ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δηλώσεις ετοιμότητας για όλα τα παζάρια

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Θα επεκτείνουμε τον κύκλο της φιλίας. Ξεκινήσαμε (ήδη) να το κάνουμε, εξομαλύναμε τις σχέσεις μας το Ισραήλ και τη Ρωσία. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας (και) με τη Συρία. Το χρειαζόμαστε» σημείωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ενώ εξηγούσε τις συνολικότερες προσπάθειες της χώρας να αναπτύξει περαιτέρω τους διπλωματικούς της δεσμούς στην περιοχή.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο ίδιος είχε πει σε δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Από τη Ρωσία μέχρι το Ισραήλ, την Αίγυπτο μέχρι τη Συρία, το Ιράκ μέχρι το Ιράν, τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε ειρηνικές, φιλικές και πρακτικές σχέσεις με όλους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Οι δηλώσεις αυτές βεβαιώνουν ότι η τουρκική πλουτοκρατία εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και μοιάζει έτοιμη να εμπλακεί σε όλων των ειδών τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια που κλιμακώνονται στην περιοχή. Βέβαια, μένει να διασαφηνιστεί ποιες θα ήταν προϋποθέσεις για πιθανή αποκατάσταση των σχέσεων με τη Συρία, τι ακριβώς αυτή θα συνεπαγόταν, αν αυτή θα απαιτούσε την προηγούμενη απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την ηγεσία της χώρας.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα, δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αυταπάτη ως προς την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης (η οποία συνδέεται άμεσα και με εξελίξεις που αφορούν το δικό μας λαό), αλλά και ως προς τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετούν όλες αυτές οι «αναπροσαρμογές» στην εξωτερική πολιτική της χώρας, η επαναπροσέγγιση με Ρωσία - Ισραήλ. Τέλος, με δεδομένο ότι αυτές οι αντιθέσεις και οι συμβιβασμοί εκφράζουν ιμπεριαλιστικά και μονοπωλιακά συμφέροντα, όχι μόνο τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο και τετελεσμένο, αλλά πρέπει να γίνει και καθαρό ότι προκειμένου να προχωρήσουν μια σειρά επικίνδυνα αντιλαϊκά σχέδια, κανένα από τα αστικά επιτελεία δε θα διστάσει να επανεξετάσει τη συνεργασία του με κάθε «εχθρό» ή «εταίρο», προς πάσα κατεύθυνση.

Νέες δηλώσεις Γερμανών για το Ιντσιρλίκ

Στο μεταξύ, χτες ήταν η σειρά του Γερμανού αντικαγκελάριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να αμφισβητήσει την παραμονή Γερμανών στρατιωτών στη βάση του Ιντσιρλίκ (στο πλαίσιο των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων στη Συρία). «Οταν η Βουλή δεν μπορεί να επισκεφτεί το στρατό της, τότε δεν μπορεί ο στρατός να παραμένει εκεί, αυτό είναι σαφές», δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Mitelldeutsche Zeitung», επικρίνοντας κι αυτός τα εμπόδια που προβάλλει η Τουρκία σε επισκέψεις μελών της Μπούντεσταγκ.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Κρίστιαν Φον Στέτεν, δήλωσε ότι θα επισκεφτεί τους Γερμανούς στρατιώτες τον Αύγουστο «ιδιωτικά», στη διάρκεια των διακοπών του, σχολιάζοντας ότι αν δεν εμποδιστεί θα ζητήσει την άμεση αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων.

Από τη δική του μεριά, πάντως, ο επικεφαλής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντρέ Βούστνερ, ανέφερε ότι «γρήγορες αντιδράσεις είναι λάθος», υποστηρίζοντας ότι μια αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων θα βοηθούσε το «Ισλαμικό Κράτος». Ακόμα, αναφερόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «έχει σκάψει μόνος του το λάκκο του και πρέπει να δούμε πώς θα βγει από αυτόν χωρίς να πληγεί η εικόνα του».

ΣΥΡΙΑ
Αμερικανο-ρωσικές «διαβουλεύσεις»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Στη Μόσχα αναμένεται να μετατοπιστεί σήμερα το επίκεντρο των εξελίξεων στη Συρία. Η προγραμματισμένη επίσκεψη για σήμερα στη Μόσχα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προβλέπει πολύωρες διαβουλεύσεις όχι μόνον με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και «ενημέρωση» του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με τα όποια αποτελέσματα της συνάντησής τους σε σχέση με τη Συρία, την Ουκρανία και ζητήματα που αφορούν τις «διμερείς σχέσεις».

Οι νεότερες πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ, σε σχέση με όσα «κομίζει» σήμερα στις διπλωματικές «αποσκευές» του εν σχέσει με τη Συρία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια που κυκλοφορούν έντονα τις τελευταίες βδομάδες αναφορικά με μία «τελευταία καλή πρόταση» της κυβέρνησης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, πριν αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Γενάρη του 2017, για στρατιωτική και άλλη συνεργασία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα σε σχέση με την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», του «Μετώπου Νούσρα» και άλλων οργανώσεων. Οι ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία τους στους τομείς των στρατιωτικών και κατασκοπευτικών επιχειρήσεων έναντι των τζιχαντιστών φέρεται πως ζητούν τουλάχιστον δύο πράγματα: α) Την «προστασία» των αντικαθεστωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και β) την έναρξη της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Η παρέμβαση της Συρίας στον ΟΗΕ

Το ίδιο 24ωρο, ο Σύρος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε: «Η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή απαιτεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει μέτρα για να αναγκάσει το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα Υψίπεδα του Γκολάν και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ που είχαν ψηφιστεί το 1967 και το 1981». Επίσης, κατήγγειλε το Ισραήλ για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ άλλων και σε βάρος των ανθρώπων που ζουν στο Γκολάν μέσω των παράνομων, αυξανόμενων εβραϊκών εποικισμών, της κλοπής του φυσικού πλούτου, του νερού και του πετρελαίου της περιοχής.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα επιχείρηση χειραγώγησης του λαού

Η Μέι αναλαμβάνει τη σκυτάλη στην αντιλαϊκή επίθεση
Η Μέι αναλαμβάνει τη σκυτάλη στην αντιλαϊκή επίθεση
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας έγινε χτες βράδυ η Τερέζα Μέι, που αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει σημαντικές «προκλήσεις» για την αστική τάξη, που θα πληρώσουν μετά βεβαιότητας τα λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, το φιλολαϊκό φτιασίδωμα του Συντηρητικού Κόμματος, την προσπάθεια «ενότητας» του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλίας, Σκοτίας, Βόρειας Ιρλανδίας και Ουαλίας).

«Πιστεύουμε στην Ενωση, στον πολύτιμο δεσμό μεταξύ Αγγλίας, Σκοτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας. Οχι μόνο στην ένωση μεταξύ εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και όλων των πολιτών από όπου και εάν προέρχονται... Θα ηγηθώ μίας κυβέρνησης που δεν θα κινηθεί από το συμφέρον των λίγων προνομιούχων. Οταν θα περνάμε νέους νόμους θα ακούμε εσάς! Σε ό,τι αφορά τους φόρους, θα έχουμε εσάς ως προτεραιότητα. Οχι τους πλούσιους». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της νέας πρωθυπουργού, επιχειρώντας να χειραγωγήσει λαϊκές δυνάμεις που βιώνουν στο πετσί τους την καπιταλιστική βαρβαρότητα που αυτή υπερασπίζεται.

Παράλληλα, η Μέι ενέτεινε τις διεργασίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης που θα κληθεί να διαχειριστεί ένα πιθανό Brexit και την προώθηση των γεωπολιτικών επιδιώξεων των βρετανικών μονοπωλίων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ανακοινώνοντας πρώτα απ' όλους το διορισμό του έως πρότινος υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ στο υπουργείο Οικονομικών και του Μπόρις Τζόνσον (από το στρατόπεδο του Brexit) στο υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε την τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου κάλεσε τη διάδοχό του να τοποθετήσει τη Βρετανία όσο πιο κοντά γίνεται στην ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου συνεχάρη τη Μέι εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα καταφέρει να οδηγήσει με επιτυχία τη χώρα της έξω από την ΕΕ. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «επιβεβαίωσε την πρόθεσή του για εποικοδομητικό διάλογο», ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ευχήθηκε «αποδοτική συνεργασία».

Τρεις οι υποψήφιοι στους Εργατικούς

Στο μεταξύ, εντείνονται οι διεργασίες στο κόμμα των αντιπολιτευόμενων Εργατικών για την πιθανή ανάδειξη νέας ηγεσίας, μετά τις έντονες εσωκομματικές προκλήσεις σε βάρος του τωρινού αρχηγού, Τζέρεμι Κόρμπιν. Χτες προστέθηκε τρίτη υποψηφιότητα για τη θέση της ηγεσίας του κόμματος από το βουλευτή Οουεν Σμιθ, μετά από εκείνη της Αντζελα Ιγκλ και του Τζέρεμι Κόρμπιν. Το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας αναμένεται να γίνει γνωστό στα τέλη του ερχόμενου Σεπτέμβρη.

ΗΠΑ
Προεκλογικές «ζυμώσεις»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνεται η σεναριολογία στις ΗΠΑ σχετικά με τους υποψήφιους αντιπροέδρους που θα επιλέξουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι λίγες μέρες πριν από τα συνέδρια των κομμάτων τους στα οποία θα δοθούν και επίσημα τα χρίσματα των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Το όνομα του πρώην αρχηγού των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Ελληνοαμερικανού ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη και στο επιτελείο επί προεδρίας Μπους, ακούστηκε ως πιθανό για τη θέση του αντιπροέδρου στους Δημοκρατικούς, μετά από εκτενέστατο ρεπορτάζ στους «Τάιμς της Ν.Υόρκης». Ούτε ο Σταυρίδης, ούτε το επιτελείο της Χ. Κλίντον έκαναν οποιοδήποτε σχόλιο. Επίσης, οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ και Τιμ Κέιν έχουν ακουσθεί. Προς το παρόν, ο γερουσιαστής από το Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς, που ήταν και αντίπαλος της Κλίντον στην εσωκομματική κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών δεν αναφέρεται, παρότι προχτές εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στην πρώην υπουργό Εξωτερικών. Το συνέδριο των Δημοκρατικών γίνεται στη Φιλαδέλφεια στις 25 έως τις 28 Ιούλη.

Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αναμένεται να ανακοινώσει την επιλογή του αντιπροέδρου αύριο, με επικρατέστερα ονόματα αυτά του υποστράτηγο ε.α. Μάικλ Φλιν και του πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκίνγκριτς. Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων αρχίζει τη Δευτέρα στο Κλίβελαντ και ολοκληρώνεται στις 21 Ιούλη.

Στο μεταξύ, η τελευταία δημοσκόπηση (από «Reuters / Ipsos») σε σχέση με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, φέρνει πρώτη την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά έναντι του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντ. Τραμπ. Ειδικότερα, το 46% των ερωτηθέντων Αμερικανών δήλωσαν πως προτιμά την Κλίντον για τη θέση του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, το 33% τον Ντόναλντ Τραμπ και το 21% κανέναν από τους δύο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ