ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
φωτο 1

Συμπληρώθηκε ένας μήνας και πλέον που «έφυγε» πρόωρα και άδικα από κοντά μας ο σ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ. Ο Χρήστος είχε αδιάρρηκτους δεσμούς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και τους κατέκτησε με την ιδιότητα του κομμουνιστή. Πάλευε καθημερινά σε όλη του τη ζωή απ' όποιο πόστο του είχε ανατεθεί για την απόκρουση και αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής. Κατέκτησε ακόμα και το σεβασμό των πολιτικών του αντιπάλων που τον πολέμησαν με αθέμιτα μέσα στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης. Ο σ. Χρήστος τα τελευταία χρόνια της ζωής του έδινε μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου, και αυτή τη μάχη την έδωσε με παλικαριά. Η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που έχει μετατρέψει και το χώρο της υγείας σε εμπόρευμα έδειξε τα δόντια της και στην περίπτωση του σ. Χρήστου. Η αντιμετώπιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού με κριτήριο το κέρδος, έκοψε, λόγω κόστους, τη θεραπεία για 50 ασθενείς που είχαν αυτήν τη σπάνια αρρώστια. Ο Χρήστος, όμως, δεν το έβαλε κάτω ούτε επέλεξε την ατομική λύση. Με πρωτοπόρα δράση κομμουνιστική, συγκρότησε επιτροπή πασχόντων, διεκδικώντας με συλλογικό αγώνα τη λύση του προβλήματος και με την καθοριστική παρέμβαση του Κόμματος, τελικά η θεραπεία εγκρίθηκε στους υπόλοιπους συμπάσχοντες, αλλά ο Χρήστος είχε, ήδη, χάσει αρκετό χρόνο.

ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Στη μνήμη του, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι προσφέρουμε 550 ευρώ στο Κόμμα, μέσω του Τομέα Κατασκευών Αττικής, για να δυναμώσει τους αγώνες του κόντρα στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού που σπέρνει φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο. Για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας και την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού. Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας, σ. Χρήστο.

* Σύντροφοι από τη Δυτική Φθιώτιδα στη μνήμη του σ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΕΓΟΥ, που «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας, προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Μακρακώμης. Ο σ. Χρήστος αταλάντευτα μέσα από τις γραμμές του ηρωικού ΚΚΕ αγωνίστηκε για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ που «έφυγε» πρόωρα και άδικα από τη ζωή πριν ένα χρόνο στις 14/7/2012, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Γιάννενα προσφέρουμε στο ΚΚΕ 325 ευρώ.

* Στη μνήμη του συναδέλφου μας ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ, μέλη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

* Στη μνήμη του αγαπημένου φίλου μας ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ που χάθηκε άδικα και πρόωρα στις 14/7/2012, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω του Εργατικού Τομέα Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, 10 ευρώ Αίγλη Κρίκη - Νίκος Σίντος.

ΚΟΤΣΑΛΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΚΟΤΣΑΛΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ
***

φωτό 1

Στην άσβεστη μνήμη του αδελφού και θείου, ΓΙΑΝΝΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Χιονιά), είκοσι ενός ετών, του ιδεολόγου ΕΠΟΝίτη και μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού, συνδέσμου της 3ης Μεραρχίας Γκιουζέλη, του ευαίσθητου και γελαστού παιδιού που δολοφονήθηκε το Γενάρη του '49, προσφέρουμε 400 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Οικογένεια Αγγελοπούλου

Η αδελφή του Μάρω,

τα ανίψια του, Γεωργία, Σωτήρης, Γιάννης

***

φωτό 2

Αν πρέπει σε λίγες γραμμές να χωρέσει η ζωή μιας οικογένειας και η ιστορία της, τότε, να, το στίγμα της ύπαρξής τους:

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, πολιτικός καθοδηγητής ΚΚΕ,

ΘΕΩΝΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, με διώξεις και φυλακή γιατί ακολούθησε τη μοίρα των δικών της.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ που πολέμησε στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού όπου και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, στη μάχη της Χαλανδρίτσας.

Στην μνήμη τους, προσφέρω 200 ευρώ.

Μάρω Αγγελοπούλου

***

φωτό 1

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΣΣΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ και μέλους του Κόμματος έως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε στη μνήμη του μέσω ΚΟΒ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας το ποσό των 150 ευρώ, για την εκπλήρωση των στόχων του 19ου Συνεδρίου.

Οικογένεια Σωτήρη Μπαράτση

* Στη μνήμη του μαχητή του ΔΣΕ ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΣΣΙΔΗ, καθώς και στη μνήμη όλων των μαχητών και μαχητριών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που έδωσαν τη ζωή τους για ένα σοσιαλιστικό αύριο, προσφέρω, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, το ποσό των 100 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
Τσιρώνης Παναγιώτης, Ν. Ιωνία Μαγνησίας

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΦΑΚΟΥ, η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουμε στο ΚΚΕ για ενίσχυση, 80 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παλατιανής Ιλίου.

***

φωτό 1

Στις 12 Ιούλη συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, Βασιλική, προσφέρει στην ΚΟΒ Μεγάρων 300 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του, Βασιλική Μενιδιάτη

***

φωτο 1

Στις 10 Ιουνίου 2013 «έφυγε» ο αδελφός μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΜΑΝΩΛΗΣ σε ηλικία 75 ετών. Τον κηδέψαμε στην Κόρινθο, όπου είχε γεννηθεί. Υπήρξε ευθύς και ακέραιος σε όλη τη ζωή του. Σεμνός και δημιουργικός με αγωνιστική στάση. Αγαπητός στην κοινωνία και καλός οικογενειάρχης. Είχε τελειώσει την Πάντειο και τη Νομική και ήταν πολύπλευρα καλλιεργημένος. Από νέος είχε ενστερνιστεί το διαλεκτικό υλισμό. Σταθερός υποστηρικτής του κόμματος της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του και στη μνήμη των γονιών μας Θόδωρα και Μαρίας προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο Σπίτι του Αγωνιστή.

Νίκος Γεωργομανώλης

***

φωτο 1

Στις 15 Ιούλη 2013 συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΩΝΗ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΩΝΗ
Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε στο Κόμμα το ποσό των 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αχαρνών.

Η οικογένειά του.

***

φωτό

Συμπληρώθηκαν, περίπου, 40 μέρες που «έφυγε» από τη ζωή η αγωνίστρια του ΚΚΕ ΛΑΖΑΡΙΔΗ - ΗΛΙΑΔΗ ΚΩΝ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΡΟΥΛΑ), γνωστή και ως η ασυρματίστρια της παράνομης οργάνωσης του ΚΚΕ. «Εφυγε» πλήρης ημερών, αφού γεννήθηκε το 1927 στην Κομοτηνή. Εγινε μέλος του ΚΚΕ από μικρή ηλικία διότι αισθανόταν έντονα την ανάγκη να συνεχίσει το όραμα του αγωνιστή πατέρα της, Κωνσταντίνου Λαζαρίδη, γραμματέα του Εργατικού Κέντρου της Κομοτηνής, από το 1925, και, αργότερα, Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Τα τέλη του 1952, αφού είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις του Μπελογιάννη και των άλλων συντρόφων, την καταδίκασαν, ερήμην, δις εις θάνατον. Η συντρόφισσα εκείνη την εποχή, μετά από μία δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή διασχίζοντας όλη την ελληνική επικράτεια, κατάφερε να περάσει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και κατέληξε στη Ρουμανία, όπου και έζησε εκεί τριάντα χρόνια. Στη Ρουμανία, στη Βράιλα, σπούδασε στην Κομματική Σχολή όπου και γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, μεγάλο αγωνιστή του ΔΣΕ, ΣΟΦΙΑΝΟ ΗΛΙΑΔΗ , γνωστό και ως «Καπετάν Σοφιανό», ο οποίος με τη λήξη του εμφυλίου βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας, αρχικά στην Τασκένδη της Ρωσίας και μετά στη Ρουμανία. Στην Ελλάδα, η συντρόφισσα Ρούλα επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Στη μνήμη της, η οικογένειά της κατέθεσε το ποσό των 250 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή», ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξή της, εδώ, στα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της.

***

φωτό

Πριν 7 χρόνια «έφυγε» από κοντά μας ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΑΪΤΗΣ. Ο σ. Μανώλης, μέλος του ΚΚΕ, υπερασπίστηκε τις επαναστατικές αρχές του Κόμματος, για την εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής του, το δίκιο της εργατικής τάξης, το σοσιαλισμό. Εμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Τιμώντας τη μνήμη του σ. ΜΑΝΩΛΗ, η σύντροφος της ζωής του Δέσποινα, τα παιδιά του: Βασίλης, Μαρία και Γεωργία προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του σ. ΑΛΕΚΟΥ ΒΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ιερισσού Χαλκιδικής του ΚΚΕ προσφέρουν 250 ευρώ, εκτιμώντας τη συνεισφορά του στον αγώνα που δίνει το Κόμμα μας, το ΚΚΕ για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συζύγου μου, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΥΛΗ, Λοχαγού και Αντάρτη του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, που με φυλακές και βασανιστήρια προσπαθούσαν να του αλλάξουν μυαλά μα αυτός πάντα πιστός αγωνιστής στις γραμμές του τίμιου αγώνα που κάνει, σχεδόν 100 χρόνια το ΚΚΕ, δε λύγισε ποτέ, ούτε μια στιγμή.

Στις 15 Ιούλη κλείνουν τρία χρόνια από το θάνατό του και η γυναίκα του Λουκία, πιστή αγωνίστρια του ΚΚΕ, επίσης, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, αντί μνημόσυνου, μέσω ΚΟΒ Πατησίων.

***

φωτο 1

Ο σ/φος ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΙΑΡΑΣ από νωρίς εντάχθηκε στην Νεολαία Λαμπράκη συμμετέχοντας ενεργά στους αγώνες. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανάπτυξε πλούσια δράση. Μετά τη μεταπολίτευση έγινε μέλος του Κόμματος και παρέμεινε πιστός στις αρχές και την ιδεολογία του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του σ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΡΙΑΡΑ από το Ηράκλειο Κρήτης, που «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Κυριακή, η σύζυγος του Χαρίκλεια Κριαρά, προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, τα παιδιά του, Γιάννης και Δημήτρης, από 50 ευρώ, και ο αδερφός του, Ανδρέας Κριαράς, 100 ευρώ. Επίσης, η Ελένη Κριαρά προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, η Ελένη Μουζουράκη και η Χαρκιολάκη Σούλα, από 50 ευρώ.

* Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΚΡΙΑΡΑ και του σ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΟΥΒΙΔΗ, η Ρένα Μπουλούκου προσφέρει 15 ευρώ.

* Τέλος, στη μνήμη του, σ/φοι και φίλοι προσφέρουν στο ΚΚΕ 370 ευρώ.

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
***

φωτό 2

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ που, σήμερα Κυριακή 14.7, κλείνουν 40 μέρες που «έφυγε» από τη ζωή, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου, ΤΑΣΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου, 50 ευρώ.

Αναστασόπουλος Δημήτρης και Φωτεινή

***

φωτό 4

Ο ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ του Παναγιώτη γεννήθηκε στον Πόντο και εγκαταστάθηκε στο Γερακαριό του Κιλκίς, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολύ νέος έγινε μέλος του ΚΚΕ και έμεινε πιστός ως το θάνατό του.

Η ΚΟΤΣΑΛΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ, σύζυγός του, οργανωμένη και αυτή στο ΚΚΕ από τα νεανικά της χρόνια, έμεινε αταλάντευτη στην ιδεολογία της ως το θάνατός της, το 1990.

Ο ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, γιος τους, κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ σε ηλικία 17 χρόνων. Οι κατοπινές διώξεις και δολοφονίες των αγωνιστών της ΕΑ τον ανάγκασαν να ενταχθεί στον ΔΣΕ. Το 1947, σε ηλικία μόλις 20 ετών, έδωσε τη ζωή του στην προσπάθειά του να καλύψει τους συντρόφους του, σε υποχώρηση.

Ο ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ο άλλος γιος τους, γεωπόνος, κομμουνιστής με όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιάς με την οποία γαλουχήθηκε από τους κομμουνιστές γονείς του, πέθανε στα 1985.

Στην ακριβή μνήμη τους, οι κόρες και αδελφές τους, Ρόζα και Παρέσα, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μυλοχωρίου Κιλκίς, 200 ευρώ ως ενίσχυση.

***

Φωτο

Πάνε τώρα τέσσερα χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφός μας Αλεκος Σπύρου. Τον αναζητούμε συχνά στις δύσκολες στιγμές του αγώνα, να μας δώσει τη γνώμη του να μας ανοίξει δρόμο, και δεν είναι λίγες οι φορές που ακούγεται ανάμεσά μας η έκφραση. (Ο Αλέκος τι θα μας έλεγε). Σαν ελάχιστο φόρο τιμής οι σύντροφοί του της ΚΟΒ των ΕΒΕ Ιωαννίνων προσφέρουν στο Κόμμα το ποσό των 300 ευρώ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ

ΠΛΑΪΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΛΑΪΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΥΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΥΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΙΔΗΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ

ΓΕΩΡΓΟΜΑΝΩΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΕΩΡΓΟΜΑΝΩΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΛΑΖΑΡΙΔΗ - ΗΛΙΑΔΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ - ΡΟΥΛΑ
ΛΑΖΑΡΙΔΗ - ΗΛΙΑΔΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ - ΡΟΥΛΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΙΑΡΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΙΑΡΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΑΚΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΑΚΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ