ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μένουν χωρίς φάρμακα οι καρκινοπαθείς!

Χωρίς φαρμακευτική αγωγή που απαιτεί η ασθένειά τους μένουν δεκάδες καρκινοπαθείς και άλλοι βαριά ασθενείς, που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ). Το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη σημαντικού μέρους των χρημάτων που απαιτούνται σε μηνιαία και ετήσια βάση για την κάλυψη όλης της φαρμακευτικής δαπάνης του ΓΝΛ, με αποτέλεσμα κάθε μήνα, στο τελευταίο δεκαήμερο περίπου, να υπάρχει αδυναμία αγοράς φαρμάκων.

Για το 2019 ο προϋπολογισμός του ΓΝΛ προβλέπει 6.080.000 ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη. Με απόφαση της διοίκησης δεσμεύεται κάθε μήνα το ποσό των 508.000 ευρώ (δωδεκατημόριο). Η φαρμακευτική δαπάνη όμως έχει μη προβλέψιμες διακυμάνσεις - επηρεάζεται π.χ. από τη νέα έγκριση και ένταξη στον θετικό κατάλογο καινοτόμων φαρμάκων υψηλού κόστους ή την αύξηση του ρυθμού προσέλευσης για αντιμετώπιση αρρώστων με νοσήματα που η θεραπεία τους έχει μεγαλύτερο κόστος και εμπλέκει νεότερα ακριβά φάρμακα (π.χ. αντισώματα ανοσοθεραπείας). Ως εκ τούτου από τις αρχές του έτους κυμαίνεται περί τις 600.000 ευρώ το μήνα.

Με στόχο την «προοδευτική μείωση της υπέρβασης» και ενεργώντας πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για «εξοικονόμηση πόρων», η διοίκηση αποφάσισε για τον Ιούνη που διανύουμε να διαθέσει στο φαρμακείο του ΓΝΛ μόνο 380.000 ευρώ. Οπως ήταν αναμενόμενο, το ποσό ήδη εξαντλήθηκε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα για την αγορά φαρμάκων έως το τέλος του μήνα.

Δεκάδες καρκινοπαθείς «στον αέρα»...

Οπως επισημαίνει στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Αθανασιάδης, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής, αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη κιόλας βδομάδα θα παρουσιαστεί πρόβλημα στη φαρμακευτική κάλυψη των 50 περίπου καρκινοπαθών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου Μάη, ελλιπώς ή με αναβολή χορηγήθηκαν οι συνεδρίες χημειοθεραπείας σε 30 και πλέον αρρώστους.

Το πρόβλημα έχει τεθεί στη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ πρωτοβουλίες για την ανάδειξή του και τη διεκδίκηση λύσεων από την κυβέρνηση προγραμματίζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, αφού υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη η χορήγηση της χημειοθεραπείας να γίνεται στον προβλεπόμενο βάσει του σχήματος θεραπείας χρόνο, καλεί τις διοικήσεις του ΓΝΛ και της 5ης ΥΠΕ, καθώς και το υπουργείο Υγείας να δώσουν άμεσα λύση στο σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζεται με δική τους ευθύνη.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταγγελία για την κατάπτυστη απόφαση του «αγροτοδικείου» της Λάρισας

Τη βαριά καταδίκη 12μηνης φυλάκισης με αναστολή σε βάρος στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος (Ρ. Μαρούδας, Β. Μπούτας, Κ. Τζέλλας), που επέβαλε προχτές το «αγροτοδικείο» της Λάρισας, υιοθετώντας το επικίνδυνο σκεπτικό περί «ηθικής αυτουργίας» για κινητοποιήσεις που έγιναν το 2017, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το δρόμο που χάραξαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, λίγες μάλιστα μέρες πριν από τις εκλογές, με στόχο την τρομοκράτηση των αγροτών αλλά και όσων άλλων αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια και στη ζωή χωρίς δικαιώματα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Είναι βαθιά γελασμένοι όσοι βλέπουν σε αυτές τις καταδικαστικές αποφάσεις, καθώς και σε άλλα τρομοκρατικά μέτρα, το τέλος των αγώνων της αγροτιάς και των εργατών. Οσο θα συνεχίζεται η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που οδηγούν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση σε όφελος των μεγάλων, των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο θα μεγαλώνουν και θα δυναμώνουν οι αγώνες, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι κάθε φορά ο κυβερνητικός διαχειριστής αυτής της πολιτικής.

Οι φτωχοί αγρότες και η συμμαχία τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν να βάλουν φρένο στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων, να ανατρέψουν την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων».

  • Τη βαριά καταδικαστική απόφαση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.«Η συγκεκριμένη απόφαση», σημειώνει μεταξύ άλλων, «ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς για το λαϊκό κίνημα, καθώς μπορούν να συρθούν στα δικαστήρια, ανά πάσα ώρα και στιγμή, ως ηθικοί αυτουργοί, εκατοντάδες αγωνιστές, συνδικαλιστές του εργατικού κινήματος που μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης και του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων». Το ΕΚΛ καλεί «τα σωματεία της περιοχής μας να καταδικάσουν την πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής της κυβέρνησης και να σταθούν δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΔΕΛΤΑ» ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
Παρεμβάσεις ενάντια στα σχέδια να πεταχτούν στην ανεργία

Τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας έγινε χτες για το ζήτημα των εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση της επιχείρησης να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό.

Στη χτεσινή συνάντηση, η εργοδοσία μετέθεσε το αρχικό τελεσίγραφο με βάση το οποίο καλούσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν «εθελούσιες αποχωρήσεις». Ενώ αρχικά είχε θέσει προθεσμία που έληγε σήμερα, την μετέφερε μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Κάτω από την πίεση των εργαζομένων, που έχουν στο πλευρό τους την Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η εργοδοσία δήλωσε πως θα διερευνήσει τις δυνατότητες να απορροφήσει τους περίπου 70 εργαζόμενους στο εργοστάσιο σε άλλα εργοστάσια και μονάδες του ομίλου στην περιοχή και να καταθέσει σχετική πρόταση στο Σωματείο Εργαζομένων.

Σήμερα οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Επίσκεψη αλληλεγγύης του ΚΚΕ στο εργοστάσιο στο Πλατύ

Στο μεταξύ, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους, ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, και ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, επισκέφθηκαν χτες το πρωί το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.

Τόνισαν ότι το ΚΚΕ θα βρεθεί δίπλα τους στον αγώνα για να σώσουν τη δουλειά τους, ενώ επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων θα πρέπει να παλέψουν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας, να ενισχύσουν την πάλη για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.

Σημείωσαν ότι το λουκέτο που επιχειρεί να βάλει η εργοδοσία στο συγκεκριμένο εργοστάσιο αποδεικνύει ότι «δίκαιη ανάπτυξη» δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα άδικο σύστημα, όπου κουμάντο κάνει η εργοδοσία και τα κέρδη της είναι αυτά που καθορίζουν τη συνέχιση ή όχι της λειτουργίας του εργοστασίου. Ανέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και με την ψήφο τους στο ΚΚΕ πρέπει να δυναμώσουν το δρόμο που θα οδηγήσει στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Αρχαιρεσίες σωματείων

-- Ολοκληρώνονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Σήμερα η κάλπη θα στηθεί σε «Wind» Νεάπολη (10 π.μ. - 12 μ.), «Vodafone» Μεταμόρφωση (1 μ.μ. - 3 μ.μ.), Ηράκλειο (4 μ.μ. - 6 μ.μ.) και ΕΚΑ (12 μ. - 8 μ.μ.).

-- Σε αρχαιρεσίες προχωρά από τις 16 έως τις 23 Ιούνη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) τις εξής μέρες και ώρες: Κυριακή 16/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.). Δευτέρα 17/6, Τρίτη 18/6 και Τετάρτη 19/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Πέμπτη 20/6, Παρασκευή 21/6 και Σάββατο 22/6 (1 μ.μ. - 9 μ.μ.). Κυριακή 23/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.).

Κάλπες θα στηθούν επίσης στα παραρτήματα του Συλλόγου και σε χώρους δουλειάς: Στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20) την Κυριακή 16/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και τη Δευτέρα 17/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο «Metro Mall» (Λεκανίδη 10, Αγιος Δημήτριος) την Τετάρτη 19/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στην Καλλιθέα (Αραπάκη 69, στοά Καραντινού, 1ος όροφος) την Πέμπτη 20/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο «Praktiker» στο Ελληνικό (Βοσπόρου 24) την Παρασκευή 21/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο Μενίδι (Δεκελείας 42) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Ιλιον (Χρυσηίδος και Μενελάου) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Μέχρι και την Κυριακή συνεχίζονται οι εκλογές

Συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή 16/6 οι αρχαιρεσίες στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Η κεντρική κάλπη θα βρίσκεται όλες τις μέρες (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Ψηφοφορία γίνεται και στα παραρτήματα: Στο παράρτημα Δυτικών, στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου (Αιμίλιου Βεάκη 36, 2ος όροφος), σήμερα και αύριο (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) και την Κυριακή 16/6 (10 π.μ. - 1 μ.μ.). Στην Ελευσίνα, στο Λαϊκό Στέκι (Νικολαΐδου 9) σήμερα (10 π.μ. -1 μ.μ.) και αύριο (6 μ.μ. - 8:30 μ.μ.). Στο ΚΕΑΤ στην Καλλιθέα σήμερα (8.30 π.μ. - 12 μ.). Στο παράρτημα Βορείων, στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας (Νισύρου 20) σήμερα (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στο παράρτημα Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 4ος όροφος) σήμερα (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στο παράρτημα Νοτίων, στο τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Καλλιθέας 6, Αγιος Δημήτριος) σήμερα (10 π.μ. - 1 μ.μ.).

Νεκρός εναερίτης στη Δράμα

Ενας ακόμη εργαζόμενος προστέθηκε στη μαύρη λίστα των νεκρών εργατών. Την Τετάρτη 12/6 ένας 52χρονος εναερίτης, εργαζόμενος σε εργολάβο, τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι, πέφτοντας την ώρα που εργαζόταν σε στύλο της ΔΕΗ για την αποκατάσταση βλάβης σε παροχή Χαμηλής Τάσης σε χωριό της Προσοτσάνης στη Δράμα. Στη συνέχεια, κατέληξε στο νοσοκομείο.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΔΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Προωθούν σχέδια ΣΣΕ απέναντι στις ανάγκες των εργαζομένων

Σχέδια Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που βρίσκονται απέναντι στις ανάγκες των εργαζομένων ενέκριναν οι πλειοψηφίες στα ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (οδηγοί λεωφορείων) και του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ).

Το σχέδιο που ενέκρινε η πλειοψηφία του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΑΣΑ (δυνάμεις προσκείμενες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στον βασικό μισθό, νομιμοποιεί την υπερεργασία και υπερωρία, προωθεί την επιδοματική πολιτική. Το σχέδιο αυτό ετοιμάζεται να συνυπογράψει με τη διοίκηση της ΟΣΥ ΑΕ, χωρίς καν να το θέσει για έγκριση σε Γενική Συνέλευση εργαζομένων.

Ανάλογα, το σχέδιο που ενέκρινε η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΛΜΑ (δυνάμεις προσκείμενες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) διατηρεί τις περικοπές της προηγούμενης ΣΣΕ, με μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς.

Και στα δύο σωματεία η ΔΑΣ καταψήφισε τα σχέδια ΣΣΕ και κατήγγειλε τη στάση των πλειοψηφιών. Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί το θέμα των ΣΣΕ να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου, με ανάπτυξη αγώνων για συμβάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Στάση εργασίας σήμερα σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, λόγω συνελεύσεων των εργαζομένων. Στο μετρό και στον ηλεκτρικό θα γίνει στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 6 μ.μ. Στο τραμ θα γίνει στάση από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org