ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Αρχιτεκτόνων «Οχι» στις κατεδαφίσεις

Ενα από τα δύο κηρυγμένα ως νεότερα αρχιτεκτονικά μνημεία, επί της Διον. Αρεοπαγίτου, που αποφασίστηκε να κατεδαφιστούν
Ενα από τα δύο κηρυγμένα ως νεότερα αρχιτεκτονικά μνημεία, επί της Διον. Αρεοπαγίτου, που αποφασίστηκε να κατεδαφιστούν
Με ανακοίνωσή του (12/7/2007) προς τον υπουργό Πολιτισμού, τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων εκφράζει την ομόφωνη αντίθεσή του με την - οριακής μάλιστα ψηφοφορίας - απόφαση του ΚΑΣ για κατεδάφιση διατηρητέων επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, προς χάριν της «θέας» από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Ο ΣΑΔΑΣ θυμίζει ότι εξαρχής υιοθετούσε την ανάγκη κατασκευής νέου μουσείου, αλλά και ότι επιζητούσε η κτιριακή κατασκευή να είναι πλήρως εναρμονισμένη «με τους όρους και τις προϋποθέσεις» του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ώστε «να είναι διακριτική και να εναρμονίζεται στο γενικότερο ιστορικό περιβάλλον». Τονίζει ότι η μελέτη των Μπ. Τσουμί - Μ. Φωτιάδη «έπρεπε να είχε πάρει υπόψη της τις δεσμεύσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού» και ότι «βασικό όρο αποτελούσε, όπως και στους προγενέστερους διαγωνισμούς, η διατήρηση του μετώπου της Διον. Αρεοπαγίτου», γιατί αυτό «διαμορφωμένο παλιότερα προσδιοριζόταν από αρχιτεκτονήματα σημαντικής αισθητικής αξίας και αποτελούσε συνεπές συμπλήρωμα προς το βράχο της Ακρόπολης, πράγμα που ανέδειξε η πεζοδρόμηση της Διον. Αρεοπαγίτου».

«Η σημερινή επιχειρούμενη κατεδάφιση των πολυκατοικιών αυτών βρίσκει το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων ομόφωνα αντίθετο», αναφέρει η ανακοίνωση και επισημαίνει ότι η ισοψηφία στην κοινή συνεδρίαση του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ «αποδεικνύει τις σοβαρές επιφυλάξεις που προέβαλαν τα όργανα αυτά στις κατεδαφίσεις και δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί το θέμα με αυθαίρετη πολιτική απόφαση».

Και ο ΣΑΔΑΣ καταλήγει: «Η καταστροφική και ισοπεδωτική λογική που εξαφανίζει την ιστορική μνήμη της πόλης, εν ονόματι μιας ψευδεπίγραφης νεωτερικότητας, νομίζουμε ότι πρέπει να ανακοπεί πλέον και να επιδειχτεί σεβασμός σε ό,τι με αγάπη και μεράκι δημιούργησαν οι παλιότεροι αρχιτέκτονες».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκατάλειψη αρχοντικών και Μουσείου Ελασσόνας

Δύο Ερωτήσεις προς τον υπουργό Πολιτισμού, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής. Η μία αφορά στην ανάγκη προστασίας των αρχοντικών των Σβαρτς στα Αμπελάκια Ν. Λάρισας. Οι βουλευτές τονίζουν σχετικά: «Ερμαια στη φθορά του χρόνου και ξεχασμένα από το ΥΠΠΟ είναι τα δύο αρχοντικά των Σβαρτς στα Αμπελάκια Ν. Λάρισας. Οσον αφορά στο αρχοντικό του Δημητρίου Σβαρτς, ήδη, έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος του, ενώ σε καλύτερη κατάσταση είναι εκείνο του Γεωργίου Σβαρτς, που, όμως, χρειάζεται, άμεσα, εργασίες συντήρησης». Και ρωτούν τον υπουργό, «εάν είναι στις προθέσεις του ΥΠΠΟ να προστατέψει αυτά τα μουσεία λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής στα Αμπελάκια Λάρισας».

Η άλλη Ερώτηση αφορά στο Μουσείο Ελασσόνας του Ν. Λάρισας. Οι βουλευτές επισημαίνουν: «Εδώ και δεκαετίες έχει αναστηλωθεί το παλιό κτίριο επί της οδού 1ης Μεραρχίας, στην Ελασσόνα, για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Τα ευρήματα, όμως, μέχρι σήμερα βρίσκονται στοιβαγμένα σε νοικιασμένες αποθήκες, οι οποίες φυσικά είναι κλειστές για το κοινό, ενώ το κτίριο που προοριζόταν για μουσείο παραμένει αναξιοποίητο και καταστρέφεται. Αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Ελασσόνας είναι να λειτουργήσει το μουσείο, να τοποθετηθούν τα ευρήματα και να δοθεί, επιτέλους, η δυνατότητα στο κοινό να τα δει».

Και, βέβαια, ρωτούν ποια «μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να λειτουργήσει το Μουσείο στο κτίριο που επισκευάστηκε για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής».


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Αλέξανδρος Α. Χατζηκώστας: «Η Ημαθία στον εμφύλιο (1946-1949)». Ο συγγραφέας, αφιερώνοντας το βιβλίο στα 60χρονα του ΔΣΕ, κλείνει μ' αυτό την τριλογία του για τους απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας ενάντια στον ιταλο-γερμανικό και αγγλο-αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Τα δύο πρώτα βιβλία τιτλοφορούνται: «Η Εθνική Αντίσταση στο νομό Ημαθίας» και «Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στον εμφύλιο». Το τρίτο βιβλίο αφορά στο διάστημα 25/10/1946 - ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ - έως την ήττα του ΔΣΕ. Το εικονογραφημένο, με πολλές φωτογραφίες αγωνιστών, ντοκουμέντα, δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και εντύπων του ΔΣΕ, βιβλίο περιέχει τα κεφάλαια: Η ένταση των τρομοκρατικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης. Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι πρόσφυγες. Η ένοπλη σύγκρουση. Χρονολόγιο και τρία παραρτήματα. Περιλαμβάνεται βιβλιογραφία. (Διεύθυνση: Αλέκος Χατζηκώστας. Γ. Ζεύγου 8, 52100, Βέροια, τηλ. 6972-717285).

-- Καστανιώτης: Γεώργιος Εμμ. Στεφανάκης «Αναφορά στον Καζαντζάκη». (Νέα, συμπληρωμένη έκδοση, στο πλαίσιο του έτους Καζαντζάκη. Μελέτες για τα βασικά χαρακτηριστικά του καζαντζακικού έργου, τις επιδράσεις που δέχτηκε και την επιρροή που άσκησε στην Ελλάδα και διεθνώς και τα μελετήματα περί αυτού. Το βιβλίο επιμερίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: Η φιλοσοφία και η θρησκεία. Η πολιτική διάσταση του Ν. Καζαντζάκη. Ο Καζαντζάκης και η γλώσσα. Κωδικός: «Magna dea». Οι γυναίκες στη ζωή του Καζαντζάκη. Περιλαμβάνει σημειώσεις, βιβλιογραφία, χρονολόγιο, ευρετήριο ονομάτων).

-- «Μεταίχμιο»: «Anathena - Τέχνη από τα υπόγεια ρετιρέ της Αθήνας». Επιμέλεια Μαρίνα Φωκίδη - Χρήστος Λιόλιος (κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ - 20/10/2006 - με έργα καλλιτεχνών που κινούνται εκτός των αθηναϊκών γκαλερί και επικοινωνούν με το κοινό μέσω διαφορετικών τρόπων και χώρων. Περιλαμβάνονται κείμενα των Δημήτρη Πολιτάκη και Λεωνίδα Χρηστάκη και συνέντευξη του Πάνου Κουτρουμπούση). Στη σειρά «Μια πόλη στη Λογοτεχνία» κυκλοφόρησαν τα εξής βιβλία: «Βόλος» (νέα εμπλουτισμένη έκδοση, επιλογή κειμένων Κώστας Ακρίβος). «Πάτρα» (νέα εμπλουτισμένη έκδοση, επιλογή κειμένων Παναγιώτης Λογαράς). «Κως» (επιλογή κειμένων Παναγιώτης Χατζηγιακουμής, Μαρία Χατζηγιακουμή - Νούτσου). «Τρία κείμενα για την ουτοπία» (μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης, επιστημονική επιμέλεια - εισαγωγή Στέφανος Ροζάκης. Περιλαμβάνονται τα εξής κείμενα: Τόμας Μορ «Ουτοπία», Φράνσις Μπέικον «Νέα Ατλαντίς», Χένρι Νεβίλ «Η νήσος των Πάιν»). Ε. Φ. Φόστερ «Το πέρασμα στην Ινδία» (μετάφραση Εφη Φρυδά. Βραβευμένο μυθιστόρημα, που μυθ-ιστορεί μια σύγκρουση μεταξύ Βρετανών αποίκων και Ινδών, στο μεσοπόλεμο). Τζ. Χ. Πλαμπ «Ο θάνατος του παρελθόντος». (Μελέτη για το πώς νομιμοποιούνται στο διάβα του χρόνου θεσμοί, κοινωνικές δομές και ηθικές αξίες).

-- «Αλκυών»: Γκιζέλα Χαϊντεράιχ «Τα παιδιά του Χίτλερ (Η ατέλειωτη χρονιά)» (μετάφραση Ιωάννα Μουζακίτη - Λεμπέση. Μαρτυρία της συγγραφέως που γεννήθηκε στο Οστο, το 1943, σε μαιευτήριο του προγράμματος του Χίμλερ, «Seleusbork» - δηλαδή «πηγή ζωής» - για τη δημιουργία της Αρίας Φυλής-τέκνων των ναζί. Από το 1943 έως το 1945, μόνο στο Οσλο γεννήθηκαν τουλάχιστον 9.000 τέτοια νόθα παιδιά, μεταξύ των οποίων και η συγγραφέας).

-- Καλέντης: Αλκυόνη Παπαδάκη «Το ταξίδι που λέγαμε...» (νέο μυθιστόρημα της σημαντικής, λυρικής διάθεσης, πεζογράφου).

-- «Ιωλκός»: Αντονι Ρότζερς «Το ολίσθημα του Τσόρτσιλ (Οι επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Κως - Λέρος, 1943)» (μετάφραση Μυρτώ Μπιρλιράκη. Επιμέλεια στρατιωτικής ιστορίας - προλογίας Δημήτριος Σταυρόπουλος, επιμέλεια έκδοσης Κώστας Κουκορόγιαννης. Ιστορική μελέτη για το συμμαχικό «φιάσκο» στα Δωδεκάνησα και τη Σάμο, που άφησε ελεύθερο το έδαφος στους ναζί, οι οποίοι αποχωρώντας το 1945, παρέδωσαν τα νησιά στους Αγγλους). Τεντ Χόντεριχ «Πόσο ελεύθερος είσαι; (Το ζήτημα της αιτιοκρατίας)» (μετάφραση Ελευθερία Τσίτσα, φιλοσοφικο-κοινωνιολογική μελέτη).

-- Γαβριηλίδης: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ντουέντε (πρακτική και θεωρία)» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Γιώργος Γεωργούσης. Διάλεξη του κορυφαίου Ισπανού ποιητή, το 1934, στο Μπουένος Αϊρες για την αμετάφραστη λέξη «ντουέντε», που σήμαινε καλλιτεχνική μετάδοση του βάθους και πάθους της ανθρώπινης ψυχής στην ποιητική, μουσική, χορευτική, θεατρική έκφραση. Εννοια, που ο Λόρκα υλοποίησε ως ποιητής, δραματουργός, σκηνοθέτης, εικαστικός, μουσικός). Θοδωρής Καλλιφατίδης «Μητέρες και γιοι» (αυτοβιογραφικό και ετερογραφικό βιβλίο για το «ρίζωμα» του παιδιού στους γονείς του, σε γενέθλιους τόπους και σε βιώματα).

-- «ΚΨΜ» «Ιμπεριαλισμός: αντιθέσεις και αντιστάσεις». (Πρακτικά του ομότιτλου διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσαν, το 2006, τα περιοδικά «Διάπλους», «Στίγμα», «Ουτοπία»).

-- «Ελληνική Διεθνής Γλώσσα» (περιοδικό του Οργανισμού για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας. Τεύχος 5/66).

-- «Ομπρέλα» (περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 76).

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, προκήρυξε τον 8ο Διαγωνισμό Σύνθεσης, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Υποβλήθηκαν 21 συνθέσεις και απονεμήθηκαν τρία βραβεία: Α' βραβείο (1.500 ευρώ) στον Απόστολο Ντάρλα για το έργο «Τυρώ» για σοπράνο, κλαρινέτο και πιάνο. Β' βραβείο (900 ευρώ) στον Δημήτρη Οικονόμου για το έργο «String Quartet No 1 (in memoriam)» για κουαρτέτο εγχόρδων. Γ' βραβείο (600 ευρώ) στον Γιώργο Χριστοφή για το έργο «Vista» για κλαρινέτο και πιάνο. Η ΕΕΜ θα μεριμνήσει για την εκτέλεση και ηχογράφηση των βραβευμένων έργων.

Σήμερα (11πμ) στον ετήσιο «Κύκλο εντατικών μαθημάτων για το αρχαίο δράμα», που γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασκληπιείου (Επίδαυρος) από Ελληνες και ξένους πανεπιστημιακούς καθηγητές και καλλιτέχνες για ξένους και Ελληνες «μαθητές» -φοιτητές και καλλιτέχνες του θεάτρου, θα μιλήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, με θέμα «Οn Festivals».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org