, όπως ισχύει μετά και την αντικατάσταση του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 με την υποπερ. ΙΑ 11 εδ. 1, 2α του ν. 4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθορίζουν τους ελάχιστους μισθολογικούς και λοιπούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

β. Οι κλαδικές, οι επιχειρησιακές και οι εθνικές ή τοπικές ομοιοεπαγγελματικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν επιτρέπεται να περιέχουν δυσμενέστερους όρους εργασίας, για τους εργαζόμενους, από τους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στους εργαζόμενους αυτούς περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ.

γ. Οι υπόλοιπες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, δεσμεύουν όλους τους εργαζόμενους και όλους τους εργοδότες, που εμπίπτουν στο πεδίο ισχύος της κάθε Συλλογικής Σύμβασης, ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι των συνδικαλιστικών οργάνων ή οργανώσεων, που συνήψαν τη συγκεκριμένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Αρθρο 5

Συρροή.

Το άρθρο 10 του ν. 1876/1990, όπως ισχύει μετά και την προσθήκη εδαφίου με το άρθρο 37 παρ. 5 του ν. 4024/2011, αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Αν μια σχέση εργασίας ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εφαρμόζεται η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο.

β. Κλαδική ή επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπερισχύει, σε περίπτωση συρροής, με ομοιοεπαγγλεματική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, εκτός εάν η ομοιοεπαγγελματική είναι ευνοϊκότερη για τους εργαζόμενους».

Αρθρο 6

Χρόνος ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την υπογραφή νέας αντίστοιχης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Καμιά ΣΣΕ δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να έχει διάρκεια μικρότερη του έτους. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι περιπτώσεις 2 και 3 του ν. 1876/90.

Αρθρο 7

Διαιτησία.

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ή αποτυχίας της μεσολάβησης, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, για τον καθορισμό όλων των όρων παροχής εργασίας.

Αρθρο 8

Επαναφορά σε ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Οροι Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που ήταν σε ισχύ στις 29.2.2012 (ημερομηνία δημοσίευσης της Π.Υ.Σ. 6/2012), εφόσον αυτές έχουν λήξει, επανέρχονται σε ισχύ, από την έναρξη ισχύος της παρούσας.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Αρθρο 9

Επαναφορά κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας το κατώτατο όριο του μηνιαίου μισθού του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου εργατοτεχνίτη ανέρχεται στο ποσό των 751 ευρώ και του ημερομισθίου στο ποσό των 33.57 ευρώ, μεικτά, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, το άρθρο 103 του ν. 4172/2013, καθώς επίσης και κάθε άλλη αντίθετη, στην προηγούμενη παράγραφο, διάταξη, τυπικού ή ουσιαστικού νόμου ή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή διαιτητικής απόφασης, καταργείται. Για όσους έχουν προϋπηρεσία αναγνωρίζονται 3 τριετίες για τους υπαλλήλους και 6 τριετίες για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο κατά τα ποσοστά που ίσχυαν πριν την εφαρμογή των παραπάνω νόμων.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Αρθρο 10

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης.

α. Οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης λαμβάνουν επιδόματα Πάσχα και άδειας, ανερχόμενα το καθένα στο μισό της μηνιαίας χορηγούμενης σύνταξης. Επίσης, οι πιο πάνω συνταξιούχοι δικαιούνται επίδομα Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό της μηνιαίας χορηγούμενης σύνταξης.

β. Επαναχορηγούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, που καταργήθηκαν και αφορούν υπαλλήλους, μισθωτούς και λειτουργούς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ καθώς και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος.

Το επίδομα Χριστουγέννων ανέρχεται στο ύψος των μηνιαίων αποδοχών και τα επιδόματα Πάσχα και άδειας στο ύψος του μισού των μηνιαίων αποδοχών, το καθένα.

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ

Αρθρο 11

Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας.

α. Καταργείται κάθε διάταξη νόμου, που προβλέπει καθιέρωση μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι υφιστάμενες σχέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης μετατρέπονται, αυτοδικαίως, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης.

β. Καταργείται κάθε διάταξη νόμου, που θεσμοθετεί την εκ περιτροπής εργασία.

γ. Καταργείται κάθε διάταξη νόμου, που αναφέρεται στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

δ. Καταργούνται οι διατάξεις νόμων, που αναφέρονται στις εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (ενοικίασης εργαζομένων). Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, οι εργαζόμενοι των πιο πάνω εταιρειών, που απασχολούνται σε άλλους (έμμεσους εργοδότες), θεωρείται, αυτοδικαίως, ότι συνδέονται, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, με τους έμμεσους αυτούς εργοδότες.

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ

Αρθρο 12

Καταργούμενες διατάξεις.

Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης της Διοίκησης, αντίθετη προς τις διατάξεις της παρούσας, καταργείται, με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων, για τους εργαζόμενους, διατάξεων, που περιέχονται σε νόμο, κανονιστική πράξη της διοίκησης, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή διαιτητική απόφαση, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν.

ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ

Αρθρο 13

Εναρξη ισχύος.

Η ισχύς της παρούσας, εάν δεν ορίζεται διαφορετικά, στις επιμέρους διατάξεις της, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Οι εξελίξεις στον «Μαρινόπουλο» αφορούν όλους στον όμιλο

Τη στήριξη στους εργαζόμενους των καταστημάτων «Μαρινόπουλος», που δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους απέναντι στους σχεδιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας, εκφράζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο. Καλεί ιδιαιτέρα τους εργαζόμενους της «ΦΑΜΑΡ», που ανήκει στον όμιλο «Μαρινόπουλου», να εκφράσουν κι αυτοί την αλληλεγγύη τους και να βρίσκονται σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα, στη βάση των συμπερασμάτων που πρέπει να βγουν από τις πρόσφατες εξελίξεις στον όμιλο «Μαρινόπουλος».

Η ΟΕΦΣΕΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Και οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλοεργοδοσία, το μεγάλο κεφάλαιο σχεδιάζει με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες κερδοφορίας. Στη βάση αυτή ανοίγει και κλείνει επιχειρήσεις, προχωρά σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, επενδύει και αποεπενδύει, "εγκαταλείπει" επιχειρήσεις και κλάδους όπου η κερδοφορία μειώνεται και επανεπενδύει σε κλάδους και υποκλάδους με υψηλότερη κερδοφορία. Σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης, μάλιστα, αυτά τα φαινόμενα είναι πιο έντονα.

(...) Στον όμιλο "Μαρινόπουλου", λοιπόν, ενώ τα καταστήματα "πτωχεύουν" και κλείνουν, η "ΦΑΜΑΡ", με 11 εργοστάσια στην Ευρώπη, κατατάσσεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων παρασκευαστών στον κλάδο των φαρμακευτικών και καλλυντικών διεθνώς. Μάλιστα, στο πλαίσιο του επενδυτικού της σχεδιασμού, ανακοίνωσε την εξαγορά εργοστασίου του Καταναλωτικού Τμήματος της "Bayer" στον Καναδά, ενώ αναμένεται και η εξαγορά άλλου ενός εργοστασίου στην Ισπανία.

Από την κερδοφορία και την ανάπτυξη της "ΦΑΜΑΡ", οι εργαζόμενοι "εισπράττουν" τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, με εντατικοποίηση της δουλειάς, απολύσεις, ενίσχυση των εργολαβικών - δουλεμπορικών εταιρειών, με μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων. Δηλαδή, όλα αυτά τα μέτρα που η εργοδοσία προωθεί και στο Φάρμακο και στο Εμπόριο και σε όλους τους κλάδους στο όνομα της "αντοχής" των επιχειρήσεων και της "διατήρησης" των θέσεων εργασίας, για να εκβιάζει τη συναίνεση των εργαζομένων.

Η ίδια η ζωή, βέβαια, δείχνει ότι η αποδοχή τέτοιων θυσιών από τους εργαζόμενους - με την προτροπή και "συνδικαλιστών" - επιδεινώνει καθημερινά την κατάστασή τους και δεν εξασφαλίζει καμιά θέση εργασίας. Κανένας εφησυχασμός, λοιπόν, στους συναδέλφους της "ΦΑΜΑΡ". Καμιά αποδοχή στα αντεργατικά μέτρα που αποτελούν το έδαφος για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Καμιά αποδοχή της λογικής ότι η ανάπτυξη της "ΦΑΜΑΡ", μαζί με την ενίσχυση του "ελληνικού" κεφαλαίου στο Φάρμακο και την ανάσχεση του "αφελληνισμού" του κλάδου, τους εξασφαλίζει.

Τώρα, να αποδεσμευθούν από "συνδικαλιστές" που προωθούν τέτοιες λογικές και στην ουσία παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας. Να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και στην ΟΕΦΣΕΕ και να οργανώσουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να έχουν όλοι ως ελάχιστη βάση την κλαδική σύμβαση του 2009, για να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

Συσκέψεις για τις ΣΣΕ
  • Σε σύσκεψη καλεί τα σωματεία - μέλη του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία, καθώς και η οργάνωση της πάλης των σωματείων ενάντια σε αυτά.
  • Ανοιχτή σύσκεψη με σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στα γραφεία.
Οι πρώτες υπογραφές

Οπως το κάλεσμα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, έτσι και το κείμενο της πρότασης νόμου υπογράφεται ήδη από 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις (15 Εργατικά Κέντρα, 7 Ομοσπονδίες και 18 Σωματεία). Συγκεκριμένα: Τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Αγρινίου, Σάμου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Φωκίδας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λαυρίου, Ζακύνθου, Λευκάδας, Αρτας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λέσβου, Νάουσας και Αμαλιάδας. Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών. Τα Σωματεία «ΕΒΓΑ», «ΦΑΓΕ», Γάλακτος - Τροφίμων Αττικής, «TASTY FOODS», Εργοστασίου Γάλακτος της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ιωαννίνων, Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας, Παρασκευής και Συσκευασίας Ειδών Ζαχαροπλαστικής Χανίων, Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας, Επιχειρήσεων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας, Διαλογής Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας, «PEPSICO - HBH» Αθήνας, Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων «Λειβαδίτης» - «Ζούρας» - «ΒΙΟΚΟΤ» - «ΕΛΙΖΑ» - «ΑΛΚΟΤ», «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας - ΑΜΣΤΕΛ» και Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης «Ροδόπη ΑΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ