ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Ολοκληρώνεται ο αντιλαϊκός κυβερνητικός σχεδιασμός

Πρόστιμα και «χαράτσια» στους δήμους, που τελικά θα πληρώσουν οι δημότες, επιβάλλει η κυβέρνηση

Βαριά πρόστιμα στους ήδη υποχρηματοδοτούμενους δήμους, εάν «δεν προωθούν την ανακύκλωση και τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή» προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2218 Β/8.6.19), που δημοσιεύθηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση και Σ. Φάμελλο.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της απόφασης, σκοπός της απόφασης είναι ο καθορισμός επιμέτρησης των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται στους ΟΤΑ Α' βαθμού, οι οποίοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι παραβάσεις των δήμων κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες και ανάλογα με τη σοβαρότητά τους επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα, που ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και μπορούν να φτάνουν μέχρι και τις 100.000 ευρώ, με επιπλέον προσαυξήσεις εφόσον διαπιστώνεται υποτροπή στις παραβάσεις.

Σε περίπτωση συμμόρφωσης του ελεγχόμενου δήμου το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί έως 50%, ενώ αντιθέτως, σε περίπτωση που κάποιος δήμος έχει υποπέσει στην ίδια παράβαση από δύο φορές και πάνω, αυξάνει κατηγορία ως προς τη σοβαρότητα της υπόθεσης κατά τόσες φορές, όσες είναι οι υποτροπές του παραβάτη στην ίδια παράβαση. Η ΚΥΑ ορίζει επίσης ότι τα πρόστιμα δεν μπορούν να ξεπερνούν το 7% των ετήσιων εσόδων του δήμου, ένα ποσοστό εξαιρετικά υψηλό εάν συνυπολογίσει κάποιος ότι ειδικά οι λαϊκοί δήμοι μετά βίας μπορούν σήμερα να αντεπεξέλθουν, με τα πενιχρά οικονομικά τους, στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις προς τους δημότες τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο διάστημα η κυβέρνηση είχε προωθήσει ακόμη μία ΚΥΑ, με την οποία καθόριζε το ύψος του νέου «περιβαλλοντικού» χαρατσιού, το οποίο επιβάλλεται στους δήμους αντί του παλιού «τέλους ταφής» και προβάλλεται ως παροχή «κινήτρων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή». Με την εν λόγω ΚΥΑ (ΦΕΚ 1277 Β/15.4.19) ορίζεται η τιμολογιακή πολιτική των υπηρεσιών των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) προς τους δήμους, η οποία κλιμακώνεται ανάλογα με τις επιδόσεις του κάθε ΟΤΑ στην ανακύκλωση, στη χωριστή συλλογή συσκευασιών και βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφών και «πράσινα» απόβλητα).

Με την απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει το αντιλαϊκό πλέγμα νόμων και διατάξεων που προώθησε όλο αυτό το διάστημα της θητείας της, που με πρόφαση την προώθηση της ανακύκλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος χαρατσώνει βαριά τα λαϊκά στρώματα, για να τροφοδοτήσει με «ζεστό» χρήμα τους ομίλους που δραστηριοποιούνται τον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δήμοι θα κληθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση, να εφαρμόσουν πολύ υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, δίχως η κεντρική διοίκηση να παρέχει τα απαιτούμενα μέσα και εξοπλισμό και ενώ όλες οι παθογένειες που ταλαιπωρούν κυρίως εργατικά - λαϊκά στρώματα, όπως το αίσχος της Φυλής, η προώθηση της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων κ.ά., παραμένουν σε πρώτο πλάνο.

Συνεχίζεται η ομηρία για τους κατοίκους δίπλα στο ρέμα της Πικροδάφνης

Σε ομηρία βρίσκονται εδώ και δεκαετίες λαϊκές οικογένειες που κατοικούν κοντά στις όχθες του ρέματος της Πικροδάφνης, ενώ τους τελευταίους μήνες τούς έχουν επιβληθεί εξοντωτικά πρόστιμα για αυθαίρετη δόμηση που φτάνουν έως τα 700.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα αυτά έχουν «πληρώσει» φόρους, ΕΝΦΙΑ, Κτηματολόγια, έχουν μεταβιβαστεί ή ακόμη και τακτοποιηθεί σύμφωνα με τις σύννομες διαδικασίες. Το πρόβλημα αυτό έχει φέρει δύο φορές με σχετική Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας να πάρει τέλος η ομηρία, να διαγραφούν όσες αυτοψίες έγιναν έως τώρα και να ανακληθούν όσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν σε επιστολές τους κάτοικοι της περιοχής αυτής από τον Αγ. Δημήτριο, πέρσι τον Μάρτη η υπηρεσία δόμησης που υπάγεται στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης ύστερα από εντολή του δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου, ξεκίνησε διαδικασία καταγραφής αυθαιρέτων που βρίσκονται γύρω από το ρέμα της Πικροδάφνης και αφορούσαν κατοίκους των δήμων Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Ν. Σμύρνης και Αλίμου. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται έχουν ύψος από 200.000 έως 700.000 ευρώ για κατοικίες 70 - 80 τετραγωνικών μέτρων, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν κτιστεί εδώ και χρόνια. Η αξία τους στην πλειοψηφία δεν ξεπερνά τα 30.000 έως 60.000 ευρώ.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως τα περισσότερα σπίτια στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευασμένα από τους γονείς τους σε οικόπεδα αγορασμένα από το 1960 και όχι καταπατημένες εκτάσεις, που μετά τον θάνατό τους πέρασαν στα παιδιά τους. Αναφέρουν ότι τα περισσότερα ήταν αυθαίρετα αλλά στη συνέχεια τα τακτοποίησαν με βάση τη νομοθεσία - και στο Εθνικό Κτηματολόγιο - πληρώνοντας φόρους, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία τακτοποίησή τους έγινε με τον ν.4014/2011. Συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, υποθηκοφυλακεία έχουν συντελέσει στο να μεταβιβαστούν (αλλαγή κυριότητας, αποδοχές κληρονομιάς κ.τ.λ.) χωρίς βάρη.

Υπενθυμίζεται πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παλαιού Φαλήρου και Αγ. Δημητρίου παρενέβησαν επανειλημμένως στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, για να εισπράττουν πάντα την ίδια απάντηση, ότι είναι αναρμόδιοι οι δήμοι να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια. Κατόπιν κινητοποίησης των κατοίκων, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου στην 7η τακτική συνεδρίαση της 27-3-2019 αποφάσισε (Αρ. Απόφασης 113/2019) μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για την οριοθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης να σταματήσουν οι διαδικασίες καταγραφής αυθαιρέτων, να διαγραφούν όσες αυτοψίες έγιναν και να ανακληθούν όσα πρόστιμα έχουν μέχρι σήμερα επιβληθεί. Να σημειωθεί ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής έχουν επίσης επανειλημμένως φέρει σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της διευθέτησης του ρέματος της Πικροδάφνης που, με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, καθυστερεί και που αυταπόδεικτα συνδέεται με την ομηρία των κατοίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τις εκλογές όταν η Γιώτα Δήμου, υποψήφια δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συζητούσε με κατοίκους που μένουν δίπλα στο ρέμα της Πικροδάφνης για τα προβλήματά τους, λίγο πριν ξεκινήσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δέχτηκε επίθεση με βρισιές και χυδαιότητες από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του Χρήστου Πρεκετέ «Νέα Πνοή» (ΝΔ), Νίκο Βρεττό και Γιώργο Κοκοτσάκη. Μάλιστα, ο τελευταίος είχε χειροδικήσει ενάντια στην υποψήφια δήμαρχο του ΚΚΕ.

Να μην αποκλειστεί κανείς εκπαιδευτικός από διορισμό λόγω του παραβόλου

Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων χτες στο υπουργείο Παιδείας

Να μην αποκλειστεί κανένας εκπαιδευτικός που κατέθεσε τα δικαιολογητικά του για ένταξη στους νέους πίνακες εξαιτίας του ζητήματος που δημιουργήθηκε με την καταβολή του παραβόλου, ζήτησαν χτες με παράσταση διαμαρτυρίας πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών. Στη χτεσινή κινητοποίηση κάλεσαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, συνεχίζοντας τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και άλλοι Σύλλογοι και αναπληρωτές.

Το ζήτημα που προέκυψε αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς που, ενώ κατέθεσαν κανονικά και εμπρόθεσμα όλα τα δικαιολογητικά τους και εξασφάλισαν ηλεκτρονικά το απαιτούμενο παράβολο, όπως προβλεπόταν από την προκήρυξη για ένταξη στους πίνακες διορισμού, δεν πλήρωσαν το παράβολο αυτό έως τις 24 Μάη, γιατί το σύστημα τους ενημέρωνε ότι έχουν περιθώριο πληρωμής του έως και 1,5 μήνα.

Το θέμα έθεσε χτες στον προϊστάμενο Ειδικής Αγωγής Π. Κασιανό αντιπροσωπεία από Συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αναπληρωτές. Οπως δήλωναν μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου αφενός αναγνώρισε το πρόβλημα αφετέρου σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» δήλωνε πως το υπουργείο έδειξε τις διαθέσεις του, προκηρύσσοντας μόνιμους διορισμούς και δεν μπορεί να παρέμβει στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Δήλωσε, ωστόσο, πως υπήρξε επικοινωνία με το Συμβούλιο για το θέμα και προέβη σε τεχνικού τύπου παρότρυνση να πληρωθεί έστω και τώρα το παράβολο, ώστε να είναι τακτοποιημένο όταν γίνει σχετικός έλεγχος.

  • Στο μεταξύ χτες, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε αίτημα προς την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το οποίο ζητά την εξαίρεση από τις προβλέψεις του νόμου, ώστε να εξακολουθήσει η διαδικασία του ΑΣΕΠ για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών.
Φωτιές σε Εύβοια και Κορινθία

Σε εξέλιξη ήταν χτες το απόγευμα δύο φωτιές σε Εύβοια και Κορινθία. Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 16.08 στον Πισσώνα και στον τόπο επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες με 14 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη.

Επίσης, φωτιά σημειώθηκε και σε δασική έκταση στην περιοχή «προφήτης Ηλίας» στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Η φωτιά ξέσπασε στις 17.35 και έκαιγε πεύκα και πουρνάρια σε δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, καθώς στο σημείο επιχειρούσαν δέκα άνδρες με πέντε οχήματα.

Σεισμός στην Αταλάντη

Εντονα αισθητή και στην Αθήνα έγινε σεισμική δόνηση των 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε περίπου τρία τέταρτα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και προερχόταν από την περιοχή της Αταλάντης, στο νομό Φθιώτιδας.

Ο σεισμός ταρακούνησε τη Λοκρίδα αλλά έγινε αισθητός και στους νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας, καθώς και σε περιοχές που απέχουν μέχρι 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, όπως η Αττική.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 00.54 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νότια - νοτιοδυτικά της Αταλάντης και 102 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος ήταν 13,6 χιλιόμετρα.

«Δεν υπάρχει θέμα προς το παρόν, αλλά πρέπει να δούμε την ακολουθία», δήλωσε σε ΜΜΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος τόνισε ότι ο σεισμός αυτός δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, καθώς το επίκεντρό του εντοπίζεται βορειότερα και αυτό το μέγεθος δεν μπορεί να το ενεργοποιήσει.

Να καταργηθούν οι «ειδικές» θέσεις

Την πάγια θέση που είχε εκφράσει το Μάρτη του 2018, ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι «ειδικές» θέσεις εντός της Δικαιοσύνης, όπως π.χ. οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, επανέλαβε χτες απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της ΕΔΕ, ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες και εισαγγελέων για την υπόθεση «Novartis», παρέπεμψε σε συγκεκριμένο άρθρο που είχε γράψει. Σ' αυτό ανέφερε πως η κατάργηση αυτών των θέσεων επιβάλλεται «αρχικά διότι εκτίθενται πολλές φορές αδικαιολόγητα εισαγγελικοί λειτουργοί στον κίνδυνο σχολίων για τη σκοπιμότητα των ενεργειών τους σε υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον. Κατά δεύτερον, απαξιώνεται χωρίς κανένα λόγο το έργο, τίθεται σε αμφιβολία η επάρκεια των υπόλοιπων εισαγγελικών λειτουργών και δημιουργείται αδιόρατα μία αδικαιολόγητη κατηγοριοποίηση μεταξύ ίσων. Τέλος, ο επιμερισμός αρμοδιοτήτων και η αποφυγή δημιουργίας στεγανών συνιστούν βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν την οργάνωση και τη λειτουργία των κρατικών οργάνων».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org