ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ & ΔΡΑΣΗΣ»
  • Συνεχίστηκε και αυτή τη βδομάδα το πλατύ άνοιγμα σε τόπους δουλειάς
  • Αρθρο: Η πρωτοπόρα δράση μας στους πρόσφατους αγώνες των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση μάς εξοπλίζει με πείρα και συμπεράσματα
  • Ανταπόκριση από την εκδήλωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ για τον πρωτοπόρο κομμουνιστή και επιστήμονα Μήτσο Μαρουκάκη

Συνεχίζεται το πλατύ άνοιγμα σε τόπους δουλειάς

Από περιοδεία σε Ναυπηγείο στο Πέραμα, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ
Από περιοδεία σε Ναυπηγείο στο Πέραμα, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ
Συνεχίστηκαν και αυτή τη βδομάδα οι εξορμήσεις και οι περιοδείες Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε μεγάλους χώρους δουλειάς, εργοστάσια, λιμάνια, αεροδρόμια, μεγάλα εμπορικά καταστήματα κ.α. Η πλούσια αυτή δράση δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ζωντανή συζήτηση, να απαντηθούν ερωτήματα σε σχέση με την πολιτική πρόταση του Κόμματος, να μάθουν οι εργαζόμενοι από πρώτο χέρι «τι λέει το ΚΚΕ».

Στην Αττική, περιοδείες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων σε Ναυπηγεία της Ζώνης στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα, παραμονές της χτεσινής απεργιακής μάχης που έδωσαν οι εργάτες με αιχμή την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα περιλαμβάνει ανάκτηση των απωλειών τους κατά τα χρόνια της κρίσης και θα προβλέπει ικανοποιητικά μεροκάματα που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, πρόγραμμα περιοδειών βρίσκεται σε εξέλιξη σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες της Αττικής, διακινώντας σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε η ΚΟ Φαρμάκου της ΤΟ Βιομηχανίας. Συνεργεία του Κόμματος έχουν επισκεφθεί την «Elpen», τη «Unipharma», τον ΣΥΝΦΑ, τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, την «Apivita» κ.λπ.

«Πώς θα πάρουν οι εργαζόμενοι την εξουσία; Το κράτος και οι μηχανισμοί του είναι πολύ καλά οργανωμένοι...» ήταν μία από τις «ενστάσεις» εργαζόμενου στο εργοστάσιο της φαρμακευτικής «Boehringer Ingelheim» στο Κορωπί, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το στέλεχος του Κόμματος υπογράμμισε ότι προφανώς το ΚΚΕ έχει επίγνωση της δύναμης που έχει ο αντίπαλος, όμως οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκτήσουν μέσα στη δράση εμπιστοσύνη στη δική τους δύναμη, στη δύναμη της οργάνωσης μέσα από τα συνδικάτα, που πρέπει να δυναμώνουν σε κάθε τόπο δουλειάς. Οτι όσο ισχυρός και να φαντάζει ο αντίπαλος, πάντα το καθοριστικό στοιχείο είναι η δύναμη της εργατικής τάξης. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που μπορεί πραγματικά να πολλαπλασιάσει τη δύναμη του λαϊκού παράγοντα και, στο βαθμό που δυναμώνει η Συμμαχία, να αντιπαρατεθεί με εκείνους που έχουν τα μέσα παραγωγής, την εξουσία στα χέρια τους.

Σε εργάτες στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας μίλησε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής
Σε εργάτες στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας μίλησε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής
«Και δεν θα απομονωθούμε σαν χώρα αν επιλέξουμε το δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ;» ήταν άλλη μια ερώτηση που έθεσαν εργαζόμενοι στο κλιμάκιο του Κόμματος. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε και με ιστορικά παραδείγματα, όπως αυτό της σοσιαλιστικής επανάστασης τον Οκτώβρη του 1917 στη Ρωσία, ότι κανένας λαός που αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του δεν μένει μόνος. Οτι κάθε τέτοια μεγάλη επαναστατική διαδικασία λειτουργεί σαν αφορμή για να επιλέξουν τον ίδιο δρόμο κι άλλοι λαοί. Συζητώντας επίσης για το αν μπορεί να γίνουν πράξη όσα λέει το ΚΚΕ, αναδείχθηκε ότι ο σημερινός «ρεαλισμός», στον καπιταλισμό, επιβάλλει να εργάζονται εκατοντάδες εργάτες π.χ. σε φαρμακοβιομηχανίες, να παρασκευάζουν χιλιάδες σκευάσματα, όπως γίνεται στο συγκεκριμένο χώρο, και όταν αρρωσταίνουν να πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό που παράγουν. Την ίδια στιγμή, όλος αυτός ο πλούτος προϊόντων δεν μπορεί να παραχθεί χωρίς τους εργαζόμενους, όμως ανήκει στους καπιταλιστές που η παραγωγή αντικειμενικά δεν τους έχει καμιά ανάγκη.

Η Γ. Ταβουλάρη κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν κριτήριο τις δικές τους ανάγκες κι έτσι να τοποθετηθούν στις εξελίξεις, επιλέγοντας το δρόμο της διεκδίκησης για την ικανοποίησή τους. Τόνισε ακόμη ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να εφησυχάζει ούτε από το κλίμα κάλπικης αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ότι δήθεν τα δύσκολα πέρασαν μετά το κλείσιμο της «αξιολόγησης», ούτε απ' το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι αμείβονται σχετικά καλύτερα και νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά. Τόνισε ότι και σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι πάλι θίγονται από την κυβερνητική πολιτική, από την υψηλή φορολογία, τις περικοπές σε Υγεία και Πρόνοια, για την εξασφάλιση πόρων που πάνε στο μεγάλο κεφάλαιο χρηματοδοτώντας τις επενδύσεις του. «Να έχουμε επίσης στο μυαλό μας ότι το γενικότερο ξήλωμα των δικαιωμάτων στις εργασιακές σχέσεις, ξεκινώντας από τις ΣΣΕ, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, την αγωνιστική διεκδίκηση κ.λπ., δεν πρέπει να αφήνουν κανένα εργαζόμενο κανενός κλάδου εφησυχασμένο. Οταν διαμορφώνεται τέτοιο πλαίσιο, δεν μπορεί να εξασφαλιστούν σε ένα χώρο δουλειάς ή ακόμα και σε έναν κλάδο τα κατακτημένα δικαιώματα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι όταν διατηρείται μια Σύμβαση ή ένας μισθός, έστω και σε ατομικό επίπεδο, όταν όλα τα άλλα γύρω κατεδαφίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Από τη συζήτηση στο εργοστάσιο φαρμάκου στο Κορωπί
Από τη συζήτηση στο εργοστάσιο φαρμάκου στο Κορωπί

Στο Αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης»

Περιοδεία στο Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο πραγματοποίησε τη Δευτέρα 10 Ιούλη κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του Κόμματος.

Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την καλοκαιρινή σεζόν, που το αεροδρόμιο εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες επιβάτες καθημερινά και η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι κακοπληρωμένοι, με δουλειές - λάστιχο, βιώνουν εξαντλητικά ωράρια.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως ειδικά στο χώρο του αεροδρομίου αποκαλύπτεται το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Από τη μία τα τεράστια κέρδη που συγκεντρώνουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο και από την άλλη εργαζόμενοι που δουλεύουν λίγους μήνες το χρόνο με μισθούς - ψίχουλα και κουπόνια για σούπερ μάρκετ, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα σπαστά ωράρια, η εντατικοποίηση της δουλειάς ιδιαίτερα στους υπαλλήλους, τους εργάτες και τις καθαρίστριες των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Επιπλέον, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, ο κλιματισμός σε ορισμένους χώρους του αεροδρομίου είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέσα στη ζέστη ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα, όπως αυτές που αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανωθούν στο σωματείο τους και να παλέψουν για την εφαρμογή ΣΣΕ, ικανοποιητικούς μισθούς και ανθρώπινα ωράρια, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να εμπιστευθούν και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, που δεν κορόιδεψε ποτέ το λαό, ακόμη κι αν χρειάστηκε να πάει «κόντρα στο ρεύμα», που πρωτοστατεί καθημερινά μέσα στο λαό, στο κίνημα, στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, την καπιταλιστική βαρβαρότητα, τις απολύσεις, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τη φοροληστεία, τη θηλιά των χρεών. Για να βελτιωθεί η ζωή του λαού, να δυναμώσει η αλληλεγγύη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ