ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «SIEMENS»
Αλληλοκατηγορίες μακριά από την ουσία σε διπλό ταμπλό

Κυβέρνηση - Δικαιοσύνη ερίζουν για τις ευθύνες. Ευκαιρία για αντιπολίτευση σε «ασφαλή ύδατα» βρήκαν τα άλλα αστικά κόμματα

Οι βαρύγδουπες διακηρύξεις περί «διαφάνειας», οδηγούν βήμα - βήμα στο κουκούλωμα...
Οι βαρύγδουπες διακηρύξεις περί «διαφάνειας», οδηγούν βήμα - βήμα στο κουκούλωμα...
Σε διπλό ταμπλό συνεχίστηκε χτες ο καβγάς για την επ' αόριστον αναβολή της δίκης της «Siemens», που κάνει ορατό τον κίνδυνο της παραγραφής των αδικημάτων. Από τη μια, εντάθηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη για τις ευθύνες αναφορικά με τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις στην εξέλιξη της δίκης.

Από την άλλη, τα άλλα αστικά κόμματα βρήκαν την ευκαιρία να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση σε ένα ζήτημα που διαμοιράζονται εξίσου τις ευθύνες, όχι μόνο επειδή κυβέρνησαν την περίοδο που εξελισσόταν το σκάνδαλο, αλλά επειδή όλοι και διαχρονικά υπερασπίζονται το σύστημα, όπου η σύμφυση των μονοπωλιακών ομίλων με το κράτος είναι «δεύτερη φύση» του.

Από αυτήν τη σκοπιά, διαβεβαιώσεις όπως αυτή της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στη δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης» και ότι «θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες», έχουν την ίδια αξία με εκείνες που δίνονταν την περίοδο που αποκαλυπτόταν το σκάνδαλο.

Το ίδιο και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, επανέλαβε ότι η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ολοκλήρωσε εγκαίρως τη μετάφραση του βουλεύματος και πως κανένα αδίκημα δεν θα παραγραφεί.

Χαμένοι στη μετάφραση

Θυμίζουμε ότι ένας από τους λόγους της επ' αόριστον αναβολής, απ' όπου προκύπτει και ο κίνδυνος της παραγραφής, προέκυψε επειδή καθυστέρησε η μετάφραση του σχετικού βουλεύματος στη μητρική γλώσσα ορισμένων από τους κατηγορούμενους. Πηγές της Δικαιοσύνης παραδέχονταν χτες ότι είχαν σταλεί στο ΥΠΕΞ για επίσημη μετάφραση αποσπάσματα και όχι ολόκληρο το βούλευμα. Αναφέρουν επίσης ότι τμήμα της μετάφρασης παραδόθηκε μετά την έναρξη της δίκης, τον Νοέμβρη του 2015.

Χτες, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις. Οπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια, ο υπουργός θα μεταβεί αύριο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της «Siemens» που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ' απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε χτες τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες, που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της «Siemens» επ' αόριστον. Χτες επίσης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ μετέβη έκτακτα στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ώστε να της παρέχει όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση «Siemens».

Δίνοντας συνέχεια στις αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης - Δικαιοσύνης, ο Π. Καμμένος κατήγγειλε κύκλωμα στη Δικαιοσύνη και μέσω twitter αναρωτήθηκε αν «το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens, "φρόντισε" να μην αντικατασταθεί και ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη».

Πρόκειται για μια άλλη υπόθεση που επίσης βρίσκεται «στον αέρα» και αφορά τη δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη, για τα 450.000 γερμανικά μάρκα που φέρεται να εισέπραξε από τη «Siemens». Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται το Νοέμβρη του 2013 και είχε φτάσει στο στάδιο των απολογιών, όμως διακόπηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων και κυρίως λόγω της ασθένειας του εφέτη Α. Τριαντόπουλου που προήδρευε της διαδικασίας. Η μη έγκαιρη αντικατάστασή του έχει ως συνέπεια ν' αρχίσει από την αρχή η δίκη.

Τα άλλα κόμματα

Από την πλευρά της, η ΝΔ απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ακύρωσης της δίκης σχετικά με τη «Siemens». Στελέχη της χαρακτήρισαν «αδιανόητη» αυτήν την εξέλιξη, με τον Σ. Κεδίκογλου να σημειώνει πως στην κυβέρνηση «αδιαφόρησαν για την εξέλιξη της υπόθεσης τη στιγμή που ξέρουμε πως οι υπουργοί, σε άλλες υποθέσεις, έφτασαν να μπαίνουν σε δικαστικά συμβούλια».

Η κυβέρνηση απάντησε, υποστηρίζοντας πως «τα συνεχόμενα "λάθη" που επέτρεψαν σε κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα "δωράκια", όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο δεν συνάδουν με τη σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας».

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την εξέλιξη που υπήρξε στη δίκη της "Siemens"» και πως «σήμερα απλώς επιχειρεί να μεταβιβάσει την ευθύνη». Καταλογίζει ακόμα στην κυβέρνηση σχέδιο συγκάλυψης των ευθυνών. Τέλος, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι αναφέρει πως «η παραγραφή ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, όπως είναι αυτό της Siemens, για "τεχνικούς" λόγους, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο» και ότι «οφείλουν λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι να κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Εκφυλιστικές διαδικασίες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση (και όπως φαίνεται «θα πάει μακριά η βαλίτσα»), η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξέτασε χτες την εισαγγελέα Εφετών Γ. Τσατάνη, σχετικά με τις καταγγελίες της για παρέμβαση στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο.

Η υπόθεση Τσατάνη - Παπαγγελόπουλου ξεκίνησε όταν η εισαγγελέας Εφετών αρχειοθέτησε υπόθεση που αφορούσε τη διερεύνηση για το εάν δάνεια που χορηγήθηκαν στον μεγαλοεπιχειρηματία Α. Βγενόπουλο από τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, δόθηκαν χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί επαρκείς εγγυήσεις για την αποπληρωμή τους. Για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, έχει ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα και έχει παραπέμψει την Γ. Τσατάνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Η χτεσινή κόντρα αφορούσε απάντηση που έστειλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Θάνου, σε αίτημα της Επιτροπής να γνωστοποιηθεί το έγγραφο που αφορά τους λόγους για την πειθαρχική δίωξη της Γ. Τσατάνη. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στην επιστολή της, επικαλείται μεν την μυστικότητα της διαδικασίας, ωστόσο διευκρινίζει ότι «αν συναινεί» η Γ. Τσατάνη ως «ελεγκτέα» να «διευκολύνει το έργο της Επιτροπής», τότε το έγγραφο μπορεί να αποσταλεί στην Επιτροπή.

Αυτόματα ξεκίνησε μία κόντρα επί δύο περίπου ώρες, ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και σ' αυτούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για το αν η απάντηση της προέδρου του Αρείου Πάγου είναι «σύννομη» ή όχι. Η δε, Γ. Τσατάνη αρνήθηκε να συναινέσει και ζήτησε να εξεταστεί κατ' αντιπαράθεση, μετά τον Δ. Παπαγγελόπουλο (αίτημα που έχει δεχτεί η Επιτροπή σε προηγούμενη συνεδρίαση), με την πρόεδρο του Αρ. Πάγου, τον Ν. Παντελή επόπτη της δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος και άλλους.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, μέλος της Επιτροπής, σημείωσε ότι «δεν είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την κρίση στη Δικαιοσύνη. Η Επιτροπή έχει αρχίσει να εκφυλίζεται». Πρόσθεσε ότι δεν γίνεται «να καλέσουμε, όπως πάει, τους μισούς δικαστές της χώρας να καταθέσουν», ούτε κάθε φορά η Επιτροπή να τρώει ώρες με τα διαδικαστικά και τα δικονομικά. Πρότεινε άμεσα να γίνει συνεννόηση στο προεδρείο για δύο ακόμα το πολύ συνεδριάσεις όσον αφορά την κατάθεση της Γ. Τσατσάνη.

Στα ΕΛΠΕ οι υδρογονάνθρακες Αρτας - Πρέβεζας

Απερρίφθη από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ η αίτηση αναστολής κατά της απόφασης του υπουργείου Ενέργειας και Τεχνολογίας, να ανακηρύξει ως επιλεγέντα αιτούντα στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές Αρτας - Πρέβεζας, τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» κατετάγη πρώτη (378,39 μονάδες) στο διαγωνισμό και δεύτερη η εταιρεία «Energean Oil and Gas» (339,30 μονάδες). Στην αίτηση που είχε κατατεθεί από τον έτερο διαγωνιζόμενο «Energean Oil and Gas», τα επιχειρήματα αφορούσαν στην τεχνική επάρκεια της «Ελληνικά Πετρέλαια» να διεξάγει εργασίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, την ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης αυτών των εργασιών, καθώς και τη δυνατότητα εκπλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η διαφθορά είναι συνυφασμένη με το ίδιο το σύστημα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την υπόθεση «Siemens»: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, γιατί η υπόθεση "Siemens" έφτασε στο στάδιο της εκδίκασης με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία σήμερα δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων. Πέρα από το δικαστικό μέρος της υπόθεσης, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση μη ουσιαστικής διεκδίκησης από τη Γερμανία των αποζημιώσεων από τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η δραστηριότητα της "Siemens" στην Ελλάδα, καθώς και άλλες γερμανικές εταιρείες. Αυτές τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες προσπαθούν να κρύψουν σήμερα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φορτώνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Οπως έχει επανειλημμένα τονίσει το ΚΚΕ, οι βαρύγδουπες διακηρύξεις περί κάθαρσης, διαλεύκανσης των σκανδάλων και της διαφθοράς, καταλήγουν στο κουκούλωμα, γιατί η διαφθορά είναι συνυφασμένη με το ίδιο το σύστημα, που βρίσκει δικλείδες ασφαλείας ή στην καλύτερη περίπτωση "θυσιάζει" κάποιους για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ