ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 2015
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρακαταθήκη οι μαζικές συγκεντρώσεις εκατοντάδων συνδικάτων και φορέων

Το γιγαντοπανό στο υπουργείο Οικονομικών

Eurokinissi

Το γιγαντοπανό στο υπουργείο Οικονομικών
Ξημέρωμα Πέμπτης. Με αιφνιδιαστική κίνηση, μια ομάδα συνδικαλιστών μπαίνει στο υπουργείο Οικονομικών. Από την ταράτσα ξετυλίγει στην πρόσοψη του κτιρίου ένα γιγαντοπανό, που τις επόμενες ώρες θα αποτυπωνόταν στα μάτια χιλιάδων περαστικών.

Το γιγαντοπανό, με την υπογραφή του ΠΑΜΕ, απεικόνιζε τους Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα, στη σκιά του ΣΕΒ, περιστοιχισμένους από τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ, τον καθένα με το μνημόνιο που φόρτωσε (και ετοιμάζεται να φορτώσει) στο λαό. Το σύνθημα στο κάτω μέρος του πανό έγραφε: «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ! Μπλόκο στα νέα μέτρα και στα μνημόνια διαρκείας».

Ηταν ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει μια μέρα σημαντική από κάθε άποψη, καθώς το ίδιο απόγευμα ήταν προγραμματισμένα τα συλλαλητήρια από 700 και πλέον συνδικάτα και φορείς, στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα που ξεδιπλωνόταν το πανό, στην είσοδο του υπουργείου συγκεντρωνόταν κόσμος, που παρέμεινε εκεί μέχρι το απόγευμα, όταν στο Σύνταγμα ξεκινούσε το μεγάλο συλλαλητήριο.

Το γιγαντοπανό δέσποζε πάνω από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους, που λίγο πριν τις 7.30 μ.μ. ξεκίνησαν συγκροτημένα να φτάνουν στο χώρο του Συντάγματος. Λίγο νωρίτερα, οι προσυγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας είχαν ενωθεί σε μια πυκνή και μεγάλη πορεία, που για πολλή ώρα κάλυπτε ολόκληρη την οδό Σταδίου.

Πανοραμική άποψη του συλλαλητηρίου στην Αθήνα
Πανοραμική άποψη του συλλαλητηρίου στην Αθήνα
«ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θέλουν συμφωνία, τσακίζουν τον λαό για την πλουτοκρατία», «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά» και «Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Οι δρόμοι μπροστά από το υπουργείο, γύρω από το σημείο που στήθηκε η εξέδρα, ήταν γεμάτοι από τρικάκια, που κατά εκατοντάδες πετάχτηκαν το πρωί από την ταράτσα του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που μια ντουντούκα, τοποθετημένη εξωτερικά στον πρώτο όροφο, καλούσε στην απογευματινή συγκέντρωση.

Οταν πλέον είχε αρχίσει η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Τασιούλα, ο κόσμος είχε κατακλύσει όλο το πλάτωμα της Φιλελλήνων, από τη Γεωργίου έως την Οθωνος, με την πλατεία Συντάγματος να είναι γεμάτη με κόσμο μέχρι ψηλά στα σκαλιά του Μετρό και ορισμένα μπλοκ να βρίσκονται ακόμα στη Σταδίου και στις παρυφές της Φιλελλήνων με τους άλλους κάθετους δρόμους.

«Το σημερινό συλλαλητήριο είναι απάντηση και κάλεσμα για νέους αγώνες. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε. Δυναμώνουμε την προετοιμασία μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και στα χωριά. Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι εταίροι τους να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Εμείς δεν προσκυνάμε. Οργανώνουμε μαζική λαϊκή μαχητική απάντηση. Οργανώνουμε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, προετοιμαζόμαστε για μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση σε όλους τους κλάδους», ήταν τα τελευταία λόγια του κεντρικού ομιλητή.

Χιλιάδες κόσμου σε πυκνή διάταξη μπροστά από την εξέδρα στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος
Χιλιάδες κόσμου σε πυκνή διάταξη μπροστά από την εξέδρα στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος
Ηταν μια πραγματικά μεγάλη, εντυπωσιακή λαϊκή συγκέντρωση. Οπως μεγάλες ήταν και οι συγκεντρώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε περισσότερες από 60 πόλεις σε όλη τη χώρα...

Στιγμιότυπο από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Ενα ακόμα στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Ενα ακόμα στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη
Απεργούν αύριο καθαριστές/στριες

Απεργούν αύριο, Δευτέρα, εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στα σχολεία και στα εργολαβικά συνεργεία, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων και αποφάσεις σωματείων απ' όλη την Ελλάδα. Στις 12 μ. θα γίνει συγκέντρωση στην Ομόνοια, στην οποία θα πάρουν μέρος εργαζόμενοι και από άλλες πόλεις. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν τα Σωματεία Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας, το Συνδικάτο Καθαριστών/στριών Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και καλεί τα σωματεία των εργαζομένων στους δήμους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση. Συμπαράσταση εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Συγκέντρωση τη Δευτέρα στη Ζώνη

Συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στο Πέραμα, διοργανώνουν τη Δευτέρα 15 Ιούνη στις 7 μ.μ. το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Σωματείο Καθαριστών/στριών Πειραιά, το Σωματείο Λογιστών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας και η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών. Τη μέρα εκείνη, οι χρυσαυγίτες έχουν προγραμματίσει τα «εγκαίνια» του νέου δουλεμπορικού γραφείου που έστησαν με το μανδύα του σωματείου και με την επωνυμία «Αγιος Νικόλαος», στο Πέραμα. Στην κινητοποίηση των σωματείων καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org