ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης για Ασφάλιση - Υγεία

Καλεί σε κοινή σύσκεψη συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς για το συντονισμό της πάλης ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές

Πρωτοβουλία για το συντονισμό δράσης των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στις νέες ανατροπές που προωθούνται στο σύνολο της Ασφάλισης - Υγείας και Πρόνοιας αναλαμβάνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καλώντας, ως πρώτο βήμα, σε κοινή σύσκεψη. Η πρόταση απευθύνεται σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Γυναικείες Οργανώσεις και Οργανώσεις των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων. Η σύσκεψη θα γίνει στις 22 Ιούλη, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) και ώρα 7 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ανήγγειλε την προώθηση νομοσχεδίου στα θερινά τμήματα της Βουλής για το διαχωρισμό των τομέων Ασφάλισης και Υγείας του ΙΚΑ. Ακόμα την κατάρτιση εντός του καλοκαιριού της νέας λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) που οδηγεί στη δραματική συρρίκνωση του αριθμού των ειδικοτήτων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ΒΑΕ. Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται νέοι χειρότεροι όροι για όσα επαγγέλματα παραμένουν στη λίστα, ακυρώνοντας έτσι το χαρακτηρισμό τους ως ΒΑΕ. Τα παραπάνω μέτρα συνάδουν με τις πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης χάραξε την ένταση της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, προβλέποντας μεταξύ άλλων και την ενίσχυση των άτυπων τομέων πρόνοιας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά της η Ομοσπονδία επισημαίνει: «Σε μια περίοδο που το μεγάλο κεφαλαίο επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης, ο συντονισμός της πάλης, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές που προωθούνται, είναι επιβεβλημένος».

Η πλουτοκρατία και τα επιτελεία της, συνεχίζει η Ομοσπονδία, «έχουν βάλει μπρος τις μηχανές για να κατεδαφίσουν ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Η επίθεση είναι γενικευμένη σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο αποφασιστικό πλήγμα σε Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια. Ο πυρήνας αυτών των μέτρων επιδιώκει το διαχωρισμό παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας από την ασφάλιση - συνταξιοδότηση και την κατάργηση των ΒΑΕ».

Τα μέτρα αυτά στην πράξη σημαίνουν «νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νέα βάρη στην εργατική οικογένεια, παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, περικοπή επιδομάτων πρόνοιας κ.ά.».

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «μπροστά στην οξύτητα των νέων μέτρων, που έρχονται να επιδεινώσουν παραπέρα τη θέση της εργατικής τάξης από τη βάναυση και εκμεταλλευτική εφαρμοζόμενη πολιτική, η Ομοσπονδία παίρνει αυτή την πρωτοβουλία με σκοπό το συντονισμό κοινών ενεργειών και με βεβαιότητα, ότι θα εκτιμήσετε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Με αυτό το σκεπτικό σας καλούμε να στηρίξετε ενεργά αυτή την πρωτοβουλία».

ΠΑΜΕ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Δράση για την ενημέρωση και την οργάνωση της πάλης

Παρεμβάσεις έξω από εμπορικά καταστήματα έγιναν το περασμένο Σάββατο. Συνέχεια δίνεται σήμερα με κινητοποίηση στο Μαρούσι

Από την παρέμβαση στα «Τζάμπο» στον Αλιμο
Από την παρέμβαση στα «Τζάμπο» στον Αλιμο
Το σχέδιο δράσης του για την ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, σύμφωνα και με τις πρόσφατες αντεργατικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ξεδιπλώνει το ΠΑΜΕ σε συνεργασία με μαζικούς φορείς.

Ηδη, το περασμένο Σάββατο, το ΠΑΜΕ, σε συνεργασία με σωματεία και άλλους φορείς στους τόπους δουλειάς, προχώρησε σε παρεμβάσεις έξω από εμπορικά καταστήματα, αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσης της πάλης ενάντια στα σχέδια για απελευθέρωση του ωραρίου, την κατάργηση της Κυριακής αργίας κτλ. Δεκάδες εργαζόμενοι, συνδικαλιστές κλπ. βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου ταυτόχρονα και για περίπου τρεις ώρες έξω από τα: Σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» στην Πατησίων, «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» στην Καλλιθέα, καταστήματα «ΤΖΑΜΠΟ» στις περιοχές Αλίμου και Θηβών, σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΦΟΥΡ» στους Αμπελόκηπους και σούπερ μάρκετ «ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» στον Περισσό.

Οι συγκεντρωμένοι ξεδίπλωσαν τα πανό τους έξω από τα καταστήματα και μοίρασαν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στους καταναλωτές. Παράλληλα, ομάδες εργαζομένων και συνδικαλιστών πραγματοποίησαν εξορμήσεις μέσα στα καταστήματα, όπου και συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τις αντεργατικές εξελίξεις και, ταυτόχρονα, για την ανάγκη οργάνωσής τους στα σωματεία.

Εξω από το σούπερ μάρκετ «Καρφούρ» στους Αμπελόκηπους
Εξω από το σούπερ μάρκετ «Καρφούρ» στους Αμπελόκηπους
Συνέχεια δίνεται σήμερα, με συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα, στον ηλεκτρικό σταθμό του Αμαρουσίου (υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο επιχειρεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και, ταυτόχρονα, προχωρά σε απολύσεις εργαζομένων του δήμου). Αύριο, Τετάρτη, η «σκυτάλη» περνάει στην περιοχή του Ταύρου, όπου το ΠΑΜΕ μαζί με εργατικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς της περιοχής διοργανώνουν συγκέντρωση, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Παναγίτσας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, έχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στον ηλεκτρικό σταθμό της Καλλιθέας. Το κάλεσμα στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, στηρίζει και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Την κλιμάκωση της πάλης για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποφασίζουν οι ταξικές Ομοσπονδίες των Λογιστών και των Εργαζομένων σε Τρόφιμα - Γάλα - Ποτά.

Συγκεκριμένα, πλατιά σύσκεψη διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ. η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών σε συνεργασία με τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων Λογιστών Αθήνας και Πειραιά για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στη σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών της Αθήνας (Κάνιγγος 27), θα γίνει εκτίμηση των μέχρι σήμερα κινητοποιήσεων της ΠΟΛ και των συλλόγων της και θα καθοριστούν τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα του κλάδου για τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικής ΣΣΕ.

Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων σε Τρόφιμα - Γάλα - Ποτά η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες κινητοποιήσεις του κλάδου μπροστά και στη νέα συνάντηση με την εργοδοσία για τη διαπραγμάτευση της κλαδικής σύμβασης που έχει οριστεί για την Τρίτη 21 Ιούλη.

ΠΑΜΕ
Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Συσκέψεις σε Μεσσηνία και Αργολίδα οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στην κατεύθυνση της μάχης που δίνει το ΠΑΜΕ πανελλαδικά για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Αύριο 15 Ιούλη και ώρα 7 μ.μ. η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ οργανώνει πλατιά σύσκεψη στο Καφέ «Ποίημα» (Στοά Λόντου) στην Καλαμάτα με θέμα «Η αντιμετώπιση της νέας επίθεσης της ΕΕ και των κομμάτων της στις Εργασιακές Σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, σε Υγεία και Πρόνοια και η οργάνωση της απάντησης του ταξικού κινήματος στη Μεσσηνία». «Η δουλειά μας - τονίζεται στο κάλεσμα της Γραμματείας - πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά που θα βοηθούν την εργατική τάξη να συνειδητοποιεί βαθύτερα και καλύτερα τη στόχευση του κεφαλαίου, την ουσία των μέτρων που παίρνει, να μπολιάζει την εργατική συνείδηση με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με το βασικό ζήτημα, ποια τάξη σε ποια εξουσία, με το ζήτημα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής».

Στην ίδια κατεύθυνση σύσκεψη διοργανώνουν την Τετάρτη 22 Ιούλη οι ταξικές δυνάμεις στην Αργολίδα, στο Εργατικό Κέντρο του Αργους και ώρα 8 το απόγευμα.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμΕΑ - ΣΕΑΑΝ
Καλούν σε κοινή σύσκεψη

Σε σύσκεψη μελών, γονέων και κηδεμόνων και αναπήρων αύριο, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του 2ου ορόφου στη Χαλκοκονδύλη 37, καλούν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Θα συζητηθούν οι περικοπές που γίνονται από μια σειρά ασφαλιστικά ταμεία σε θεραπείες, κάλυψη δαπανών μεταφοράς κλπ., στο φόντο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για την προώθηση της Κάρτας Αναπηρίας ή Λειτουργικότητας, της κάρτας δηλαδή των περικοπών, το χτύπημα των αναπηρικών συντάξεων και την Κάρτα Υγείας. Για τα παραπάνω, ο Ενιαίος Σύλλογος και η ΣΕΑΑΝ προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, στο ΙΚΑ, στις Διευθύνσεις Πρόνοιας των Νομαρχιών και άλλους χώρους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ