ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης

Eurokinissi

«Η "κόκκινη γραμμή" που διαπερνά το νομοσχέδιο είναι η υποταγή όλων σε αυτό που έχετε υπέρτατο στόχο, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, τη στήριξη των επενδύσεων, άρα στην ικανοποίηση και θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής του Κόμματος στο πολυνομοσχέδιο, δίνοντας απάντηση στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από παραδείγματα τα οποία δείχνουν τη νέα σφαγή που έρχεται και κάνουν «φύλλο και φτερό» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «δεν υπάρχουν αντιλαϊκά μέτρα στο νομοσχέδιο», ότι «τελειώνει η λιτότητα» κ.λπ.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «μέτρα και "αντίμετρα" κάνουν μία αναδιανομή από τους λιγότερο φτωχούς προς τους εξαθλιωμένους, δηλαδή ζητάτε από λιγότερο φτωχούς να πληρώσουν την επιβίωση των εξαθλιωμένων». Επισήμανε ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο «οι εργαζόμενοι από 1/1/2019 θα χάσουν 2,9 δισ. ευρώ» και ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία θα δώσουν λιγότερες συντάξεις κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2019. Δηλαδή, από 28,7 δισ. ευρώ που θα δώσουν το 2018, το 2019 θα δώσουν 25,5 δισ. ευρώ». Και πρόσθεσε πως «μεσοσταθμικά αυτή η μείωση είναι 11%», που σημαίνει πρακτικά ότι οι συνταξιούχοι το 2019 θα χάσουν το λιγότερο 1,3 συντάξεις.

«Το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης», ανέφερε, «θα είναι ότι το ταμειακό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων από τη μείωση των συντάξεων θα εκτιναχθεί από τα 457 εκατ. ευρώ το 2018 στα 3,3 δισ. ευρώ. Αυτό το θετικό ταμειακό αποτέλεσμα, που προκύπτει από μείωση συντάξεων, αποτελεί το 44% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019». Με βάση αυτά τα στοιχεία, έθεσε το ερώτημα: «Ποιος πληρώνει επί της ουσίας για το αιματοβαμμένο πρωτογενές του 2019; Οι συνταξιούχοι...».

Για το 2020 σημείωσε ότι το 60% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προέλθει από την παραπέρα μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, που θα στοιχίσουν 4,6 δισ. στους εργαζόμενους και το λαό.

Αναδεικνύοντας ότι τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ταξικά, υπέρ του κεφαλαίου μέτρα, επισήμανε ότι «ο ΣΕΒ απαιτεί με τα δελτία Τύπου και εσείς "στέκεστε κλαρίνο" και υλοποιείτε αυτές τις απαιτήσεις». Αναφέρθηκε μάλιστα και σε «φωτογραφικές» όπως τις χαρακτήρισε διατάξεις, όπως το άρθρο 70 που προβλέπει τη διατήρηση των δεξαμενών των εταιρειών πετρελαιοειδών σε Πέραμα και Κερατσίνι, προσθέτοντας: «Στο Πέραμα, μάλιστα, βγάλατε απόφαση ότι αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες στις κατοικίες κατά 20%. Εκεί ζουν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες οι βιομήχανοι; Αυξάνεται η αντικειμενική αξία των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων κατά 20% για να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ».

«Αυτό που προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο και από το Μεσοπρόθεσμο», σημείωσε, «δεν είναι τίποτα άλλο παρά το γεγονός ότι ο λαός δεν πρόκειται να βγει από τα μνημόνια, η αντιλαϊκή επίθεση δεν πρόκειται να έχει ημερομηνία λήξης, γιατί όλα τα υποτάσσετε στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας». Επιβεβαιώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ ήρθαν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, να ολοκληρώσουν το αντιλαϊκό - αντεργατικό έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Εκανε σαφές ότι η μόνη επιλογή που έχει ο λαός είναι «να οργανώσει την πάλη του για να μπορέσει να αποτρέψει την επιδείνωση της θέσης του, να έχει αποκατάσταση των απωλειών, αλλά πάνω από όλα να στοχεύσει στον πραγματικό αντίπαλο, το καπιταλιστικό σύστημα, το καπιταλιστικό κέρδος, την καπιταλιστική επιχείρηση, που αποτελούν και την πηγή, την αιτία όλων των προβλημάτων και των δεινών τα οποία ζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια. Μόνο μέσα από αυτήν την πάλη μπορεί να υπάρξει διέξοδος προς όφελος του λαού, όταν τα ανατρέψει όλα και πάρει την εξουσία στα χέρια του».


Το αντεργατικό οπλοστάσιο διατηρείται και επεκτείνεται

«Η κυβέρνηση εξαπατά τους εργαζόμενους. Διατηρεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος έδειξε με στοιχεία το μέγεθος της απάτης της κυβέρνησης, που καμώνεται ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διαιτησία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, τόνισε: «Αυτός θα συνεχίσει να ορίζεται με τον νόμο Βρούτση, που η κυβέρνηση τον διατηρεί. Αρνείται να αφήσει ελεύθερη τη διαπραγμάτευση για το ύψος του βασικού μισθού και ό,τι προβλέπεται από αυτόν. Αναφέρεται σε σταδιακή αύξηση με συμβολική σημασία του σημερινού μισθού των 586 ευρώ μεικτά. Προκρίνει το παράδειγμα της Πορτογαλίας με λίγα λεπτά του ευρώ αύξηση στο μεροκάματο. Επίσης, διατηρεί την άνιση αμοιβή για ίση δουλειά στους νέους». Ενώ για τις ΣΣΕ, σημείωσε ότι και εδώ «η κυβέρνηση εξαπατά τους εργαζόμενους, αφού το ύψος των μισθών και των κλαδικών Συμβάσεων θα καθορίζεται ουσιαστικά από Επιστημονική Επιτροπή, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ενώ διατηρούνται από την κυβέρνηση οι "ενώσεις προσώπων", βασικά εργαλεία των εργοδοτών για την επιβολή της εργασιακής ζούγκλας και των μισθών πείνας».

Ως «καθοριστικό ζήτημα» χαρακτήρισε το ότι πλέον υπερισχύουν οι ατομικές συμβάσεις, προκαλώντας τη «μετατροπή της εργασιακής σχέσης από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής». Υπό αυτές τις συνθήκες, όσον αφορά τη φιλολογία για επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων, σημείωσε ότι «είναι ένα άδειο πουκάμισο».

Τόνισε ότι «ο εργαζόμενος λαός συνολικά δεν έχει άλλο δρόμο πέρα απ' αυτόν του αγώνα με τα συνδικάτα του, με το ΠΑΜΕ, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του».


«Διαγωνισμός» για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει το κεφάλαιο

Η αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κίνημα Αλλαγής κ.λπ.) και τα άλλα αστικά κόμματα ξεκίνησε «με το καλημέρα», όταν το ΠΑΣΟΚ, κατά την έναρξη της συζήτησης, έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου, το οποίο υποστήριξε και η ΝΔ.

Η πρόταση δεν πέρασε, ενώ το μέγεθος της υποκρισίας ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι το σκηνικό είναι το ίδιο: «Οταν είναι αντιπολίτευση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εγείρουν θέματα αντισυνταγματικότητας, τα οποία βέβαια εάν ήταν κυβέρνηση, θα τα εφάρμοζαν απόλυτα. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, μας είχε πεθάνει κάθε μέρα με αυτά. Αντισυνταγματικό το μνημόνιο, ήρθε, το εφάρμοσε και έφερε και άλλο μνημόνιο». Σημείωσε ότι έχουν κάνει ακόμα και το αστικό Σύνταγμα λάστιχο και πως αυτός που αποφασίζει κάθε φορά για την αντισυνταγματικότητα ή μη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, οπότε είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει τέτοια πρόταση, «άρα, είναι υποκρισία και κοροϊδία απέναντι στον λαό». Παρ' όλα αυτά, επισήμανε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων, «με την έννοια ότι υπερασπίζουμε τα συμφέροντα γενικότερα του λαού, με βάση αυτές τις δυνατότητες που δίνονται και που σε τελευταία ανάλυση είναι μάταιες, γιατί ποτέ δεν υιοθετήθηκε καμία αίτηση αντισυνταγματικότητας, γι' αυτό είναι κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό».

Οι καβγάδες των αστικών κομμάτων συνεχίστηκαν για το «μείγμα» διαχείρισης που εξυπηρετεί καλύτερα την επιχειρηματικότητα και τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, δηλαδή την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του, Δ. Μπαλαούρας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «φέρνει νέα μέτρα, τα οποία είναι θετικά (!) για τα Εργασιακά, για την Υγεία, για τις αδειοδοτήσεις και τα επιχειρησιακά πάρκα» και διεκδίκησε τα εύσημα του κεφαλαίου επειδή το κόμμα του «έβαλε πλάτη» για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του.

Στο «διαγωνισμό» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα «θέλω» των μονοπωλίων, η απάντηση του εισηγητή της, Χρ. Σταϊκούρα, ήταν ότι «έχει διαχρονικά αποδειχθεί, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ότι η ΝΔ μπορεί καλύτερα να δημιουργήσει και πληρέστερα τις συνθήκες υψηλότερης ανάπτυξης της οικονομίας». Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκου, ο οποίος ...προέβλεψε ότι «θα συνεχίσουν τα αδιέξοδα, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, να έρθει μια άλλη κυβέρνηση που να μπορεί να διαπραγματευτεί διαφορετικά»... Οσο για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, επικέντρωσε την κριτική της στα προνοιακά επιδόματα που δίνονται στους «λαθρομετανάστες» και στα εθνικά ζητήματα, περνώντας σε άλλο ένα μισαλλόδοξο εθνικιστικό παραλήρημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ