ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παρθούν τώρα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στη Λέσβο

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Ερείπια και καταστροφή άφησε πίσω του ο πρόσφατος σεισμός στη Λέσβο

Eurokinissi

Ερείπια και καταστροφή άφησε πίσω του ο πρόσφατος σεισμός στη Λέσβο
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποζημίωση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ. Την Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών υπέβαλε ο βουλευτής Στ. Τάσσος.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: «Οι μεγάλες υλικές ζημιές και ο θάνατος μιας 43χρονης γυναίκας που προκάλεσε ο σεισμός στη Λέσβο, αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων στη χώρα μας, από τη μεταπολίτευση του '74 μέχρι και σήμερα, οι οποίες αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.

Επιβεβαιώνεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και η ΕΕ αντιμετωπίζουν τα αντισεισμικά έργα που αφορούν την προστασία του λαού ως κόστος και δεν τα επιλέγουν κατά προτεραιότητα, γιατί δεν έχουν άμεση οικονομική ανταπόδοση και δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο και αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται άμεσα να ληφθούν μέτρα για:

  • Να καταγραφούν όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% για το σύνολο των καταστροφών (οικιστικός ιστός, οικοσκευές, εμπορεύματα). Να δοθούν άμεσα τα 580 ευρώ του επιδόματος και επιδότηση ενοικίου, για να μπορέσουν οι άστεγοι να στεγαστούν αξιοπρεπώς για όσο διάστημα χρειαστεί.
  • Να αναλάβει η πολιτεία την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων σπιτιών και την κατασκευή χώρων αποθήκευσης των οικοσυσκευών από τα σπίτια που έχουν καταστραφεί, γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο (2.500 ευρώ ανά πάνελ).
  • Να απαλλαχθεί από τον ΕΝΦΙΑ όλο το νησί για φέτος και την επόμενη χρονιά. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη και να παγώσουν τα χρέη τους. Να σταματήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης σε όλο το νησί. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες, ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.
  • Να προχωρήσει η αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού για την αντισεισμική τους προστασία με άμεση χρηματοδότηση.
  • Να γίνει προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (φοιτητικές εστίες και διδακτήρια), των κτιρίων που στεγάζονται φροντιστήρια στη Λέσβο, των χώρων που διασκεδάζει η νεολαία. Του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νησιού, των προνοιακών μονάδων (Ασυλο Ανιάτων Αγιάσου, Γηροκομεία, ΚΑΠΗ) με ιδιαίτερο σχέδιο εκκένωσής τους. Να ελεγχθούν επίσης όλα τα δημοτικά κτίρια, τα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας, όσα κτίρια στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, όλα τα σπίτια και οι πολυκατοικίες.
  • Για την ασφάλεια των χώρων εργασίας με τη συνδυασμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του αντισεισμικού κανονισμού κτιρίου, του πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και του νόμου για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης.
  • Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες Κρατικές Υπηρεσίες του νομού.

Ερωτάται ο υπουργός, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και σε ποια μέτρα θα προβεί για την επίλυσή τους».

Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στο Ζευγολατιό Κορινθίας

Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν χτες σε πυρκαγιά που ήταν σε εξέλιξη μέχρι το βράδυ σε αγροτοδασική έκταση στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Οι πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Το περιστατικό συνέβη όταν ανετράπη η πλατφόρμα ενός τρακτέρ που ήταν ανεβασμένοι οι άνδρες του Σώματος και προσπαθούσε να προσεγγίσει τις φλόγες, σε δύσβατη περιοχή.

Ο ένας από τους τραυματίες μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο 251 Νοσοκομείο. Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 40 άνδρες και 16 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 22 άτομα. Επίσης από αέρος επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη.

Στο μεταξύ, σε ύφεση ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές το απόγευμα στην περιοχή των Βολιμών Ζακύνθου, στη θέση «Βάθρες» κοντά στην παραλία του «Ναυαγίου». Στο σημείο επιχειρούσαν 9 οχήματα με 25 πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και εννιά υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ και δύο πεζετέλ, έκαναν ρίψεις νερού κυρίως σε δύσβατες περιοχές, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 55 αστικές πυρκαγιές και 48 δασικές πυρκαγιές. Τέλος, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος έχει μεταβεί στη Ζάκυνθο και ερευνά τα περιστατικά αγροτοδασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Ενστολη κινητοποίηση σήμερα στα Γιάννενα

Ενστολη κινητοποίηση οργανώνουν σήμερα στις 10.30 το πρωί στα Γιάννενα οι πυροσβέστες. Η Γενική Συνέλευση του σωματείου πυροσβεστών Ηπείρου αποφάσισε την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι στην έδρα της περιφερειακής πυροσβεστικής διοίκησης στα Γιάννενα, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, το Πυροσβεστικό Σώμα και το υποβαθμισμένο σύστημα πυρασφάλειας.

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» καλεί όλους τους συναδέλφους πυροσβέστες μόνιμους, 5ετείς και συμβασιούχους που υπηρετούν στην Ηπειρο, να συμμετέχουν μαζικά στη διαμαρτυρία. Επισημαίνει πως «οι συνθήκες που καλούμαστε να δουλέψουμε στα συμβάντα που εκδηλώνονται στην αντιπυρική περίοδο (όχι μόνο δασικές πυρκαγιές, αλλά και πυρκαγιές κατοικιών - εγκαταστάσεων, τροχαία ατυχήματα απεγκλωβισμοί κ.ά.), χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα. Καλούμαστε για μια ακόμη χρονιά να καλύψουμε τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στον τομέα της πυρασφάλειας - πυροπροστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τον δασικό πλούτο και την ασφάλεια των πολιτών από τις πυρκαγιές».

Σύμφωνα με την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», στο Πυροσβεστικό Σώμα διατηρούνται οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Δεν μονιμοποιήθηκαν οι πυροσβέστες 5ετούς θητείας όπως τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και οι εποχικοί συμβασιούχοι διανύουν την τελευταία αντιπυρική περίοδο εργασίας τους. Διατηρούνται επίσης οι μεγάλες ελλείψεις στον εξοπλισμό, στα εναέρια μέσα, τα παλιά οχήματα, τα ακινητοποιημένα λόγω βλαβών, τα φθαρμένα ελαστικά, καθώς και οι ανεπαρκείς υποδομές των πυροσβεστικών υπηρεσιών της περιφέρειας Ηπείρου. Αυξάνονται, τέλος, οι σοβαροί τραυματισμοί και οι θάνατοι συναδέλφων, συνέπεια της απουσίας βασικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στη δουλειά.

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

Το ενδιαφέρον των αστυνομικών αρχών της Ευρώπης έχει προκαλέσει η υπόθεση διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που εξιχνιάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ., λόγω του τρόπου που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του διεθνούς κυκλώματος για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Πιο συγκεκριμένα, εμπότιζαν με κοκαΐνη σε υγρή μορφή χαρτόνια, διαφημιστικές αφίσες και άλλο υλικό. Ο εμποτισμός γινόταν κυρίως στη Βολιβία και ταχυδρομικώς έφτανε στην Ελλάδα, όπου γινόταν η αντίστροφη διαδικασία. Διαχώριζαν, δηλαδή, την κοκαΐνη από το χαρτί, την επανέφεραν στην κανονική της μορφή και επειδή ήταν πολύ υψηλής καθαρότητας, την νόθευαν με άλλες ουσίες και την προωθούσαν στην αγορά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποίησε η Δίωξη Ναρκωτικών, συνελήφθησαν συνολικά 22 μέλη του οργανωμένου κυκλώματος, ενώ άλλα 14 συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, από τα οποία 11 αναζητούνται, ενώ τρία είναι ήδη έγκλειστα σε ελληνικές φυλακές. Παράλληλα, εντοπίστηκαν τρεις αποθήκες ναρκωτικών στην Επισκοπή Ρεθύμνου, στα Δράμια Χανίων και στην Αθήνα, ενώ έγιναν πολλές κατ' οίκον έρευνες σε Αττική, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Λαμία.

Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που θα διακινούνταν, από τα ημερολόγια και τα χαρτόνια, μετά από τη διαδικασία εξαγωγής της και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, θα ξεπερνούσε τα 15 κιλά.

Φωτιά σε βιοτεχνία πλαστικών

Δύο άτομα τραυματίστηκαν χτες (σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιοκτήτης και ένας συνεργάτης της επιχείρησης), καθώς υπέστησαν εγκαύματα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιοτεχνία πλαστικών στα Οινόφυτα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κινδύνεψαν εργαζόμενοι. Τους τραυματίες παρέλαβαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τους μετέφεραν στο Θριάσιο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Ο ένας από τους δύο τραυματίες έχει καθολικά εγκαύματα τρίτου βαθμού σε έκταση άνω του 90% του σώματός του και είναι διασωληνωμένος. Ο δεύτερος φέρει εγκαύματα στο 25% του σώματός του. Η πυρκαγιά περιορίστηκε το απόγευμα στο χώρο του εργοστασίου και δεν υπήρχε κίνδυνος εξάπλωσης. Στο σημείο επιχειρούσαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ η βιοτεχνία βρίσκεται στο 39ο χλμ. της εθνικής οδού Αθήνας - Λαμίας.

Προφυλακίσεις για το θάνατο του 22χρονου τουρίστα

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, προφυλακιστέοι κρίθηκαν αργά προχτές το βράδυ οι πέντε κατηγορούμενοι για το θάνατο του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα Bakari Henderson, τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στο Λαγανά Ζακύνθου. Αναλυτικότερα, προφυλακίστηκαν ο 34χρονος μπάρμαν, ο 32χρονος υπεύθυνος ασφαλείας του καταστήματος που είναι Βρετανός υπήκοος σερβικής καταγωγής καθώς και τρεις ακόμη υπήκοοι Σερβίας για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Αμερικανού τουρίστα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ