ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σφοδρές συγκρούσεις με επίκεντρο τη Ράκα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σκληρές μάχες μαίνονταν χτες ανάμεσα σε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και Κούρδους και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στη συνοικία Ας Σανάα, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Ράκα, μια βδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησης ανακατάληψης της πόλης (που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου»), σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας των SDF, Τζιχάν Αχμεντ, αναφέρθηκε στις μάχες, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές αντιστέκονται χρησιμοποιώντας νάρκες, αυτόχειρες βομβιστές και αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μαχητές των δυνάμεων SDF έχουν έως τώρα καταφέρει να καταλάβουν μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης και άλλη μια στο δυτικό.

Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) απαίτησε να υπάρξει «καλύτερη πρόσβαση (...) στους δεκάδες χιλιάδες αμάχους, οι οποίοι έχουν απελπιστική ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια», καθώς υπολογίζει ότι οι πολίτες που χρειάζονται αρωγή στην επαρχία ανέρχονται σε 430.000.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι δυνάμεις του συριακού στρατού κατέλαβαν εννιά θέσεις και χωριά στο δυτικό τμήμα της Ράκα.

Τροφική δηλητηρίαση με εκατοντάδες θύματα στη Μοσούλη

Σαν να μην έφταναν οι κακουχίες από τον ξεριζωμό των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων από τη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, όπου είναι εδώ και μήνες σε εξέλιξη επιχείρηση του ιρακινού στρατού και του συνασπισμού των ΗΠΑ για ανακατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές, χτες αναφέρθηκε ότι το βράδυ της Δευτέρας δύο άνθρωποι πέθαναν και εκατοντάδες προσβλήθηκαν από τροφική δηλητηρίαση σε καταυλισμό προσφύγων ανατολικά της Μοσούλης και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής.

Ο καταυλισμός βρίσκεται στο Χάζερ, την οδική αρτηρία που συνδέει τη Μοσούλη με το Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν, και φιλοξενεί πλήθος εκτοπισμένων αμάχων.

ΚΑΤΑΡ - Σ. ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ
Διαπραγματεύσεις για εκτόνωση της αντιπαράθεσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΓΚΥΡΑ-ΝΤΟΧΑ.--

Τις «πολύ περίπλοκες και σύνθετες καταστάσεις» που δημιουργεί το εμπάργκο χωρών του Κόλπου, με πρωτοστάτη τη Σαουδική Αραβία, σε βάρος του Κατάρ, παραδέχτηκε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ στην Ουάσιγκτον.

«Πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος», πρόσθεσε ο Μάτις, καταθέτοντας αργότερα σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο Καταριανός εμίρης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι «κληρονόμησε μία δύσκολη κατάσταση και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Πρόσθεσε ακολούθως ως «κοινή πεποίθηση» ΗΠΑ - Κατάρ ότι «η χρηματοδότηση οποιουδήποτε είδους τρομοκρατικής ομάδας είναι επιζήμια για τα συμφέροντα όλων μας». Πάντως υπήρξαν επικρίσεις από βουλευτές για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Κατάρ, που ουσιαστικά περισσότερο έχουν σχέση με τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή και το γεγονός ότι το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση Αλ Ουντέιντ, με πάνω από 10.000 στρατιώτες.

Ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ, που ηγείται των προσπαθειών μεσολάβησης με στόχο την εκτόνωση στις σχέσεις του Κατάρ με χώρες του Κόλπου και άλλες μουσουλμανικές χώρες, δήλωσε πως η κόντρα «μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες». Πρόσθεσε ότι για τη γενιά του, «που έφτιαξε πριν 37 χρόνια το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, είναι δύσκολο να βλέπουμε το ρήγμα μεταξύ των μελών του».

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συνομίλησε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, ζητώντας του να ηγηθεί των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης στις σχέσεις με το Κατάρ. Είπε ότι το εμπάργκο που επέβαλαν η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες έναντι του Κατάρ (που είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας στην περιοχή) αντιτίθεται στις «ισλαμικές αξίες» και ισοδυναμεί με θανατική ποινή.

Το Κατάρ φάνηκε, και χτες, να μην υποχωρεί στις πιέσεις των γειτόνων του. Ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ μπιν Αμπντελράχναμ αλ Θάνι πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, σε Βερολίνο, Μόσχα και Λονδίνο, για να «ενημερώσει» τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες για την κρίση. Χτες βρέθηκε στο Παρίσι, από όπου επέκρινε τα «άδικα» και «παράνομα» μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα του από τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο.

Σε μία επιπρόσθετη, ενδιαφέρουσα εξέλιξη, το Ισραήλ αργότερα χτες το βράδυ ανακοίνωσε ότι προσανατολίζεται στο κλείσιμο των γραφείων του καταριανού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» στη χώρα, εκπομπές του οποίου είχαν προκαλέσει πολλάκις τις αντιδράσεις μοναρχιών του Κόλπου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι συνυπέγραψε χτες με την ομόλογό του από τον Παναμά Ιζαμπέλ ντε Σεντ Μάλο ανακοινωθέν με το οποίο οι δυο χώρες αποφάσισαν να αναγνωρίσουν η μία χώρα την άλλη και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις. Ο Παναμάς διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις που είχε με την Ταϊβάν και αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα.

ΚΑΪΡΟ.-- Η επιτροπή νομικών και συνταγματικών υποθέσεων του αιγυπτιακού κοινοβουλίου ενέκρινε χτες την πολυσυζητημένη διμερή συμφωνία Αιγύπτου - Σαουδικής Αραβίας, που παραδίδει στη Σαουδική Αραβία τα δύο αιγυπτιακά νησάκια Τιράν και Σαναφίρ, στον Κόλπο της Ακαμπα, και η οποία είχε προκαλέσει πέρυσι την άνοιξη αρνητικές αντιδράσεις στο Κάιρο. 43 βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία και οκτώ την απέρριψαν, παραπέμποντας το θέμα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Αμυνας, και στη συνέχεια στην Ολομέλεια.

ΝΤΑΚΑ.-- Τους 111 είχαν φτάσει χτες οι νεκροί από τις φονικές κατολισθήσεις που συνόδευσαν τις σφοδρές βροχοπτώσεις, στο Μπανγκλαντές.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Πάνω από 15 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατάρρευση πολυόροφου κτιρίου σε φτωχή συνοικία του Ναϊρόμπι, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, προχτές το βράδυ. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών, διασώθηκαν τουλάχιστον 121 άνθρωποι.

ΜΟΝΑΧΟ.-- Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία αστυνομικός, τραυματίστηκαν χτες το πρωί, όταν ένας άνδρας που άρπαξε το πιστόλι από την αστυνομικό άνοιξε πυρ στο σιδηροδρομικό σταθμό Ουντερφέρινγκ, βόρεια του Μονάχου. Η γυναίκα είναι τραυματισμένη σοβαρά στο κεφάλι, ενώ η αστυνομία σημείωσε ότι ο δράστης, που συνελήφθη, δεν είχε «πολιτικά ή θρησκευτικά» κίνητρα.

ΗΠΑ
Υπουργός Αμυνας: «Στρατηγικός ανταγωνιστής η Ρωσία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Ρωσία επέλεξε να γίνει «στρατηγικός ανταγωνιστής» των ΗΠΑ και δεν δείχνει να επιθυμεί «καλές σχέσεις» με τις ΗΠΑ, εκτίμησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, σε κατάθεση σε επιτροπή του Κογκρέσου για πλειάδα θεμάτων. Ο Μάτις τόνισε πως δεν διακρίνει από τη μεριά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν «καμία ένδειξη ότι θέλει μια θετική σχέση μαζί μας», επισημαίνοντας εντούτοις πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε εκεί, καθώς ψάχνουμε για κοινό έδαφος».

Νωρίτερα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συμφώνησαν σε νομοσχέδιο με στόχο την επιβολή νέων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και νομικής πρόβλεψης η οποία θα εμποδίζει παρέμβαση του Λευκού Οίκου για τη χαλάρωση, την αναστολή ή τον τερματισμό επιβολής των κυρώσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση από το Κογκρέσο. Η συμφωνία θα εισαχθεί ως τροποποίηση σε νομοσχέδιο επιβολής κυρώσεων στο Ιράν, ενώ στοχεύει στην τιμωρία της Ρωσίας για μια σειρά ζητήματα που έχουν προκύψει στις διμερείς σχέσεις. Στα ζητήματα αυτά εντάσσονται η ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στον προεκλογικό αγώνα του 2016, η κατάληψη της Κριμαίας και η υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στην κυβέρνηση της Συρίας.

Το νομοσχέδιο για το Ιράν αναμένεται να εισαχθεί για ψηφοφορία μέσα στη βδομάδα.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Τραμπ εξαπέλυσε χτες επίθεση στην πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς, για αποφάσεις που, όπως είπε, «εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες» της πρώην υπουργού Εξωτερικών και αντιπάλου του στις εκλογές, Χίλαρι Κλίντον. Αυτό έγινε πριν την προγραμματισμένη για αργότερα χτες το βράδυ κατάθεση του ομοσπονδιακού υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς στο Κογκρέσο, αναφορικά με τις σχέσεις μελών του προεκλογικού επιτελείου με τη Ρωσία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, με συναντήσεις της αρχηγού των Συντηρητικών Τερέζα Μέι με τον αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) από τη Βόρεια Ιρλανδία, Νάιτζελ Ντοντς. Το συντηρητικό αυτό κόμμα, που παζαρεύει τη στήριξη της κυβέρνησης Μέι με 10 βουλευτές, διεκδικεί ανταλλάγματα, όπως η αύξηση των επενδύσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ παράλληλα ο αρχηγός του κόμματος Σιν Φέιν στη Β. Ιρλανδία, Τζέρι Ανταμς, επανέφερε το ενδεχόμενο μελλοντικού δημοψηφίσματος για απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και ένωσής της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Οι ηγέτες του DUP τάσσονται υπέρ της «ήπιας» εκδοχής αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να αποτραπεί, ανάμεσα στα άλλα, η εγκατάσταση μεθοριακών φυλακίων στα ιρλανδικά σύνορα. Η πρόεδρος του κόμματος, Αρλίν Φόστερ, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή της με τη Μέι (την οποία θα επαναλάβει και σήμερα), είπε πως οι συνομιλίες «γίνονται σε καλό κλίμα», εκφράζοντας την ελπίδα πως θα καταλήξουν επιτυχώς.

Επιπλέον, χτες, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς μία πιο «διακομματική» γραμμή στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και στη διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού, ώστε να ακολουθηθεί ένα πιο χαλαρό δημοσιονομικό πρόγραμμα, προκειμένου να επιβιώσει η νέα κυβέρνηση και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή των Κοινοτήτων (πιθανώς την επόμενη βδομάδα, μετά την ομιλία της Βασίλισσας), ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η Βασίλισσα Ελισάβετ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σοσιαλδημοκράτη αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που και χτες δήλωσε έτοιμος να συγκροτήσει «ισχυρή και σταθερή» κυβέρνηση, όταν του δοθεί η ευκαιρία.

Η Τερέζα Μέι πάντως μετέβη χτες στο Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, συζητώντας για το Brexit και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Η «πιο επείγουσα απειλή» λέει ο Μάτις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος (σ.σ. της ΛΔ Κορέας) αποτελεί σαφή και υπαρκτό κίνδυνο για όλους και οι προκλητικές του ενέργειες, ρητά παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο, δεν υποχώρησαν, παρά τις μομφές και κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών». Αυτά επισήμανε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, μιλώντας σε επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσσου.

Οι νέες επισημάνσεις Μάτις γίνονται ενώ η Ουάσιγκτον ιεραρχεί την ανάπτυξη της υπερσύγχρονης αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD, που αφορά συνολικά την παρουσία της σε Ασία - Ειρηνικό, εν μέσω διαρκούς αναβάθμισης του ρόλου και της ισχύος ανταγωνιστικών κέντρων, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Πάντως η «ασπίδα» είναι αντικείμενο παζαριού με τη σημερινή αστική κυβέρνηση, που φαίνεται να θέλει διαύλους με την Κίνα και προβάλλει διάφορα προσκόμματα. Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι στην περιφέρεια Γκανγκ-γουόν της Ν. Κορέας καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) που εκτιμάται ότι πραγματοποιούσε αεροφωτογράφηση της THAAD και είχε ξεκινήσει από τη ΛΔ Κορέας.

Χτες επίσης έγινε γνωστό από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, ότι η ΛΔ Κορέας απελευθέρωσε τον Αμερικανό φοιτητή Οτο Γουόρμπιερ, μετά από 17 μήνες κράτησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ