ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ Ν. ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Κάλεσμα οργάνωσης και πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση

Το στοίβαγμα 400 εργατών σε 77 μικρές σκηνές σε έναν πλήρως εκτεθειμένο χώρο είναι η «λύση» που διαφήμισαν κυβερνητικοί παράγοντες μετά την πρόσφατη πυρκαγιά
Το στοίβαγμα 400 εργατών σε 77 μικρές σκηνές σε έναν πλήρως εκτεθειμένο χώρο είναι η «λύση» που διαφήμισαν κυβερνητικοί παράγοντες μετά την πρόσφατη πυρκαγιά
Στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας στην Ηλεία, στα χωράφια της οποίας χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης εργάζονται και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, βρέθηκε την περασμένη Κυριακή αντιπροσωπεία της Γραμματείας Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά σε πρόχειρο καταυλισμό μεταναστών εργατών.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Βασίλη Σταμούλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, συναντήθηκε με μετανάστες που εργάζονται στην περιοχή, καθώς και με συνδικαλιστές των τοπικών συνδικάτων.

Μέσα από τις συζητήσεις με τους μετανάστες εργάτες γης αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά το μέγεθος της εκμετάλλευσης, του εκβιασμού που υφίστανται, της εξαθλίωσης, αναδείχθηκαν οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσής τους.

Συνδικαλιστές και μετανάστες περιόδευσαν μαζί σε αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς των εργατών γης.

Μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ μεταφρασμένη στη γλώσσα του Μπαγκλαντές, με τα αιτήματα που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργάτες μαζί με τα συνδικάτα. Εγινε πλούσια συζήτηση για τα προβλήματα των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή και σε όλη την Ελλάδα, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες εργαζόμενοι εξαιτίας της αντεργατικής - αντιμεταναστευτικής πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Το συνεχόμενο 7ωρο εντός του νάιλον τολ χωρίς διάλειμμα ούτε για νερό είναι η εργασιακή πραγματικότητα στα χωράφια της Μανωλάδας
Το συνεχόμενο 7ωρο εντός του νάιλον τολ χωρίς διάλειμμα ούτε για νερό είναι η εργασιακή πραγματικότητα στα χωράφια της Μανωλάδας
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κάλεσε τους μετανάστες να οργανωθούν. Να κλείσουν τα αυτιά τους στις κυβερνητικές «Σειρήνες», στα ψεύτικα τα λόγια, να μην περιμένουν λύση από τα πάνω, αλλά μαζί με τους ντόπιους εργάτες να παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για δουλειά με δικαιώματα, για κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Χάθηκαν οι οικονομίες του τελευταίου δίμηνου...

Σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό στον καταυλισμό περίπου 400 εργατών, η πυρκαγιά εκτός των πρόχειρων και υποτυπωδών καταλυμάτων κατέστρεψε σε αρκετές περιπτώσεις και τις οικονομίες αρκετών μεταναστών εργατών που τις φύλαγαν σε αυτούς, κατέστρεψε τα χαρτιά τους, τις άδειες παραμονής, καθώς και άλλα προσωπικά υπάρχοντα.

Ειδικά για ορισμένους, η οικονομική καταστροφή αφορά τις μαζεμένες οικονομίες του τελευταίου δίμηνου δουλειάς, ενώ η καταστροφή διαβατηρίων, αδειών παραμονής, εργασίας κ.ο.κ. αυξάνει την ανασφάλεια. Και αυτό γιατί έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη προβληματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο μεταξύ, παρά τις εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων για άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, η επόμενη μέρα μοιάζει ίδια ή και χειρότερη απ' την προηγούμενη: Ενας εξίσου υποτυπώδης καταυλισμός, με μόλις 77 απλές σκηνών τύπου κάμπινγκ για 400 άτομα (στοιβάζονται σχεδόν 4 άτομα σε κάθε σκηνή δυο ατόμων), χωρίς καθόλου συνθήκες υγιεινής (τουαλέτες, νερό), στημένος σε ένα ξέφωτο που τον καθιστά εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, είναι αυτό που διαφημίστηκε ως «λύση». Ιδια και απαράλλαχτη ήταν η εικόνα και στους υπόλοιπους χώρους διαμονής που επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Συνθήκες «σύγχρονης» σκλαβιάς

Μέσα από τις συζητήσεις που είχε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των τοπικών συνδικάτων, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια οι συνθήκες μεσαίωνα όσον αφορά την εργασία και τη διαμονή των μεταναστών εργατών γης. Ενα πενιχρό μεροκάματο για ασταμάτητη 7ωρη και 8ωρη εργασία σε επικίνδυνες και επίπονες συνθήκες μέσα στα θερμοκήπια, αθέτηση των αρχικών συμφωνιών από τους εργοδότες, καθεστώς εκβιασμού με παρακράτηση των χαρτιών και απειλές συνθέτουν την εργασιακή καθημερινότητα των μεταναστών εργατών, ενώ ούτε λόγος δεν γίνεται για κάποια οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ειδικά για τα μεροκάματα, όπως καταγγέλθηκε, ακόμα και συμφωνίες που υπάρχουν για 25 ευρώ για 7ωρη συνεχόμενη εργασία σε τέτοιες άσχημες συνθήκες, τελικά δεν τηρούνται. Σε κάποιες περιπτώσεις το μεροκάματο δεν υπερβαίνει τα 18 ευρώ, με βάση και σχετικά αλισβερίσια που πραγματοποιούν διάφοροι μεσάζοντες, σε μια κατάσταση που φυσικά βολεύει την εργοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για αρκετούς μετανάστες εργάτες χρειάζονται ακόμα και 2 χρόνια εργασίας, μόνο και μόνο για να ξεχρεώσουν όσα πλήρωσαν στα δουλεμπορικά για να φτάσουν στην Ελλάδα.

Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, οι εργάτες γης δουλεύουν τουλάχιστον 7 ώρες εντός των νάιλον τολ που υπάρχουν στα χωράφια. Το ανθυγιεινό των συγκεκριμένων κατασκευών μαζί με τα δηλητήρια απ' τα φάρμακα που υπάρχουν στα χωράφια, δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό για την υγεία των εργαζομένων. Η λέξη διάλειμμα ακόμα και για νερό είναι άγνωστη για τους εργάτες γης, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι μέρος των συμφωνιών είναι κάποιος να βγάλει τουλάχιστον 4 τελάρα προκειμένου να πληρωθεί το μεροκάματο...

Αθλιες συνθήκες διαβίωσης

Εξίσου άθλια κατάσταση επικρατεί και στις συνθήκες διαμονής. Για το πλήθος των μεταναστών εργατών που δουλεύουν στη Νέα Μανωλάδα στήνονται καταυλισμοί πρόχειρων παραπηγμάτων, ακατάλληλων και άκρως επικίνδυνων, όπως επιβεβαίωσε η πρόσφατη πυρκαγιά, που στο καθένα από αυτά στοιβάζονται από 10 έως 30 άτομα.

Ακόμα και η διαμονή υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, δεν είναι χωρίς κόστος, αφού οι μετανάστες εργάτες πληρώνουν ενοίκιο με το κεφάλι στους κατόχους των χωραφιών που έχουν στηθεί αυτοί οι καταυλισμοί.

Παράλληλα, και στην περίπτωση της δυνατότητας ενοικίασης σπιτιού εντός του χωριού τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού το κόστος ενοικίασης (300 - 350 ευρώ ακόμα και για μια μικρή κατοικία) οδηγούν και πάλι στο στοίβαγμα αρκετών ατόμων στον ίδιο χώρο, προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπου στην καθημερινότητα των μεταναστών εργατών κυριαρχούν η δουλειά σε αυτό το καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης και η διαβίωση σε άθλιες συνθήκες, απουσιάζουν πλήρως άλλου είδους δραστηριότητες αναγκαίες για τους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα για την ψυχαγωγία τους.


«Δώστε οργανωμένη μάχη ενάντια στη χαμοζωή που σας επιβάλλουν!»

Από τις συζητήσεις της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με μετανάστες εργάτες γης
Από τις συζητήσεις της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με μετανάστες εργάτες γης
Μιλώντας στους μετανάστες εργάτες γης, ο Βασίλης Σταμούλης τόνισε ότι το ΠΑΜΕ βρίσκεται σταθερά, εδώ και χρόνια, στο πλευρό τους, καλώντας τους να οργανωθούν, να παλέψουν για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες δουλειάς, Κοινωνική Ασφάλιση και δικαιώματα.

«Πρέπει οι εργάτες να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε. Δεν έχουμε άλλο δρόμο», υπογράμμισε. «Μην περιμένετε κάποιον άλλο να λύσει τα προβλήματά σας. Εμείς ως Ομοσπονδίες, εργατικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, θα είμαστε στο πλευρό σας. Πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι όλοι μαζί, Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Για δουλειά με δικαιώματα και κατάργηση της εκμετάλλευσης. Απ' τη μια πλευρά είναι οι μεγαλοφραουλάδες, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, αυτοί που κερδίζουν από το μόχθο και τον ιδρώτα μας, αυτοί που καρπώνονται τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Ολοι οι εργάτες, όλα τα συνδικάτα, θα πρέπει να παλέψουμε κανείς εργάτης να μην είναι κάτω από 33 ευρώ μεροκάματο. Κανείς εργάτης να μην είναι ανασφάλιστος, αλλά να έχει ασφάλιση κανονική για μισθωτή εργασία. Που σημαίνει άδεια με αποδοχές, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, προϋποθέσεις για ταμείο ανεργίας».

Η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» επιβάλλει τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα

Ειδικά για την κατάσταση που επικρατεί στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας, ο Β. Σταμούλης κάλεσε τους μετανάστες εργάτες γης να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις στις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν και αφορούν και τις συνθήκες διαμονής.

«Θα πρέπει με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να φτιαχτούν ανθρώπινοι χώροι για να μένουν οι εργάτες γης», πρόσθεσε. «Αυτά που είπε η υπουργός Εργασίας στην επίσκεψή της εδώ είναι ψεύτικα λόγια και κοροϊδεύει. Γιατί αυτά που ζείτε εσείς εδώ, με τα μεροκάματα πείνας και την ανασφάλιστη δουλειά, τα ζουν χιλιάδες εργάτες σε όλη τη χώρα. "Μανωλάδες" υπάρχουν και σε άλλες περιοχές... Η υπουργός Εργασίας ήρθε εδώ και μίλησε για αξιοπρέπεια, αλλά όταν γύρισε στην Αθήνα απέρριψε την πρόταση που κάναμε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Γι' αυτό λέμε ότι υπηρετούν ουσιαστικά τα συμφέροντα των αφεντικών που θέλουν να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Αυτή είναι η "ευρωπαϊκή κανονικότητα" που επικαλούνται. Και αυτή έχει να κάνει με την αντιμεταναστευτική πολιτική, κρατάνε τους μετανάστες εργάτες σε ομηρία, είναι χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου που είναι διωγμένοι απ' τον πόλεμο που γίνεται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Και αυτό ισχύει σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ