ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγκαίνια του ΤΑΝΑΡ με αρκετά μηνύματα

Τον Ερντογάν πλαισίωσαν οι ηγέτες Αζερμπαϊτζάν, Σερβίας, Ουκρανίας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην κεντρική Τουρκία
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην κεντρική Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενδεικτικές των συνεργασιών που διεκδικεί η τουρκική πλουτοκρατία ήταν οι δηλώσεις που έγιναν στα προχτεσινά εγκαίνια (στο Εσκισεχίρ της κεντρικής Τουρκίας) της λειτουργίας του αγωγού TANAP, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία με τελική κατεύθυνση την Ευρώπη, αποτελώντας τμήμα του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου» που και η ΕΕ προσβλέπει ως εργαλείο «ενεργειακής απεξάρτησης» από τη Ρωσία.

Παρά την ενίσχυση της συνεργασίας της με τη Ρωσία (που είναι αναμενόμενα «ανήσυχη» για αγωγούς όπως ο ΤΑΝΑΡ), η Αγκυρα συνεχίζει να επενδύει στη συνεργασία της με τη Δύση, διατηρώντας πολλούς διαύλους ειδικά με την ΕΕ.

Πλαισιωμένος μεταξύ άλλων από τους ηγέτες Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανίας και Σερβίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε τον ΤΑΝΑΡ «σύμβολο πολυμερών συνεργασιών... Αποτέλεσμα του κοινού μας οράματος και προάγγελο νέων κοινών σχεδίων... Προϊόν της οικονομικής σταθερότητας αλλά και της πολιτικής βούλησης».

Δίπλα του, ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχαμ Αλιεβ μίλησε για «νίκη της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν» που - ισχυρίστηκε - «συγγράφουν την ενεργειακή ιστορία του 21ου αιώνα».

Ο Σέρβος ομόλογός τους Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι ο αγωγός θα διασφαλίσει πως τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα είναι πια απομονωμένα από μεγάλα σχέδια υποδομών και θα βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην περιοχή.

Τέλος, ο Ουκρανός ηγέτης Πέτρο Ποροσένκο τόνισε πως το ζητούμενο είναι τελικά «η ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ευρώπης και της Ουκρανίας, που θα διαφοροποιήσει την αγορά αερίου στην ήπειρο», αναφέροντας ότι στόχος του Κιέβου είναι να αγοράσει κι αυτό αζέρικο αέριο ενδεχομένως μέσα από επέκταση του αγωγού σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Στην τελετή παραβρέθηκε και ο ηγέτης των Κατεχομένων της Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί, που μίλησε για τη «σημαντική ευθύνη να γίνεται σωστή χρήση των (σ.σ. ενεργειακών) αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, με κοινή σοφία». Χαρακτήρισε τον ΤΑΝΑΡ εξαιρετικό παράδειγμα ορθολογικής συνεργασίας στην Ενέργεια και εξέφρασε την ελπίδα «το πνεύμα οικονομικής συνεργασίας που δημιούργησε τον ΤΑΝΑΡ να αποτελέσει έμπνευση για όλους».

ΥΕΜΕΝΗ
Επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στο λιμάνι Χοντέιντα

Φόβοι για νέα σφαγή σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων...

ΣΑΝΑΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Σε κλιμάκωση του αιματοκυλίσματος του λαού της Υεμένης στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντέιντα προχωρούν από χτες τα ξημερώματα τα στρατεύματα επέμβασης και μισθοφορικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και λοιπών δυνάμεων του περιφερειακού συνασπισμού ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που έχουν φτιάξει, με κεντρικό στόχο τη μείωση της αυξανόμενης γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν στη συγκεκριμένη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Η επιχείρηση, που ονομάστηκε «Χρυσή Νίκη», ξεκίνησε χτες ξημερώματα ενάντια στους αντικαθεστωτικούς ενόπλους Χούτι, που ελέγχουν το λιμάνι Χοντέιντα από τον Οκτώβρη του 2015. Η επίθεση ξεκίνησε παρά τις πρότερες υποκριτικές «πιέσεις» ΗΠΑ και ΟΗΕ να ματαιωθεί, καθώς είναι βέβαιο πως θα επιδεινώσει την ήδη εφιαλτική κατάσταση καταστροφής, πείνας και ανείπωτου πόνου που προκαλεί εδώ και τρία χρόνια η ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και του συνασπισμού της στη χώρα. Από το 2015 έως σήμερα, έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο πάνω από 13.000 άμαχοι, λιμοκτονούν πάνω από 8.700.000 άλλοι, ενώ χρειάζεται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια πάνω από το 80% του συνολικού πληθυσμού των περίπου 26.000.000 ανθρώπων.

Διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση, αναπτύχθηκαν σε δυτικές συνοικίες του λιμανιού Χοντέιντα (από όπου εξαρτάται το 70% του ανεφοδιασμού όλης της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης) περίπου 2.000 στρατιώτες των ΗΑΕ από στρατιωτική βάση που διαθέτει η χώρα στην Ερυθραία. Στη συνέχεια, ξεκίνησε ένα συνεχές σφυροκόπημα του λιμανιού Χοντέιντα από αέρα και θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή περίπου 600.000 κατοίκων της πόλης.

Οι αντικαθεστωτικοί Χούτι, που αρνούνται τις κατηγορίες του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας ότι εξοπλίζονται και υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακοίνωσαν λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης ότι χτύπησαν με πυραύλους τουλάχιστον δύο πλοία των επιτιθέμενων δυνάμεων. Διαβεβαίωσαν μάλιστα ότι απαντούν στις επιθέσεις «σε όλα τα μέτωπα»

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την επίθεση στην Υεμένη, καλώντας τις εμπόλεμες πλευρές να επιστρέψουν, έστω και τώρα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στη Βρετανία, πάλι, κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επειδή προστατεύει τη Σαουδική Αραβία και άλλες πλούσιες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου (στις οποίες πουλάει όπλα αφειδώς), μεταξύ άλλων και ασκώντας βέτο σε καταδικαστικά σχέδια απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον όλεθρο που προκαλεί στην Υεμένη η ιμπεριαλιστική επίθεση από το 2015.

ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Συναντήσεις την επόμενη βδομάδα στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε πως θα συναντήσει την επόμενη βδομάδα στη Γενεύη της Ελβετίας απεσταλμένους Ιράν, Ρωσίας και Τουρκίας, για να συζητήσει μαζί τους τις προσπάθειες συγκρότησης μίας Συνταγματικής Επιτροπής για τη Συρία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), που εδρεύει στη Χάγη, είπε ότι «πολύ πιθανόν» να χρησιμοποιήθηκαν το διεθνώς απαγορευμένο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν και αέριο χλωρίου σε περσινές επιθέσεις στη βόρεια Συρία. Ο αξιωματούχος επικαλέστηκε «αναλύσεις στοιχείων», που φέρεται να επιβεβαίωσαν πως χρησιμοποιήθηκε σαρίν στα νότια της πόλης Λαταμνέχ, στην επαρχία Χάμα, στις 24 Μάρτη 2017. Οι ειδικοί κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε και χλώριο ως χημικό όπλο στο νοσοκομείο Λαταμνέχ και τη γύρω περιοχή την επόμενη μέρα, στις 25 Μάρτη 2017. Ο ίδιος απέφυγε πάντως να αναφερθεί στην ταυτότητα του δράστη της επίθεσης.

Τα γεγονότα αυτά, πάντως, οι συριακές αρχές τα απέδωσαν στη δράση τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών και έδωσαν το πρόσχημα στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν στις αρχές του περσινού Απρίλη τις πρώτες (επί προεδρίας Τραμπ) άμεσες επιθέσεις σε θέσεις του συριακού στρατού.

Κλιμάκωση επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ

Στην Αγκυρα, πάλι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό κανάλι, υποστήριξε ότι η επόμενη τουρκο-αμερικανική συνάντηση για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (σ.σ. Κούρδων μαχητών) του ΡΚΚ» θα γίνει τον Ιούλη στην Αγκυρα.

Υποστήριξε ακόμη ότι η επίθεση που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας ο τουρκικός στρατός από αέρος και ξηράς, κατά θέσεων ενόπλων του ΡΚΚ στο όρος Καντίλ του βόρειου Ιράκ, γίνεται «με τη συμμετοχή της ιρακινής ομοσπονδιακής και περιφερειακής κυβέρνησης και των ΗΠΑ». Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις εκεί, αλλά και στο Σιντζάρ καθώς και στα συρο-ιρακινά σύνορα θα κλιμακωθούν, όπως επίσης και στον προσφυγικό καταυλισμό του ΟΗΕ, Μαχμούρ. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και επαφές με το Ιράν, ώστε «να βελτιωθεί» η διμερής συνεργασία, καθώς, όπως τόνισε, το όρος Καντίλ είναι κοντά στα ιρακινο-ιρανικά σύνορα (από όπου αναφέρεται πως το τελευταίο διάστημα διαφεύγουν Κούρδοι του ΡΚΚ περνώντας σε ιρανικό έδαφος).

Τέλος, ο Ιρακινός σιίτης ιερωμένος Μοκντάντα αλ Σαντρ, που έχει ασκήσει συχνά κριτική στις ΗΠΑ για την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2003 και βγήκε πρώτος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε χτες πως θα συνεργαστεί με το σιιτικό αντιπολιτευόμενο μπλοκ του Χάντι αλ Αμίρι (που θεωρείται πως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Ιράν).

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
«Σύννεφα» για την καπιταλιστική οικονομία βλέπει η Λαγκάρντ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Η όξυνση των εμπορικών εντάσεων θέτει αυξανόμενη απειλή για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι τα «σύννεφα στον ορίζοντα βαραίνουν μέρα με τη μέρα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι οι απειλές πηγάζουν και από τη «μείωση στην εμπιστοσύνη που προκαλείται από τις προκλήσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνεται το εμπόριο, και με χειρισμούς στις εμπορικές σχέσεις και τον τρόπο λειτουργίας πολυμερών οργανισμών».

Οι προειδοποιήσεις της Λαγκάρντ έγιναν ελάχιστες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του G7 στο Κεμπέκ του Καναδά και ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ανακοινώσει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα με το πρόσχημα της καταπάτησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων.

«Βέλη» Τραμπ στον ΟΠΕΚ

Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) ότι «ανεβάζει» τις τιμές του πετρελαίου «ξεχνώντας» πως η κούρσα ανόδου στις τιμές ξεκίνησε λίγο μετά την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Οι τιμές του πετρελαίου είναι υπερβολικά υψηλές, ο ΟΠΕΚ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Οχι καλό!», ανέφερε η ανάρτηση μηνύματος του Αμερικανού Προέδρου.

Πάντως, λίγο πριν από την παρέμβαση του Τραμπ, η τιμή του πετρελαίου στις αγορές υποχωρούσε, μετά την επιβεβαίωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για την αύξηση της παραγωγής εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ