ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Στον αέρα» οικότροφοι και εργαζόμενοι

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προγραμματίζουν για μεθαύριο, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι

Σε τραγική κατάσταση είναι οικότροφοι και εργαζόμενοι στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας, καθώς το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ - αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των εστιών) δεν έχει λάβει ακόμα από το υπουργείο Παιδείας το απαραίτητο κονδύλι, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, για τις ανάγκες των εστιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι «στον αέρα» οικότροφοι και εργαζόμενοι, αφού οι εργολάβοι που έχουν στην ευθύνη τους τη σίτιση των εστιών έχουν αφήσει για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους στα εστιατόρια των εστιών και την ίδια στιγμή οι προμηθευτές τροφίμων απειλούν ότι θα σταματήσουν να προμηθεύουν τις εστίες αν δεν πληρωθούν κι αυτοί άμεσα. Ετσι, εκτός από τη σίτιση που είναι «στον αέρα» έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα και με την καθαριότητα και την ανακαίνιση των εστιών.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι οικότροφοι των εστιών της Αθήνας πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και την περασμένη Τετάρτη συναντήθηκαν με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ιδρύματος, Αν. Μαυρουδή, η οποία δεν έδωσε καμία απάντηση για τα οξυμένα προβλήματα και πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Παιδείας.

«Η διοίκηση του ΙΝΕΒΙΔΙΜ έχει τεράστιες ευθύνες πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα γιατί έχει αποδεχτεί τόσο την υποχρηματοδότηση που μαστίζει τις εστίες μας αλλά και την επιχειρηματική λειτουργία μέσα σε αυτές, της οποίας τα αποτελέσματα βιώνουμε τώρα με το χειρότερο τρόπο», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι οικότροφων των ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ και η Επιτροπή Αγώνα ΦΕΠΑ. Μετά από πίεση που ασκήθηκε οι οικότροφοι κατάφεραν να κλείσουν συνάντηση αύριο, Τετάρτη, με κλιμάκιο τεχνικών και διοικητικών στελεχών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που θα επισκεφτεί τη ΦΕΑ (στις 10 το πρωί) και τη ΝΦΕΕΜΠ (στις 12 το μεσημέρι) για να διαπιστωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να γίνουν κινήσεις άμεσης ανακούφισης των εστιακών φοιτητών.

Για όλα τα παραπάνω, οι οικότροφοι δίνουν, σήμερα το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου και την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τους εργαζόμενους των εστιών. Αιτήματα αιχμής είναι να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση στις εστίες στο ύψος των αναγκών και να φύγουν οι εταιρείες από αυτές.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Πολύπλευρα προβλήματα για εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές

Συζητήθηκε χτες σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Τα πολύπλευρα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης αφού επισήμανε ότι στα ΣΔΕ φοιτούν άνθρωποι από φτωχά λαϊκά στρώματα, περιέγραψε μια απαράδεκτη κατάσταση, όπου τα περισσότερα ΣΔΕ υπολειτουργούν λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, καθυστέρησης στην υπογραφή συμβάσεων και πληρωμή ωρομισθίων, στην καταβολή των εξόδων μετακίνησης των εκπαιδευόμενων, ελλείψεων σε αναλώσιμα. Παρέθεσε, μάλιστα, στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Παιδείας, που δείχνουν τεράστια μείωση της χρηματοδότησης των ΣΔΕ από 26 εκατ. ευρώ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007 - 2013), σε 3,6 εκατ. για την επόμενη (2014 - 2020), ενώ ειδικά για το 2016 είναι ασαφές το ποσό που τελικά προβλέπεται. Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι «τα ΣΔΕ θα ανοίξουν και δεν θα επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος, τουλάχιστον στην έκταση που γνωρίζουμε», χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Για το ζήτημα της παράτασης μαθημάτων σε μια σειρά από ΣΔΕ, που σήμαινε πως οι εκπαιδευόμενοι δε θα έπαιρναν απολυτήριο στον προβλεπόμενο χρόνο, ο υπουργός Παιδείας παρέπεμψε σε πρόσφατη απόφαση, με την οποία το διδακτικό έτος ολοκληρώνεται τον Ιούνη του 2016 με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις που λειτουργούν σε καταστήματα κράτησης.

Σε ό,τι αφορά την υπογραφή Σύμβασης Εργασίας των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ, το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες δρομολογούν τις απαραίτητες αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα στη βάση των νέων απαιτήσεων ασφάλισης, ΙΚΑ κ.λπ. Ωστόσο, καμία δέσμευση δεν υπήρξε για μόνιμο προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας ώστε να λειτουργούν πλήρως και χωρίς ελλείψεις τα ΣΔΕ αλλά και να σταματήσει άμεσα η απλήρωτη εργασία, που ντύνεται με το μανδύα του «εθελοντισμού». Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε την κάλυψη των κενών με εθελοντές κοινωνική προσφορά χωρίς εξαναγκασμό, σημειώνοντας πως αυτή σταματά μόλις φτάσουν οι ωρομίσθιοι. «Εδώ μιλάμε όμως για μία κρατική δομή», για πάγιες ανάγκες, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως με το να καλύπτονται πάγιες ανάγκες εκπαιδευτικού προσωπικού από εθελοντές, «ανοίγει ο δρόμος για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στα σχολεία με πρόσχημα αυτήν την κοινωνική προσφορά».

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τους νέους εργάτες

Πλήθος νέων εργαζόμενων, πρωτοπόρων εργατών, φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, γέμισαν από νωρίς την αίθουσα του κινηματογράφου «Αλκυονίδα», όπου το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τις Οργανώσεις Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα «Οι νέοι εργάτες στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Με ισχυρό ΚΚΕ και ΚΝΕ στα εργοστάσια, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, την επανάσταση και το σοσιαλισμό».

Αρχικά, προβλήθηκε βίντεο που επιμελήθηκαν οι Οργανώσεις Βιομηχανίας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, στο οποίο αποτυπώνονταν οι σύγχρονες συνθήκες «γαλέρας» στις οποίες καλείται να δουλέψει ένας νέος εργαζόμενος σήμερα. Με συνεντεύξεις από νέους εργάτες σε χώρους της βιομηχανίας (ναυπηγεία, ΕΛΠΕ, Μέταλλο), δόθηκε ζωντανό παράδειγμα, σχετικά με το πώς παρεμβαίνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και η ΕΕ στην εργασιακή καθημερινότητα ενός νέου (κατευθύνσεις για μαθητεία - ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ) αλλά και το τι στάση πρέπει να κρατάει ο νέος εργαζόμενος στο χώρο δουλειάς του.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Δαφνής, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στο πώς το εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού «κλέβει τον ιδρώτα» του νέου εργάτη μέρα με τη μέρα, αλλά και στο μονόδρομο για την ανατροπή αυτού του συστήματος, μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση και στην πρόταση πάλης του ΚΚΕ, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν νομιμοποίηση της κάνναβης

Τριανταέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν χτες Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούν την «εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για την ιατρική κάνναβη». Η κίνηση αυτή ουσιαστικά πάει ένα βήμα παραπέρα το «γαϊτανάκι» που έχει στηθεί από διάφορες ΜΚΟ, ομάδες και κόμματα, πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, με στόχο όχι βέβαια την «ιατρική χρήση» της ουσίας (για την οποία άλλωστε υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο), αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την αποποινικοποίηση της χρήσης. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούν και το νέο ιδεολόγημα της «φαρμακευτικής» κάνναβης, ως «δούρειο ίππο» για τη νομιμοποίησή της και ενώ τα χιλιοειπωμένα «επιχειρήματα» που αναπαράγονται καταρρέουν από τα ευρήματα ερευνών και εκθέσεων που έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα. Χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, είναι το πρόσφατο στοιχείο από την Ετήσια Εκθεση 2015 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά: στις ΗΠΑ, σε όσες πολιτείες έχουν νομιμοποιηθεί προγράμματα «ιατρικής» χρήσης της κάνναβης, η ουσία εκτρέπεται από τα προγράμματα αυτά στο παράνομο εμπόριο, αποτελώντας σημαντική πηγή παράνομης χρήσης, ιδιαίτερα από τους νέους. Στις πολιτείες που επιτρέπεται η «ιατρική χρήση», το 1/3 των τελειόφοιτων μαθητών λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ως μια από τις πηγές προμήθειας της ουσίας την κάνναβη για ιατρικούς λόγους που είχε συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο.

Αύριο η 24ωρη απεργία των πανεπιστημιακών

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Τετάρτη, οι πανεπιστημιακοί, με ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα στο υπουργείο Οικονομικών, στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, και σε ανάλογες κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν πανεπιστήμια ανάλογα με τις αποφάσεις των Συλλόγων μελών ΔΕΠ. Η απόφαση απεργίας στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) πάρθηκε μετά από πρόταση της ΔΗΠΑΚ. Οι πανεπιστημιακοί αναμένεται να ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομικών για την προσφυγή τους στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για την εφαρμογή της απόφασης σχετικά με τις αποδοχές τους.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Διαμαρτυρία για τις ανάγκες των σχολείων

Στον ΟΣΚ αύριο το μεσημέρι η δημοτική αρχή και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΚΤΥΠΑΕ (πρώην ΟΣΚ) προχωρούν αύριο Τετάρτη η δημοτική αρχή Καισαριανής και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης. Στις 12 το μεσημέρι θα αναχωρήσουν λεωφορεία από την κεντρική πλατεία της πόλης και καλούνται να συμμετάσχουν γονείς με τα παιδιά τους, δάσκαλοι και καθηγητές.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε την περασμένη Τρίτη, καθώς ο δήμαρχος της πόλης, Ηλ. Σταμέλος, κάλεσε τους εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας σε έκτακτη συνάντηση στο Δημαρχείο και παρέθεσε σειρά στοιχείων για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση των υποσχέσεων της ΚΤΥΠΑΕ. Επισημάνθηκε ότι υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος τα έργα των επισκευών στα ήδη καταπονημένα σχολεία να μπουν στο συρτάρι, κάτω από το βάρος μιας πολιτικής που δεν βάζει σαν προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών και την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία, την ώρα που συρρικνώνονται οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των κονδυλίων για τις επισκευές καταδικάζουν τα σχολεία σε συνεχή κτιριακή υποβάθμιση. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος Καισαριανής, «δεν έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε άλλο, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες. Πρέπει οι υπεύθυνοι να ακούσουν τη φωνή του λαού της πόλης και της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Κινητοποίηση σπουδαστών ΙΕΚ

Με κύριο αίτημα να μη διαγραφεί κανένας άνεργος σπουδαστής ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής καλεί σήμερα σε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου θα συνεδριάζει το ΔΣ του Οργανισμού. Το ραντεβού των σπουδαστών είναι στις 2 μ.μ., στο σταθμό του Μετρό Αλίμου, προκειμένου να διεκδικήσουν:

Να μη διαγραφεί κανένας σπουδαστής από τον ΟΑΕΔ. Να σταματήσει το κυνήγι προς τους σπουδαστές που έχουν λάβει επίδομα ανεργίας ή άλλο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ και τους ζητείται πίσω. Ο χρόνος κατάρτισης να μετρηθεί κανονικά ως χρόνος ανεργίας. Και μια σειρά αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις σπουδές τους, την πρακτική τους άσκηση κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ