ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΙΟΥΛΗ
Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας
  • Αττική: Ομόνοια, 10.30 π.μ.
  • Θεσσαλονίκη: Αγαλμα Βενιζέλου, 10.30 π.μ.

Δύο μέρες απέμειναν για την απεργία. Δύο μέρες και δεν πρέπει να μείνει ούτε ένα εργοστάσιο, ούτε ένα γραφείο, ούτε μια επιχείρηση, ούτε σπίτι, που να μη φτάσει το απεργιακό κάλεσμα. Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα σε συναγερμό. Το νέο πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σαρώνει ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα. Ρίχνει ακόμα παρακάτω τον κατώτατο μισθό, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο, κάνει νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, αυξάνει δραματικά τη φορολογία σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Η απεργιακή συγκέντρωση της Αττικής, θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και της Θεσσαλονίκης στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή μάχη απευθύνουν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, η ΟΒΣΑ και η ΕΕΔΥΕ. Ταυτόχρονα, δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις και απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία.

Στην ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στα δικά τους χέρια. Να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες δε μπαίνουν μπροστά για την επιτυχία της, δεν παλεύουν, δε θέλουν τη σύγκρουση με την καπιταλιστική εργοδοσία. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτουν την απεργοσπασία. Δε θέλουν και δεν επιδιώκουν την οργάνωση της απεργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Ξέρουμε τις δυσκολίες που έχει μια απεργία. Ξέρουμε τις πιέσεις και τις απειλές που ασκεί κάθε φορά η εργοδοσία. Ξέρουμε την άθλια προπαγάνδα που κάνουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ΜΜΕ. Γνωρίζουμε τι σημαίνει οργάνωση της απεργίας και τι δουλειά απαιτείται για την επιτυχία της. Ομως πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Η ανάγκη της απεργίας υπάρχει γιατί με τα νέα μέτρα που θέλουν να περάσουν τσακίζουν τη ζωή μας, το μέλλον μας, εμάς και των παιδιών μας. Ξέρουμε τι κίνημα χρειαζόμαστε και με ποια κατεύθυνση και προοπτική για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική (...) Από τη μια ο κόσμος των μονοπωλίων με τα στηρίγματά του και απ' την άλλη ο κόσμος της δουλειάς με τα συνδικάτα του και τα συνθήματά του, που γράφουν με μεγάλα γράμματα ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Δίνουμε απάντηση με οργάνωση, αγώνα, αγώνα αντεπίθεσης ως την τελική νίκη του λαού. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος».

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 60 πόλεις

Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11.30 π.μ, Μικροί Καταρράχτες

Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κατερίνη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Γιαννιτσά, 10 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Πολύγυρος, 11 π.μ., Δημαρχείο

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό Πάρκο

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 10 π.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φάρος

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πύργος, 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Αργος, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Κρανίδι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αλιβέρι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κεφαλλονιά, 10.30 π.μ., Αργοστόλι, Εργατικό Κέντρο

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Σάμος, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ικαρία, 12 το μεσημέρι, πλατεία Ευδήλου

Σύρος, 9.30 π.μ., Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Χίος, 11 π.μ., Πάρκο (απέναντι από την Εθνική Τράπεζα)

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κάλυμνος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Λήμνος, 10 π.μ., Λιμάνι Μύρινας

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 10 π.μ. και είναι οι εξής:

  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από τις Δυτικές Συνοικίες, τις Βόρειες Συνοικίες, το Θριάσιο, Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ και εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς στις Κατασκευές, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, Υγεία, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες, Δικηγόροι, ΜΜΕ, ΣΕΑΑΝ, Καλλιτέχνες και από τις συνοικίες της Α' Αθήνας, τις Ανατολικές συνοικίες και Μεσογείων - Λαυρεωτικής.
  • Πλατεία Βάθης: Συνδικάτα και εργαζόμενοι των κλάδων της Βιομηχανίας (Μέταλλο, Φάρμακο, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Χημική Βιομηχανία, Ανακύκλωση, Ενέργεια, ΕΥΔΑΠ), Εμπόριο, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Μεταφορές.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Εργαζόμενοι από τον Πειραιά, τις Νότιες Συνοικίες και Συνταξιούχοι.
  • Χαυτεία: ΜΑΣ, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
Τα μέσα μεταφοράς

Την Τρίτη 16 Ιούλη, ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός θα έχουν 24ωρη απεργία. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα έχουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Κινητοποίηση της ΚΝΕ αύριο Δευτέρα

Στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνει η ΚΝΕ, ενάντια στην κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και στις απολύσεις εκπαιδευτικών.

Η ΚΝΕ απαιτεί: «Να παρθούν πίσω όλα τα μέτρα. Να τελειώσουν όλα τα παιδιά την ειδικότητα που ξεκίνησαν. Καμιά απόλυση! Να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία». Και απευθύνει κάλεσμα στους μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ «να δυναμώσουν τον αγώνα μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους, τους νέους εργαζόμενους που περιπλανιούνται από την ανεργία στα πεντάμηνα προγράμματα κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης δουλειάς, με τους πρακτικάριους που δουλεύουν "τζάμπα", χωρίς ασφάλιση, με τους μαθητές που στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες σε 30άρια τμήματα σχολείων που κοστίζουν ακριβά για τη λαϊκή οικογένεια. Να δώσουμε μαζική, μαχητική απάντηση για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή».

Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πολυνομοσχέδιο και τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και τρόικας δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους απολυμένους - με ή χωρίς διαθεσιμότητα - αφορούν όλο το λαό, γιατί εντείνουν τη φοροληστεία, καταργούν και αυτόν τον πετσοκομμένο κατώτατο μισθό και διαμορφώνουν έναν κρατικό μηχανισμό ακόμη πιο εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες, ακόμη πιο προσαρμοσμένο στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, με ακριβές ή ανύπαρκτες υπηρεσίες για τις λαϊκές οικογένειες.

Γι' αυτό χρειάζεται κοινός αγώνας, μαζική - λαϊκή απάντηση. Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο, να μην προχωρήσει καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα. Καμία υποταγή στα βάρβαρα μέτρα και το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης που θα πληρώσει πανάκριβα ο λαός. Καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις και κόμματα, που υποκλίνονται στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Λαϊκή Συμμαχία και συμπόρευση με το ΚΚΕ για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org