ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΔΝΤ
Κόντρες και παζάρια, στα αποκαΐδια της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο Αλ.Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης

Andrea Bonetti

Ο Αλ.Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης
Σε διάταξη μάχης, απέναντι στο λαό περνούν οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, μετά και την πρώτη διαμόρφωση της συμφωνίας που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πέτυχε για λογαριασμό τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, ολοκληρώθηκε το πρωί χτες στις Βρυξέλλες, μετά και τα ολονύχτια παζάρια, που αφορούσαν στη διευθέτηση ζητημάτων, όπως η χρηματοδότηση κράτους και των παζαριών, τα επενδυτικά πακέτα, η οριστικοποίηση πλευρών που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις. Την ίδια ώρα, στη Σύνοδο της Ευρωζώνης «κλείδωσε» και η συμμετοχή της πλευράς του ΔΝΤ, που θα δώσει το «παρών» και στο μνημόνιο της «επόμενης μέρας» (2015 - 2018).

Αμεση νομοθέτηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν χτες το απόγευμα σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, με θέμα την ενδιάμεση χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, ενόψει των υποχρεώσεων της συγκυβέρνησης να ξεπληρώσει τη ληξιπρόθεσμη δόση προς το ΔΝΤ, αλλά και τις αμέσως προσεχείς στην ΕΚΤ και χρειάζονται 7 δισ. ευρώ έως τις 20 Ιούλη και 5 δισ. ευρώ ως τα μέσα Αυγούστου.

Στην «ανάγκη» να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ «με αξιόπιστο τρόπο», εστίασε τις χτεσινές δηλώσεις του ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Σε ό,τι αφορά τη «χρηματοδότηση - γέφυρα» δήλωσε πως αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τους τρόπους άντλησης των κεφαλαίων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα. «Είναι πολύ περίπλοκη η εύρεση λύσης για λόγους νομικούς, τεχνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς», είπε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, υπενθυμίζοντας την προθεσμία για τη έγκριση των πρώτων αντιλαϊκών νομοθετημάτων από την ελληνική Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή την Πέμπτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία θα δοθεί το «πράσινο φως» σε κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια. Στη συνέχεια, πιθανότατα μέχρι το τέλος της βδομάδας, θα διενεργηθεί νέα τηλεδιάσκεψη, με ατζέντα την τελική απόφαση, προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι στα ανοιχτά ζητήματα είναι οι όροι χρηματοδότησης (επιτόκια, περίοδοι αποπληρωμής κ.ά.).

O Γ. Ντάισελμπλουμ επανεξελέγη χτες στη θέση του προέδρου του Γιούρογκρουπ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινκ, διευκρίνισε πως τα 82-86 δισ. δεν θα προέλθουν εξολοκλήρου από τον ESM. Σε αυτά θα συνδράμει και το ΔΝΤ, μόλις αποπληρωθούν προς αυτό οι δόσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της Γαλλίας, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε πως η σημερινή συμφωνία με την Ελλάδα επιτρέπει από τη μια να κρατηθεί η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ, και από την άλλη να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Αυτός ήταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε - και σχολίασε πως πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της «υπευθυνότητας» και της «αλληλεγγύης».

Τα γεωστρατηγικά διακυβεύματα της αντιλαϊκής συμφωνίας

«Φως φανάρι» γίνονται τα γεωστρατηγικά διακυβεύματα που συνδέονται και με ζητήματα και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα είναι σημαντική για την ασφάλεια της χώρας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, η «Ελλάδα είναι ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος, ο οποίος αφιέρωσε πάνω από το 2% του ΑΕΠ του στην άμυνα επί πολλά χρόνια και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα παραμείνει ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος».

Επιπλέον, «κλείνοντας το μάτι» στις ελληνικές κυβερνήσεις δήλωσε πεισμένος πως, παρά το δρακόντειο πρόγραμμα εξοικονόμησης χρημάτων που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, η Ελλάδα «θα συνεχίσει να επενδύει στην άμυνα στο μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο χαιρέτισε την αντιλαϊκή συμφωνία, λέγοντας ότι «είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι είναι «προς το προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ επανέλαβε πως θα απαιτήσουν να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις από όλα τα μέρη και απομένουν να γίνουν πολλά.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του Ταμείου να «συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους, για να βοηθήσει σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια».

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε χτες το ΔΝΤ για την αδυναμία αποπληρωμής μιας ακόμη δόσης ύψους 455 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, που έληγε χτες. Και το ποσό αυτό, αναμένεται να διευθετηθεί στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης.


Μνημειώδης σφαγιασμός εργατών και συνταξιούχων

Νομοθέτηση κατά κύματα αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων που προστίθενται πάνω στα δύο μνημόνια, βάζοντας ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα σηματοδοτεί το 3ο μνημόνιο - συμφωνία που συνυπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τους θεσμούς - εταίρους.

Οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης προβλέπουν και πρόσθετα επώδυνα μέτρα πάνω στην αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ξεχωρίζουν ειδικά τα μέτρα για τα εργασιακά.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε το αρχικό σχέδιο που ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, στην τελευταία αξιολόγηση του 2ου μνημονίου και προβλέπει νόμο για περιορισμούς στην προκήρυξη των απεργιών και στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ταυτόχρονα, κάνει λόγο «για αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η επανεξέταση αυτή αποκλείει «την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής ασύμβατα με τους στόχους...»! Δηλαδή, η κυβέρνηση συνυπέγραψε ουσιαστικά τη μη επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, όπως και του πλαισίου Συλλογικών Συμβάσεων και διαπραγματεύσεων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Στο Ασφαλιστικό προβλέπονται η ψήφιση μέσα στο διήμερο συγκεκριμένων αντιασφαλιστικών μέτρων και η ολοκλήρωσή τους με νέο πακέτο τον ερχόμενο Οκτώβρη που θα εφαρμοστεί από 1/1/2016.

Το συνολικό κόστος των μέτρων, που προτείνονται να ισχύσουν από την 1η Ιούλη, επιφέρουν σε μόνιμη βάση περικοπές στις συντάξεις έως 0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% του ΑΕΠ για το 2016. Αυτό σημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει την επόμενη διετία συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πρόσθετα στις περικοπές που επιβλήθηκαν με τους προηγούμενους νόμους.

Μείωση συντάξεων αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μείωση των αποδιδόμενων σήμερα συντάξεων, με την επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις για την Υγεία, και η αύξηση από το 4% στο 6% της εισφοράς για τον κλάδο Υγείας από τις κύριες συντάξεις.

Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, σταδιακά μέχρι το 2019.

«Πάγωμα» των κατώτερων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2021.

Νέες μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις, μέσα από τη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης. Το χτύπημα καταφέρεται κατά Ταμείων όπως ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ, το ΤΑΠ - ΟΤΕ και ΤΑΠ - ΔΕΗ Πρόκειται, δηλαδή, για «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις.

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για 300.000 ασφαλισμένους μέχρι το 2022 , καθώς η κυβέρνηση καταργεί όλα τα ειδικά όρια, ακόμα και αυτών που έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα. Το γενικό όριο «κλειδώνει» οριστικά στο 67ο έτος για όλους. Επιβολή ποινής 16% κατ' έτος για όποιον αποχωρεί νωρίτερα.

Πλήρης εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (3863/2010). Κατάργηση των κατώτερων ορίων των συντάξεων (ΙΚΑ 486 ευρώ) στην περίπτωση των συνταξιούχων με 15ετία, και απόδοση του λεγόμενου «προνοιακού τμήματος» της σύνταξης μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

Επιπλέον, στα παραπάνω άμεσα μέτρα, το νέο πακέτο που θα νομοθετηθεί το Φθινόπωρο προβλέπει:

  • Πλήρη εφαρμογή ή προσαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, όπως είχε ψηφιστεί το 2012, και υπαγωγή όλων των επικουρικών στο ΕΤΕΑ.
  • Μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων με «Στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών».
  • Ειδικά για τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), αύξηση των εισφορών οι οποίες θα καθορίζονται πλέον ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου.
  • Κίνητρα για αύξηση του πραγματικού χρόνου καταβολής εισφορών.
  • Παραπέρα ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων.
  • Κατάργηση όλων των «κοινωνικών πόρων», οι οποίοι κατονομάζονται ως «μη ορθολογικές δαπάνες χρηματοδότησης των συντάξεων».
  • Εφαρμογή και στον ΟΓΑ των κανόνων που ισχύουν για όλα τα άλλα Ταμεία (χρηματοδότηση, παροχές, εισφορές), που θα οδηγήσει είτε σε δραματική αύξηση των εισφορών των αγροτών, είτε σε επίσης δραματική μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων. Εναλλακτικά προτείνεται η συγχώνευση του ΟΓΑ με άλλα Ταμεία.
  • Οι ενοποιήσεις που προαναγγέλλονται θα αρχίσουν μέσα στο 2015 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ