ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με νέα πιο επιθετική «πολιτική ασφάλειας»

Διεκδικεί ηγετικό ρόλο και σε στρατιωτικό επίπεδο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και όχι μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Από επίσκεψη της υπουργού Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε μονάδα του γερμανικού στρατού
Από επίσκεψη της υπουργού Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε μονάδα του γερμανικού στρατού
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τον πιο προωθημένο ηγετικό ρόλο που θέλει να παίξει ο γερμανικός ιμπεριαλισμός σε διάφορα μέτωπα αναδεικνύει η λεγόμενη «Λευκή Βίβλος για την πολιτική ασφάλειας» που παρουσίασε χτες η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Εχουμε επίγνωση του μεγέθους και της σημασίας μας, αλλά και των ευθυνών μας», δήλωσε η Γερμανίδα Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και τόνισε ότι «η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει τον εαυτό της, ούτε ως μεγαλύτερο αλλά ούτε και ως μικρότερο απ' ό,τι πραγματικά είναι». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η χώρα μπαίνει σε συμμαχίες και, επομένως, σε εξαρτήσεις και οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί».

Η νέα Λευκή Βίβλος, ένα κείμενο 83 σελίδων, κάνει λόγο για διεύρυνση των ευθυνών που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ σχετικά με την αποστολή γερμανικών στρατευμένων στο εξωτερικό με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και όχι μόνο. Σημειώνεται ότι έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να αναθεωρηθεί η προηγούμενη, πριν 10 χρόνια «πολιτικής ασφάλειας», γιατί «έχει έκτοτε αλλάξει η κατάσταση και το επίκεντρο της προσοχής στρέφεται πλέον στις αποστολές στο εξωτερικό, στην άμυνα της χώρας και της συμμαχίας». Ετσι, τονίζεται ότι πρέπει «να αυξηθεί η αποστολή μάχιμων δυνάμεων και ανθρωπιστικών αποστολών της Γερμανίας» για «την προστασία των συμφερόντων της», δηλαδή ουσιαστικά όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων, όπου διεκδικούνται αγορές, πηγές Ενέργειας, γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής.

Σχετικά με την επέκταση των αποστολών του στρατού στο εσωτερικό της χώρας, δηλώνεται ότι το συνταγματικό πλαίσιο δεν πρέπει να αλλάξει, σχετικά με τη χρησιμοποίησή του σε αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ερμηνεύει ότι αυτό περιλαμβάνει και την «αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών». Αντιρρήσεις για τη χρήση του στρατού στο εσωτερικό, ουσιαστικά για το ...θεαθήναι, εμφανίζονται να εκφράζουν οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.

Επίσης, με ρητό τρόπο στη νέα Λευκή Βίβλο δηλώνεται ότι «η Ρωσία από εταίρος που ήταν πριν, σήμερα γίνεται πρόκληση για την ασφάλεια ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης της Ουκρανίας», γι' αυτό και επισημαίνεται ότι απαιτούνται «αυστηρότερες σχέσεις με αυτή». Γίνεται έτσι φανερό ότι παρά τις σχέσεις των γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων σε σημαντικούς τομείς όπως η Ενέργεια ή η χημική βιομηχανία και άλλοι με αντίστοιχα ρωσικά, η γερμανική κυβέρνηση ή τουλάχιστον το ισχυρότερο τμήμα της (έκφραση και τμήματος της αστικής τάξης) επιλέγει να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Ρωσίας. Από την άλλη, κορυφαία στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ, ο ΥΠΕΞ Φ. Β. Στάινμαγιερ καλούν σε πιο διαλλακτική στάση.

Στα αξιοσημείωτα της «πολιτικής ασφάλειας» είναι η πρόταση για άνοιγμα του στρατού σε υπηκόους της ΕΕ, στο πλαίσιο της «ανασυγκρότησής του» και των προσλήψεων που εξαγγέλλονται για τα επόμενα χρόνια. Στην ένταξη αλλοδαπών στις τάξεις της Bundeswehr (του γερμανικού στρατού) αντιδρά ο Σύνδεσμος των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η μεγαλύτερη ένωση στρατιωτικών εν ενεργεία και απόστρατων. Αντιρρήσεις, επίσης, για τη χρήση του στρατού στο εσωτερικό εμφανίζονται να εκφράζουν οι Σοσιαλδημοκράτες για το ...θεαθήναι.

Σε ό,τι αφορά την προτροπή του ΝΑΤΟ για αύξηση των «αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ», η Γερμανία εμφανίζεται με το συγκεκριμένο κείμενο διατεθειμένη να ανταποκριθεί σταδιακά.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Η Κίνα θα αξιολογήσει το ενδεχόμενο επέκτασης της αεράμυνάς της

Κλιμακώνονται οι εντάσεις στην περιοχή, μετά την έκδοση πορίσματος από το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο που το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε τροχιά νέας όξυνσης μπαίνει η κατάσταση σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό, μετά την προχτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA) με έδρα τη Χάγη, αμφισβητώντας τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Το πόρισμα του PCA εκδόθηκε μετά από προσφυγή που είχε κάνει η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, το 2013, απευθυνόμενη στο συγκεκριμένο διαιτητικό οργανισμό που χρησιμοποιείται για την επίλυση εδαφικών διαφορών και εκδίδει αποφάσεις με βάση και συμφωνίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών (που ορίζει κανόνες για τη χρήση των ωκεανών) ή το Διεθνώς Εμπορικό Δίκαιο.

Το πόρισμα, που το PCA χαρακτηρίζει απόφαση αλλά η Κίνα επιμένει ότι είναι άκυρη επειδή οι Φιλιππίνες προσέφυγαν μονομερώς, θέτει υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα που η Κίνα αρνείται να διαπραγματευτεί στο ελάχιστο, χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα ιστορικά, συμπληρώνοντας - σε όλους τους τόνους και πριν ακόμα γίνει γνωστό το σχετικό πόρισμα - πως παραμένει έτοιμη να λύσει τις διαφωνίες της μέσα από διαπραγματεύσεις, αλλά και ότι θα προστατεύσει την εδαφική της κυριαρχία με όλα τα απαραίτητα μέσα.

Χτες, η κινεζική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα «Λευκή Βίβλο» με τίτλο «η Κίνα παραμένει στη θέση επίλυσης των διαφορών της με τις Φιλιππίνες για τη Νότια Σινική Θάλασσα μέσω διαπραγματεύσεων», επαναλαμβάνοντας ότι οι εδαφικές διεκδικήσεις των Φιλιππίνων είναι «αβάσιμες», επικαλούμενη τα ιστορικά δεδομένα αλλά και το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη Ζώνη της αεράμυνάς της (ADIZ) και πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ανακηρύσσοντας εκεί Ζώνη Εναέριας Αναγνώρισης (ΖΕΑ). Στην κίνηση αυτή είχε προχωρήσει το Πεκίνο το 2013 στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, όπου διμερείς εδαφικές διαφορές με την Ιαπωνία διατηρούν οξυμένα τα πνεύματα. Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ειδικά από Ιαπωνία και ΗΠΑ, που δεν αναγνώρισαν την κινεζική απόφαση.

«Η Ζώνη Εναέριας Αναγνώρισης (ΖΕΑ) δεν είναι κινεζική εφεύρεση, αλλά ούτε και εφεύρεση των μεγάλων δυνάμεων. Εάν απειληθεί η ασφάλειά μας, φυσικά και έχουμε το δικαίωμα να την ανακηρύξουμε. Εξαρτάται από τη συνολική αξιολόγηση που θα κάνουμε» τόνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Λιου Ζενμίν. «Ελπίζουμε ότι οι υπόλοιπες χώρες δε θα βρουν την ευκαιρία να απειλήσουν την Κίνα και να εργαστούν μαζί της για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα» υπογράμμισε, εκφράζοντας την ελπίδα - σύμφωνα με το τηλεγράφημα του «Ασοσιέτεντ Πρες» - «να μην αφήσουν την κατάσταση να αποτελέσει αφετηρία ενός πολέμου».

Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Τσανγκ Γουάν, σημείωσε και αυτός ότι η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή δε θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από το προχτεσινό πόρισμα, ούτε και η χώρα του πρόκειται να δεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια που θα βασίζεται σε αυτό. Οι δηλώσεις του Τσανγκ έγιναν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την Υπατη Εκπρόσωπο τη ΕΕ για ζητήματα Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, που στη δική της παρέμβαση εμφανίστηκε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος που έχει προκύψει.

Η Μανίλα εξακολουθεί να τηρεί στάση πιο «συγκρατημένη» από ό,τι θα περίμεναν ορισμένες πλευρές, με τον υπουργό Εξωτερικών, Περφέκτο Γιασάι, να μιλά μεν για «απόφαση - ορόσημο» αλλά και να καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν «εγκράτεια και νηφαλιότητα».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, κάλεσε όλες τις πλευρές «να αναγνωρίσουν την τελική και δεσμευτική φύση αυτής της απόφασης» και να μη χρησιμοποιήσουν την έκδοσή της ως ευκαιρία για προκλητικές ενέργειες.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησε χτες ένα πολυήμερο ταξίδι στην περιοχή του Ειρηνικού, στο πλαίσιο του οποίου θα επισκεφτεί Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ενώ θα έχει συναντήσεις και με Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους στη Χαβάη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσδοκίες από την προθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην προθυμία της αμερικανικής πλευράς να βοηθήσει στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη (νέα, πολλοστή για φέτος) προχτεσινή επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα φανούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι στη συνάντηση που είχε με την Νούλαντ ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε έμφαση στις διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών ειδικά στο Περιουσιακό και σε θέματα διακυβέρνησης της επανενωμένης Κύπρου. Μάλιστα, όλα τα κυπριακά δημοσιεύματα τόνιζαν ότι η κυπριακή πλευρά ζήτησε από την Νούλαντ να λειτουργήσει ως «αγγελιοφόρος» στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το σύνθετο και επικίνδυνο για τους λαούς «παζάρι» που διευρύνεται γύρω από το Κυπριακό, στο φόντο ευρύτερων διεργασιών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (βλ. σχέδια για ενεργειακές μπίζνες και συμμαχίες με όχημα την «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ). Κατά τα άλλα, ο Ν. Αναστασιάδης φέρεται να επανέλαβε στην αμερικανική πλευρά τη διαφωνία της Λευκωσίας με τη διατήρηση των εγγυήσεων και την παρουσία στρατευμάτων.

Μέσα στον Ιούλη, αναμένονται τρεις ακόμα συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί. Μάλιστα στις 29 Ιούλη θα συζητηθούν για πρώτη φορά τα κεφάλαια των εγγυήσεων, της ασφάλειας και του Εδαφικού.

Δηλώσεις Ακιντζί

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον Ν. Αναστασιάδη είπε πως στις συζητήσεις για την Οικονομία, συζητιέται να μην υπάρξει μακρά μεταβατική περίοδος, πως στόχος είναι να υπάρξει άμεσα ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στις δύο πλευρές και ίδιες συνθήκες «ανταγωνιστικότητας». Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του 2016, κατέληξε μεταξύ άλλων ο Μουσταφά Ακιντζί που δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τις ΗΠΑ «σημαντικό παράγοντα στη διεθνή κοινότητα» και να εμφανίσει ως ευκαιρία το ότι ...η παρούσα διακυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να συνεισφέρει σε μια λύση του Κυπριακού.

Να σημειωθεί ότι στην προχτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχε και ο απεσταλμένος της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ, με δεδομένη και την προσπάθεια των Βρυξελλών να ενισχύσουν τον αυτοτελή τους ρόλο σε όλες τις εξελίξεις της γύρω περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ