ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑ

Τον ατέλειωτο κατάλογο των ζοφερών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες σε Ικαρία και Σάμο ανέδειξε η διήμερη περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στα νησιά την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Ιούλη. Στο πλαίσιο της περιοδείας, ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε σε συγκεντρώσεις την Πέμπτη στον Εύδηλο Ικαρίας και την Παρασκευή στο Καρλόβασι Σάμου.

Στις συναντήσεις του με εκπροσώπους της Τόπικης Διοίκησης και μαζικών φορέων, ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε ότι οι κάτοικοι των νησιών αυτών επί δεκαετίες ζουν από πρώτο χέρι την αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «να τα δίνει όλα για όλα» για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που έχει ως βασική προϋπόθεση τον διαρκή σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών αναγκών.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι δύο μήνες μετά το «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης για τα νησιά του Β. Αιγαίου, όπου ο πρωθυπουργός έκλινε σε όλες τις πτώσεις την «προστασία της νησιωτικότητας» και τη «δίκαιη ανάπτυξη», ο λαός της Ικαρίας και της Σάμου στενάζει από τη στέρηση βασικών υποδομών και υπηρεσιών που αφορούν στοιχειώδεις ανάγκες του.

Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν από τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα αγροτικά ιατρεία που είναι κλειστά, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι προβληματικές και πανάκριβες χερσαίες και θαλάσσιες συγκοινωνίες, είναι μερικά από όσα λεηλατούν το ήδη πενιχρό εργατικό - λαϊκό εισόδημα των νησιωτών και κάνουν το κόστος διαβίωσης δυσβάσταχτο. Ανύπαρκτες είναι η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, η δασοπροστασία, κανένα αντιπυρικό μέτρο δεν έχει ληφθεί, ενώ χαρακτηριστική είναι η έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων κ.ο.κ.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η μεγάλη ανεργία, ειδικά των εργαζομένων στις κατασκευές, και η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους μεγαλοξενοδόχους στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ενώ το χειμώνα οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι στερούνται ακόμα και το εποχικό ψωροεπίδομα, αγγίζοντας τα όρια της εξαθλίωσης.


Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων

Το «hot spot» στη Σάμο επισκέφτηκε ο Δ. Κουτσούμπας
Το «hot spot» στη Σάμο επισκέφτηκε ο Δ. Κουτσούμπας
Στη Σάμο, όπου βρέθηκε την Παρασκευή 13/7, ο Δ. Κουτσούμπας το πρωί επισκέφτηκε το «hot spot» του νησιού και συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.

Ενημερώθηκε από την διοικήτρια Μαρία - Δήμητρα Νιουτσίκου για την κατάσταση του Κέντρου, όπου ενώ η χωρητικότητά του είναι για 700 άτομα, αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 3.500 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, εκ των οποίων 500 - 600 είναι παιδιά. Η ιατρική φροντίδα τους καλύπτεται μόνο από δύο γιατρούς που υπάρχουν στο Κέντρο, ενώ ούτε το νοσοκομείο της Σάμου μπορεί να βοηθήσει, αφού λόγω των ελλείψεών του δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε τις ανάγκες των νησιωτών. Σύμφωνα με την διοικήτρια, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρονται στην ενδοχώρα έως και 1.000 άτομα, κάτι που ωστόσο δεν γίνεται, αφού δεν υπάρχουν υποδομές για να τους φιλοξενήσουν. Τέλος, αυτήν τη στιγμή στον καταυλισμό υπάρχουν 70 ασυνόδευτα ανήλικα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε πως «παρά τις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων στο χώρο, όλων των ειδικοτήτων, η κατάσταση είναι απαράδεκτη και το ΚΚΕ επιμένει ότι πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Γι' αυτό θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εργασίες. Θα πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα τμήματα, έτσι ώστε να εκλείψουν εντελώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και βέβαια, πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία, να πάνε οι πρόσφυγες εκεί που θέλουν, να συναντηθούν με τις οικογένειές τους, διότι μόνο το 0,4% είναι αυτό που θέλει να μείνει στην Ελλάδα και λιγότεροι βεβαίως ζητούν άσυλο να μείνουν στη χώρα μας».

Με τον δήμαρχο του νησιού
Με τον δήμαρχο του νησιού
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε επίσης τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ, με όλες τις συμφωνίες και τις απαράδεκτες νέες συνθήκες που έχουν υπογραφεί, με τις οποίες στην ουσία επιστρέφουν από την ΕΕ πρόσφυγες, οι οποίοι εκεί έχουν ενταχθεί και έχουν ενωθεί πλέον με τις οικογένειές τους. Οπως είπε, «η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, θα πρέπει να τελειώσει. Υπάρχει κίνδυνος και για την περιοχή. Δεν μπορεί για όλους αυτούς τους 3.500 ανθρώπους που είναι εδώ στοιβαγμένοι, να υπάρχουν μόνο δύο γιατροί, ενώ την ίδια ώρα και στο νοσοκομείο της Σάμου υπάρχουν ελλείψεις για τον ντόπιο πληθυσμό, λείπουν θέσεις εργασίας γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ., οι οποίοι επιφορτίζονται και με την περίθαλψη τόσων χιλιάδων προσφύγων, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδων».

Αμέσως μετά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, στο Βαθύ, και με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο, στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, όπου ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Διοίκηση, λόγω της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και σε άλλους τομείς όπως στην Παιδεία, στην Υγεία, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές.


Με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου
Με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου

Σε διαρκή αναμέτρηση με την υποβάθμιση της ζωής τους οι Ικαριώτες

Από τη συνάντηση με φορείς της Ικαρίας
Από τη συνάντηση με φορείς της Ικαρίας
Την Πέμπτη στην Ικαρία ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον δήμαρχο του νησιού, Στέλιο Σταμούλο, εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τους αντιδημάρχους και τον έπαρχο. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους από τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΟΤΑ, Εργαζομένων στη ΔΕΗ και Συνταξιούχων και από τους Συλλόγους Δασκάλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΒΕ, Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, εκπαιδευτικών - συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του Νοσοκομείου Ικαρίας.

Στη διάρκεια των συναντήσεων επισημάνθηκε ότι οι τραγικές ελλείψεις στην Υγεία απειλούν ευθέως ανθρώπινες ζωές, με τα παιδιά να είναι τα πρώτα θύματα, τα δύο τρίτα του πληθυσμού να μην έχουν καμία πρόσβαση σε Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, περιφερειακά ιατρεία να έχουν κλείσει, το νοσοκομείο να υπολειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις.

Επισημάνθηκε ακόμα η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του τομέα της καθαριότητας όπου υπηρετεί ένας και μόνο μόνιμος υπάλληλος, όπως επίσης και η πλήρης έλλειψη σε έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης, πυροπροστασίας κ.λπ. Στη συζήτηση με κατοίκους και φορείς ξεχώρισε η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που βάζει «φωτιά» στις τιμές των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως και η μεγάλη ανεργία που μαστίζει το νησί.

Από την άλλη, η αγωνιστική δημοτική αρχή δίνει μάχη για να προσφέρει και την παραμικρή ανάσα στους κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος έχει τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη πανελλαδικά, συγκρότησε «επιτροπή για την επανασύνδεση του ρεύματος σε συμπολίτες με χαμηλά εισοδήματα», η οποία δίνει ένα εφάπαξ ειδικό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη, ενώ κοντράρεται αποφασιστικά με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τη λογική της ανταποδοτικότητας, διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες.


Θερμή υποδοχή στη Σάμο

Ο Δ. Κουτσούμπας στο σκάφος «Γαύδος»
Ο Δ. Κουτσούμπας στο σκάφος «Γαύδος»
Ανάμεσα στα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν στη διάρκεια της περιοδείας του Δ. Κουτσούμπα ήταν η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε το πλήρωμα του σκάφους «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος, με το οποίο μετέβη από την Ικαρία στη Σάμο το πρωί της Παρασκευής 13/7. Ο πλοίαρχος του σκάφους προσέφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ένα αναμνηστικό «τζόκεϊ» του Λιμενικού Σώματος και μια αναμνηστική πλακέτα με το σήμα του Σώματος.

Λίγο μετά την άφιξή του στη Σάμο, ο Δ. Κουτσούμπας περπάτησε στους εμπορικούς δρόμους, γύρω από το δεύτερο μεγάλο λιμάνι του νησιού το Βαθύ. Η παρουσία του εκεί έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, με τους αυτοαπασχολούμενους να σπεύδουν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που λεηλατεί τόσο το δικό τους εισόδημα όσο και των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, τα χρέη που τους πνίγουν, τα πανάκριβα ναύλα για τα εμπορεύματα.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν το κρεοπωλείο το οποίο έφερε την ταμπέλα «ΚΝΙΤΗΣ».


Σύσκεψη με δεκάδες φορείς στη Σάμο

Δεκάδες ήταν οι συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της Σάμου που συναντήθηκαν με τον Δ. Κουτσούμπα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Βαθύ, το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ κατά τη συνάντηση κατατέθηκε πλήθος υπομνημάτων, αφού λόγω χρόνου δεν έγινε κατορθωτό να τοποθετηθούν όλοι.

Από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου η Β. Βρινιώτη αναφέρθηκε στις ατομικές συμβάσεις, στην εντατικοποίηση, στην ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία που κυριαρχεί στο νησί.

Ο Στ. Φιλιππής από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ επισήμανε το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα που δέχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, Ν. Τρικαλινός, αναφέρθηκε στα προβλήματα στελέχωσης στο νοσοκομείο και σε περιφερειακά ιατρεία. Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε για το νοσοκομείο η Ουρ. Αποστόλου, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών: Αναισθησιολόγοι ή παθολόγοι που δουλεύουν ασταμάτητα, 365 μέρες το χρόνο, εφημερίες που καλύπτονται με το ζόρι, χειρουργοί που από επείγον χειρουργείο συνεχίζουν χωρίς διακοπή την εφημερία και το επόμενο 24ωρο κ.ο.κ.

Ο Μ. Μητσός, από το σύλλογο των μικρών εστιατόρων του νησιού, αναφέρθηκε στα χαράτσια και τα χρέη που πνίγουν τους μικρούς επαγγελματίες.

Η Μ. Καρβούνη, πρόεδρος του Συλλόγου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου, αναφέρθηκε στα όσα βιώνουν οι υπάλληλοι σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπογραφή λευκών χαρτιών αντί για συμβάσεις.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων Σάμου αναφέρθηκαν στα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που καθιστούν απαγορευτικό το να πάνε στην Αθήνα για γιατρούς.

Ο Τ. Διαμαντίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου, μετέφερε την εικόνα της οριακής κατάστασης των σχολείων, αφού έχει να γίνει διορισμός 9 χρόνια. Παράλληλα, οι αναπληρωτές αναγκάζονται να περιοδεύουν στα νησιά, με ό,τι σημαίνει αυτό για την τσέπη τους αλλά και για το εκπαιδευτικό έργο.

Η Ευ. Ματθαίου, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι πάνω από 2.000 συνάδελφοί της, οι οποίοι δουλεύουν με 14 διαφορετικές μορφές εργασίας. Ξεχώρισε τα έξοδα μετακίνησης, αφού ένας εργαζόμενος μπορεί να δίνει μέχρι και 400 από τα 580 ευρώ του μισθού του για να μετακινείται π.χ. από το Καρλόβασι στο Βαθύ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org