ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ
Ανοίγει νέους δρόμους σε ΝΑΤΟ - ΕΕ - μονοπωλιακούς ομίλους

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας

Associated Press

Τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» για τα Δυτικά Βαλκάνια, κομμάτι των οποίων αποτελεί και η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, κυρίως στους τομείς των μεταφορών και των υποδομών, καθώς και η διατήρηση - μέσα σε αυτό το πλαίσιο - του σπέρματος των αλυτρωτισμών μεταξύ άλλων με την αναγνώριση «μακεδονικής» ιθαγένειας και γλώσσας και με την παραπομπή επίλυσης σειράς ανοιχτών ζητημάτων στο αόριστο μέλλον, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της 20σέλιδης συμφωνίας των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της γείτονος, που δόθηκε χτες βράδυ στη δημοσιότητα.

Τα αμέσως επόμενα βήματα προβλέπουν ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό (ο προγραμματισμός είναι για την Παρασκευή) και συνάντηση των δύο πρωθυπουργών μέσα στο Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες, όπου θα υπογραφεί επίσημα η συμφωνία από τους ΥΠΕΞ των δύο κρατών, παρουσία (σύμφωνα με πληροφορίες) εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, καθώς και των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας, προβλέπεται ότι με την υπογραφή της, η ΠΓΔΜ «χωρίς καθυστέρηση, θα καταθέσει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο για κύρωση», στη συνέχεια θα ενημερώσει την ελληνική πλευρά για την κύρωση, η ΠΓΔΜ «εφόσον το αποφασίσει, θα διεξαγάγει δημοψήφισμα» και θα ξεκινήσει τη διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων που θα ολοκληρώσει έως το τέλος του 2018, ενώ «μόλις το δεύτερο μέρος γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία».

Το ευρωατλαντικό «διά ταύτα»

Το «μεδούλι» της συμφωνίας περιλαμβάνεται στο άρθρο 2, όπου προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε «διεθνείς οργανισμούς». Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «το πρώτο μέρος (σ.σ. Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του δεύτερου μέρους (σ.σ. ΠΓΔΜ), υπό το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 της παρούσας συμφωνίας, σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς όπου το πρώτο μέρος είναι μέλος».

Στο κείμενο καταγράφεται πως «το δεύτερο μέρος θα επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ υπό το όνομα και την ορολογία του άρθρου 1...», ενώ καταγράφεται αναλυτικά και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας. Οπως λέγεται, «με τη λήψη της γνωστοποίησης της κύρωσης της παρούσας συμφωνίας από το Κοινοβούλιο του δεύτερου μέρους, το πρώτο μέρος χωρίς καθυστέρηση: i) Θα γνωστοποιήσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών στην ΕΕ διαπραγματεύσεων του δεύτερου μέρους (...) ii) Θα γνωστοποιήσει στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει να απευθυνθεί από το ΝΑΤΟ προς το δεύτερο μέρος πρόσκληση ένταξης», υπό την αίρεση των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα.

Βασικά σημεία της συμφωνίας

Πέρα από την αλλαγή του ονόματος της γείτονος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα ισχύει «erga omnes», το άρθρο 1 της συμφωνίας ορίζει ότι η ιθαγένεια του δεύτερου μέρους θα είναι «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και έτσι θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ η επίσημη γλώσσα θα είναι η «Μακεδονική Γλώσσα».

Στη συνέχεια, γίνεται προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την αναγνώριση «μακεδονικής» ιθαγένειας και γλώσσας, με διαχωρισμό από την αρχαία ιστορία της Μακεδονίας. Ετσι, με το άρθρο 7 της συμφωνίας προβλέπεται πως «τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνας αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά» καθώς και ότι «το δεύτερο μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των Νότιων σλαβικών γλωσσών, η γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της Βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συζήτηση μιας σειράς ζητημάτων που άπτονται των αλυτρωτισμών παραπέμπεται σε μεταγενέστερο στάδιο. Π.χ. στο άρθρο 8 σημειώνεται ότι «εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα μέρη θα συγκροτήσουν (...) μία Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων (...) Θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα μέρη» κ.ά.

Κατά τα λοιπά, στα άρθρα 3 και 4 καταγράφονται εκατέρωθεν εγγυήσεις για το σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των υφιστάμενων συνόρων.

«Διασύνδεση» σε Ενέργεια και Μεταφορές

Την «τιμητική» τους στη συμφωνία έχουν και τα επιχειρηματικά σχέδια και ιδιαίτερα τα ευρωατλαντικά για τη «διασυνδεσιμότητα» της περιοχής, που η αστική τάξη της Ελλάδας βλέπει επίσης ως «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τα συμφέροντά της.

Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγράφονται στο άρθρο 14: «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη δεσμεύονται να αναπτύξουν περαιτέρω την οικονομική συνεργασία τους σε όλους τους τομείς», ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας, της Ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας, των υποδομών, των επενδύσεων, του τουρισμού, του εμπορίου και των μεταφορών.

Δεσμεύονται επίσης «να προσδώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ εκατέρωθεν εταιρειών, επιχειρήσεων και βιομηχανιών», παίρνοντας μέτρα και για την άρση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων.

Ξεχωριστές αναφορές υπάρχουν στα σχέδια για την ενεργειακή και μεταφορική «διασύνδεση» μεταξύ των δύο χωρών με βάση τα αντίστοιχα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ. Οπως λέγεται, «τα δύο μέρη θα αναπτύξουν και θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά στην Ενέργεια, ιδίως διά της κατασκευής, συντήρησης και χρήσης διασυνδεόμενων αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου (υφιστάμενων, υπό κατασκευή και σχεδιαζόμενων) και όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών, της αιολικής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πιθανά εκκρεμή ζητήματα θα αντιμετωπισθούν χωρίς καθυστέρηση, με τη σύναψη αμοιβαίως επωφελών διακανονισμών λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική και το ευρωπαϊκό κεκτημένο (...)

Τα μέρη θα προωθούν, θα επεκτείνουν και θα βελτιώνουν συνέργειες στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών, καθώς και, στη βάση της αμοιβαιότητας, στους τομείς των οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, αεροπορικών και επικοινωνιακών διασυνδέσεων, αξιοποιώντας τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες και πρακτικές. Θα διευκολύνουν, επίσης, τη μεταξύ τους διαμετακόμιση αγαθών, φορτίων και προϊόντων μέσω των υποδομών, περιλαμβανομένων των λιμένων και των αερολιμένων στο έδαφος καθενός εκ των μερών».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις εμπορικές ονομασίες και τα εμπορικά σήματα, «τα δύο μέρη ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές τους κοινότητες να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή και με καλή πίστη διάλογο για να βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις»...

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συμφωνία - «συστατική επιστολή» για ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, με «σπέρματα» αλυτρωτισμού

Ξεκινώντας την ομιλία του χτες στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για την 4η «αξιολόγηση» (βλ. σελ. 8 - 9), ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τονίζοντας:

«Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα πέσουμε στην παγίδα που προσπαθούν να στήσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και άλλα κόμματα, προκειμένου να εκτραπεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και να επισκιαστούν τα πολύ σκληρά μέτρα που περιέχει και για τα οποία πρέπει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

Δεν υποτιμάμε καθόλου τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Ισα ίσα.

Από την πρώτη στιγμή, από χτες που μας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τηλεφωνικά (και ήταν αυτά που είπε στο διάγγελμά του), χαρακτηρίσαμε τη συμφωνία συστατική επιστολή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αυτός ήταν και ο στόχος της κυβέρνησης. Γι' αυτό όλα γίνονται άρον - άρον, να τακτοποιήσει τα Σκόπια στους οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το άρον - άρον αφορά τον Ιούνιο, γιατί θα μπορούσε για παράδειγμα να πάει στις Πρέσπες και τον Αύγουστο, που είναι και παχιές οι μύγες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συμφωνία, πριν καν ενημερωθούμε όλοι οι υπόλοιποι εμείς εδώ - κι ακόμα επί της ουσίας δεν έχουμε ενημερωθεί, δεν έχουμε τη συμφωνία στα χέρια μας - για την ίδια την συμφωνία και τις λεπτομέρειές της, ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Επίσης, είπαμε από χτες στον πρωθυπουργό ότι είναι και μια συμφωνία η οποία περιέχει το "σπέρμα" του αλυτρωτισμού, από τη στιγμή που αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση ως εθνικότητα τη μακεδονική και ως γλώσσα τη μακεδονική.

Αφήστε λοιπόν τις μεγαλοστομίες περί ιστορικών στιγμών που θα παίξει η Ελλάδα ηγετικό ρόλο!

Η ιστορική στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από το ξαναμοίρασμα που συντελείται στην περιοχή των Βαλκανίων, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την τραγωδία, ρόλο "γεωπολιτικού μεντεσέ", όπως σας χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρέσβης, που περιδιαβαίνει την πατρίδα μας και κάνει δηλώσεις ως νέος Πιουριφόι.

Προς το παρόν αυτά. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στη συνεδρίαση στη Βουλή για το ζήτημα αυτό, όταν γίνει».

Αποκαλυπτικά συχαρίκια

Συνεχίζονται τα συχαρίκια ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας από όλες τις πλευρές ότι πρόκειται για συμφωνία ευρωΝΑΤΟικής κοπής.

Σε ανακοίνωση του το αμερικανικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον (σ.σ. ομόλογό του της ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία» προσθέτοντας ότι «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτήν τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες».

Σε κοινή δήλωσή τους ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού καλωσορίζουν τη συμφωνία, σημειώνουν την «ελπίδα» τους «αυτή η μοναδική ευκαιρία επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων να μη χαθεί», επισημαίνοντας με νόημα ότι «αποτελεί ένα παράδειγμα για άλλους στο πώς μπορούν να εδραιωθούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Εξάλλου ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» χτες το βράδυ, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία αφορά τα σχέδια για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία είναι «ιστορική, γιατί αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα δεκαετιών που καθυστερούσε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ». Ερωτηθείς αν βλέπει δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται, εναπόθεσε την πορεία της «στις δημοκρατικές διαδικασίες των δύο χωρών», που όπως είπε «δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία».

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη μεθοδευόμενη συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος βρισκόταν σε διαρκή επαφή και με τις δύο πλευρές, ενώ αποκάλυψε ότι την περασμένη Παρασκευή τηλεφώνησε στον Σκοπιανό ομόλογό του και τον προέτρεψε να μην αφήσει να χαθεί η «ιστορική ευκαιρία».

Για «φανταστικό νέο» έκανε λόγο και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπ. Τζόνσον.

Ενδεικτικές είναι και οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων στα Βαλκάνια.

Συγχαρητήρια εξέφρασαν τόσο η Βουλγαρία, όσο και ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα λέγοντας ότι η συμφωνία «ανοίγει το δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (σ.σ. προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια».

Τέλος, ο πρόεδρος του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, Χάσιμ Θάτσι, επίσης συνεχάρη τους Τσίπρα και Ζάεφ, λέγοντας ότι «η ανανέωση της δυνατότητας ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα βοηθήσει επίσης το Κόσσοβο και γενικότερα τα Δυτικά Βαλκάνια».

«Ενστάσεις» εντός ευρωατλαντικού πλαισίου

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετέβη χτες το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, σε άλλη μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει την αντίθεση του ίδιου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους χειρισμούς της κυβέρνησης για διευθέτηση του Σκοπιανού, χωρίς φυσικά να διαφοροποιείται από τη βάση της όλης διευθέτησης, τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τη συμφωνία «βαθιά προβληματική» και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση» και «ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή» για να την υπογράψει. Ταυτόχρονα, έντονη είναι η φημολογία ότι σήμερα η ΝΔ αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής.

Προηγουμένως, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, με δήλωσή του μιλούσε για «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό» και «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα». Απαντώντας, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έκανε λόγο για «μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ» και για «υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης».

Αντιπαραθέσεις και στα Σκόπια

Στο μεταξύ, στα Σκόπια, συνεχίστηκε χτες η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της χώρας, Γκ. Ιβανόφ. Ο τελευταίος, αφού το πρωί αρνήθηκε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της χώρας σχετικά με τη συμφωνία, το απόγευμα απηύθυνε διάγγελμα όπου μίλησε για «επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας» συμφωνία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υποχώρησε «σε κάθε απαίτηση και κάθε τελεσίγραφο της Ελλάδας». Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση, ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως άλλοθι για τη συμφωνία, «που δεν ενώνει την κοινωνία αλλά επιπροσθέτως την πολώνει».

Σε δική της ανακοίνωση, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ