ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Υποβαθμίζονται ενώ μεγαλώνουν οι ανάγκες κάθε λαϊκής οικογένειας

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που διαμορφώνεται στο «Αγία Βαρβάρα», από όπου μετακινούνται νοσηλευτές και μένουν ακάλυπτες μια σειρά κλινικές

Η κυβέρνηση έστειλε την αστυνομία να υποδεχτεί τους εργαζόμενους
Η κυβέρνηση έστειλε την αστυνομία να υποδεχτεί τους εργαζόμενους
Την εγκατάλειψη της υγείας των λαϊκών οικογενειών αλλά και το σχεδιασμένο χαρακτήρα της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων αναδεικνύουν οι συνέπειες των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην υγεία που με αφοσίωση υπηρετεί και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» από το οποίο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μετακίνηση 30 νοσηλευτών στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», αποδυναμώνοντας έτσι ένα νοσοκομείο που όχι μόνο αφορά ειδικές σοβαρές παθήσεις αλλά και εξυπηρετεί μια περιοχή γεμάτη λαϊκές οικογένειες που βλέπουν ήδη το δικαίωμά τους στην υγεία να βάλλεται ολόπλευρα: από τις συνθήκες ζωής και εργασίας, από την απογύμνωση των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, από την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κτλ.

Οπως τόνισαν και χτες οι εργαζόμενοι στο «Ρ», μπορεί η ηγεσία του υπουργείου να κάνει λόγο για «πλεονάζον προσωπικό» (αναφερόμενη στους νοσηλευτές που πάνε στο «Αττικόν»), αλλά το ενδεχόμενο και μόνο μετακίνησης του νοσηλευτικού προσωπικού δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Ηδη, όπως είπαν χαρακτηριστικά, οι κλινικές δουλεύουν στο όριο. Η μετακίνηση νοσηλευτών θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του τμήματος εμβολιασμών του νοσοκομείου, ακόμα και τη συνολική του λειτουργία.

Ελάχιστοι εργαζόμενοι - τεράστιες ανάγκες

Από τους 186 νοσηλευτές - βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται βοηθοί θαλάμων, τραυματιοφορείς κτλ.) μόνο 100 άτομα υπάρχουν για να καλύψουν τις βάρδιες καθώς πολλοί βρίσκονται είτε σε μακροχρόνιες άδειες (σε μεγάλο βαθμό για λόγους υγείας), είτε έχουν αναπηρίες, είτε βρίσκονται με 9μηνη άδεια (π.χ. για λεχώνες). Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, όπως είπαν, ότι στη χειρουργική κλινική η νυχτερινή βάρδια βγαίνει μόνο από έναν νοσηλευτή ο οποίος έχει υπό την επίβλεψή του τουλάχιστον 22 κρεβάτια. Η ομάδα των 100 νοσηλευτών καλύπτει δύο χειρουργικές κλινικές, δύο παθολογικές, το τμήμα νεφρού και το τμήμα της εφημερίας, χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, την καρδιολογική μονάδα και τα εμφράγματα! Αν τώρα από αυτούς τους εργαζόμενους το υπουργείο προχωρήσει στη μετακίνηση των 30 νοσηλευτών, αυτόματα μένουν 70 άνθρωποι για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες του νοσοκομείου. Αρκεί να αντιληφθεί κανείς ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 100.000 ασθενείς ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, πραγματοποιούνται 3.000 επεμβάσεις. Κοντά σε αυτά, όπως εξήγησαν οι εργαζόμενοι, σε οριακό σημείο βρίσκεται και το ιατρικό προσωπικό.

Στο νοσοκομείο υπάρχουν περίπου 58 μόνιμοι γιατροί και 35 ειδικευόμενοι. Ηδη σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει το τμήμα της χειρουργικής το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του με επικουρικούς γιατρούς, ενώ υπάρχουν και τμήματα (ΩΡΛ, ουρολογικό, οφθαλμιατρείο, παιδιατρικό) που λειτουργεί με έναν ή δύο γιατρούς το πολύ. Στο παθολογικό τμήμα τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων...

Προκλητική συμπεριφορά από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, χτες, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού στον οποίο προχώρησαν στο ισόγειο του υπουργείου, ήρθαν αντιμέτωποι αρχικά με συνεργάτες του υπουργού και σεκιούριτι οι οποίοι τους παρεμπόδισαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του υπουργείου. Ωστόσο κάτω από την αγωνιστική πίεση που άσκησαν, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να εισέλθουν στο χώρο διεκδικώντας αντιπροσωπεία να συναντήσει τον υπουργό.

Οι εργαζόμενοι περίμεναν καρτερικά για ώρα, αλλά παρά τις αντίθετες δηλώσεις η ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο δεν τους δέχτηκε αλλά και παρέταξε αστυνομικές δυνάμεις έξω από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού για να τους εμποδίσει να τον συναντήσουν.

Την αδιαλλαξία αλλά και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους κατήγγειλε ο Μιχάλης Σελέκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο ο οποίος σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε: «δε σκοπεύουμε να κάνουμε πίσω. Τα αντιλαϊκά μέτρα θα τα ανατρέψουμε στην πράξη».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Μανώλης Βαρδαβάκης εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να παλέψουν για τη διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δημόσια και δωρεάν αναβάθμιση των νοσοκομείων τα οποία θα βρίσκονται στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Γενικές συνελεύσεις για Υγεία - Φοροληστεία

Μέσα από την οργάνωση γενικών συνελεύσεων ανά επιχείρηση και την πραγματοποίηση από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου με Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων, έγιναν αναλυτικές συζητήσεις με εκατοντάδες εργαζόμενους για τη φορολεηλασία και τα οξυμένα προβλήματα που παρουσιάζονται με τα φάρμακα και συνολικά στο χώρο της Υγείας. Και βέβαια δεν μπορούσαν να λείψουν από τις γενικές συνελεύσεις τα εργασιακά ζητήματα όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι απολύσεις, οι οφειλές δεδουλευμένων.

Από τις συζητήσεις αναδείχθηκε η ανάγκη οι ταξικές δυνάμεις να εντείνουν τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς για τη διάλυση των ψευδαισθήσεων και το ξεπέρασμα του φόβου και της μοιρολατρίας. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία να οπλιστούν με αποφασιστικότητα στην αντιπαράθεσή τους με την εργοδοσία και τη συνολική πολιτική που εφαρμόζεται, η οποία οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΣΟΦΤΕΞ υπογράφτηκε ΣΣΕ χωρίς καμιά μείωση των μισθών όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση. Στην ίδια συνέλευση εγκρίθηκε ψήφισμα που καταγγέλλει τη φοροληστεία και την πολιτική στην Υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Καταδικάζει τη γραμμή της συναίνεσης που ακολουθούν οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ). Αποφασίζει το συντονισμό με όλα τα σωματεία του κλάδου και την Ομοσπονδία, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου που επιβάλλει τη φοροληστεία, αναδρομική κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων

Παρεμβάσεις σε δυτική Ελλάδα

Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών, κανένας άνεργος ή ανασφάλιστος που δεν έχει βιβλιάριο ασθενείας να μη μείνει χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απαίτησαν χτες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της Τοπικής Γραμματείας Αγρινίου του ΠΑΜΕ, ταξικών συνδικάτων που πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων των τακτικών πρωινών ιατρείων του Νοσοκομείου Αγρινίου. Κάλεσαν σε κοινό αγώνα τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ενώ το απόγευμα έγινε συλλαλητήριο στην πόλη του Αγρινίου.

  • Ανοιχτή συνεδρίαση για τα επείγοντα προβλήματα του φαρμάκου, της υγείας και της φορολογίας πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας την Δευτέρα 16/7 και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
ΕΟΠΥΥ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Τεράστιες ελλείψεις σε βάρος των ασφαλισμένων

Οι τεράστιες ελλείψεις του ΕΟΠΥΥ και η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων αναδείχτηκε κατά την παρέμβαση που έκαναν χτες στα γραφεία τους στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό οι Λαϊκές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ανέργων Νίκαιας και Κορυδαλλού αντίστοιχα.

Οπως προέκυψε, αυτή τη στιγμή λείπουν 22 παθολόγοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί για τις δύο περιοχές. Υπάρχει μόνο ένας ενδοκρινολόγος και υπάρχουν ελλείψεις σε καρδιολόγους, νευρολόγους και ψυχιάτρους. Εξαιτίας των ελλείψεων δεν υπάρχουν γιατροί για τα ΚΑΠΗ. Στα εργαστήρια γίνονται μόνο γενικές αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις και όλες οι υπόλοιπες γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα. Τρεις μόνο διοικητικοί υπάλληλοι υπάρχουν στις διοικητικές υπηρεσίες ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις υποδομών και μέτρων ασφαλείας στους χώρους. Για παράδειγμα δεν υπάρχει ασανσέρ και οι ηλικιωμένοι ανεβαίνουν με τα πόδια στους ορόφους.

Οι εκπρόσωποι των ανέργων και των Λαϊκών Επιτροπών απαίτησαν να γίνουν δωρεάν οι εμβολιασμοί σε όλα τα παιδιά όπως και οι εξετάσεις που απαιτούνται για να εγγραφούν στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά. Παράλληλα και οι άνεργοι να εξετάζονται δωρεάν. Στο πλευρό τους ήταν και εκπρόσωποι των συνταξιούχων της περιοχής οι οποίοι κατέθεσαν υπόμνημα μαζί με εκατοντάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει καταγγέλλοντας τις περικοπές στα φάρμακα, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα της Υγείας και απαιτώντας δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Πέντε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Σε πέντε ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλοι τρεις άνθρωποι από τις περιοχές του Ελληνικού, του Πειραιά και του Παλαιού Φαλήρου νοσηλεύονται με επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, έπειτα από τσίμπημα κουνουπιών.

Πρόκειται για έναν 18χρονο και έναν 40χρονο που νοσηλεύονται στο «Τζάνειο» και μία 65χρονη γυναίκα που μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Οι επιστήμονες προβληματίζονται από το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα κρούσματα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σε κατοίκους των νοτίων προαστίων της Αττικής και εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η εμφάνιση μολύνσεων σε κατοίκους των περιοχών αυτών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ