ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με εκβιασμούς και απάτες επιχειρεί να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή στα αντιλαϊκά παζάρια

Eurokinissi

Την «κρισιμότητα» της διαπραγμάτευσης που πραγματοποιεί για λογαριασμό του κεφαλαίου κραδαίνει εκ νέου η κυβέρνηση, επιχειρώντας να εκβιάσει το λαό, αλλά και να του καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες προκειμένου να συναινέσει στα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούνται προς τούτο, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει χτες στο υπουργικό συμβούλιο ότι διαφορετικά δεν θα υπάρξει έξοδος απ' την κρίση και τα μνημόνια, αναφερόμενος φυσικά στην άρση περιορισμών σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου και όχι στην άρση των μνημονιακών μέτρων που θα συνεχίσουν να ισχύουν, εμπλουτιζόμενα με όσα θα υπαγορεύει ο στόχος διατήρησης της ανάκαμψης στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό και απευθυνόμενος απ' τη μια στο λαό για τη χειραγώγησή του κι απ' την άλλη στο κεφάλαιο, καθησυχάζοντάς το για την αίσια έκβαση των παζαριών, ανέφερε: «Εχουμε μπροστά μας ίσως την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, από την έναρξη της κρίσης. Οχι κρίσιμη με την έννοια της αποφυγής της χρεοκοπίας ή της καταστροφής, όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Αλλα κρίσιμη για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Επιτέλους, μετά από 7 χρόνια (...) σε αυτήν τη μάχη λοιπόν πηγαίνουμε συγκροτημένα με σχέδιο, με συμμαχίες, γνωρίζοντας τι θέλουμε να κερδίσουμε, τι να αποφύγουμε (...). Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ' αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση».

Επιβεβαιώνοντας ότι τα παζάρια για το χρέος έχουν δεδομένη την αντιλαϊκή επίθεση και αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σημείωσε πως «το timing είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων», γιατί «καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις» και «έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες, καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος, αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών». Επιβεβαιώνοντας για τίνος λογαριασμό διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, ζήτησε να μη «χαθεί άλλος χρόνος, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος, αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί».

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο των παζαριών, αφού «κάρφωσε» τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως «ό,τι τους έδιναν έπαιρναν», δήλωσε πως «εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους (...) Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση, καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών».

Χαρακτήρισε δε «κλειδί για τη λύση» την «αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέσυρε εκ νέου το «χαρτί» της παραπομπής του ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο αυριανό Γιούρογκρουπ, παρότι πληροφορίες επιμένουν ότι η προοπτική αυτή προσκρούει στην ισχυρή αντίδραση αξιωματούχων της ΕΕ και κυβερνήσεων κρατών - μελών της. Παρ' όλα αυτά, δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι αν δεν επιτευχθεί λύση, «να μη δεχθούμε, να μη συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Παζάρια για το κεφάλαιο με διαδοχικές «εκταμιεύσεις» αντιλαϊκών μέτρων

Ολα αυτά στο φόντο της αυριανής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο, όπου, όπως όλα δείχνουν, ο κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης «κλειδώνει» με την εκταμίευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη του κράτους, με τη συζήτηση γύρω από το ελληνικό κρατικό χρέος να παραπέμπεται σε επόμενη φάση.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουμε συμφωνία, μπορώ να πω ότι οι πιθανότητες πλησιάζουν το 100%», ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν υπήρχε θέμα λήψης αποφάσεων για το κρατικό χρέος σε αυτή τη φάση, αλλά προς το τέλος του τρέχοντος «προγράμματος» το καλοκαίρι του 2018. Θυμίζουμε ότι η επίσημη ατζέντα του επικείμενου Γιούρογκρουπ αναφέρεται σε «πιθανές παρεμβάσεις» στο κρατικό χρέος, εάν και στο βαθμό που κριθούν αναγκαίες, και βέβαια με όρο και προϋπόθεση την ολόπλευρη εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας και των μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να εξετάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα, προκειμένου, όπως είπε, να βελτιώσει το «αναπτυξιακό προφίλ» της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τα «εμβληματικά έργα» και τα αναπτυξιακά πακέτα που προωθούνται για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συμπληρωματικού μνημονίου με την Ευρωζώνη. Επιπλέον, ο εν λόγω παράγοντας της Ευρωζώνης, απορρίπτοντας ουσιαστικά παλαιότερη πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόνισε ότι ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα θα ήταν παντελώς άχρηστο για αυτό το σκοπό.

Παράλληλα, στο αυριανό Γιούρογκρουπ, όπου θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, αναμένεται να κλειδώσει η «καταρχήν συμφωνία» (approval in principle) του ΔΝΤ με το ελληνικό κράτος, χωρίς νέα δάνεια, μέχρις ότου και στο βαθμό που καταλήξουν τα παζάρια με την Ευρωζώνη σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.

Αγνωστο για την ώρα παραμένει το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί από την πλευρά της Ευρωζώνης, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται στο εύρος από 7,5 δισ. μέχρι 10 δισ. ευρώ, ενδεχομένως ανάλογα με την «πρόοδο» που θα διαπιστωθεί στην εφαρμογή της λίστας με τα 140 «προαπαιτούμενα».

Να σημειωθεί ότι για το μήνα Ιούλη οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ (προς ΕΚΤ, ΔΝΤ κ.ά.), ενώ στο ίδιο «πακέτο» περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή για τη λήξη του 3ετούς ομολόγου, ύψους 2,1 δισ., που εκδόθηκε το 2014, στο πλαίσιο της εξόδου στις αγορές που επιχείρησε η προκάτοχη κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη ανακύκλωση κρατικού χρέους, για μια υπόθεση απόλυτα ξεκομμένη και ταυτόχρονα εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα.

Να σημειωθεί πως μέχρι χτες σε «εκκρεμότητα» βρισκόταν η προκλητική ρύθμιση σχετικά με την παράταση της προσωρινής «εθελοντικής συνεισφοράς» της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας και για το 2018. Ουσιαστικά, πρόκειται για το ιδιωτικό συμφωνητικό των εγχώριων εφοπλιστών με την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό γύρω από τον τρόπο της οικειοθελούς φορολόγησής τους, ζήτημα που αναμένεται στο επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχετικά παζάρια συνεχίζονται μεταξύ της κυβέρνησης και των εγχώριων εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας...

Στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ, την Τετάρτη 21 Ιούνη, στις 10 π.μ., και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργατών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει το λαό, να δικαιολογήσει τα μνημόνια

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η συζήτηση για το χρέος είναι "η μητέρα των μαχών", με στόχο να ξεγελάσει το λαό, να δικαιολογήσει τα μνημόνια που ψηφίζει και να κρύψει ότι η όποια συμφωνία για το χρέος δεν ακυρώνει ούτε την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε το γεγονός ότι ο λαός και τα παιδιά του θα κληθούν να πληρώσουν για ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνονται».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org